build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Верски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Св. Константин и Елена - Центар

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 19202122>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #401 Posted: 06-Aug-2011 at 01:57
Originally posted by lslcrew

забеган да обрнеше малку внимание на тоа што го пишав и на сликите ќе приметеше дека никаде не пишува дека треба да се ориентираме по тој објект Мајка Тереза, Тој објект ја следи предходно зададената линија од стамбената зграда. Луј Пастер е недефинирана градежна линија, и пред неколку години се вртеа некакви предлози за пополнување со деловен простор.
имаш право, не обрнав многу внимание на тоа што си го пишал, повеќе скиците ги гледав
сепак си останува тоа мислење, најдобро е да ја следат линијата на Палата, односно линијата на поплочениот дел на улицата, бидејќи тоа е профилот на улицата од почеток до крај (а таква била улицата и порано), веќе дефиниран од многу објекти, зградата до спомен куќата е единствена која одскокнува од таа линија, а зелените простори долж улицата се наменети да пополнуваат простор се додека не се изгради нешто

Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #402 Posted: 06-Aug-2011 at 01:41
Ги имаме ли негде регистрирано пропорциите на црквата што требаше да се гради на плоштад? Ако знае некој нека пише така полесно ќе биде за скицирање.

Edited by kultuzin - 06-Aug-2011 at 01:41
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #403 Posted: 06-Aug-2011 at 01:40
забеган да обрнеше малку внимание на тоа што го пишав и на сликите ќе приметеше дека никаде не пишува дека треба да се ориентираме по тој објект Мајка Тереза, Тој објект ја следи предходно зададената линија од стамбената зграда. Луј Пастер е недефинирана градежна линија, и пред неколку години се вртеа некакви предлози за пополнување со деловен простор.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #404 Posted: 06-Aug-2011 at 01:38
1700 м2 е големиот, а 1160 м2 помалиот. Сепак како што пишав погоре сметам дека комплетно пополнување е непотребно, ниту ќе биде нешто естетски добро.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #405 Posted: 06-Aug-2011 at 01:36
јас мислам дека најдобро е објектот, доколку се гради да се држи до линијата на ул. Македонија и да не ја нарушува, без разлика какви димензии ќе има, а спомен куќата на Мајка Тереза е последен објект според кој треба да се ориентираме и дефинитивно објект на кој не му е таму местото
а триаголниот дел на Луј Пастер сметам дека би било добро да си остане таков, со што црквата ќе добие поголем пешачки простор околу себе, а со тоа и повеќе значење и пријатност, на некој начин тој дел од улицата ќе имитира плато
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #406 Posted: 06-Aug-2011 at 01:34
Имаш ли претстава колку метри квадратни опфаќа правоаголикот на првата слика?

Edited by kultuzin - 06-Aug-2011 at 01:36
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #407 Posted: 06-Aug-2011 at 01:28
Пробав некои едноставни линии да видам што нуди просторов. Ако се исцртаат сите околни коеидори може да се види дека простор е и како нарачан за црква, затоа што е ротиран према исток, нема потреба од влез на ќош како на плоштад, има едно отстапување од правоаголната форма кое нуди одличена можност да се смести камбаната која исто така беше планирана. Е сега имам дилема дали ќе ја следат линијата што доаќа од кај Мајка Тереза или онаа од кај Палата. Во зависност од тоа има две кружни форми едната со површина од 110 м2, другата со 240 м2. Исцртав и опции за споена камбана што е практика понекогаш, а и без да споредиме. Мене фаворит ми е опцијата со поголемиот круг за камбаната и со маркица во линија со Мајка Тереза, подоле тоа е 3. Сега секако дека зеленилото е второстепена работа, но овој модел штеди големо парче зеленило и не е толку упадлив за просторот кој веќе го имаме навикнато како зеленило. За другите модели го имам изоставено просторот меѓу камбаната, ама сепак е само набрзинка нацртано нешто. Ќе почекаме да видиме како тоа ќе го решат урбанистите од центар,нормално доколку стварно ова е замислено тука да биде црквата. Секакако и габаритот е произволен во линија со околните градежни линии, така да и тоа е опционо, ама сметам дека треба барем во голем дел од периметарот да допира до границите на ваква евентуална маркица, нешто како на плоштад што беше. А за споредба ова 240 м2 колку за ориентација, на Соборна камбаната е 100м2, столбот на фонтаната на плоштад е 100м2, така да воопшто и не е многу ако го планираат ова да биде дел од скопскиот скајлан како што беше замислено, дури и да се одлучат за некоја помала површина, сепак со смалување на кругот и поместување кон ќошот надоле-лево или задржување на истиот центар, може да се најде некоја помала големина иако сепак сметам дека оваа воопшто не е многу. А и тој простор сега е со некои маси од кафичи, некој шанк, оној бродот беше до скоро, никогаш немал некоја особена функција, секогаш бил некој запуштен џеб.

01.

02.

03.

04.

05.

Edited by lslcrew - 06-Aug-2011 at 01:33
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #408 Posted: 06-Aug-2011 at 00:35
се е во ред, само не ја гледам поентата на преместувањето, ако гледаме како маркица, да, има поента со тоа што локацијата е посоодветна, ама ако ги гледаме вистинските причини поради кои се преместува, политичките, тогаш навистина нема поента, локацијата кај АРМ има исто значење како локацијата на плоштадот... или со други зборови, не ми се верува дека гледавме толку многу натегања меѓу разни блокови за на крај да се дојде до сосема исто решение Nuts
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #409 Posted: 06-Aug-2011 at 00:20
Еве вака набрзинка како јас мислам дека е најдобро да се смести црквата.
Секако ова е ептен аматерски. Но поентата ми е да се задржат дрвата одкај улица Македонија. И да не се узурпират патеките кои водат кон АРМ и плус да се остави плоштадчето со форумот.

Back to Top
mladen_s View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mladen_s Quote  Post ReplyReply #410 Posted: 05-Aug-2011 at 09:15
Мислам дека треба друга нишка за таа локација. А за оваа имам прашање..

Бидејќи парцелата на плоштад е оформена и припаѓа на МПЦ дали - откако би се извршила замена за таа што би се оформила на друго место, истата ќе се избрише (арондација)? Или ќе има изненадување?

Секако, може и да се пренамени во зеленило или слично...
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #411 Posted: 05-Aug-2011 at 04:44
Дали треба да се отвори сега нова нишка под името : "Црква до домот на Мајка Тереза" ? и да се стави на гласање за да видиме како ќе стојат новите резултати ? Оваа нишка треба веќе да се затвори ...
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #412 Posted: 05-Aug-2011 at 04:28
Originally posted by vmx

Мене да ме прашуваа на тоа место на плоштадот би ја изградил спомен куќата на Мајка Тереза, каде што и таму би требало да биде оригинално, а она грдотијата од објект кај шо е 69 под хитно би го урнал без размислување, а црква нека се гради кај Домот на АРМ.

Баш така , требаше да се обнови католичката црква на тоа место , а не тој брутален дом да се гради , не сум против домот но да го изградеа на друго место , и со поубав архитектонски стил ...
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #413 Posted: 04-Aug-2011 at 23:36
So ovaa crkva na toa mesto i povekje od dovolno e da se idendtifikuva Skopje so Viena i katedralata sv. Stefan na Stefansplatz ako vekje tolku sakaat otkolku na plostad da e ..Se drugo ''barokno'' pagja vo voda

Edited by G.I. Joe - 04-Aug-2011 at 23:37
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #414 Posted: 04-Aug-2011 at 23:13

И јас мислам дека ова е одличен компромис. Соодветно место, на најцентралната скопска улица за сакрален објект.

אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #415 Posted: 04-Aug-2011 at 22:44
Poarno tuka vo zeleniloto na mestoto kade so trebase da ima blok otkolku na javna povrsina na plostad .Crkvata verojatno pomala povrsina ke zafakja otkolku blokot i ke ostani povekje sloboden prostor za dvizenje .
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #416 Posted: 04-Aug-2011 at 22:23
Да знам ама има место и помеѓу куќата на Мајка Терза и Кулата , а има богами и на улица Македонија. Не ги подценувај те молам . Кога можеа да ја сместат на плоштат може и овдека да најдат некоја „луда„ локација.
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #417 Posted: 04-Aug-2011 at 22:17
@kultuzin ima najgore na stranata so golemu bukvi napisano deka crkvata tamu ke se gradi

Edited by G.I. Joe - 04-Aug-2011 at 22:18
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #418 Posted: 04-Aug-2011 at 22:06
Инаку што мислите која локација би одговарала најмногу за евентуална нова локација на црквата? Според мене најдобро место е паркот мајка Тереза:
41.993488,21.430673

Ако е можно би ги замолил администраторите да ја актуализират анкетата со нова локација, убеден сум дека резултатите би биле поинакви.

Edited by kultuzin - 04-Aug-2011 at 22:07
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #419 Posted: 04-Aug-2011 at 22:02
Тука сме да дискутираме нели.
И како што реков според мене а како што читаме и според неколку други форумџии сосема е прифатливо црквата да се дислоцира. Со тоа би имале повеќекратна корист, како прво реков за црква тоа место е претесно и само би се гушиле објектите еден со друг, портата, Александар, Самоуил , Лумиксот. Од друга страна дизајнерката на Александар и Портата во едно интервју кажа дека портата и Алксандар се така сфртени да нудат поглед кон Александар од Платото на Портата, ова секако не би било можно ако пред Александар има Црква.
Верската и политичката димензија на пробемот не би ја дискутирал , но доколку ова решение ги задоволува и двете страни тогаш и ова точка ќе се симне од дневен ред.
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #420 Posted: 04-Aug-2011 at 21:46
Originally posted by kultuzin

Ова е според мене најдобро решение. За црква на плоштадот навистина беше претесно, вака ќе се гради на место каде што порано имало црква ако не се лажам таму била и крстена мајка Тереза.

@MyMacedonia те молам да ја појасниш ако сакаш реченицата:

„a dali kje se prifati ova(ni crkva ni dzamija) toa e druga istorija„

од кого мислиш дека нема да се прифати? Што се однесува до Христијанското население и онака имаше многумина кои се противеа, а со ова решение мислам дека скоро сите ќе бидат задоволни. Што значи дека останува прашањето за Џамијата и мислам дека тоа и ти беше поентата. Исправи ме ако грешам.
           Da, mislev za crkvata dali kje se prifati da se gradi vo drugo mesto i ako ne se gradi crkva na plostad togas avtomatski nema nitu dzamija da se gradi, sto znaci od Islamamskata strana definitivno nema da se prifati dogovorot Ni crkva Ni dzamija! Ponuda za dzamija imase no tie ne sakaa Pa zato mislev deka istoto bi moze i od hristijanskata strana da se sluci(neprifateljne na ,,dislokacijata na crkvata,,) inace dobro sto si prasa
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 19202122>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.208 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.