build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Градска инфраструктура
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Мост кај МНТ (првично планиран со Панорамско трк.)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 26272829>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Observer View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Observer Quote  Post ReplyReply #541 Posted: 28-Oct-2010 at 18:37
Катната гаража е потребна. А панорамското тркало да биде поставено на Кале не знам, ете можеби твојата забелешка е на место. Тоа е коректна забелешка,културна и издржана. Со навреди се постигнува само контраефект којшто ќе ни штети на сите. Мислам, на пример дали некој што има моќ би сакал да се повлече или да ја измени некоја идеа ако ти ја наречеш луда? Мислам дека нема таков :-) Но нејсе, ова е демократија па може секакви зборови да се употребуваат и секаков коментар е дозволен, дури и правото да мразиш е дозволено (не го зборувам ова за тебе).
Што се однесува до локацијата на катните гаражи (катната?) и тркалото викаш најатрактивниот дел...забораваш да додаеш дека ќе им и хотел + зградите кои е во тек нивната изградба а се пред се од административен карактер. 

Edited by lslcrew - 28-Oct-2010 at 19:31
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #542 Posted: 28-Oct-2010 at 18:32
Не разбирам, каков е тој тематски парк меѓу двата моста, кога тука е комплексот МЕПСО/Пошта/Телеком... а впрочем нели треба и барокна катна гаража да има, или се откажаа?
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #543 Posted: 28-Oct-2010 at 18:19
Тие градови што ги кажа се во една огромна рамнина. За во Москва да видиш нешто треба да одиш на Лениновите гори кај универзитетот Ломоносов (сега се викаат врбови гори), што е едни 2 часа возење од центарот. Во Лондон пак, ни 15 часа не ти стигаат до најблиската планина. А во Скопје, калето е на 5 минути од кај што е планирано тркалото. Ете ти ја разликата. Најатрактивниот дел од градот ќе има катни гаражи и панорамско тркало.

А инаку тебе ти смета зборот во нишкава лудило и хаос поради некои твои сентименти, а не дека нешто има посуштинско.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
Observer View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Observer Quote  Post ReplyReply #544 Posted: 28-Oct-2010 at 18:01
Еве кој сака да си прочита за ваквите тркала што има на википедија (ова најмногу им го препорачувам на љубителите на зборовите "лудило","хаос" и сл.) http://en.wikipedia.org/wiki/Ferris_wheel Изгледа одамна полуделе Русите со нивното тркало во центарот на Москва, Англичаните со тркалото во Лондон и тн.
Почитувам конструктивна расправа од типот каде треба да биде местото,дали воопшто треба да го има и тн. ама коментари со навреди и зајадливост мислам дека не се пристојни. Еве прочитав на еден сајт и друг податок дека вакво тркало било поставено во центарот на градот Перт, Австралија но после 2 години било демонтирано заради непрофитабилност. Се е работа на вкус и профит, за најзагрижените ете и убав податок, тркалата се монтираат и може да се демонтираат, не е крај на светот. Јас конкретно за тркалово немам некакво мислење, затоа што во принцип се плашам од висина, секогаш ми било непријатно да се возам дури и во луна-паркот, па и со и без тркало мене ми е исто :-)
Back to Top
nenad View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nenad Quote  Post ReplyReply #545 Posted: 28-Oct-2010 at 17:35

Zaradi obvrski ne ja pratev situacijata vo Makedonija nekolku meseci, zatoa ovoj forum mi e dobredojden za da gi doznam novostite od tatkovinata. Gledam deka ludiloto prodolzuva, ne samo sto ke gi isturkaat site nebulozni gradbi, sega i panoramsko trkalo. Ne znam so e samo zaboraveno, mozebi da se postavi oblisk nekade vo centarot edno 150 metra visok. 

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #546 Posted: 28-Oct-2010 at 12:42
Градот ќе гради панорамско тркало за поглед на „Скопје 2014“

Градот бара идејно решение за тематскиот парк што е предвидено да се гради меѓу Камен и мостот „Гоце Делчев“

Деспина Трајковска

Дефинитивно, градбите од „Скопје 2014“ ќе се гледаат како на дланка од педесетметарското панорамско тркало поставено во срцето на градот. Градските власти се во потрага по урбанистичко-архитектонско решение за тематскиот парк во кој централно место ќе има панорамата. Предвидено е да се гради во зелениот појас крај кејот на десниот брег на Вардар, меѓу Камениот мост и мостот „Гоце Делчев“.

Кога ќе почне изградбата и колку пари ќе чини оваа, дефинитивно, атракција за Скопје, ќе се знае дури по завршувањето на постапките за избор на идејното решение. А кој ќе биде главен финансиер официјално никој не кажува, исто како и тоа чија е, всушност, идејата за изградба на панорамата што речиси преку ноќ се вцрта во предметниот урбанистички план.

Градоначалникот Коце Трајановски поради службено патување во странство вчера не беше достапен за подетаљно да информира за проектот. Но, очигледно и градските власти и општинарите од Центар не ги разграничиле обврските, но можеби чекаат крајна одлука од Владата, ако се има предвид оти е јавна тајна дека ДУП „Мал ринг“ е цртан по нејзините урбанистички визии.

Засега единствено е познато дека Град Скопје го бара потребното архитектонско-урбанистичко решение. Во јавниот повик е наведено дека се бара терк за уредување на тематски парк за рекреативно, забавно и панорамско разгледување на градот - панорамско тркало. По изборот на идејното решение Градот ќе нарача и изведбен проект. Така, практично градските власти ќе станат носители на проектот и преку него ќе дадат свој придонес во владиниот проект „Скопје 2014“ покрај тековните активности за обновување на фасадите во центарот на градот и реконструкцијата на оградите на мостовите.

http://utrinski.com.mk/?ItemID=F1CC006591433F4B9880B5C3047CBAD0
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #547 Posted: 10-Oct-2010 at 00:17
Originally posted by pbanks

Originally posted by Cloverstack

@ pbanks
Веројатно мојов пост ќе те разочара за разлика од тој на fichot. Но навистина каква желба за некаква длабока анализа може да остане кај нормален човек после стотата епизода од добро познатото лудило. Овие веќе избришаа било какви досегашни граници на невкусот, на глупоста, на ненормалното... Треба да го смениме насловов на нишкава од „Скопје 2014“ во „Верувале или не“.

Не е битно дали мене ќе ме разочара постот или не. Ја следев преписката што пред некој ден ја имавте со ОКА, ЛСЛ и уште незнам во некоја друга нишка околу Скопје 2014. И криво ми е дека тој проклет проект е влезен во секое ќоше од форумот. Единствено се разговара за Скопје 2014 или низ призма на Скопје 2014... Сите дискутираат како во транс, едните страстно го омаловажуваат проектот, а другите пак се ситат бидејќи тој се реализира непречено.

Во ред, има тука веќе 10ци страни на кои ги изразивме своите ставови околу проектот, се изрециклираа истите тези (од оваа или онаа страна) по 100 пати... Веќе немам потреба ниту да ги читам постовите, доволно е да видам кој е авторот и веќе знам што е напишано.

Веројатно една од целите на авторите на оваа гротеска Скопје 2014 била токму оваа, комплетно да не обземе и да не дефокусира од се друго околу (секако не нас на билд, туку во еден поширок општествен контекст). И искрено сум заморен од тоа, се надевам дека ќе смогнеме сила да ги вратиме оние конструктивни дискусии кои едно време беа главна одлика на билд, бидејќи сум навистина заморен од постојано читање УА и УРА.
за жал се пронајдов во постов на пбанкс... а сепак морам да се сложам со него... морам да се сложам и со кловер, тоа еднаш го искажав во темата за скулптурите за лавовите, само малку поемотивно

Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #548 Posted: 08-Oct-2010 at 20:56
Што се однесува до рингишпилот - тој е логичен резултат на се’ што видовме до сега и не да речам дека не сум зачуден, дури и го очекував (веројатно потсвесно) - не знаев баш рингишпил дека ќе биде, ама некоја будалаштина сигурно...
...а ова со скулптуриве и оваа „реденка“ од „наши докажани вајари“, покрај делот со финансиската малверзација (кој е поголем од тркалото, поточно се гледа од вселената), ќе заврши исто како со лавовите, најверојатно, затоа што ќе си ги фатат скулптуриве кој како сака, па циркусот ќе се развива во истиот манир, секој ќе си тегне на своја страна - Тертиља ќе биде како од Transformers, Стрез од Terminator, Висарион од готиката, а Гропа од антиката...
Во секој случај за поздрав е тоа што во ист фазон се праат будалаштините, доследно и секојдневно...нема овде опаметување, очигледно...

Edited by Dave Gahan - 09-Oct-2010 at 15:31
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #549 Posted: 08-Oct-2010 at 18:37
Previous
Yes
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #550 Posted: 08-Oct-2010 at 18:31

Јас само се чудам како ги одбират локацииве.... И сум за едно Панорамско големо тркало, но на друга локација.... Добар пример, но не и мој конечен е местото кај сегашниот паркинг пред Холидеј Ин, односно кај автобусите што стојат... тие де...знаете... во тој дел, таа околина..... како што го имам во концептот за Ново Маало....

И друга работа.... Зар не мислат малку на исплатливост на ова тркало..... има многу фактори...

Edited by Cloverstack - 08-Oct-2010 at 18:38
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #551 Posted: 08-Oct-2010 at 18:31
Originally posted by Cloverstack

@ pbanks
Веројатно мојов пост ќе те разочара за разлика од тој на fichot. Но навистина каква желба за некаква длабока анализа може да остане кај нормален човек после стотата епизода од добро познатото лудило. Овие веќе избришаа било какви досегашни граници на невкусот, на глупоста, на ненормалното... Треба да го смениме насловов на нишкава од „Скопје 2014“ во „Верувале или не“.

Не е битно дали мене ќе ме разочара постот или не. Ја следев преписката што пред некој ден ја имавте со ОКА, ЛСЛ и уште незнам во некоја друга нишка околу Скопје 2014. И криво ми е дека тој проклет проект е влезен во секое ќоше од форумот. Единствено се разговара за Скопје 2014 или низ призма на Скопје 2014... Сите дискутираат како во транс, едните страстно го омаловажуваат проектот, а другите пак се ситат бидејќи тој се реализира непречено.

Во ред, има тука веќе 10ци страни на кои ги изразивме своите ставови околу проектот, се изрециклираа истите тези (од оваа или онаа страна) по 100 пати... Веќе немам потреба ниту да ги читам постовите, доволно е да видам кој е авторот и веќе знам што е напишано.

Веројатно една од целите на авторите на оваа гротеска Скопје 2014 била токму оваа, комплетно да не обземе и да не дефокусира од се друго околу (секако не нас на билд, туку во еден поширок општествен контекст). И искрено сум заморен од тоа, се надевам дека ќе смогнеме сила да ги вратиме оние конструктивни дискусии кои едно време беа главна одлика на билд, бидејќи сум навистина заморен од постојано читање УА и УРА.
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #552 Posted: 08-Oct-2010 at 18:05
ЖАЛНО НО ВИСТИНИТО, А ВОЕДНО ТРАГИ-КОМИЧНО!
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #553 Posted: 08-Oct-2010 at 17:59
Originally posted by fichot

уствари јасно ми е, видела жабата итн.
Без дилема тоа ќе да е...

А реално, за панаѓур како што е СК2014, навистина требаше некое вакво тркало или рингишпил да вметнат.

Во исчекување сум на нови блескави идеи од творците на СК2014, бидејќи инспирацијата очигледно им е непресушна. А не се ни нервирам веќе, бидејќи ионака сме веќе длабоко и неповратно навлезени во ова фрик шоу... кад је бал, нек је маскенбал...

@ pbanks

Edited by Cloverstack - 08-Oct-2010 at 20:20
Back to Top
IN_MOTION View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote IN_MOTION Quote  Post ReplyReply #554 Posted: 08-Oct-2010 at 17:47
Мене ми се допаѓа идејата за тркалото но локацијата не баш.. Иначе ако е со климатизирани кабини и супер осветлено би дал макс 5 еур за карта.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #555 Posted: 08-Oct-2010 at 17:44
Originally posted by fichot

Не сум 100% против вакво нешто, но локацијата ми е тотално утната (како и за повеќето работи, нели).

Вакви работи обично се праат во градови кои немаат околни возвишенија од кои масовно може да се ужива во панорамски глетки, па така панорамски тркала има во Виена, Лондон, Сингапур (најголемото у свет патем). 

Е сега, Скопје го има Калето и Водно, а може и на врв на МТВ да се направи видиковец (со кафич). Зошто баш ова, не ми е јасно... уствари јасно ми е, видела жабата итн. 

Иначе, на Лондонското Око возењето е ~18еур. Колку би платиле Вие за возење на нашето? 

Единствен аргументиран/разумен пост кој го прочитав за новиот момент на Скопје 2014.

Потполно се слагам, вакви објекти се пред се за градови кои се наоѓаат во рамнини. Скопје, покрај Кале и Водно навистина нема потреба од вакво нешто.

Дополнително, локацијата која ја одбрале не ми се допаѓа. Продолжува згуснувањето на тој веќе (барем на хартија) прегусто набиен дел.

Видиковецот за плоштад треба да биде спрема мене во

1. Новата народна банка
2. Магос/Сан Марко

Горните катови треба да се отворени за јавноста и да има и отворен дел, но и кафетерии/ресторани.

Идејата за користење на МТВ за видиковец е исто така одлична.
Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #556 Posted: 08-Oct-2010 at 17:34

Definitivno trkalovo neka si ostane vo luna park, pa da ima ubav pogled od razni agli na novizgradenata arena.

Ako ostane trkalovo tuka, predlozuvam eden rolocoster okolu kaleto, bas taka kako sto odat zidinite, a na lavovite da im svetat madinajta u razni boi....e toa e turisticka atrakcija.
Sala na strana, so ke gledam od toa panoramsko trkalo, negodardeni zgradi /kako jik banka i onaa spoti pecatnica goce delcev/ skapani krovovi, sturi fasadi,... Toa moze posle 20-30 godini i posle Skopje 2014, Skopje 2018, Skopje 2022, Sko......

.....   .......
Back to Top
FT View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FT Quote  Post ReplyReply #557 Posted: 08-Oct-2010 at 17:30
На нашето ќе стават 180 не 18..што е Лондон за нас?
пфф..CrazyCrazyBig%20smileBig%20smile

Edited by FT - 08-Oct-2010 at 17:32
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #558 Posted: 08-Oct-2010 at 16:48

Не сум 100% против вакво нешто, но локацијата ми е тотално утната (како и за повеќето работи, нели).

Вакви работи обично се праат во градови кои немаат околни возвишенија од кои масовно може да се ужива во панорамски глетки, па така панорамски тркала има во Виена, Лондон, Сингапур (најголемото у свет патем). 

Е сега, Скопје го има Калето и Водно, а може и на врв на МТВ да се направи видиковец (со кафич). Зошто баш ова, не ми е јасно... уствари јасно ми е, видела жабата итн. 

Иначе, на Лондонското Око возењето е ~18еур. Колку би платиле Вие за возење на нашето? 

Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #559 Posted: 08-Oct-2010 at 16:46
Auuuuuu se naeziv Suicide
...kaj si kapelo pak ke si kape...
Back to Top
shaun.r View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote shaun.r Quote  Post ReplyReply #560 Posted: 08-Oct-2010 at 13:52
Originally posted by Supervisor

Ми се допаѓа. Ќе се гледа цел центар, Кале, Чаршија, Стадионот, паркот, плоштад Македонија, улица Македонија... Едноставно ќе има одличен поглед а и локацијата што ја одбрале е одлична тој простор ќе заживее и ќе му се даде една убава содржина.

Trebase da go napravat povisoko da se gleda i Dracevo Previous
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 26272829>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.584 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.