![]() |
![]() |
![]() |
Нови регистарски таблички |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1920212223 25> |
Author | ||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Шефе не е ништо мешано. B, T, C, K, O, X, P, E & У си се и тоа како кирилични знаци. Не сфаќам како може толку да бидете рамнодушни кон кирилицата, навистина ![]() ![]() Еве неколку варијации, баш ме интересира која е најдобра варијанта од овие: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edited by гитардемон - 17-Aug-2010 at 21:57 |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Инаку еве ти 2-3 монтажи:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Мене ми се допаѓаат, посебно фонтот. Мислам дека може да се оди со ова. Но, околу кирилицата или латиницата, треба или едното или другото, да не биде мешано. А за македонското знаме над МК, сеедно ми е, дали би го имало или не.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Eпа 46&2, што се однесува до твоите предлози, ги прочитав сите уште кога ги објави, но сакав само да го покажам стариот модел со новиот фонт кој изгледа супер. Особено за патокази. Инаку БиХ не ја заборавив, едноставно не знаев дека се користат тие букви. Апсолутно логично, за разлика од нас и Србите од кои треба тоа повеќе да се очекува!
Тек сега гледам дека не сум ти одговорил на стариот пост па ќе ти кажам што мислам јас:
- Со оглед на тоа колку пари ни земаат за табличките, и тоа како сакам да добиеме нешто за возврат ![]()
1. Тоа не е лоша идеја, и онака многу таблици се горе долу базирани на истиот фонт, со мали разлики. Мојов фонт не беше германскиот, туку еден сличен на него. 2. Не ги разбирам придобивките, но штом викаш така мора да има причина, која ќе ми ја кажеш ![]() 3. Единствена причина за која тој модел ми е навистина прифатлив е БиХ, поради глупостите што се случуваа по војната. А за другите држави баш и не е нешто особено важно да се познава од кое место е кое возило, но како по навика би сакал секој град да си има код ![]() 4. Пластика, и тоа рециклирана. И голема еколошка такса за нееколошките трошачи! Ама ние сакаме да ја рестартираме топилницата во Велес, а тука зборувам за еколошки стандарди... 5. Апсолутно, и не знам зошто ги нема досега. Баш ме интересира кои други ЕУ држави ги имаат. Во Грција досега само 2 пати сум видел, што ми е малку несфатливо, кога е дозволено очекував чаламџии како нив да имаат многу повеќе. 6. Тоа мислам дека е добро за speedy check за регистрацијата на некое возило, но со оглед на агилноста на нашите сообраќајци, тоа ќе остане неискористено ![]() Edited by гитардемон - 17-Aug-2010 at 21:07 |
||
|
||
![]() |
||
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
|
Одлично сработено уште да не те мрзи во фотошоп на кола некоја да ги ставиш
Ако не се лажам DIN прв пат почнаа да го користат во Западна Германија а денес се користи на големо Летонија, Латвија, Естонија, Унгарија мислам дека го користат оригиналниот ДИН без никакви модификации. Како што гледам не си разгледал ниту еден од моите предлози во претходниот пост на темава ![]() ![]() ![]() Инаку имаш заборавено да напишеш и дека Босна И Херцеговина го имаат истиот модел. Ги имаат само буквите што се исти на кирилица и латиница (ама тие имаат поголема причина за тоа) Не сум во можност сега ама и ја би направил моја замисла за тоа како треба да ни изгледаат табличките ама наскоро очекувајте и мои предлози ![]() ![]() |
||
I use public toilets and I piss on the seat.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Разговаравме за ова со азбуките и порано. Го користам бугарскиот и грчкиот модел. Букви присутни и во нашата и во латиничната азбука. А инаку грбовите не се во ред, ама во случај како со Крушево може да си го носи грбот на општина Крушево, или евентуално ако некогаш се воведе едно повисоко ниво на децентрализација, како на пример Пелагониска, Скопска, Полошка итн итн, и тие добијат грбови, тогаш може да стојат тие. Ако не, како во Словенија.
P.S. Андреј, симни си го фонтот за патоказите што ги изработуваш почесто. Инаку lslcrew, тоа беше случајот со Бугарија и Романија, ама Турција и Босна на пример имаат бланко сино поле. Edited by гитардемон - 17-Aug-2010 at 20:42 |
||
|
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Гитар малку ме буниш: на некои регистрации буквите ти се на кирилица (СК, ОХ), на други латиница (РР, ВТ). Потоа мислип да се примени словенскиот модел за град како што е на пример Крушево (ВТ и грбот на градот)? Јас мислам дека во Македонија не би требало да имаме повеќе од 10-12 различни кодови и прашањето да го решиме на гореспоменатиот начин.
|
||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
И знаменцето си го заборавил над МК, а со влезот во ЕУ се заменува со ЕУ знаменце.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Конечно го најдов фонтот кој се користи низ цела Европа за сообраќајни знаци (а некаде и за таблички), па решив да ги преправам старите мои замисли. Фамилијата се вика DIN 451, а тајпфејсот се вика Mittelschrift, бидејќи со Engschrift се стеснати. Еве и од каде да го симнете: клик тука]
А еве како изгледаат табличките: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() И една бонус за my Macedonia ![]() ![]() Edited by гитардемон - 17-Aug-2010 at 21:29 |
||
|
||
![]() |
||
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
|
Мене не ми е јасно како економската криза може да влијае на издавање на новите регистарски таблички. Како прво требаше да се издаваат од 01.01.2008 кога не постоеше економска криза како второ кога ќе почнат да се издаваат народот сам ќе си ги плаќа и тоа по доста солена цена која е неколку пати поголема во однос на другите европски земји. Треба да се инвестира во производен капацитет од неколку простории со машини (неколку милиони евра) за да конечно сами да си ги правиме таблиците а не во Раде Кончар во Хрватска, други трошоци државата нема да има. По се изгледа проблемот е во Грција и спорот со името само што нејќат да признаат. А може и попаметно е да се почека исходот да не треба пак после неколку години да менуваме таблици.
Инаку јас воопшто не сум за тоа да има грбови на градови (непотребен трошок при изработка како и тие неколку ОВД ленти кои што не се задолжителни). Според мене таблиците треба да ги направат со: некој оригинален посебно дизајниран фонт само за нашава држава (а не германскиот) да има сериски број на секоја таблица по можност изразен и во бројки и во форма на бар код различен од бројките на самта таблица да се бираат комбинациите по пат на компјутер (рандом) како што е во случај на пр. во Шведска а по можност би го променил и редоследот на броеви и букви така да не би се разликувал градот од кој доаѓа колата би ги вовел пластичните (мазни) таблички кои не се деформираат при судир и кои се полесни за чистење и одржување исто така според мене треба да има и кастом таблици (не го знам правилниот израз) кои ќе се плаќаат околу 500 евра и би биле додатен приход во касата а дефинитивно ќе бидат бум меѓу начиот менталитет и на крај би вовел нови сообраќајни дозволи кои ќе се лепат на ветробранското стакло по европски стандарди. Опционално би вовел и посебни налепници (не е битно во која форма) со година на извршен технички преглед кои ќе се лепат секоја година на таблицата за коли кои се постари од на пр. 6 или 8 години. Мислам дека ова ќе биде и најевтино и најфункционално решение. |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
...
Edited by 46&2 - 13-Apr-2010 at 19:54 |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() Ако прогледаш низ неписменоста на нивните веб-мастери, буквите се всушност W, X, Y а не Њ, Џ и S ![]() |
||
|
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
![]() Српската буква Ѕ.... хихихи! |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Последна вест во врска со темава. Од 21 јануари 2010 од Вечер
|
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
И прилепскиот не е лош
![]() |
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Малку истражував и успеав да најдам поквалитетни верзии на грбовите на некои од општините. Еве дел од нив, оние за кои сметам дека се во ред. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Другите или се тотална утка или се со многу лош квалитет, лоши бои, слаба резолуција итн. Најголема трагедија е што најмалите општини кои не се ниту градови имаат и најквалитетни грбови. А најголемиот град - Скопје треба подитно да превземе нешто во врска со ова прашање. Она што моментално го користи не личи на ништо. Мислам ![]() Edited by 46&2 - 02-Apr-2010 at 15:11 |
||
|
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Грб да, меѓутоа стриктно хералдички (кој не знае што е правилен хералдички грб, накратко ќе му речам дека грбот на државава не е грб, туку всушност амблем - понатаму сам нека истражува). Доста е од не-хералдички грбови на општини. Се срамам што живеам во општина што има разгледница наместо грб (општина Бутел). Неможе само да се лупаат „карактеристики“ нацртани. Може да се стават соодветни хералдички елементи кои ќе ги симболизираат, но никако слики од Кокино или Шара... Планина си е шеврон со врвот горе, Кокино би било најблиску симболизирано со тврдина или камен. Ај да не ја влечам на долго и широко... сум за грбови, стриктно хералдички. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Малце истражував и наидов на ова. Еве од каде им е идејата на нашите со
ОВД лента до ЕУ лента. Инаку станува збор за најновите дански таблички
кои почнаа да се издаваат од октомври 2009 година.
![]() Edited by Cloverstack - 23-Mar-2010 at 23:42 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Одличен предлог
![]() Секој од тие региони би добил по еден грб со некои географски, културни, историски обележја како на пр. Северноисточниот да го има Кокино, Вардаскиот Вардар, Полошкиот да ја има Шара итн. Плус секој од тие региони да добие свое знаме еднобојно (секој со своја боја). Потоа да постои главен, најголем град во тој регион во кој би биле сместено и седиштето итн. итн. Убава замисла ама тешко би се покренала иницијатива за такво нешто, уште потешко би се изгласало. Edited by 46&2 - 20-Mar-2010 at 11:53 |
||
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1920212223 25> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |