![]() |
![]() |
![]() |
Технологии на храна |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345> |
Author | ||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
[1] http://cooking.stackexchange.com/questions/21872/what-is-the-best-rice-for-sushi [1] http://makemysushi.com/how-to-make-sushi/nigiri-sushi.html [1] http://www.digsmagazine.com/nourish_makingmakisushi2.htm [1] http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/vod/dwc/20160401.html [1] http://www.inquisitr.com/1241805/sushi-has-many-health-benefits-and-risks/ ~ !!! Change Ahead [1][1] Edited by +Protagorist - 24-Nov-2022 at 08:20 |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
![]() TALC COATING ON RICE CALLED PERIL - http://www.nytimes.com/1981/02/08/us/talc-coating-on-rice-called-peril.html?pagewanted=all http://davidson-old.weizmann.ac.il/en/content/online/database/general_know/rice_white_lies http://www.cookingmanager.com/rice-washed-cooking/ http://www.foodsng.com/should-rice-be-washed-before-cooking-the-myths-truths/ ~ [1] http://thumbnails.visually.netdna-cdn.com/how-to-cook-rice_5091f3564faf8.png [1] http://whfoods.org/genpage.php?tname=dailytip&dbid=365
Edited by +Protagorist - 08-Apr-2016 at 15:03 |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
еве контра абер и апропо белиот рафиниран ориз http://www.healthydietbase.com/is-rice-good-for-you-advantages-and-disadvantages-of-white-rice/ инаку колку и да е нездрав избор најскап ориз на менијата во азија е пржениот ориз, а го спремаат и нешто подолго од обично бидејки е отстојан, прво го варат потем го оставаат преку вечер да отстои во фрижидер, а дури утредента го пржат, и што да кажам има доста добра фора во сето тоа, поентата е водата да се исуши што повеќе за оризот полесно и да се пропржи ем зрната да се убаво раздвоени, вака исто и помалку треба да се пржи истиот, слично ко кај помфритот кој најнапред треба да се свари а потем да подзамрзне тек ондак да се исечка на тенки кришки кои би се пропржиле, повкусни прженици од вака спремениве зеленчуци здравје ... in my humble opinion!)...it's hard to eat anything else after that [1] всушност тоа што треба малку пржење т.е. само пропржување бидејки веќе претходно и се сварени, бар напола, го задржува вкусот а воедно ги прави крцкави, и доволно подзагорени а да небидат канцерогини заради тоа акриламидот
~ интересно е дека сеуште немам пробано ориз на пареа или пак од експрес лонец, велат и во двата случаи уште поздрава опција од варениот ориз [1] http://www.hippressurecooking.com/easy-pressure-cooker-steamed-rice/ ![]() ![]() Edited by +Protagorist - 05-Apr-2016 at 18:41 |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
охохо ова од нафталин по комшики ли го извади, како само се залепи на предходниот пост, и тоа органик, фала Фено и ова чудо ќе го пробам некогаш, за сега сум навлечен на кафеавиот басмати, и што да кажам неможам да му се наситам, иако тука е нешто поскап од локалнава адреа ова ќе да е факторот зошто азијци ко индусите, пакистанците или авганистанците измулатиле отповеќе меланин ![]() ~ доколку некој налета на соодветен интернационален сајт за кулинарство слободно нека се пофали тука, каде на куп а детално би се протарашкале национални јадења пр. ко на америве [1] уште да имаа за споредба нешто ко некогаш и денеска пр. еве од каде влече корен мачмелоу-то |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
||||
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
|||
Прота, со црниот леб ќе си змеш и црн ориз, таман да ги сложиш боите:
![]() http://draxe.com/forbidden-rice/ |
||||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
||||
![]() |
||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
веројатно забегувањето околу сите хемии и прехрамбената индустрија најдобро може да се долови со хоумејд видео а во однос индустриски трендови односно заменски опции за традиционалните рецепти во случајов вештачка варијанта на јапонскиот јагленисан леб http://kotaku.com/how-to-make-black-burgers-1655369315 [1]
ајде секогаш системот ќе глуми коректна научност [1] та и до сега зар цела своја нација не ја пржеле и лоботомирале со насмевка на лицето [2][3] може делувам како некој органик факир или натурал даеш, но факт е дека квалитетот на живот во ова современо 'напредно' општество е тешка фатаморгана, ајде и така сме на пат кон еугеничарската утопија па нели не ни треба многу да му се секираме ако сме конзумеристички заморчиња и не е проблемот што сиромашните немаат избор туку што и богатите незнаат за подобро, напросто сите се дават во илузијата на капитализмот, најчесто неа здравјето и е само изговор за дополнителен фармациски профит, а нему патријархалното семејство кабает кој маркетиншки треба да го ослободи, а само за да мамонистичката центрифуга полесно се подмачкува и продолжи да ја меле земјава ~ да не е само контра, еве и афирмативна поента
Edited by +Protagorist - 08-Apr-2016 at 15:09 |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
во јапонија хокаидо лебот го прават и сомногу млеко и со многу јајца, слично кои млечникот кај нас, се останато од состојки е умерено особено солта и шекерот,но затоа нив ќеги најдете по стандардниот пекарски леб, а особено фабричкиот ![]() [1] http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/8735147/Loaf-of-bread-as-salty-as-seawater.html сепак
затоа http://www.wisebread.com/which-salt-is-best но кому не му е мила Сланина, незнае чоек поубо олдскул осолено месо или свежо пакувано а напудрено со нитрити!
Edited by +Protagorist - 24-Nov-2022 at 06:46 |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
18th Century Bread Series - https://www.youtube.com/playlist?list=PLD1F368B5848077C3 немам чуено кои лебови биле најзастапени тука низ вековите, иако можеби има нешто абер во книгата на Ангелина Маркус за исхраната на античките македонци, но претпоставувам зрнастите лебови биле норма, попрво од јачмен и жито него овес со оглед дека првите две житарки биле милувани од рајата како позастапени и постари [1] додека овесот освен на коњите им бил омилена храна и на војниците, но и купка за античката аристократија [2] а сигурно бил и посластица во Кина од каде и впрочем потекнува [3] нели таму и скакулците се деликатес а што пак житарка нејсе, нашите баби незнам дали се познати по жонглирање рзлични лебови, но ете знам за лебот со млеко т.н. Милиброд и питата со млеко Млечникот - сукана идила на која современиве фурнаџии ни од блиску не се добираат, иако ко аматер би пробал да извадам некоја современ пандан пр. словенечкиот кухан крух би го сварил во млеко место вода, иако и без него истиот е уникатна појава, а особено на балканиве, имав прилика сред алпскиот дел да видам рурална работилница за леб [1][2] и што да кажам словенците ме изненадија пријатно со традиционалната кујна
Jap Milk Bread - [1][2] ипак европски http://www.japanesecooking101.com/japanese-basic-bread-recipe/ [3] Edited by +Protagorist - 09-Mar-2016 at 10:20 |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
http://www.thescienceofbreadmaking.com/fermentation.html http://www.culturesforhealth.com/short-vs-long-fermentation-sourdough-baking http://www.creative-culinary.com/high-altitude-baking/ http://www.history.com/news/hungry-history/a-brief-history-of-bread http://henryaquino.com/infographic-30-delicious-bread-and-cheese-combinations-from-around-the-world/ http://www.zdf.de/terra-x/geschichte-des-essens-mit-christian-rach-folge-1-vorspeise-37607372.html [1] Edited by +Protagorist - 24-Nov-2022 at 06:52 |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Fermentation_in_food_processing http://www.foodadditives.org/cultures/q_and_a.html - [1] [http://www.rawfoodexplained.com/fermented-foods/the-myths-of-fermented-foods.html
|
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
Fruit enzymes tenderise meat - http://biotechlearn.org.nz/themes/biotech_at_home/fruit_enzymes_tenderise_meat [1] Marinades Add Flavor but Don't Always Tenderize - http://www.finecooking.com/articles/marinades-flavor-tenderize.aspx?pg=0 Preserve seafood by marinating - http://www.fishfiles.com.au/handling/preserving/Pages/marinating.aspx [1][2] Pickling And Marinating Mushrooms - http://www.cooks.com/recipe/rc9jv5pl/pickling-and-marinating-mushrooms.html [1][2] |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
iskluchuvajki se od sistemot, dal improvizirajki so diy frizideri [1][2] ili sushenje plodovi, neretko bi vi se nashlo od raka i vakumiranje na hranata, so shto vekot na skladiranje bi i go prolongira kolku da se ima shansa do posledno da se vkusi realnosta, jasno tuka e i domashnoto konzerviranje itn [1][2] http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1609&PID=174053#174053 [1] kombo vakumirkite se ekstra korisni no za odredena golemina na kesi, dodeka tegli i kutii il improvizirani sadovi edinstveno mozat da se vakumiraat so hendheld vakumirki, sega pretezno elektrichni ko Vacu seal od top shop koja mozebi treba da bide poeftina [1][2] no dobro vo odnos na VacSy mashinkata na zepter [1][2] isto dokolku dokolku nemate posebni kapaci za vakumiranje bi mozele da improvizirate so dzivani [1][2] ~ vaka i dopolnitelno vlijaete na vkusot na hranata bidejki sokovite se koncetriraat vo nea, a moze i bez termichka obrabotka da se kombiniraat razlichni vkusovi od razlichni namirnici http://chadzilla.typepad.com/chadzilla/2007/10/vacuum-cooking.html Edited by +Protagorist - 02-Mar-2016 at 19:34 |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
koj jade zlo ne misli, no ona shto go jade moze da go ozlobi, ko shto ona shto go zbori moze i da go oskverni, i toa refleksno kako podocneznen ochaj zaradi brzopletosta i nevnimanieto, odnosno nus efektot ... ajde neshto aber i za sushesnata hrana, koja e i navistina korisna dokolku ziveete izvorno - bez sovremen friz bez sistemska struja, a tek tuka treba umeshnost za zongliranje so vkusovi, so ogled deka sochniot moment e fino ispoliran, no ovaa hrana znae osobeno da go privrze za sebe choveka (normalno dokolku e izvorno osvesten) bidejki v sebe ja ima skoncentrirano samo chistata esencija i neshto potvrda obvivka za dolgorochna neraspadlivost, a za da istata ima shto poubava tesktura ete go medot i rabotite mozat so merak da se ispeglaat, no tuka e i rendeto sekogash, ta i bez med raboti bidnuvaat rechisi medeni, primer kaj smokvite koi kolku povekje gi timarite tolku posochni stanuvaat i iako nekoj kje kaze dehidrirana hrana, ko negativen poim takviot termin bi go vrzal za industriski procesiranoto sushenje koe velat najelokvetno "i bash ne e najzdravo" za razlika od klasichnoto vozdushno konzerviranje na hrana [1][2][3]da ne zgrehsam ako recham vnimatelno mumificirajte, no shto vi e milo kje si nasjdete nachin kako dolgorochno da go zachuvate, po normite na ovoj svet za ona shto e od ovoj svet, najdobar nachin i organoleptichki da ste vo postojan fokus deka ziveete sred raspadlivi muabeti i potencijalno taka potseteni em neshto pomosh od prijatelite da gi nadminete so lesnotija https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dried_foods vsushnost kombinacii ima mal milion, prashanje e koja najdobro vi lezi na srce vi odi od raka https://en.wikipedia.org/wiki/Food_drying#Other_methods [1][2]
|
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
da se pofalam postovive navistina imaat efekt bar na mene, i toa kako instant samocenzura, eve denes leb odbiv da skrcam, od toa rastitelniot kashkaval isto, a koga vidov kako pred mene drugi krkaat salama duri mi padna i zal, no eto jogurt, kapuchino i biskviti spukav, verojatno treba potsetnik i za poslednive deka se za nikade, bidejki jogurt se do prochka kje si prostam i da, ova e potvrda deka i po doma chovek treba da se opkruzi so stikeri, potsetnici po magneti, infografici, i slichno, a kako bi se odrzal vo apstinencijata od seta hemija koja ne opkruzuva, osobeno dokolku e zdravo opkruzen od nea, i da skim si takav si, ta navistina e lesno da se prehsalta kon organik vej of lajf vo podobna sredina [1] a navistina e podvig toa da se stori sred zdreloto na azdajata mada prikachen na net il tv iskushenijata drmaat i po planina a duri i site da sme zdravo motivirani kon organsko potroshuvachko opshtestvo , realno toa nemoze da go izdrzi sistemot bidejki sme prestroeni vo tehnokratski brojleri [1] koi bi bile srekni dokolku imaat pravo na nekoja svoja idnina [2] bar kolku tolku da bidat ogradeni od stroga legislativa koja kje ima osoben sens za bioetichkite iskushenja okolu hranata http://www.bioedge.org/bioethics/bioethics_is_tough_why_not_abolish_it/10727 do togash najdobro bi bilo bar preku obrazovniot sistem da se potsetuva na potrebata od umerenost ako ne samocenzura, i bar vo odnos ranlivite periodi kako majchinstvo, detsvo, starost, bolesti, fizichka istoshtenost ,,, bar togash da forsirame zdrava organska ishrana http://www.foodispower.org/ethical-food-choices/ mozebi deluvam na hipohondrik, i kamo da beshe taka, imajki predvid kolku slatko se davev do pred nekoja godina vo se shto bi doshlo ko dobra alternativa za nedostatokot od meso vo sekojdnevnata dieta, a znaejki deka i ribata ne e bash cveke za mirisanje osobeno onaa konzerviranata [1] ta i taa ne mi beshe chesto na trpeza, mozete da pretpostavite koe edro ostanalo za manevar, testenini i sirenja, a i tie i' vo najdobra varijanta treba po netov da se procheshlaat [2] potoa istite dopolneti so instant frinko zelenila, a neretko i so dehidrirani zelenchuci i ovoshja, i ne, ne se zalam samo shto kvalitetot na zivot mi beshe fatime da kinisam, namesto ful-on energija ko shto drma koga chovek vnimava okolu menijata ![]() Turlitava ... 1/5 olive oil ... 5 leeks sliced along then choped on 2cm ... parsley ... 5 onions sliced on big chunks ... 5 garlics ... 7 big patatos sliced on big pieces ... broculi ... corn kernels from 3 cobs ... litlle wild thyme ... optionaly plums & cheese ... tomato for some licopen ... Cheers Edited by +Protagorist - 15-Jul-2017 at 22:36 |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
seto ova ko grafichki dizajner i te kako me ima demotivirano da brkam marketing kampanji [1] iako premiite neretko znaat ozbilno da me poalchat, no koga od start se dvoumi choek sho vredi a shto ne da go podrzi promovira a ne pak zastapuva, navistina treba da si bezdushen za pred otrovite rarce da trljash vo cel ovoj muabet defakto otsekogash glavniot pivot se vkusovite, koi podobna kampanja moze da gi plasira ko safir namesto bizuterija, da ti e merak i na pomislata na brendot, a ne pak da go imash vo raka, za ova ima dobar aber vo oftopik vo agitprop temata no i tuk tamu vo nishkata emocionalna ineligencija
moja najdobra a ednostavna kombinacija koja redovno ja proturkuvam ko zamena na blagi raboti, a koja specifichno potsekja na vkus na kola, e cimet/oves/djus od praska - jasno soodnosot e biten, no definitivno eksperimentiranjeto e norma, razlichen djus ima neli razlichna aroma, a za zal seushte nemam probano kakov bi bil efektot so cedeni ili kompot od praski, eve najdov na net neshto slichno no napumpano i sigurno daleku od toa kola vkusot |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
![]() posle se chudi narod z'sh popoite se debeli, ta na site tie veshtachki testenini shto gi jadat zaradi postite dobro e ako i ostanat zdravi a ne pak debeli, lichno otkako stanav vegetarijanec ova i ozbilno me strefi bidejki ishranata ja dopolniv osobeno so zitarki, ako na ova se dodade i naletot na poslednata svetska ekonomska kriza, upotrebata dopolnitelno se zgolemi istisnuvajki gi ozbilno zelenchukot i ovoshjeto, sega spas vo ovoj pravec choek samo na selo bi mozel da najde dal od svoja gradina, kapak choek bi znael kolku i shto e otrueno druga zaebancija koja osobeno gi pogoduva "revnosnite" Hristijani deneska e masovnata upotreba na "rastitelen" kashkaval, vo ovaa grupa sum i jas rechisi hedonistichki uzivajki vo dopolnitelno napola doseckani krishki od toa nafikasnite lepchinja na slikata pogore a taka so tenko parche ras.kash. potpecheni, taka rechi truejki se redovno so ekstra vkusna i fina alhemija od falsifikuvani vkusovi i teksturi na kashkavali, sirenja i jogurti, da ne se lazeme i prirodnite a procesirani sirenja se ekstra nafatirani so hemii [1] ili seushte li ima narod koj veruva deka toa jogurtite se zgusnati onaka najprirodno mesto ko krem ko piftija [2] i ajde ko takvi shto se krsh po nas tuku i po okolinata [3] a kapak popotreba ima na lager i super antireklama od konkurencijata koja primer vo sad soochena so naletot na jogurt po nivniot pazar na masa vadat verojatno nedonoseni pretpostavki za da zaplashat odnosno zadrzat mushterija, no ete chueni istite od institut sekogo bi podzamislile fakt: ako prirodnite sirenja se napudreni do bolka, ova rastitelnite se chista pudra, velat imalo takva plastika ko stvrduvach da choekt ne bi trebalo ni da razmisluva za penzija http://www.organicauthority.com/foodie-buzz/what-is-vegan-cheese-made-of.html i iako seto ova go znam ete seushte ja kupuvam kalapenava rastitelna mast, se nadevam posle postov veke nikogash, pretpostavuvam vo rastitelniov kashkaval mora da ima i PROPYL GALLATE koj im go remeti/blokira estrogenot na zenite - [1] - E310 - antioxidant preservative used by food manufacturers to prevent fats and oils from spoiling [1] no koj ko takov osven vo hranata go tovarat so merak i vo elitnata kozmetika [2] a normalno go ima i vo industriski procesiranite mesa [3][4][5] koga na seto ova kje se dodade dopolnitelnoto domashno zaprzuvanje na seta ovaa hemija, instantno stignuvame do urbanata konzumeristichka idila za vechno mladi i vechno vkusni muabeti, a na onie shto seushte ne se svesni shto ne strefilo bi im porachal: "ne se osvestuvajte" oti ni vo peshtera nema da ve sobere ako ne drugo neli zaradi seta ekstra ozrachenost, prosto svatete deka ovoj svet e natopen vo grev i izmama, i obidete se bar da ne si ja izgorite dushata za na nekoj sleden svet posle vechniot sud troa ponormalno da poziveete, iako i tuka i sega bi mozele malku od malku iskreno da se izraduvate dokolku dokolku se navratite na izvornite vrednosti ko organska farma em zivot na selo, po moznost planina, svoj ovoshtarnik i neprskani zadovolstva... ustvari groto vegani i vegetarijanci, vo dobar del begajki od suvomesnatata idila od vkusovi i meraci nesvesno se nasukuvaat na rastitelnava fatamorgana, vrtejki se vo krug, preturajki vo organizmot bizarni hemii od prazno vo shuplivo, se na se site se zdravo prelazani od sedostapniot zivot na veresija, komfor koj so nasmevka na licata si go obezbeduvame od marketite namesto od svoj dvor i svojata gradina, setne ke se teshi narod deka ova e nuzno zlo zaradi eugenicharskata ideologija za predeterminiranje na chovechkata populacija [1] no tuka e i kjorsokakot na kaptalizmot kako ekonosmki favorit i neoliberalniot model na konzumeristichki rast poln fraud&deception [1][2][3] nalik neoliberalism craves for plant pesticides and food adittives konechno ne deka nekoj instant kje se otrue od ova futuristichkata tehnologija na hrana, no igranjeto so nea e prosto kocka, tokmu HAZARD OF MOUTH PLEASURES slastoljubie koe duri i najrevnosniot indiski jogi so lesnotija moze da go napravi food junkie, od koj aspekt tokmu najsklet dope e toa MSG-to dodeka se ostanato bi bilo ko aperitiv |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
за кои ко домашно спремен леб, идеално од свои житарки скротен ко сварен или печен, со леснотија би можело да се избегнат, прашање е само дали за тоа некој воопшто има нерви и време, но бар да имаше пекари или комшики кои би зналеле што да понудат [1] ем кога и како, со особен попуст за старците и децата
имало на тјубот докуметарец од супер ѕвезда во '99 за новите линии во фабриката на жито лукс [1] a етe го приватизирале, но секогаш има резервна промоција [2] а баш ме интересира како гледаат на цела таа хемија и железарија малите дечиња, сигурно би сакале час поскоро да побегнат а да знаат што се е посреди нема ни воопшто внатре да влезат, мислам пред се на адитивите - The Truth About MSG [1] http://www.ift.org/knowledge-center/focus-areas/product-development-and-ingredient-innovations/food-additives.aspx доста и недоречени [1] но не дека сите се терсене http://www.schwartzlabs.com/food-additives.html http://www.boschkitchencenters.com/discover/the-great-grain-robbery/ сепак не е лесно да си млинар, а не пак пекар, ова го велам ако се знае дека и при мелењето брашно доколку тоа се прави без особен осет грото на витамини и минерали одат уште пред печење курбан, финеси кои само млинарски камен би ги стокмил ко што треба (да не крене над 25 степена температура) последниот пасус за мелење на мачата / зелениот чај [1] ... ќе фрлам еден искрен абер, што би рекол аптекарски ко скоприл за срце, за оние кои се заглавени на инстант лепче, макар и јас сеуште за тостови знам да потпечам од тоа бриошот на фабриката за луксузните житарки ... та, обично место леб гледам да трошам хељда или овес, но ским си такав си, па често правам компромиси ко тесто за пица, а кое потем го спремам и ко леб, кое заради повеќето масло, еден филџан на кило брашно, биднува супер меко таман и ко за кифли и ко за меко лепче, а бидејки во рецептот покрај квасец и сол оди и една супена лажица вински оцет истото биднува екстра нараснато ем супер растегливо со оглед дека оцетот го зацврстува глутенот, дополнително оцетот влијае и на тоа габите, па неретко тестото ми стои замесено во фриз и по 5 дена
http://slice.seriouseats.com/archives/2011/01/pizza-protips-addtions-to-your-dough.html http://everydaylife.globalpost.com/using-vinegar-baking-35013.html http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fuseaction/bakingtips.pastry/pastry.cfm Edited by +Protagorist - 29-Feb-2016 at 03:33 |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
би рекол ваквиот сани-фантази ајвар навистина има потенцијал да стане нешто супер органско и екстра привлечно макало, она да се намакаш и со очи и со раце и со душа во него, фали само да со време се култивира најдобриот пипер кој ЗИК би можел да го испорача, а потем и технолозите да извадат некој фин сооднос на зачини и текстура за оваа тегла да стане и светски бренд ко органска храна, што би се рекло да се потепаат по неа... но дали за тоа некој има време и волја тоа е друга работа, макар за наши услови имаме супер подлога и како ресурси и како работна рака, иако тоа ЗИК сеуште е ЗК односно му отпадна од поодамна тоа И-то од името, но со малку ноу-хау кое пополека почнаа камчеви да го туркаат таму лесно ке дотераат и до своја млекара а не пак конзервна индустрија, чии дострели би можеле да отидат навистина далеку - ајвар у свемиру ајде секогаш си останува онаа нашата арпаџик варијанта, да се држиме до изворната традиција на запржени ајвари и макала, та да удираме само до стратосфера од вкусови но не и револуционерни свемирски убавини, а и така цел свет е нафуран на петпарачка хемија од сластољубија [1][2][3] макар некој и пробал информативно да го индоктринира кон органски затегната идила, просто се додека навистина не отидеме во аут не ни думаме дека ни трба промена, а потем нормално од аут линија ни е тешко да добациме со леснотија кон одреден идеал, во случајов органска храна, и не само колективно ами индивидуално свесно се опуштаме пред псајоп пропагандата на корпоративниот конц. логор во кој нели битно има храна на маса и струја на таван ке заклучам сите наши ајвари се екстра вкусни, а дури и ндустриските ги дотераа до not bad at all довлно вкусни за секој да ги проба а доколку сконта дека ко такви се и далеку поздрави од запржените дефинтивно и ќе ги засака, впрочем јас најслучајно се навлеков враќајки во маркет отворена тегла баш ајвар кој е 120 ден а изреволтиран земав од овој индустрискиот од 60 ден. на што продавачката со оглед дека требаше да сторнира сметка проба да ме одврати на фора као еј али овој е обичен индустриски само сомлен, бреј штом го чув од друг аберот мислам се вљубив во СФ ајваров, она ај ваков органик што е сам по себе поезија ами и како поинаку да го дотерам ке ми биде задоволство, под претпоставка дека нема ни рок на употреба доколку добро бил вакумиран, а заради што сега купувам залихи во пакети а го користам ко додаток во секоја прилика, ем ефтина ем органска плус ергоносмска појава бидна теглава ... уште малку тоа дизајнот на етикетата да го оправат, и чинам би станал и акционер во зик-от со оглед дека КАМ им е фамилијарна коперација |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
но да не генерализирам, бидејки по дифолт не секоја ефтина индустриска храна е шкарт, ко за иронија пример тоа индустрискиот ајвар е далеку поздрав од домашниот или оној "вкусниот индустриски" бидејќи за разлика од нив овој ефтиниот не е пржен ами само обарен и сомлен, прашање е само дали и што ставаат за конзервирање по мелењето, односно при полнењето на теглите!? може мевлем кој сигурно добро би легнал и на перка од ајкула... лично купувам од тој индустрискиот ајвар Sunny Fantasy (~1€) склепан и продаван во КАМ дури со етикета "100% природен производ" и тоа веднаш над бар кодот, плус имаат и поднаслов Basic веројатно алудирајки дека ајварот не им е нит потпечен нит запржен, навистина органски, а и во составот нема абер од никакви адитиви ил конзерванси, фали уште Камчеви да го кротеа од своја пелагониска пиперка, и така сега со ЗИК-от тоа лесно и можат да си го дозволат... многу веројатно имаат набавено некоја ваква опрема, која ко што гледам може да се смести и во подрум, идеална за секое поголемо село да склепа своја локална етикета, но тие сеуште немаат абер да се здружат и да извадат етикета за локално сирење, а не пак нешто мелено... |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|||
ова постов горе колку и да делува вкусно, единствено е препорачлив доколку човек размислува органски, што би се рекло културно, сето ова е една убава вештачка лага сепак спакувана слатко за секој од срце да ја посака, макар посетне срцето си го изгорел од сета терсене хемија што е посреди состојките не е во ред да судам, нели кој е без грев прв нека фрли камен, ама глумење лудило дека се е поезија навистина е под секаква логика а не пак достоинство, просто чим се брка некој пазар чим посреди аберот на технолозите за храна се истопорени директорите алчни за пара и слава, нормално е дека се да е вкусно и добро спакувано во суштина е прилично отровно задоволство веќе е пишувано во неколку нишки за отровите по овошјето и зеленчукот [1][2][3] ем хемиите во процесиранта храна [4][5] но не е лошо постојано да се потсетува на цел кабает кој не демне од полиците на маркетите, вчера конкретно ме изненади документарец на дојчевеле за Етоксиквин канцероген адитив со својство на стабилизатор употребуван во исхраната на товената риба и стока, а преку нив сервиран индиректно и до луѓето, иако порано се користел за третирање на јаболката, а велат е конзерванс и во црвениот пипер - A preservative used in spices like paprika to preserve color [1]. но кого колку го заболе уво за некој си адитив, тоа на многумина ни дреме совест за тетовирање [1] а не пак некој адитив во храната, сепак топло го препорачувам документарецов од следниот линк, чисто ко поука дека навистина информираноста може да го натера човека да скубне што побрзо од ефтината индустриска храна, и нормално затера органик веј оф лајф ~ |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |