![]() |
![]() |
![]() |
Зграда за јавна администрација и ФДУ |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 12> |
Author | ||
stef4o ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2015 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 21563 |
![]() ![]() |
|
Веќе подолго време пред оваа зграда е отворено ново градилиште,нема поставено никаква табла со информации околу изградбата.Во едниот дел од градилиштето во близина на влезот има ископано дупка,но има и делови каде сеуште има трева.Еве неколку денешни фотки.Имаше 2-3 работника и еден багер.На дел од тарабите пишува Гранит,а има и работници од Рапид инженеринг.
![]() ![]() |
||
![]() |
||
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
|
Со оглед на тоа што тој кеј е целосна пешачка зона, пристапот не е затворен. Но никако не ми е јасен обликот на маркиците и нивната катност. Се на се, идиотски!
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() Дали навистина ни е потребен стручњак за да го констатираме очигледното, дека целиов ДУП нема врска со некаква урбанистичка логика? |
||
![]() |
||
Bojan10 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 21-Jun-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 504 |
![]() ![]() |
|
Има ли стручен на форумов да го искоментира.
Дали висината е соодветна за плоштад? Дали висината е соодветна во споредба со висината на црквата? Дали формата на маркиците формира ефективен простор погоден за плоштад? Мене, вака лаички, не ми се допаѓа планов. Б4 го затвора единствениот логичен пристап за плоштадов. |
||
Од чаламот си патиме!
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
еве го целиот план, мислам дека до сега не е променет
![]() |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
mr bombastic ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 420 |
![]() ![]() |
|
Стварно не ми е јасно, толку многу копање пред објектов за да се вклопи во просторот за Богородица не ми изгледа некако логично, незнам дали треба тој дел да се среди за да се пушти плоштадот?
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
|
||
|
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
Зградава е несиметричен кошмар на ниво на спомен-куќата на Мајка Тереза, само со помалку нафрлени бои. Не знам зошто толку се инсистираше на овој облик, кога можеше да се направи нешто понормално и посиметрично што поубаво ќе се вклопи во просторот. |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Neli bila vo blizina Sv.Mina za koja imase najava deka ke se voznobnovi. |
||
![]() |
||
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
|
Денес забележав дека пред оваа зграда е заградено и е ископана дупка за темел за нов објект. Колку што знам соред ДУПот тука треба да има зграда со помала маркица и катност.
Исто така, од другата страна на улицата, кај МОБ, се гради друга зграда и се стигнати до втори кат. |
||
![]() |
||
Obedineta Makedonija ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Aug-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 1744 |
![]() ![]() |
|
Џабе, Џоле „не чини“
![]() ![]() Се настрана, локацијата може не е погодена, меѓутоа зградата ми се допаѓа посебно од оваа страна, од напред ја зезнаа со екранот... |
||
Создаваме за да имаме, а и тоа што го имаме треба да го чуваме такво какво што е !!!!
|
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
фото: Ruzdi Ekenheim (500px.com) |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
|
Значи светски шампиони сме за ad hoc решенија. Како држава сме неспособни да ги испланираме нешто дури ни година две однапред.....без разлика на стилот, намената и дали треба или не.
А за да биде целата работа поапсурдна е дека тие што сакаат да крадат пари преку провизии нема да украдат ништо помалку ако вакви концептуални работи се испланирани однапред. Само сетете се колку пати беше поправан и прошируван целиот проект СК2014 |
||
![]() |
||
stef4o ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2015 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 21563 |
![]() ![]() |
|
Ne ja sfakam potrebata od ovoj ekran,od prozor go gledav nekolku dena ama ne ni pretpostavuvav deka tuka go bapnale.
![]() |
||
![]() |
||
mr bombastic ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 420 |
![]() ![]() |
|
![]() Ауууу неверојатно....па на кого му текнало вакво нешто и зошто би имало баш тука екран??? |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Моментот кога ќе бапнеш екран на wannabe неокласична зграда
![]() ![]() |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
Bojan10 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 21-Jun-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 504 |
![]() ![]() |
|
![]() Од “задна“ страна. ЕДИТ: Некако сметаат дрвава, не се гледа објектот од нив. А и стари се може да паднат да направат беља. А и алергена е брезата... Edited by Bojan10 - 15-Mar-2016 at 17:08 |
||
Од чаламот си патиме!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
||
|
||
![]() |
||
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
|
Иако е замислена да биде со смирена пластика, а нејзиниот габарит да ја прати неправилната маркица, односно замислениот плоштад, сепак сметам дека ова е еден од најлошите објекти од СК 2014, во екстериерен поглед. Како ќе ја исползува функцијата допрва треба да видиме. Се е проблематично на овој објект, почнувајќи од кубусите, анемичното расчленување на фасадата, непотребно јаките стреи во контекст на употребената пластика, дефинитивно аматерски употребена асиметрија...едноставно како некој да се вежбал на овој објект. Единствено што поминува е покоректната диспозиција во однос на реката и ќејот, но ова треба да биде само сегмент од ансамбл на објекти, па допрва ќе видиме што ќе испадне. Сликата погоре постирана е со едне квалитет во кадарот, а тоа е преостанатото околно зеленило, на кое што му се имаат намерачено со, мислам, новиот објект на НБ на РМ. Центар е но се оди во друга крајност, од неизорана паланка кон бетонирана џунгла. Никако да фатиме рамнотежа.
|
||
..... .......
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
|
||
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 12> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |