![]() |
![]() |
![]() |
Станбена населба Лисиче |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 13> |
Author | |
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
Во претходни два поста го спомнав овој паркинг и во едниот имаше слика од една страна па еве и од другата страна од „раскрсницата“ позади бензинската.
![]() А еве го погледот од раскрсницата на паркингот од десната страна кој е паралелен со зградата која се гради. ![]() Дел од зградата гледана од паркингот. ![]() Зградата гледана од кривината која води кон другиот паркинг. ![]() Кривината спомната погоре и паркингот пред нејзе, ја сликав само за да биде како надополнување дека тротоарите се веќе завршени на овој потег. ![]() И последната слика од овој дел е сликата сликана од крстосницата каде што се вкрстосуваат булеварите према трасата каде што треба да се догради бул. АСНОМ за да биде функционален за оваа населба (моментално единствениот функционален влез во населбата е преку оваа уличка која треба да се догради во булевар). ![]() |
|
![]() |
|
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
Во следната слика е наредната зграда паралелна со зградата од последната слика од претходниот пост и градена од исти изведувач ,исти инвеститор во сличен стил (различни бои).
![]() Истата зграда колку што можев да ја фатам од напред (од скалиштето на влезот од другата зграда) ![]() Паркингот кој претходно (во мојата претходна сесија) беше асфалтиран само во средниот дел сега е целосно асфалтиран ![]() Делот кој се наоѓа баш каде што се гради нова зграда не е асфалтиран но се припрема за асфалтирање (тој се поврзува со другите два паркинзи на лево и десно, а левиот е во припреми како што кажав во претходен пост) најверојатно како целина со останатиот неасфалтиран дел. ![]() Со последнава слика сликана од оваа страна на зградава ќе го завршам постот и ќе продолжам во другиот пост. ![]() Инаку зградава е прилично габаритна и веројатно ќе има два ако не и три влеза. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Одиме на припремите за асфалтирање на влезот од Февруарски Поход:
![]() ![]() Припрема за асфалтирање на паркингот кој се наоѓа од левата страна на влезот односно паралелно со Февруарски Поход , подоцна ќе има уште една или две слики за истиов паркинг само од другата страна баш позади бензинската. ![]() Едниот паркинг кој го коментиравме на претходната фото сесија (локацијата каде што требаше да има и подземен паркинг според ДУПот), е целосно асфалтиран и споен со влезот од страната на бул.АСНОМ, исто така тротоарите се започнати со поплочување со бекатон плочки. ![]() Зградата од претходниот пост само од друга страна. ![]() Малечката зграда која се наоѓа позади претходнава (исто од претходниот пост). ![]() Е сега само една слика сликана во брзање од црвенкасто белата зграда од претходниот пост која кажав дека е една од најубавите. ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ќе почнам пуштам постови од по 5-7 слики бидејќи се 25 слики. Нема да ги делам на згради и инфраструктура туку ќе ги вметнам како што се сликани по ред (од кривината бул.Видое Смилевски Бато/ бул.Февруарски Поход до раскрсница бул.АСНОМ/бул.Февруарски Поход).
![]() Како што може да се види на следната слика фасадата на првата зграда на Адора е завршена ,тоа што не се гледа е дека стаклата на приземјето се поставуват. ![]() Дупките кој беа направени во асфалтот за да се спроведе мрежата за градското парно се санирани и асфалтирани на двете приклучувања на булеварот од паркингот. ![]() На втората зграда фасадата од едната страна е завршена а на следната слика се гледа дека од другата страна сега треба да се започне. ![]() Понатаму на оваа слика се гледа дека фасадите на другите две згради соседни на Адора се при крај, а во позадина се гледа зградата која е една од најубавите (сличен изглед како сиво-црната) и од која ќе има слика во друг пост. ![]() Се припрема влезот за кој ќе има слики во следниот пост. ![]() Санираните дупки на наредниот влез од левата страна (гледано према последна 5ка). ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Очекувајте нови слики (вечерни) за некое време, треба да ги преработам со билд лого прво
![]() |
|
![]() |
|
Portal ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
Pricinata poradi sto vaka nabrzina se iznabutaa ovie zgradi spored mene e ekspanzija na toj del od gradot. Karsi biser trgovski i uste eden pogem vo kompleksot na oblakoderite Cevahir ke ja smeni situacijata. Ke porase i cenata na m2 komplet na toj del. taka da koj prv izgradi ke ima pomalce konkurencija od ostanatite objekti vo izgradba.... Prethodno ovoj del vo oglasite glasese vo blizina na FON , otsega ke glasi i vo blizinata na oblakoderite i ke bide poskapo za negde 25%...
|
|
![]() |
|
никола ![]() Newbiе ![]() Joined: 05-Apr-2013 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Патем зградите се наоѓаат во Горно Лисиче,не во Ново Лисиче.
|
|
![]() |
|
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
Пр. Аеродром како населба до пред 10 години претставувала една целина, погледни на GoogleEarth како се сите згради симетрични, парковите, улиците и сл... Цела населба била всушност само еден единствен план.
За разлика од тоа денес гради кој сака и става фасада каква сака, план прави секој за себе, без соодветни паркови, оддалеченост и сл. = шпанско село или пак предградеие во Рио и слични негативни конотации... |
|
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
|
![]() |
|
DIMITAR ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 21-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 9 |
![]() ![]() |
Населбава стварно е утка од тој аспект. Личи како планот да бил направен за 5 минути без мозгање, само редење маркици. За редење ордевер обично се троши повеќе труд и креативна енергија отколку за планов. Ама те молам за нас нестручните објасни го подетално поимот самостоечка зграда. Дали на пример и во Аеродром зградите се такви? Мене Аеродром ми изгледа многу подобро во секој аспект од оваа населба. И друго што ме интересира е како се станува урбанист? Дали е тоа некаква специјализација каква што има кај докториве на пример? Edited by DIMITAR - 27-Feb-2013 at 20:35 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Заборавив да кажам дека вчера кога поминував видов дека се тампонираат пристапните и сервисните улици од страна на Фебруарски Поход за зградиве што се готови.
Него дали знае некој каков е тој синтетички материјал кој се става под тампонот? |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
шаблонскиот тип на станови во станбениве објекти (барем од тоа што го имам веќе видено во понови згради) е одамна напуштен, во секоја зграда има најмалку три вида на различни станови, со разлиличен расоред, што е добро на некој начин
|
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Гледам дека во двете нови има дуплекс станови што е интересно
![]() Квалитетот на градба зависи од тоа колку пари ќе платиш за станот ,сакаш врвен квалитет ќе си платиш дебело иначе се друго е релативно и дискутабилно. Го видов распоредот на станот и терасата е добра иако тесна ,се разбира нема преголем простор но сепак добиваш тераса околу 1/4 од објектот.Секогаш може да се најде некое решение за столче или маса ама можеби таа тераса не ни била предвидена за такво нешто. Пукната цевка може да се случи во скоро секоја зграда па дури и најелитните ,е тоа што инвеститорот не се погрижил да ја санира штетата пред да донесе купец е друга дискусија, затоа треба секоја зграда да помине целосно тестирање на инсталациите пред да почне со вселување ,за да може да се санираат штетите доколку настанат. Со последното си сосема во право ,за тоа многу се согласувам. |
|
![]() |
|
irena.1 ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 31-Dec-2012 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Tocno taka dvete zgradi od posledniot red, sto sega dobivaat fasada se od ist investitor kako onaa odma zad benziskata sivata. Investitor e DIAS construction, i navistina vaka na lik od daleku se estecki najsimaticni od site ostanati vo toj del. Sosema slucajno bev da gledam stanovi i vo taa sto e veke vselena i vo tie sto uste gi pravat.I sega iskreno ke pisam. Rasporedite na stanovite se nekako najprifatlivi, bar za mene, i ne se site sablonski isti, mozete da gi poglednete skicite http://www.diasconstruction.com.mk/en/contact.html Znaci vo edna vertikala stanovite se razlikivaat. NO ima golemo NO, osven esteckata nota, za mene kako kupec bi bila isto tolku vazna i funkcionalna nota i kvalitetot na gradba. Znaci mene mi go nudea stanot vo gotovata zgrada zad benziskata na 6 sprat (sigurno ste primetile tarasata e po celata dolzina na stanot), i vaka zvuci interesno, ama zirinata vo najgolem del na tarasata e samo 40 santimetri (znaci jas morev da se dvizam stranicno), vo eden del sirinata e 60 sm, a vo najsirokiot del e 80 sm. I suma sumarum ti prodava tarasa od 10 kvadrati, a taa ti e skroz ne funkcionalna, znaci nemozes ni stolce ni masice da stavis, dzabe parite. I vtoro kvalitetot na gradba dosta diskutabilen, na nevselen stan stan imase puknato cevka i cel parket krenat. Znaci esteckiot momet da vazen e, ama funkcionalnosta i kvalitetot, ako me prasas mene, uste povazen.
|
|
irena
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Само да кажам ,последните две згради што се во редиците згради (ги има поназад во сликите што ги ставав) добиваат сличен изглед и фасада како таа сивата зграда (најубавата во целиот комплекс).
Друго зградата на Новаградба која е до зградите на Адора веќе искочи над земјата. |
|
![]() |
|
ArChJaZz ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 18-Oct-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Се прашувам само дали имаме урбанисти во земјава..?!?! Да не ме сфатите погрешно, јас зборувам само за урбанизмот и неговата внатрепоставеност и неговата просторна пинктурна тектоника, а не за архитектурата на самите составни елементи (зградите). Архитектурата во овој случај има секундарно значење т.е. што сакаш испроектирај тоа пак ќе биде просечно и пак нема да претставува град. Широки патишта (во случајов не се улици), повеќекатни згради и асфалтирани паркинзи не прават град. Последнава реченица е наменета и упатена кон урбанистите! |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Дел од вината ја има општината, поради изработка и усвојувањето на таков ДУП. Другиот дел и припаѓа на државата поради недостигот на законска регулатива која го засегнува овој проблем.
|
|
Македонија - Земја на чудата!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Всушност сите се премногу блиску ,но ако видиш дека нигде нема прописи за тоа, нема некаков проблем кога се правени урбанистичките планови тогаш не ни имаме што да кажеме .
|
|
![]() |
|
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
Овие згради тука се премногу близу една до друга...
|
|
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Кловер браво за фотките гледам дека не си сликал од тие позади што се градат што значи дека си сликал од возило во движење.
Иначе на една од тие задните згради кај големиот паркинг веќе се поставува изолација за фасада. Фосил Реонски е далеку од изграден и кај него има уште премногу работа но во право си за градењето на зградите ,првите многу споро се градеа но сепак се изградија за 2-3 години највеќе (сега точно не се сеќавам колку) а плус тие се дупли згради (со два влеза) и малце покомплексни, но за разлика од нив другиве многу брзо се градеа. Само работата кај реонски е што долго време државата немаше понудено парцели на продажба за изградба на станови ,друга работа е што долг период не се издаваа дозволи за градба и ред други причини ,реонски центар до сега ќе беше целосно изграден доколку беше граден во истата економско-политичка состојба како денес што се градат населбиве. |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Чудно ми е... колку побрзо се изгради населбава за разлика од Реонски центар Аеродром... А локациски е понеатрактивна... |
|
Македонија - Земја на чудата!
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 13> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |