build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми > Наука и технологија
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Технологии на храна

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <12345>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #41 Posted: 07-Apr-2016 at 20:08




How to Make Sushi Rice at Home

Firstly, the term sushi rice is a misnomer as technically, the word sushi refers to the rice ... The first thing you need to know is the right kind of rice to use for sushi. The short-grain rice reserved for the task is often called sushi rice
...
It is best to use the instructions on the package of rice when cooking it, but a general suggestion is to use equal parts rice and water. Prior to cooking, the rice should be rinsed in cold water until the water runs clear, a step now becoming less necessary as talc (used to prevent the rice from absorbing water and sticking together during storage) is slowly being replaced with another type of starch, which is fine to cook with. But you never know and the package won’t tell you what the company used as a coating.
...
http://www.sushifaq.com/basic_recipe/sushi-rice/



[1] http://cooking.stackexchange.com/questions/21872/what-is-the-best-rice-for-sushi

[1] http://makemysushi.com/how-to-make-sushi/nigiri-sushi.html

[1] http://www.digsmagazine.com/nourish_makingmakisushi2.htm

[1] http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/vod/dwc/20160401.html

[1] http://www.inquisitr.com/1241805/sushi-has-many-health-benefits-and-risks/

~

!!! Change Ahead [1][1]






Edited by +Protagorist - 24-Nov-2022 at 08:20
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #42 Posted: 07-Apr-2016 at 20:04



TALC COATING ON RICE CALLED PERIL - http://www.nytimes.com/1981/02/08/us/talc-coating-on-rice-called-peril.html?pagewanted=all

http://davidson-old.weizmann.ac.il/en/content/online/database/general_know/rice_white_lies

http://www.cookingmanager.com/rice-washed-cooking/

http://www.foodsng.com/should-rice-be-washed-before-cooking-the-myths-truths/

~



[1] http://thumbnails.visually.netdna-cdn.com/how-to-cook-rice_5091f3564faf8.png

[1] http://whfoods.org/genpage.php?tname=dailytip&dbid=365

exactly which health benefits are we talking about here? Like other grains, rice is primarily starch. When you choose brown rice (the “whole grain” option) instead of white rice, you get a little bit more fiber. So, if you want to eat rice, brown rice is a slightly better option. But rice (brown or otherwise) is not a terribly nutrient-dense food. I don’t think you need to feel guilty for not eating enough of it!   

As for whether rice cakes are as healthful as cooked rice, I’m afraid they are not. It’s not so much that vitamins or minerals are destroyed—because there aren’t that many to start out with. But the puffed rice used to make rice cakes has a higher glycemic impact—meaning that the carbohydrates are more quickly absorbed and converted into blood sugar.

That's really good news all around for you: Don’t worry if you don’t feel like cooking brown rice—you’re not missing that much nutritionally. Plus, there’s no need to eat Styrofoam-flavored snacks! [1]


Edited by +Protagorist - 08-Apr-2016 at 15:03
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #43 Posted: 04-Apr-2016 at 19:46

еве контра абер и апропо белиот рафиниран ориз

http://www.healthydietbase.com/is-rice-good-for-you-advantages-and-disadvantages-of-white-rice/



инаку колку и да е нездрав избор најскап ориз на менијата во азија е пржениот ориз, а го спремаат и нешто подолго од обично бидејки е отстојан, прво го варат потем го оставаат преку вечер да отстои во фрижидер, а дури утредента го пржат, и што да кажам има доста добра фора во сето тоа, поентата е водата да се исуши што повеќе за оризот полесно и да се пропржи ем зрната да се убаво раздвоени, вака исто и помалку треба да се пржи истиот, слично ко кај помфритот кој најнапред треба да се свари а потем да подзамрзне тек ондак да се исечка на тенки кришки кои би се пропржиле, повкусни прженици од вака спремениве зеленчуци здравје ... in my humble opinion!)...it's hard to eat anything else after that [1]

всушност тоа што треба малку пржење т.е. само пропржување бидејки веќе претходно и се сварени, бар напола, го задржува вкусот а воедно ги прави крцкави, и доволно подзагорени а да небидат канцерогини заради тоа акриламидот

Proper Chinese-style fried rice must be made with day-old, cooked rice. Preferably long grain white rice that was washed before cooking.

Consider using a smidgen of five spice powder. Others have recommended a dram of oyster sauce. I recommend Lee Kum Kee premium oyster sauce (accept no substitutes).



Also, consider using a reduction of xao xing rice wine. Wherever you see Chinese recipes recommending the substitution of "dry sherry", this is what they're really alluding to. Cook off the xao xing by 50% in volume before frying any of the meat ingredients, be they pork, shrimp, chicken or char siu.



Use a light touch with any soy sauce and work with high heat in a well-seasoned pan. I prefer to mix regular oil with a tiny bit of roasted sesame oil (or even spicy sesame chili oil), for extra flavor.

For an elegant presentation, gently pack the prepared rice into a lightly oiled bowl and then cover it with a serving plate. Quickly invert this arrangement so as to create a beautiful dome of freshly fried rice.



Top with garlic chive spears or simply place a spoonful of minced green onion in the bottom of the bowl before adding any rice so that it creates a centered garnish after being inverted.

It is strongly recommended to scramble whatever eggs separately and then break them up into smaller curds prior to their being introduced into the fried rice. Please consider using my scrambling method recommended in: What are some common and simple ways to cook eggs that most people have been doing wrong?

For fried rice, cook the scrambled eggs to a medium hardness (not soft), and then gently fold them into the final product before serving.

Basic ingredients: (American-style)

  • Day-old rice

  • Minced green onion

  • Scrambled eggs

  • Green Peas

  • Diced carrots

  • Minced garlic

  • Choice of meat

  • Five spice powder

  • Xao Xing

  • Oyster sauce

  • Soy sauce

  • Vegetable or peanut oil

  • Roasted sesame oil


  • ...

    Heat.

    The cooking machine in restaurants can offer extremely high heat for food to create Maillard Reaction, the so called Wok Hee (锅气)as Cantonese say.

    This can't be done by electric cooking machine.

    https://www.quora.com/I-can-never-get-my-fried-rice-to-taste-like-restaurant-or-takeout-fried-rice-despite-trying-a-dozen-recipes-that-promise-results-What-am-I-missing


    ~

    интересно е дека сеуште немам пробано ориз на пареа или пак од експрес лонец, велат и во двата случаи уште поздрава опција од варениот ориз

    [1] http://www.hippressurecooking.com/easy-pressure-cooker-steamed-rice/





    Edited by +Protagorist - 05-Apr-2016 at 18:41
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #44 Posted: 13-Mar-2016 at 01:41

    охохо ова од нафталин по комшики ли го извади, како само се залепи на предходниот пост, и тоа органик, фала Фено и ова чудо ќе го пробам некогаш, за сега сум навлечен на кафеавиот басмати, и што да кажам неможам да му се наситам, иако тука е нешто поскап од локалнава адреа

    ова ќе да е факторот зошто азијци ко индусите, пакистанците или авганистанците измулатиле отповеќе меланин ех каков само потенцијал би имал црн сутлијаш ко десерт во апче или шекерезада, а тие саде само бои и лакови, а тек што да кажат слаткарите по другите грљдои кои истите инвентивно успеваат да ги есапат и за упола цена

    ~

    доколку некој налета на соодветен интернационален сајт за кулинарство слободно нека се пофали тука, каде на куп а детално би се протарашкале национални јадења пр. ко на америве [1] уште да имаа за споредба нешто ко некогаш и денеска пр. еве од каде влече корен мачмелоу-то



    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    phenomenon View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 26-Oct-2010
    Location: Kumanovo
    Online Status: Offline
    Posts: 2691
      Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #45 Posted: 12-Mar-2016 at 22:53
    Прота, со црниот леб ќе си змеш и црн ориз, таман да ги сложиш боите:



    http://draxe.com/forbidden-rice/
    開始されていないだけの戦いが失われ、
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #46 Posted: 12-Mar-2016 at 20:33

    веројатно забегувањето околу сите хемии и прехрамбената индустрија најдобро може да се долови со хоумејд видео а во однос индустриски трендови односно заменски опции за традиционалните рецепти

    во случајов вештачка варијанта на јапонскиот јагленисан леб http://kotaku.com/how-to-make-black-burgers-1655369315 [1]

    While a few food colour additives may not show direct evidence of causing health problems, many do. Further, food colour additives are unlikely to promote health and longevity (but hey, you never know). So – why bother consuming them at all?
    ...
    http://www.precisionnutrition.com/all-about-food-additives


    http://www.100daysofrealfood.com/2012/03/13/real-food-tips-7-reasons-i-hate-artificial-food-dyes/

    http://www.special-education-degree.net/food-dyes/

    https://en.wikipedia.org/wiki/Food_coloring#Other_locations

    ајде секогаш системот ќе глуми коректна научност [1] та и до сега зар цела своја нација не ја пржеле и лоботомирале со насмевка на лицето [2][3]

    може делувам како некој органик факир или натурал даеш, но факт е дека квалитетот на живот во ова современо 'напредно' општество е тешка фатаморгана, ајде и така сме на пат кон еугеничарската утопија па нели не ни треба многу да му се секираме ако сме конзумеристички заморчиња
    и не е проблемот што сиромашните немаат избор туку што и богатите незнаат за подобро, напросто сите се дават во илузијата на капитализмот, најчесто неа здравјето и е само изговор за дополнителен фармациски профит, а нему патријархалното семејство кабает кој маркетиншки треба да го ослободи, а само за да мамонистичката центрифуга полесно се подмачкува и продолжи да ја меле земјава

    ~

    да не е само контра, еве и афирмативна поента
    Ask a gourmand and you're likely to hear three specious answers. First, Epicurean: Artificial color tastes bad. Second, Hippocratic: It's bad for your health. And third, Platonic: It makes food unnatural... [1]






    Edited by +Protagorist - 08-Apr-2016 at 15:09
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #47 Posted: 10-Mar-2016 at 04:08

    во јапонија хокаидо лебот го прават и сомногу млеко и со многу јајца, слично кои млечникот кај нас, се останато од состојки е умерено особено солта и шекерот,но затоа нив ќеги најдете по стандардниот пекарски леб, а особено фабричкиот


    [1] http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/8735147/Loaf-of-bread-as-salty-as-seawater.html

    но

    https://www.weekendbakery.com/posts/salt-in-bread-baking-how-much-and-why/

    сепак
    Originally posted by Max

    high salt intake increases acidity in the body, which can accelerate bone loss...

    затоа
    http://www.wisebread.com/which-salt-is-best

    http://www.krenizdravo.rtl.hr/prehrana/dodaci-prehrani/himalajska-sol-prednosti-i-hranjive-vrijednosti

    http://dokaziumedicini.hr/je-li-himalajska-sol-bolja-od-obicne-kuhinjske-soli/

    на крај и з'ш ја викале органска http://www.xbrain.co.uk/table-salt-versus-himalayan-salt


    но кому не му е мила Сланина, незнае чоек поубо олдскул осолено месо или свежо пакувано а напудрено со нитрити!

    CURING (meat preservation)

    Here are the suggested brine components and a short reason behind each components inclusion.

    1. Sodium nitrite -> Sodium nitrate, converted to nitrite through bacterial action. This salt, which occurs naturally in the Atacama Desert of Chilli and Peru, in the Taklimakan Desert of China and in India has been used to preserve meat since 7000 years ago.

    2. Sodium Ascorbate -> extracted from Paprika, this anti-oxidant has been used with nitrate salts for centuries.

    3. Natron -> The oldest known meat preservative from Egypt, found in the Wadi El Natrun. This naturally occurring salt is comprised of sodium carbonate decahydrate (Na2CO3·10H2O, a kind of soda ash) and around 17% sodium bicarbonate (NaHCO3) along with small quantities of sodium chloride and sodium sulphate. (Sodium carbonate’s inclusion, functionally, is based on a study that indicates it can be effectively used to replace phosphates and reduce salt. We may replace it with sodium bicarbonate. The sulphate can be added in any event through gypsum (calcium sulphate). Sodium chloride can be replaced with potassium chloride for a reduced sodium brine. For the addition of sodium bicarbonate)

    4. Gypsum (calcium sulphate). A sulphate mineral, naturally occurring in deserts around the world and a known component of meat curing brines since the year 3000 BCE.

    5. Dextrose. Suger has been used since antiquity in meat products. In Europe, it became popular during the 1800’s in curing brines. It serves a general purpose of creating a “generally reducing meat enviroment” as far as the formation of nitric oxide is concerned. It imparts a nice colour when the meat is being fried and contribute to the overall flavour profile.

    6. Potassium Chloride. A common, naturally occurring mineral, known from antiquity and have been used in meat preservation since the dawn of humanity.

    7. Rosemary oil extract. A favourite of Paracelsus, this is one of the oldest meat preservatives known and has been used for thousands of years. Its functional benefits are as both an anti-oxidant and antimicrobial. Besides these, it contributes to the overall flavour.







    Edited by +Protagorist - 24-Nov-2022 at 06:46
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #48 Posted: 09-Mar-2016 at 10:10

    18th Century Bread Series - https://www.youtube.com/playlist?list=PLD1F368B5848077C3
    немам чуено кои лебови биле најзастапени тука низ вековите, иако можеби има нешто абер во книгата на Ангелина Маркус за исхраната на античките македонци, но претпоставувам зрнастите лебови биле норма, попрво од јачмен и жито него овес со оглед дека првите две житарки биле милувани од рајата како позастапени и постари [1] додека овесот освен на коњите им бил омилена храна и на војниците, но и купка за античката аристократија [2] а сигурно бил и посластица во Кина од каде и впрочем потекнува [3] нели таму и скакулците се деликатес а што пак житарка

    нејсе, нашите баби незнам дали се познати по жонглирање рзлични лебови, но ете знам за лебот со млеко т.н. Милиброд и питата со млеко Млечникот - сукана идила на која современиве фурнаџии ни од блиску не се добираат, иако ко аматер би пробал да извадам некоја современ пандан пр. словенечкиот кухан крух би го сварил во млеко место вода, иако и без него истиот е уникатна појава, а особено на балканиве, имав прилика сред алпскиот дел да видам рурална работилница за леб [1][2] и што да кажам словенците ме изненадија пријатно со традиционалната кујна
    Japanese milk bread (also known as Hokkaido milk bread) is known for it's distinct slightly sweet flavor and soft interior. The secret to this fluffy milk bread is it's use of a starter (water roux). A simple mixture of flour, water, and milk creates this paste that helps to produce the fluffiest bread ever
    ...
    http://www.thelittleepicurean.com/2015/05/japanese-milk-bread.html

    Jap Milk Bread - [1][2] ипак европски http://www.japanesecooking101.com/japanese-basic-bread-recipe/ [3]


       

    Edited by +Protagorist - 09-Mar-2016 at 10:20
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #49 Posted: 06-Mar-2016 at 19:19
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #50 Posted: 06-Mar-2016 at 11:12



    http://mylife.organic/index.php/2016/02/19/fermentirana-hrana-za-zivot-bez-antibiotici/

    https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Fermentation_in_food_processing

    http://www.foodadditives.org/cultures/q_and_a.html

    - [1] [http://www.rawfoodexplained.com/fermented-foods/the-myths-of-fermented-foods.html
    9. Yogurt: Kefir or traditionally fermented yoghurt is chock full of healthful bacteria (probiotics). In ancient times, food preservation was accomplished through lacto-fermentation, a process that adds a host of beneficial micro-organisms to food. This makes them easier to digest, and increases the healthy flora in your intestinal tract.

    But don't expect to be able to pick up the real deal in your local supermarket. Pasteurized products will not provide you with these health benefits, as the pasteurization process destroys most of the precious enzymes and other nutrients. In addition to beneficial probiotics, traditionally fermented kefir also contains:

    Beneficial yeast
    Minerals, such as magnesium
    Essential amino acids (such as tryptophan, which is well-known for its relaxing effect on the nervous system)
    Complete proteins
    Calcium
    Vitamins B1, B2, and biotin (B7)
    Vitamin K
    Phosphorus

    Fortunately, kefir or fermented yoghurt is both easy and inexpensive to make at home using a starter culture and raw grass-fed milk. While raw grass-fed organic yoghurt has many similar immune-boosting benefits, kefir contains several major strains of friendly bacteria not commonly found in yogurt, including Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, Acetobacter species, and Streptococcus species.

    10. Fermented vegetables: Cultured or fermented foods have a very long history in virtually all native diets, and have always been highly prized for their health benefits. The culturing process produces beneficial microbes that are extremely important for human health as they help balance your intestinal flora, thereby boosting overall immunity. Moreover, your gut literally serves as your second brain, and even produces more of the neurotransmitter serotonin — known to have a beneficial influence on your mood — than your brain does, so maintaining a healthy gut will benefit your mind as well as your body. Fermented foods are also some of the best chelators and detox agents available, meaning they can help rid your body of a wide variety of toxins, including heavy metals.

    As with kefir, you'll want to avoid any product that's been pasteurized or contains preservatives or other additives. Fortunately, culturing your own vegetables is much easier than you might think, and more economical than buying from someone else. For instructions on making your own, see this previous article featuring an interview with Caroline Barringer and discusses the health benefits of fermented vegetables in greater detail.
    url=http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/12/10/avoid-packaged-foods-with-bpa.aspx]http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/12/10/avoid-packaged-foods-with-bpa.aspx[/url]

    ...



    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #51 Posted: 03-Mar-2016 at 16:36
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #52 Posted: 02-Mar-2016 at 19:33

    ‘Within three days of vegetables being pulled from the ground, 80 per cent of vitamin C is naturally lost from them and most ‘fresh’ food has a useful nutritional lifespan of up to five days.’ [1]

    iskluchuvajki se od sistemot, dal improvizirajki so diy frizideri [1][2] ili sushenje plodovi, neretko bi vi se nashlo od raka i vakumiranje na hranata, so shto vekot na skladiranje bi i go prolongira kolku da se ima shansa do posledno da se vkusi realnosta, jasno tuka e i domashnoto konzerviranje itn [1][2]
    http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1609&PID=174053#174053 [1]

    kombo vakumirkite se ekstra korisni no za odredena golemina na kesi, dodeka tegli i kutii il improvizirani sadovi edinstveno mozat da se vakumiraat so hendheld vakumirki, sega pretezno elektrichni ko Vacu seal od top shop koja mozebi treba da bide poeftina [1][2] no dobro vo odnos na VacSy mashinkata na zepter [1][2] isto dokolku dokolku nemate posebni kapaci za vakumiranje bi mozele da improvizirate so dzivani [1][2]

    ~

    vaka i dopolnitelno vlijaete na vkusot na hranata bidejki sokovite se koncetriraat vo nea, a moze i bez termichka obrabotka da se kombiniraat razlichni vkusovi od razlichni namirnici
    http://chadzilla.typepad.com/chadzilla/2007/10/vacuum-cooking.html





    Edited by +Protagorist - 02-Mar-2016 at 19:34
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #53 Posted: 01-Mar-2016 at 11:01


    koj jade zlo ne misli, no ona shto  go jade moze da go ozlobi, ko shto ona shto go zbori moze  i da go oskverni, i toa refleksno kako podocneznen ochaj zaradi brzopletosta i nevnimanieto, odnosno nus efektot 

    ...

    ajde neshto aber i za sushesnata hrana, koja e i navistina korisna dokolku ziveete izvorno - bez sovremen friz bez sistemska struja, a tek tuka treba umeshnost za zongliranje so vkusovi, so ogled deka  sochniot moment e  fino ispoliran, no ovaa hrana znae osobeno da go privrze  za sebe choveka  (normalno dokolku e izvorno osvesten) bidejki v sebe ja ima skoncentrirano samo chistata esencija i neshto potvrda obvivka za dolgorochna neraspadlivost, a za da istata ima shto poubava tesktura ete go medot i rabotite mozat so merak da se ispeglaat, no tuka e i rendeto sekogash, ta i bez med raboti bidnuvaat  rechisi medeni, primer kaj smokvite koi kolku povekje gi timarite tolku posochni stanuvaat

    i iako nekoj kje kaze dehidrirana hrana,  ko negativen poim takviot termin bi go vrzal za industriski procesiranoto sushenje koe velat najelokvetno "i bash ne e najzdravo" za razlika od klasichnoto vozdushno konzerviranje  na hrana [1][2][3]  
    da ne zgrehsam ako recham vnimatelno mumificirajte, no shto vi e milo kje si nasjdete nachin kako dolgorochno da go zachuvate, po normite na ovoj svet za ona shto e od ovoj svet, najdobar nachin i organoleptichki da ste vo postojan fokus deka ziveete sred raspadlivi muabeti i potencijalno taka potseteni em neshto pomosh od prijatelite da gi nadminete so lesnotija 

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dried_foods

    vsushnost kombinacii ima mal milion, prashanje e koja najdobro vi lezi na srce vi odi od raka
    https://en.wikipedia.org/wiki/Food_drying#Other_methods [1][2]

    [1] https://www.northbaytrading.com/air-dried-vs-freeze-dried-food


    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #54 Posted: 29-Feb-2016 at 21:33


    da se pofalam postovive navistina imaat efekt bar na mene, i toa kako instant samocenzura, eve denes leb odbiv da skrcam, od toa rastitelniot kashkaval isto, a koga vidov kako pred mene drugi krkaat salama duri mi padna i zal, no eto jogurt, kapuchino i biskviti spukav, verojatno treba potsetnik i za poslednive deka se za nikade, bidejki jogurt se do prochka kje si prostam
    i da, ova e potvrda deka i po doma chovek treba da se opkruzi so stikeri, potsetnici po magneti, infografici, i slichno, a kako bi se odrzal vo apstinencijata od seta hemija koja ne opkruzuva, osobeno dokolku e zdravo opkruzen od nea, i da skim si takav si, ta navistina e lesno da se prehsalta kon organik vej of lajf vo podobna sredina [1] a navistina e podvig toa da se stori sred zdreloto na azdajata mada prikachen na net il tv iskushenijata drmaat i po planina


    a duri i site da sme zdravo motivirani kon organsko potroshuvachko opshtestvo , realno toa nemoze da go izdrzi sistemot bidejki sme prestroeni vo tehnokratski brojleri [1] koi bi bile srekni dokolku imaat pravo na nekoja svoja idnina [2] bar kolku tolku da bidat ogradeni od stroga legislativa koja kje ima osoben sens za bioetichkite iskushenja okolu hranata
    http://www.bioedge.org/bioethics/bioethics_is_tough_why_not_abolish_it/10727

    do togash najdobro bi bilo bar preku obrazovniot sistem da se potsetuva na potrebata od umerenost ako ne samocenzura, i bar vo odnos ranlivite periodi kako majchinstvo, detsvo, starost, bolesti, fizichka istoshtenost ,,, bar togash da forsirame zdrava organska ishrana
    http://www.foodispower.org/ethical-food-choices/

    http://food-ethics.com/2010/09/27/health-foods-junk-foods-all-processed/

    mozebi deluvam na hipohondrik, i kamo da beshe taka, imajki predvid kolku slatko se davev do pred nekoja godina vo se shto bi doshlo ko dobra alternativa za nedostatokot od meso vo sekojdnevnata dieta, a znaejki deka i ribata ne e bash cveke za mirisanje osobeno onaa konzerviranata [1] ta i taa ne mi beshe chesto na trpeza, mozete da pretpostavite koe edro ostanalo za manevar, testenini i sirenja, a i tie i' vo najdobra varijanta treba po netov da se procheshlaat [2] potoa istite dopolneti so instant frinko zelenila, a neretko i so dehidrirani zelenchuci i ovoshja, i ne, ne se zalam samo shto kvalitetot na zivot mi beshe fatime da kinisam, namesto ful-on energija ko shto drma koga chovek vnimava okolu menijata

     

    Turlitava ... 1/5 olive oil ... 5 leeks sliced along then choped on 2cm ... parsley ... 5 onions sliced on big chunks ... 5 garlics ... 7 big patatos sliced on big pieces ... broculi ... corn kernels from 3 cobs ... litlle wild thyme ... optionaly plums & cheese ... tomato for some licopen ... Cheers


    Edited by +Protagorist - 15-Jul-2017 at 22:36
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #55 Posted: 29-Feb-2016 at 15:40

    seto ova ko grafichki dizajner i te kako me ima demotivirano da brkam marketing kampanji [1] iako premiite neretko znaat ozbilno da me poalchat, no koga od start se dvoumi choek sho vredi a shto ne da go podrzi promovira a ne pak zastapuva, navistina treba da si bezdushen za pred otrovite rarce da trljash

    vo cel ovoj muabet defakto otsekogash glavniot pivot se vkusovite, koi podobna kampanja moze da gi plasira ko safir namesto bizuterija, da ti e merak i na pomislata na brendot, a ne pak da go imash vo raka, za ova ima dobar aber vo oftopik vo agitprop temata no i tuk tamu vo nishkata emocionalna ineligencija
    ...
    The industry is constantly refining its processes. One of the biggest challenges flavour-making companies face today is creating indulgent flavours for a health-conscious market, she says.

    I ask her to nominate the Holy Grail of flavours and she says Coca-Cola. "Everyone wants to match Coke. If you lined up all the cola flavours, you probably wouldn't pick Coke as the best, but it is the brand that sells that cola flavour."
    ...
    http://www.stuff.co.nz/life-style/food-wine/food-news/10063695/The-secret-art-of-flavour-making
    ...
    Flavor packs aren’t listed as an ingredient on the label because technically they are derived from orange essence and oil. Yet those in the industry will tell you that the flavor packs, whether made for reconstituted or pasteurized orange juice, resemble nothing found in nature.
    ...
    http://www.foodrenegade.com/secret-ingredient-your-orange-juice/



    moja najdobra a ednostavna kombinacija koja redovno ja proturkuvam ko zamena na blagi raboti, a koja specifichno potsekja na vkus na kola, e cimet/oves/djus od praska - jasno soodnosot e biten, no definitivno eksperimentiranjeto e norma, razlichen djus ima neli razlichna aroma, a za zal seushte nemam probano kakov bi bil efektot so cedeni ili kompot od praski, eve najdov na net neshto slichno no napumpano i sigurno daleku od toa kola vkusot




    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #56 Posted: 29-Feb-2016 at 12:34


    posle se chudi narod z'sh popoite se debeli, ta na site tie veshtachki testenini shto gi jadat zaradi postite dobro e ako i ostanat zdravi a ne pak debeli, lichno otkako stanav vegetarijanec ova i ozbilno me strefi bidejki ishranata ja dopolniv osobeno so zitarki, ako na ova se dodade i naletot na poslednata svetska ekonomska kriza, upotrebata dopolnitelno se zgolemi istisnuvajki gi ozbilno zelenchukot i ovoshjeto, sega spas vo ovoj pravec choek samo na selo bi mozel da najde dal od svoja gradina, kapak choek bi znael kolku i shto e otrueno

    druga zaebancija koja osobeno gi pogoduva "revnosnite" Hristijani deneska e masovnata upotreba na "rastitelen" kashkaval, vo ovaa grupa sum i jas rechisi hedonistichki uzivajki vo dopolnitelno napola doseckani krishki od toa nafikasnite lepchinja na slikata pogore a taka so tenko parche ras.kash. potpecheni, taka rechi truejki se redovno so ekstra vkusna i fina alhemija od falsifikuvani vkusovi i teksturi na kashkavali, sirenja i jogurti, da ne se lazeme i prirodnite a procesirani sirenja se ekstra nafatirani so hemii [1] ili seushte li ima narod koj veruva deka toa jogurtite se zgusnati onaka najprirodno mesto ko krem ko piftija [2] i ajde ko takvi shto se krsh po nas tuku i po okolinata [3] a kapak popotreba ima na lager i super antireklama od konkurencijata koja primer vo sad soochena so naletot na jogurt po nivniot pazar na masa vadat verojatno nedonoseni pretpostavki za da zaplashat odnosno zadrzat mushterija, no ete chueni istite od institut sekogo bi podzamislile
    fakt: ako prirodnite sirenja se napudreni do bolka, ova rastitelnite se chista pudra, velat imalo takva plastika ko stvrduvach da choekt ne bi trebalo ni da razmisluva za penzija

    http://www.organicauthority.com/foodie-buzz/what-is-vegan-cheese-made-of.html

    i iako seto ova go znam ete seushte ja kupuvam kalapenava rastitelna mast, se nadevam posle postov veke nikogash, pretpostavuvam vo rastitelniov kashkaval mora da ima i PROPYL GALLATE koj im go remeti/blokira estrogenot na zenite - [1] - E310 - antioxidant preservative used by food manufacturers to prevent fats and oils from spoiling [1] no koj ko takov osven vo hranata go tovarat so merak i vo elitnata kozmetika [2] a normalno go ima i vo industriski procesiranite mesa [3][4][5]

    koga na seto ova kje se dodade dopolnitelnoto domashno zaprzuvanje na seta ovaa hemija, instantno stignuvame do urbanata konzumeristichka idila za vechno mladi i vechno vkusni muabeti, a na onie shto seushte ne se svesni shto ne strefilo bi im porachal: "ne se osvestuvajte" oti ni vo peshtera nema da ve sobere ako ne drugo neli zaradi seta ekstra ozrachenost, prosto svatete deka ovoj svet e natopen vo grev i izmama, i obidete se bar da ne si ja izgorite dushata za na nekoj sleden svet posle vechniot sud troa ponormalno da poziveete, iako i tuka i sega bi mozele malku od malku iskreno da se izraduvate dokolku dokolku se navratite na izvornite vrednosti ko organska farma em zivot na selo, po moznost planina, svoj ovoshtarnik i neprskani zadovolstva...
    ustvari groto vegani i vegetarijanci, vo dobar del begajki od suvomesnatata idila od vkusovi i meraci nesvesno se nasukuvaat na rastitelnava fatamorgana, vrtejki se vo krug, preturajki vo organizmot bizarni hemii od prazno vo shuplivo, se na se site se zdravo prelazani od sedostapniot zivot na veresija, komfor koj so nasmevka na licata si go obezbeduvame od marketite namesto od svoj dvor i svojata gradina, setne ke se teshi narod deka ova e nuzno zlo zaradi eugenicharskata ideologija za predeterminiranje na chovechkata populacija [1] no tuka e i kjorsokakot na kaptalizmot kako ekonosmki favorit i neoliberalniot model na konzumeristichki rast poln fraud&deception [1][2][3] nalik neoliberalism craves for plant pesticides and food adittives

    konechno ne deka nekoj instant kje se otrue od ova futuristichkata tehnologija na hrana, no igranjeto so nea e prosto kocka, tokmu HAZARD OF MOUTH PLEASURES slastoljubie koe duri i najrevnosniot indiski jogi so lesnotija moze da go napravi food junkie, od koj aspekt tokmu najsklet dope e toa MSG-to dodeka se ostanato bi bilo ko aperitiv
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #57 Posted: 29-Feb-2016 at 03:00
    петпарачка хемија од сластољубија  [1][2][3]

    за кои ко домашно спремен леб, идеално од свои житарки скротен ко сварен или печен, со леснотија би можело да се избегнат, прашање е само дали за тоа некој воопшто има нерви и време, но бар да имаше пекари или комшики кои би зналеле што да понудат [1] ем кога и како, со особен попуст за старците и децата
    Low glycemic index is not due to fiber but more likely starch structure. Grinding wheat to a fine powder (flour) breaks this structure, creating a higher index. Wholemeal bread differs little from white bread. Grainy breads containing fragments of bran and germ have a lower glycemic index due to the fragments, while semolina has a lower index than flour. [1]

    имало на тјубот докуметарец од супер ѕвезда во '99 за новите линии во фабриката на жито лукс [1] a етe го приватизирале, но секогаш има резервна промоција [2] а баш ме интересира како гледаат на цела таа хемија и железарија малите дечиња, сигурно би сакале час поскоро да побегнат а да знаат што се е посреди нема ни воопшто внатре да влезат, мислам пред се на адитивите

    - The Truth About MSG [1]

    http://www.ift.org/knowledge-center/focus-areas/product-development-and-ingredient-innovations/food-additives.aspx

    доста и недоречени [1] но не дека сите се терсене http://www.schwartzlabs.com/food-additives.html
    http://www.boschkitchencenters.com/discover/the-great-grain-robbery/


    The flour used in white breads may be bleached—that is, lightened further—by the use of chemicals such as potassium bromate, azodicarbonamide, or chlorine dioxide gas to remove any slight, natural yellow shade and make its baking properties more predictable. Some flour bleaching agents are banned from use in some countries. [[">1]

    сепак не е лесно да си млинар, а не пак пекар, ова го велам ако се знае дека и при мелењето брашно доколку тоа се прави без особен осет грото на витамини и минерали одат уште пред печење курбан, финеси кои само млинарски камен би ги стокмил ко што треба (да не крене над 25 степена температура) последниот пасус за мелење на мачата / зелениот чај [1]

    ...

    ќе фрлам еден искрен абер, што би рекол аптекарски ко скоприл за срце, за оние кои се заглавени на инстант лепче, макар и јас сеуште за тостови знам да потпечам од тоа бриошот на фабриката за луксузните житарки ... та, обично место леб гледам да трошам хељда или овес, но ским си такав си, па често правам компромиси ко тесто за пица, а кое потем го спремам и ко леб, кое заради повеќето масло, еден филџан на кило брашно, биднува супер меко таман и ко за кифли и ко за меко лепче, а бидејки во рецептот покрај квасец и сол оди и една супена лажица вински оцет истото биднува екстра нараснато ем супер растегливо со оглед дека оцетот го зацврстува глутенот, дополнително оцетот влијае и на тоа габите, па неретко тестото ми стои замесено во фриз и по 5 дена
    ...
    Vinegar

    We already mentioned that vinegar is an excellent preservative against rope. The anti-microbial effects of vinegar were already known in ancient times. Vinegar is regarded as a natural preservative.

    The effectiveness of vinegar is mainly due to the fact that it lowers the pH of the product. Normally bigger quantities of vinegar have to be used to get the same pH-lowering effect as some other additives. There has to be at least 0,50 % vinegar present to have some kind of anti-microbial effect. It is also more effective against bacteria and less effect to combat mould development. By adding 0,3 – 0,5 % of vinegar to the dough, mould development will slow down considerably.

    Finally one should also remember that vinegar can be used to disinfect the bakery. It is advisable to clean tables and utensils regularly with vinegar. One has to use about 90 ml vinegar of 8 % per square meter to be effective. If less vinegar is used one gets the opposite effect because moulds grow better in mildly acid conditions.
    ...
    http://www.classofoods.com/page3_5.html

    http://slice.seriouseats.com/archives/2011/01/pizza-protips-addtions-to-your-dough.html

    http://everydaylife.globalpost.com/using-vinegar-baking-35013.html

    http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fuseaction/bakingtips.pastry/pastry.cfm




    Edited by +Protagorist - 29-Feb-2016 at 03:33
    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #58 Posted: 25-Feb-2016 at 10:57


    би рекол ваквиот сани-фантази ајвар навистина има потенцијал да стане нешто супер органско и екстра привлечно макало, она да се намакаш и со очи и со раце и со душа во него, фали само да со време се култивира најдобриот пипер кој ЗИК би можел да го испорача, а потем и технолозите да извадат некој  фин сооднос на зачини и текстура за оваа тегла да стане и светски бренд ко органска храна, што би се рекло да се потепаат по неа... но дали за тоа некој има време и волја тоа е друга работа, макар за наши услови имаме супер подлога  и како ресурси и како работна рака, иако тоа ЗИК сеуште е ЗК односно му отпадна од поодамна тоа И-то од името, но со малку ноу-хау кое пополека почнаа камчеви да го туркаат таму лесно ке дотераат и до своја млекара а не пак конзервна индустрија, чии дострели би можеле да отидат навистина далеку - ајвар у свемиру

    ајде секогаш си останува онаа  нашата арпаџик варијанта, да се држиме до изворната традиција на запржени ајвари  и макала, та да удираме само до стратосфера од вкусови но не и револуционерни  свемирски убавини, а и така цел свет е нафуран на петпарачка хемија од сластољубија  [1][2][3] макар некој и пробал информативно да го индоктринира кон органски затегната идила, просто се додека навистина не отидеме во аут не ни думаме дека ни трба промена, а потем нормално од аут линија ни е тешко да добациме со леснотија кон одреден идеал, во случајов органска храна, и не само колективно ами индивидуално свесно се опуштаме пред псајоп пропагандата на корпоративниот конц. логор во кој нели битно има храна на маса и струја на таван
     

    ке заклучам сите наши ајвари се екстра вкусни, а дури и ндустриските ги дотераа до not bad at all довлно вкусни за секој да ги проба а доколку сконта дека ко такви се и далеку поздрави од запржените дефинтивно и ќе ги засака, впрочем јас најслучајно се навлеков враќајки во маркет отворена тегла баш ајвар  кој е 120 ден а изреволтиран земав од овој индустрискиот од 60 ден. на што продавачката со оглед дека требаше да сторнира сметка проба да ме одврати на фора као еј али овој е обичен индустриски само сомлен, бреј штом го чув од друг аберот мислам се вљубив во СФ ајваров, она ај ваков органик што е сам по себе поезија ами и како поинаку да го дотерам ке ми биде задоволство, под претпоставка дека нема ни рок на употреба доколку добро бил вакумиран, а заради што сега купувам залихи во пакети а го користам ко додаток во секоја прилика, ем ефтина ем органска плус ергоносмска појава бидна теглава  ... уште малку тоа дизајнот на етикетата да го оправат, и чинам би станал и акционер во зик-от со оглед дека КАМ им е фамилијарна коперација           


    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #59 Posted: 23-Feb-2016 at 09:36


    но да не генерализирам, бидејки по дифолт не секоја ефтина индустриска храна е шкарт, ко за иронија пример тоа индустрискиот ајвар е далеку поздрав од домашниот или оној "вкусниот индустриски" бидејќи за разлика од нив овој ефтиниот не е пржен ами само обарен и сомлен, прашање е само дали и што ставаат за конзервирање по мелењето, односно при полнењето на теглите!? може мевлем кој сигурно добро би легнал и на перка од ајкула... 

    лично купувам од тој индустрискиот ајвар Sunny Fantasy  (~1€) склепан и продаван во КАМ дури со   етикета "100% природен производ" и тоа веднаш над бар кодот, плус имаат и поднаслов Basic веројатно алудирајки дека ајварот не им е нит потпечен нит запржен, навистина органски, а и во составот нема абер од никакви адитиви  ил конзерванси, фали уште Камчеви да го кротеа од своја пелагониска пиперка,  и така сега со ЗИК-от тоа лесно и можат да си го дозволат... 

    многу веројатно имаат набавено некоја ваква опрема, која  ко што гледам може да се смести и во подрум, идеална за секое поголемо село да склепа своја локална етикета, но тие сеуште немаат абер да се здружат и да извадат етикета за локално сирење, а не пак нешто мелено... 

    http://ting.com.mk/?page_id=1046


    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
    +Protagorist View Drop Down
    Senior Member
    Senior Member
    Avatar

    Joined: 01-Nov-2012
    Online Status: Offline
    Posts: 3588
      Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #60 Posted: 22-Feb-2016 at 20:15

    ова постов горе колку и да делува вкусно, единствено е препорачлив доколку човек размислува органски, што би се рекло културно, сето ова е една убава вештачка лага сепак спакувана слатко за секој од срце да ја посака, макар посетне срцето си го изгорел од сета терсене хемија што е посреди состојките

    не е во ред да судам, нели кој е без грев прв нека фрли камен, ама глумење лудило дека се е поезија навистина е под секаква логика а не пак достоинство, просто чим се брка некој пазар чим посреди аберот на технолозите за храна се истопорени директорите алчни за пара и слава, нормално е дека се да е вкусно и добро спакувано во суштина е прилично отровно задоволство

    веќе е пишувано во неколку нишки за отровите по овошјето  и зеленчукот [1][2][3] ем хемиите во процесиранта храна [4][5]    но не е лошо постојано да се потсетува на цел кабает кој не демне од полиците на маркетите, вчера конкретно ме изненади документарец на дојчевеле за Етоксиквин канцероген адитив  со својство на стабилизатор употребуван во исхраната на товената риба и стока, а преку нив  сервиран индиректно и до луѓето, иако порано се користел за третирање на јаболката, а велат е конзерванс и во црвениот пипер - A preservative used in spices like paprika to preserve color [1].  

    но кого колку го заболе уво за некој си адитив, тоа на многумина ни дреме совест за тетовирање [1] а не пак некој адитив во храната, сепак топло го препорачувам документарецов од следниот линк, чисто ко поука дека навистина информираноста може да го натера човека да скубне што побрзо од  ефтината индустриска храна, и нормално затера органик веј оф лајф 

    A Toxic Suspicion - http://www.dw.com/en/a-toxic-suspicion/av-19050665

    ~

    http://www.nutraceuticalbusinessreview.com/technical/article_page/Ethoxyquin_does_not_belong_in_your_food/99579

    [1] http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/151118


    HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
    Back to Top
     Post Reply Post Reply Page  <12345>

    Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



    This page was generated in 0.184 seconds.

    Copyright ©2007 - 2025  build.mk

    Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.