![]() |
![]() |
![]() |
Манастир Св. Наум |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234> |
Author | |
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Ми кажуваше еден пријател кој работи таму. Песокот е носен уште од времето на ЈНА. После многу години оваа година бев повторно таму и беше навистина супер. Нема лежалки и конобари што те малтретират се наплаќа 50 денари од човек и има едно мало шанкче кај што може да се седне или да се земе нешто за пиење. Има почнато и неколку бунгалови да се прават но работата се одовлекува поради ограничените средства на АРМ. Како и да е ова се најубавите плажи на охридското крајбрежје со директен и неповторлив поглед на манастирот Свети Наум а со мало подсредување може да биде уште поубаво. Јас се надевам дека работите во АРМ ќе се средат и дека повторно ќе ги заживеат овие кампови. Но исто така не би сакал оваа место да се искомерцијализира. |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
браво.а од каде ти е информацијата за песката од јадранот?прв пат слушам
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Браво ова му требаше на тој дел зошто така убавина беше загадена со рандом поставени тезги, столови и маси. Јас се надевам дека ова ќе биде мотивација да се средат и војните кампови и плажите кои според мене се најубави плажи во Охрид со песок носен од Јадранот.
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Еве една фотографија од 14 мај годинава...
![]() фото: suethorne0125 |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Мислам дека дивоградбата не беше поради Субрата Рој него поради градењето без барање градежна дозвола. Владиката задолжен за проектот (името му го заборавив Тимотеј мислам дека беше) ,а кој со последните акции повеќе делува како лидер на партија отколку како свештено лице, самиот изјави дека граделе без дозвола ама демек што било тоа проблем дозвола да извадат отпосле. Значи класично непочиување на институции. Но нејсе градоначалникот на Охрид рече дека ќе барат решение и мислам дека нема да се дојде до рушење. Но она што го направи МПЦ никако не е за оправдување. Инаку настрана од оваа попско политизирање и провоцирање овој проект и те како му беше потребен на Свети Наум и се надевам дека со ова дефинитивно ќе се стави ред и со тезгите и со тоалетите и со скарите, и со турбофолкот и дека оваа место ќе го добие заслужениот ред и мир.
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
суштината на проблемот со `дивоградбата` е вероватно Субрата Рој-брате мој
|
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
Да, да, се` е прогласено за дивоградба и од општината сакаат да го рушат.
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Мислам дека сѐ е прогласено за дивоградба... Ако локалната власт го урне ова, тогаш се страшни глупаци. Кога можеа да се легализираат одвратни дивоградби, ќе може да се прогледа низ прсти и за ова. Кога ќе споредиме како беше претходно, ова уредување е повеќе од добредојдено.
|
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
![]() Кој објект е дивоградба ? Портата или ... ? |
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
Идејата на МПЦ за средување на дворот на манастарот Св.Наум е најдобрата работа што му се има случено на Охрид во изминатиов период, иако веќе се огласија од општина Охрид дека објектот е дивоградба и дека сакаат да го рушат. Три работи ми се допаѓаат:
1. регулиран е влезот на возила во комплексот 2. поставен е јавен тоалет 3. продажните места се тргнати од патеката и се унифицирани 4. хортикултурно се уредува просторот Проблем што треба да се реши е асфалтирањето и уредувањето на паркингот пред самиот влез: |
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
|
Граѓанин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 233 |
![]() ![]() |
Со години се имав чудено каде во Охрид е ова сликано (наведен е во изворниот опис), и сега ми се разреши дилемата. Имено, на сликата се автобуси од Вардарското автобуско претпријатие (ВАП), сликани кон средината на 1930-тите години.
Ова дури ми личи на истата полјана од горе на #8, само што тука квадратната кула ја нема. ![]() Извор: Животот во Скопје, 1918-1941 - Сообраќај во градот: Автобуси Edited by Граѓанин - 22-Jan-2013 at 10:03 |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
добро, колку е оригинална денешната верзија на коплексот што ја имаме и имаме ли сознанија колку пати е изменувана? можеби е до аглите, ама јас на сликиве видов најмалку три верзии на страната што се гледа од езерото
|
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
1863
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
Taa prvata slika ke e Sv. Petka
|
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
|
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
За време на Отоманската империја:
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Според пост на форумов се работи за мелница.
Во Глобус причитав дека помеѓу 1913 и 1925 постоел спор за тоа дали манастирот се наоѓал на Српска (а по 1918 Кралство СХС) или Албанска територија. Кралството СХС го добива манастирот во 1925. Интересен запис од тоа време (цитирано од Глобус): Енрико Телини, член на Комисијата за разграничување меѓу Југославија, Грција и Албанија. „При карактеризирањето на овие села намерно го користев општиот апелатив македонски, а не бугарски, бидејќи насекаде, кога жителите ги прашав за нивната националност, сите еднакво одговараа со зборот Македон и кога ќе додадев Бугар, тие одговараа Македон“, пишува тој во извештајот од 1923 година. |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Колку што мене ми е познато ова не е оригинален изглед, градена е за време на СХС како кралска палата во склоп на манастирот, а наводно е бутната под изговор дека пречи на охридскиот аеродром може да загрози некој лет, демек од тамо се слуштаат авионите. така да нема некоја изворна историска вредност вековна, туку вредноста и е од поново време околу век. Нормално доколку има иницијатива за возобнова и доколку не пречи на аеродромот и јас би поддржал, ја следи традиционалната македонска архитектура, а кулите во манастири не се ништо ново на балканот, од секогаш ги имало, нормално денес со друга намена. Интересно повеќе би било да дознаеме што се случило со оваа кула која е веројатно постара од оваа што ти ја посочи. Јас пред некој ден од нишката за мотови дознав дека воопшто постоела друга кула.
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Еве ја од спротивен агол:
![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |