build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Патишта
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Автопат Демир Капија - Смоквица

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 3132333435 42>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Denko Quote  Post ReplyReply #641 Posted: 05-Sep-2012 at 20:51
Andrej_LJ,
dve raboti:
1. Mnogu e bitno cija e kompanijata odnosno na cie konto ke legnat milionite.
2. Zivotniot standart e mnogu zgolemen, taka sto prasanje e veke dali so 60 minioni mozat da se izgradat 20km avtopat niz ramnica, zgora na toa sto vo Makedonija tesko se naoga takva ramnica. Ako veke ostanat 60 milioni mnogu popametno ke bide da osvezat dekoj del od E75 a takvi gi ima nekolku, npr. Kumanovo-Skopska patarina i obratno, Veles-Katlanovo...
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #642 Posted: 05-Sep-2012 at 19:23
Originally posted by Andrej_LJ

Читајќи ја првата страница ми падна во очи оправданото незадоволство на Кловер во врска со една вест дека овој сегмент ќе се градел во периодот 2010-2014 година. Се прашувам што има сега да каже кога рокот ќе биде 2013-2019 и тоа без никакви заплеткувања?

Всушност и тој рок не бил прв кој се спомнувал, за оваа делница слушаме прикаски од многу поодамна, толку одамна што веројатно и тешко може да им се влезе во трага.

Ме прашуваш што имам сега да кажам... немам ништо што да кажам, единствено ми останува да се надевам дека во разумен рок ќе се опаметиме и сериозно ќе се сконцентрираме на градење инфраструктура, а дотогаш само ќе продолжам да си трупам разочарување, револт и огорченост.

Освен тоа, единствена каква-таква утеха во оваа ситуација е ова што го посочи OCB.
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #643 Posted: 05-Sep-2012 at 19:08
Кажав поназад, ќе повторам уште еднаш. Рокот за изградба е 4 години, а предвидени се плус 2 за поправки на евентуални дефекти кои би се појавиле по изградбата (гаранција).

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:271630-2011:TEXT:EN:HTML

Доколку изградбата започне следниот месец, делницата треба да биде готова до октомври 2016.
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #644 Posted: 05-Sep-2012 at 18:52
1) Најголем проблем е што при екстремно високата вредност на работата (210 милиони евра) имаме нечовечки долг рок за реализацијата. 6 факинг години, овие луди ли се? Не верувам Актор 6 години да ја ангажираат својата техника на објектов, така што или истата ќе биде ангажирана фазно, или ќе ја завршат делницава за 3 години, колку што е реалниот рок за изградба на вакви објекти.

2) Најмал проблем е чија е компанијата, важното е да се спази соодносот помеѓу прифатлива цена, квалитет и брзина на изградба.

3) Индикативната вредност беше 270 милиони евра. И при Акторовата екстремно висока цена од 210 милиони евра пак ни остануваат околу 60 милиони, со кои комотно може да се изградат уште 20 километри автопат низ рамници. Прашањето ми е што може да се направи со останатите пари? Дали тие се стриктно сврзани со овој автопат или може да се пренаменат за друга цел по потреба (како што може да се прави со фондовите на ЕУ)? Затоа што со овие средства може да се започне автопатот Скопје-Штип (во делот Штип-Кадрифаково-Св. Николе), а пак зошто не и целиот со помош на нов кредит или владина транша или пак Охрид-Мешеишта!?

Читајќи ја првата страница ми падна во очи оправданото незадоволство на Кловер во врска со една вест дека овој сегмент ќе се градел во периодот 2010-2014 година. Се прашувам што има сега да каже кога рокот ќе биде 2013-2019 и тоа без никакви заплеткувања?

Edited by Andrej_LJ - 05-Sep-2012 at 18:54
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
anti-modernista1 View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote anti-modernista1 Quote  Post ReplyReply #645 Posted: 05-Sep-2012 at 18:31
bravo majstori, na grcka firma ===   
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #646 Posted: 05-Sep-2012 at 18:20
6 години.... Или таму негде 2018 година.... ако се биде и оди ок....
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #647 Posted: 05-Sep-2012 at 18:17
!!!
Greece's Aktor gets 210 mln euro road construction deal in Macedonia – TED

5.9.2012 11:48:00 | Author/Source www.seenews.com

Greece's Aktor won a 210.2 million euro ($264.3 million) contract for the construction of a motorway section in Macedonia, a notice in the European Union’s procurement journal indicated on Wednesday.

Aktor should build the Demir Kapija-Smokvica section, which is part of pan-European Corridor X, in 72 months, the notice in the Tenders Electronic Daily (TED) indicated...
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #648 Posted: 30-Aug-2012 at 16:26

Дали Актор ќе ангажира македонски или грчки градежни фирми за автопатот Демир Капија-Смоквица?

Александра Спасевска
Дали%20Актор%20ќе%20ангажира%20македонски%20или%20грчки%20градежни%20фирми%20за%20автопатот%20Демир%20Капија-Смоквица?Домашните градежни компании ја започнаа трката за учество како подизведувачи на градежната компанија Актор за изградба на автопатот Демир Капија-Смоквица. Оваа фирма е избрана за најповолен понудувач за изградба на последната делница од Коридорот 10, проект вреден 270 милиони евра. Во домашните градежни компании Гранит и Бетон се надеваат дека ќе земат барем дел од проектот, чија изградба треба да започне следниот месец.

Генералниот директор на Бетон, Трајко Трпески, вели дека веќе ја подготвуваат својата понуда за Актор и се надева дека ќе успеат да се договорат со главниот изведувач.
„Актор ги поставува цените врз основа на проектот и сложеноста на градежните зафати. Ние во наредниот период ќе доставиме своја понуда. Сакаме да работиме на овој автопат, но не по цена да работиме со загуба“, вели Трпески.

Тој потенцира дека како компанија ја имаат потребната градежна оператива за секаков градежен зафат, но одлуката кој ќе работи зависи од Актор.
Драган Манаилов, управител на градежната компанија Синтек, потенцира дека Актор е компанија која работи на неколку поголеми градежни зафати во соседните земји и дека секогаш ги ангажира локалните градежни компании како подизведувачи.

„Сигурно ќе ангажираат некои од домашните градежни компании, пред с$ Гранит и Бетон, кои имаат и оператива и механизација и големо искуство во вакви градежни зафати, но с$ уште е прелиминарна фаза од договорот. Ние како помала градежна компанија веќе сме во преговори со претставниците на грчката компанија во Србија, а во наредниот период ќе пратиме понуда директно во Актор“, вели Манаилов.
Тој предупредува дека ако во случај Актор не се договори со некоја од домашните компании, тогаш ќе користи сопствена механизација или грчки градежни компании поради близината на локацијата каде што се гради автопатот.

„Во моментот Актор, заедно со Терна, работи на неколку градежни зафати во Србија, како што е автопатот од Ниш до Димитровград, потоа на дел од делницата која поминува кај Грделичката клисура и на автопатот од Врање до Бујановац. Значи имаат големо искуство во ваков вид проекти“, објаснува Манаилов.
Според договорот, Актор се обврзува градежните работи за изградба на 28,2 километри долгата делница да ги започне во септември, а изградбата би требало да трае 48 месеци. Автопатот ќе има два тунели, долги по 1.300 метри, шест моста, пет надвозници и седум подвозници.

За изведба на овој проект парите се обезбедени од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), која на државата & одобри кредит од 107 милиони евра, 130 милиони евра се обезбедени од Европската инвестициска банка (ЕИБ), а дел се обезбедени со грант од 45 милиони евра од ИПА-програмата. Државата учествува со 6 милиони евра од Буџетот.

http://www.kapital.com.mk/mk/makedonija/87184/dali_aktor_kje_angazhira_makedonski_ili_grchki_gradezhni_firmi_za_avtopatot_demir_kapija-smokvica_.aspx
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #649 Posted: 30-Aug-2012 at 16:06
се споменуваше Септември-Октомври за почеток на градежните работи,што преведено на македонски јазик значи Декември-Јануари по `јулијански`(македонски) календар
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #650 Posted: 30-Aug-2012 at 12:15
Мислам дека е апсолутно јасно-тендерот и изборот на најповолниот понудувач. Без ова, нема одење напред, а без фер тендер европските банки нема да ни ги дадат парите. Многу е просто и едноставно!
Back to Top
Cibi View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Cibi Quote  Post ReplyReply #651 Posted: 29-Aug-2012 at 09:38
Ke pocne li konecno da se gradi ovaa delnica? Vetuvaa deka ke pocne , ni traga ni glas od toa vetuvanje. Sto se sluci kade zaglavi realizacijata na ovoj proekt
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #652 Posted: 28-Jun-2012 at 09:53
Текстот на „Фокус“ се базира на математичка пресметка на пристигнатите понуди со она што го кажа премиерот во интервјуто на Канал 5. Да не бидам песимист, но „Актор“ сериозно „пуштиле корења“ за тендеров кај одредени институции, начинот на кој се одвиваше постапка за избор на најповолен понудувач ми дава за право сериозно да се сомневам дека странските финансиски институции ќе го одобрат избраниот понудувач. Мислам дека ќе избијат матни води на површина и дека ќе треба да се оди со уште една тендерска постапка, а почетокот на градежните работи ќе биде дури овој период од наредната година.
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #653 Posted: 27-Jun-2012 at 18:59
Според "Фокус", грчката компанија "Актор" ќе го гради автопатот.
Сликата е преголема па затоа не ја ставам, но еве ви линк.
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #654 Posted: 26-Jun-2012 at 19:25
Рокот за изградба е 4 години. Предвидени се плус 2 за поправки на евентуални дефекти во изградбата.

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:271630-2011:TEXT:EN:HTML
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #655 Posted: 26-Jun-2012 at 16:58
И за мене е изненадување зошто се чека на објавување на победничката компанија. Низ медиумите се говореше дека има пониска понуда од предвидената, па можеби се обидуваат дел од финансиските средства да ги пренаменат за некој друг проект, кога веќе истите се добиени. Обично вакви информации многу тешко се извлекуваат од институциите.
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #656 Posted: 26-Jun-2012 at 16:09
Originally posted by alexsend

Прочитав дека рокот е 6-7 години. Не ми текнува каде но беше некој пишан медиум. Ова пред некоја си месец. Оправдување за долгиот рок се многуте тунели и мостови кои треба да се изградат.
Ako delnicata ja izgeadat za 6-7 godini treba da bideme zadovolni. Pa tie 8km avtopat (Kumanovo-Tabanovce) go zavrsija za 3 godini a delnicata bese relativno lesna. D.Kapija-Smokvica e teska delnica so mostovi i tuneli, pa taka 6-7 godini za makedonski uslovi e ok. 
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #657 Posted: 26-Jun-2012 at 12:37
Прочитав дека рокот е 6-7 години. Не ми текнува каде но беше некој пишан медиум. Ова пред некоја си месец. Оправдување за долгиот рок се многуте тунели и мостови кои треба да се изградат.
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #658 Posted: 26-Jun-2012 at 11:32
И јас во некој извор (дали беше српски или бугарски) прочитав пред неполн месец дека изведувачот е избран. Зошто не е соопштен кој е е енигма за мене! Аман веќе нека го потпишат договорот и нека почнат да градат им отиде уште една цела градежна сезона (2012), а и безтоа рокот е безумно долг (впрочем последно, колку е рокот на изведба?)!
Ако е над 36 месеци се стварно неспособни тотално!
Back to Top
Aleksf View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Aleksf Quote  Post ReplyReply #659 Posted: 26-Jun-2012 at 08:43
Sinoca Premierot na Kanal 5 kaza deka e izbran izveduvacot no seuste nemale skluceno dogovor i ne kaza koj e
Сите пчели да носеа мед, медот ќе беше бадијала
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #660 Posted: 02-Jun-2012 at 14:54
Ако не се лажам, таква информација сеуше не е објавена.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 3132333435 42>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.316 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.