![]() |
![]() |
![]() |
ТИРЗ Скопје - Бунарџик |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 222324 |
Author | |||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
Стварно чудно... Немам објаснување |
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
hm. da ne utnale rabota so slikive? Od koi skali e slikano ova kao ima samo eden objekt?? |
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
||
Woow ubavo
![]() |
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
sinata zgrada e "advens" fabrikata kolku sto jas znam. Gradena e uste vo vremeto na Tajvancite.
drugata zgrada ne sum siguren no moze i da ne e vo bunardzik, tuku pozadi nego. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Во врска со Бунарџик има две работи што ме бунат.
Прво - кога никнала таа постоечка фабрика (бр.5 на планот)? Јас до сега ја немам видено. Второ - кои се овие два постари објекти (на сликава) што ги нема зацртано во планот: сината зграда и таа другата што уште се градела (ова е сликано кон крајот на 2006, од влезот во зоната) ![]() Edited by Cloverstack - 25-Oct-2007 at 03:53 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
gotsomekicks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 305 |
![]() ![]() |
||
Абе па и ти, од моментот кога ЏМ се одлучи да остане тука Владата можат да ги натераат да ја изградат фабриката уште утре со тоа што ќе им поднудат уште двеста миљарди други поволности.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Владата не е во позиција да притиска за таа работа, а од Џонсон Мети сигурно не би си ги менувале плановите за ќеифот на Груо. |
|||
![]() |
|||
gotsomekicks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 305 |
![]() ![]() |
||
И мене тоа ме стави у мисла... али ваљда владава ќе притисне тој период да се отвори фабриката 2009/10 таман пред избори.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
^^
Чекај сега, што е ова 2009/2010 ??? Ваљда тогаш треба да почнат да работат, ама текстов повеќе наведува на заклучок дека тогаш би почнале да градат... |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Epa u toj slucaj:
СПОРЕД МИНИСТЕРОТ ВЕЛЕ САМАК „Џонсон Мети“ останува во Македонија По детални анализи за оперативните трошоци и бенефиции во Македонија, британската компанија „Џонсон Мети“ утврди дека Македонија не е само најдобра локација, туку и дека целосно се совпаѓа со идните потреби на компанијата, изјави за „Време“ Веле Самак, министер за странски инвестиции. - Во наредните две-три недели „Џонсон Мети“ треба да ги финализира деталите за тоа каков тип технологија ќе се воведува во новите погони во Бунарџик, одлука што зависи од пазарните потреби на компанијата. Овие потреби се базираат на плановите за изградба на фабрика во Бунарџик, што е предвидено за крајот на 2009 или почетокот на 2010 година - вели Самак. Тој додава дека во секој случај изворите што ја карактеризираат оваа одлука како двоумење од страна на „Џонсон Мети“ или како дополнителен ризик за инвестирање базирано на Спогодбата за стабилизација и асоцијација со ЕУ се неточни и имаат претенциозна цел да направат штета на владината програма да привлече странски инвестиции. Во јавноста се шпекулира дека „Џонсон Мети“ размислува дали да инвестира во земјава поради можноста за промена на царинските давачки за различни полупроизводи во размената со земји-членки на ЕУ. Меѓутоа, во Европската комисија вчера потврдија дека во иднина царинската политика меѓу Македонија и ЕУ ќе оди во насока на понатамошна либерализација и намалување на давачките. Самак вели дека британската компанија треба да потпише договор за закуп до крајот на годинава. Тој очекува во наредните 6 до 12 месеци износот на странски инвестиции во земјава да се удвои и повеќе странски фирми јавно да ги изразат намерите и проектите што почнуваат да ги работат во Македонија. „Џонсон Мети“ најави дека ќе вложи 75 милиони евра во изградба на фабрика за производство на катализатори во слободната економска зона Бунарџик. Во фабриката би требало да се вработат околу 300 луѓе. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 222324 |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |