build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Рамномерен регионален развој

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <12
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #21 Posted: 20-Mar-2009 at 20:14
Originally posted by Dragan

dobro de nisto ne sakav loso da kazam,sakav da kazam deka potrebno e i vo drugite gradovi

LOL Добро бе драган ни јас не сакав ништо лошо да кажам. Добро е што го потегна прашањето и убаво е да го раглобиме напошироко. Еве и сам гледаш колку има заинтересираност од другите градови во врска со дискусија на темите на билд.мк Едвај имаме по неколку членови кои се за почит со нивната заинтересираност.

п.с. Ќе ја искористам приликава да апелирам до сите што не следат од другите градови, а суште не се регистрирани, нека завземат активно учество и ќе ни биде драго да ги сподели своите ставови и своите слики и матерјали за своите градови!
Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #22 Posted: 20-Mar-2009 at 20:07
dobro de nisto ne sakav loso da kazam,sakav da kazam deka potrebno e i vo drugite gradovi
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #23 Posted: 20-Mar-2009 at 19:12
Еве да се надополнам околу содржината на нишкава. Неколку пати го имаме отворено ова прашање како споредно во многу нишки! Само најнапред ве молам да не заврши во во лош локалпатриотски филм! Битола нема аеродром, Скопје има земјотрес и слични пароли се забранети!
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #24 Posted: 20-Mar-2009 at 19:08
Originally posted by Dragan

mnogu e glupavo sto samo vo skopje gradat.Thumbs%20DownThumbs%20DownThumbs%20DownThumbs%20DownThumbs%20DownThumbs%20DownThumbs%20Down
neka izgradat i vo bitola prilep tetovo vles i site drugi gradovi sto imaat golem broj na ziteli
Драган, констатацијава ти е благоречено глупа.Тоа прашање е регулирано со децецнтрализација и со закон за рамномерен регионален развој. Никаде не постои одредба со која на некој инвеститор може да му наложите каде ќе гради во кој град.  Условите ги создава локалната самоуправа, а инвеститорите бараат плодна плочва на нивниот бизнис и ќе се насадат кајшто најмногу им одговара. Ти уствари постави две прашања. Едното за брзината на изградба во Скопје и другото за спората изградба на другите градови.

Незнам која е целта на постот твој, но ако мислиш дека сега ај ќе ги качуваме Скопјаниве на криво магаре зашто "ја упропастија Македонија" тогаш е погрешно место за постот. Македонија ја упропасти пред се една лоша политика до пред некоја деценија. Една политика на индустријализација на градовите, а не селата. Јас често пати знам како црна шала да кажам "Брзата индустријализација на градовите опустоши повеќе македонски села одколку граѓанската војна што ги снајде македонските села пред шеесетина години". Ова не е многу далеку од вистината. Сега денеска си го жнееме плодот на таа сеидба. Факт е дека Македонија досега можеше сто пати да се оправи од тоа што било пред децении, но денеска им ем мала воља да се санираат тие проблеми, ем има мала воља за терање мали бизниси. Мање више денеска проблемите во еден дел се последица од појавата која што ја спомнав погоре но од друга страна уште поголем пробмел е и индиферентноста и апатијата што владеат наоколу. Овие работи доста споро се движат. Еве ќе ја земеме и Словенија како пирмер. Пред некој де имвме можност да видиме една мапа постирана за ѓелезничката мрежа низ Словенија што само кажува колку лесно може да се работи на планот на рамномерниот развој. Во Словенија не се ни чувствува дека била дел од некаква индустријализација. Еве и друг пример, Незнам дали сте приметиле, ама кога ќе пројдете граница према грција (стара еу членка) или па во некоја друга држава, можете да приметите дека целиот простор е жив, дека секаде во доглед имате некој објект, некој хангр, некој погон. Во Македонија на релација север-југ се гледа само едно кафанче и толку од објекти. Секоја чест за Гевгелија и регионот околу што знаат како да работат. Да се разбереме има и низ Македонија други региони кои суперуспешно работат. Гевгелија се однесува на регион на трасата север-југ.

Сега на ред е владата и руралните општини да обезбедат повластени услови за индустрија во запуштени средини. Дали тоа ќе бидат ефтин персонален данок, дали ќе биде изградба на локална патна мрежа, дали ќе биде целосно ослободување од некои давачки, све со тоа само предлог мерки.

Јас се извинувам ако звучам малку на висок тон, таква ми е интонацијата нема никаква лоша намера. Инаку еве ќе нафрлам уште еден аргумент. Одприлика седумдесет проценти од БДП на Македонија се креира во Скопје и околината на Скопје. Другиот дел учествува со триесет проценти.

Значи не сакам никој ова да го свати како во лош локалпатриотски муабет. Строго сум против локалпатриотизмот, но мора сите граѓани во оваа држава да сконтаат дека "на волкот му се остри забите оти сам си коле офца" и никако повеќе. Неможе вечно да се чека од државата све, па дури и фасадите на зградите да ни ги поправа, а скоро имаше идеја и за влезовите владата не мрдала со прст Crazy.

Edited by lslcrew - 20-Mar-2009 at 20:32
Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #25 Posted: 20-Mar-2009 at 18:39
mnogu e glupavo sto samo vo skopje gradat.Thumbs%20DownThumbs%20DownThumbs%20DownThumbs%20DownThumbs%20DownThumbs%20DownThumbs%20Down
neka izgradat i vo bitola prilep tetovo vles i site drugi gradovi sto imaat golem broj na ziteli
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <12

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.099 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.