![]() |
![]() |
![]() |
Министерство за надворешни работи |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2425262728 38> |
Author | ||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Апсолутно сум против скулптури на странски државјани и тоа со пари од граѓаните на Македонија. Ако сакат скулптури амбасадите нека донират и истите ќе им бидат поставени во паркот на цивилизациите, но со мои пари да го плаќам Черчил со кого немам никакви допирни точки и тоа во мојот главен град, тоа веќе се граничи со лудост и пред се навреда за оние кои навистина заслужуват да им биде оддадена почит. На крај на краевите нека бидат скулптури кои нема да представуват никого.
Edited by kultuzin - 27-Jul-2011 at 19:20 |
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
Пред да ги отерам таму каде што им е местото, кога веќе се решавале за нешто вакво, нели е понормално да стојат во холот на министерството, да име посебна просторија, во која ќе може да влегуваат и обичните смртници, плус секој странски дипломат што ќе влага веднаш ќе ги забележува, освен ако немаат намера да ги шетаат после тоа по терасата. Имаат идеи, ама тотално погрешна претстава за простор и значење. Не знам за вас, ама јас кога би трошел 2 милиони евра туѓи пари и би правел нешто по ќејф, ќе го направам тоа за да може да биде достапно барем за сите даночни обврзници.
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
|
kakvi gluposti pravat lelleeeeeee
|
||
![]() |
||
theMac3donian ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 30-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
Не ми се допаѓа да има странски личности.
|
||
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
|
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
Za mene vakvo nesto ne e smesno! Dojdi vidi go mestoto kade se slucuvalo toa horor pa dojdi komentiraj pak ![]() |
||
![]() |
||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
Уште тој фали од неговото време заедно со сталин.
|
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Јас гласам и Хитлер да го закачат
![]() |
||
![]() |
||
ivopfc ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Ова изгледа го виделе објектот на Роџер, па се инспирирале за статуиве....
![]() |
||
![]() |
||
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
|
The neverending story...
Политичари ќе висат на зградата на МНР за 1,8 милиони евра ![]() Меѓу светските политичари, чии скулптури ќе бидат високи меѓу 2,5 и 3 метри, ќе бидат Линколн и Черчил, наши нема да има Триметарски скулптури на светски политичари ќе ја красат фасадата на новата зграда на Министерството за надворешни работи. Линколн и Черчил ќе бидат едни од десетиците ликови што симболично ќе „висат“ на зградата во која ќе биде сместена администрацијата, а ќе наминуваат и дипломати. Скулптури на македонски политичари наводно нема да има, но зошто, надлежните се без конкретен одговор. За разиграната фасада на седумкатницата ќе се потрошат околу 1,8 милиони евра, а за реализација на планираното задолжени ќе биде „Бетон“ кој е и главен изведувач на објектот. Васил Доневски, директор на владината Служба за општи и заеднички работи која е потписник речиси на сите зделки за новите административни објекти, вели дека надворешниот изглед на зградата не е новина во проектот, ниту, пак, е нешто невообичаено. Фасадата е дел од идејното решение за објектот на МНР, чии автори се Лидија и Благоја Стојановски. Според Доневски, декорациите ќе бидат изведени од различни материјали, од лиен бетон техника „сто“ за која генерално се употребува природен камен, потоа мермер, бронза... „Комбинацијата на предвидените декорации на фасадата уште од сега, само на хартија гарантираат дека објектот ќе биде навистина впечатлив и ќе ‘зрачи‘ со голема симболика. Освен планираните скулптури на светските политичари, чија висина ќе се движи помеѓу 2,5 и 3 метри, надворешноста на зградата ќе ја красат и капители, тимпанони, како и еден вид скулптури на кои ќе бидат претставени македонски народни носии. Планирани се 60 скулптури и само мал дел од нив нема да бидат со ликови на политичари“, објаснува Доневски кој не се сомнева дека фасадата ќе биде изведена навремено и беспрекорно, иако има замислен сложен изглед. Директорот е задоволен од досегашната динамика на изградба и вели дека засега не постојат пречки администрацијата на МНР да се всели во новите работни простории до крајот на годинава. Всушност, и „Бетон“ кој ја гради зградата за 13,5 милиони евра има обврска да го предаде клучот до крајот на ноември. Според проектот, објектот ќе има седум ката и стилска фасада, а вработените ќе можат да се паркираат во подземен паркинг на две нивоа, за кој наскоро треба да се избере изведувач. Со вселувањето администрацијата на МНР, конечно, ќе добие сопствена постојана адреса. Неколкугодишното потстанарство во повеќе објекти низ градов и високите кирии беа една од причините зошто Владата одлучи на МНР да му изгради сопствена зграда, која е дел од „Скопје 2014“. http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=3F4EE42CD93CD2479529069A9B1E4CC6 |
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
||
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|
I jas vcera pominav no nikakva zelena. Ona sto vidov bea razlicni nijansi na topli pastelni boi
|
||
...kaj si kapelo pak ke si kape...
|
||
![]() |
||
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
|
fasadata sto gleda kon vardar skoro gotova e, bas vcera od tamu pominav i zaprimetiv deka e zeleno-krem boja
|
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Законски - е (веројатно). Човечки? - никако. Крај на муабето. Кери он.
|
||
![]() |
||
Mjölnir ![]() Groupie ![]() Joined: 21-Jul-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Ако е законски дозволено да работат за толкава плата не знам тогаш во што е проблемот? Како и да е како што некој спомена темата е за објектот не за социјални прашања.
|
||
![]() |
||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
Зборот ми беше за работниците од Бетон ,а не за тие што работат градежништво или пак некоја друга физичка работа, знам јас што зборувам и знам од кај ми се информациите, а ти информирај се повеќе околу лугето што работат во таа компанија па после пиши тука или коментирај, не треси на памет и паушално,ние тука сме да дебатираме коментираме, и сугерираме, тоа е мојот став ако ти се допага ок, ако не тогаш не знам зошто си во форумот.
|
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
![]() Мој роднина работи градежништво 24 дена у месецот за 600 денари дневница. Што ќе кажеш на тоа? И ПЛУСИНФО АМАН ВИШЕ ДОСТА КРАДЕТЕ СЛИКИ, ИМАЈТЕ ОБРАЗ, ИЛИ ЌЕ СТАНЕТЕ УШТЕ ПОБЛЕДА КОПИЈА НА ШПИЦ? ПА КАЖЕТЕ БАРЕМ ОД КАДЕ СТЕ ЈА ЗЕМАЛЕ! Edited by N23 - 21-Jul-2011 at 16:24 |
||
![]() |
||
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|
Дневница им е 800 до кај 1200 мајсторска..и не треси од ракав.. во Скопје никој не работи градежништво под 800-900 денари дневница и мало дете знае тоа,само ти незнаеш.. Само да се извадат некои неартикулирани аргументи, па не е битно дали е точни или не |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Да информациите ми се од сигурни извори ,познавам 3-4 што работат во бетон,пријатели на таткоми и на неколку мои другари,тие работеле одамна во бетон порано платите не биле току мали ,па биле обврзани ради осигурување, пензија ,не можеле да напуштат бидејќи приватно не може никој да се лекува туку така пошто знаеме колку е скапо ,како и да е, да не ја вовлечеме темата во друг правец ,многу пари се тоа за фасадата ,кога ке го видиме финалниот изглед ,ке пресметаме дали вреди толку. |
||
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2425262728 38> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |