build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Изградба и ентериери
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Стругање паркет

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <12
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #21 Posted: 03-Mar-2010 at 12:58
Јас сум фан на така потрадиционални матерјали и дефинитивно би преферирал паркет, со оглед на тоа што ламинатов непотребно се исфорсира и малку го претераа и малку ми станува одбивен. А особено ми прави мерак оној црвениот паркет од цреша. Скроз се заборави паркетот. Пред некоја година имав искуство со таков сличен паркет како твојот, неколку децении нереновиран, а и не многу пазен. Имаше нерамнини, гребаници што мислев дека никогаш нема да се одклонат, ќошеви одкорнати, раздељци измеѓу.

Кога дојде време за санација, најдов мајстор препорачан од кој сум многу задоволен како го среди паркетот. Со три шмиргли различни и се раскопува може би и до 3 милиметри. Испакнатини може да се средат, да се пререди на некои места. По ќошеви и рабови кајшто е испоодлепено се залепува, од масата струготината со лепак се прави смеса за шуплини.

Цената беше 2 евра по квадрат работна рака и плус матерјалот дополнително колку ќе те фати. За 50 квадрата под паркет, работна рака е 100 евра и не се сеќавам точно, од прилика уште 70-тина евра матерјалот. Да речеме дека 10000 денари за 50 квадрата или 200 денари по квадрат ќе те фати. Ама ова зборам за пред 3 ипол години. Рачунај дека меѓувремено сигурно имало некои поскапувања, така да моја процента дека би требало да те кошта околу 4 евра по квадрат.

Иначе 50 квадрата ги работеше два дена од сабајле до пладне по десетина часа. Најдобро е да го работиш цел стан од еднаш. Што имаш мебел собери во вц и во кујна на плочки и паркетот на екс. Рачунај уште недела дена сушење, и многу битно без промаја, само со прозор од една страна отворен и што е можно почист воздух да нема прашина да не се залепи. Рачунај дека десет дена сигурно ќе ти земе.

Edited by lslcrew - 03-Mar-2010 at 13:06
Back to Top
visko View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Online Status: Offline
  Quote visko Quote  Post ReplyReply #22 Posted: 03-Mar-2010 at 12:44
Ја отварам оваа тема бидејки деновиве планирам да го стругам стариов паркет а и гледам не се отворила ваква тема до сега, се поретко слушаме дека некој стругал и лакирал паркет многу од нас испоставаа ламинат што и не е така лошо решение бидејки е евтино брзо се монтира и фино изгледа.
Ме интересираат повеке работи што мислисте вие за паркет или ламинат исто така стариот паркет ми е многу нерамен се направил цел тумби(стар е 20 до 25 год) колку би можел да се израмни со стругање и колку пари е струганје ако некој знае.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <12

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.197 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.