![]() |
![]() |
![]() |
Зграда за јавна администрација и ФДУ |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 12> |
Author | |||
Tony Martin ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Aug-2012 Location: EU Online Status: Offline Posts: 124 |
![]() ![]() |
||
Ubeden sum deka e veke poznat izgledot na site objekti od kompozicijata.
Prednite objekti se poniski poradi crkvata i fontanite so svetci. Samo
me interesira kako ke go izvedat toa so temelite na Sveti Mina. Se mi se
cini deka ke bide povtorno izgradena crkvata...
![]() Eve kako go pretstavi ova alexgizh ![]() Fali samo niskiot najtesen objekt - crkovniot objekt zad Presveta Bogorodica (isto taka 16 metri)... |
|||
We shape our buildings; thereafter they shape us.
|
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
![]() секако можело подобро да се изведе самиот објект и ефектот на плато кој се обиделе да го постигнат, и онака е асиметричен просторот плус, 16 метри и 29 метри... каква драстична разлика во висини е тоа ![]() Edited by zabegan - 15-Nov-2014 at 00:09 |
|||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||
![]() |
|||
Tony Martin ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Aug-2012 Location: EU Online Status: Offline Posts: 124 |
![]() ![]() |
||
![]() Mozebi sega ke vi bide pojasno zosto ne e simetricna. Kako prvo, zgradata e prvata od objektite okolu plostadot spored DUP koja e izgradena. Ne bi me cudelo dokolku e veke poznat izgledot i na ostanatite objekti od ovaa kompozicija-celina. Vtoro, samoto ime kazuva deka ovoj objekt e vsusnost spoj na dva nezavisni objekti - javnata administracija i fakultetot. Na slikata se gleda kako e podelena. Sporedete so slikite na veke izgradeniot objekt... Edited by Tony Martin - 14-Nov-2014 at 23:59 |
|||
We shape our buildings; thereafter they shape us.
|
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
...ужас невиден плус објектот е масивен и засенува се околу него, а не е ни дел од некоја градежна линија... можеа барем долж улицата да го постават фасадата е од потполно истиот штанцан калибар како другите Edited by zabegan - 14-Nov-2014 at 22:14 |
|||
|
|||
![]() |
|||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
||
polos od MNR ili AEK? i da sakas polosh ne mozes da napravis. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
|
|||
|
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
јас мислам(можеби грешам,така ми се чини) дека ова е направено по барање на `световните лица` за да не се наруши погледот кон црквата од кај кејот.мислам дека и затоа зградата е потисната подалеку од реката за разлика од овие другиве кои пливаат во неа до гуша.
можеби има влијание тоа што оваа црква има симболи кои често се гледаат и низ целиот ск2014.се шпекулира дека истата таа тајфа ја изгради и срквата а и стои зад овој проект(со подршка а не со пари) мое мислење ![]() |
|||
![]() |
|||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
Можеби претходно веќе се спомнало, но сепак да си прашам - зошто зградата е некако „неприродно“ искривена? Обично неокласицистичките зданија тежнеат кон симетричност, а зградава не може да се пофали со тоа.
|
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
||
za drugine barkoni zdanija ova e bonbona
|
|||
![]() |
|||
bob39 ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 25-Feb-2011 Location: Amsterdam Online Status: Offline Posts: 51 |
![]() ![]() |
||
Ужас!
|
|||
Трговски центри= убиство на Скопје
|
|||
![]() |
|||
tiberix ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Aug-2011 Location: Sofia Online Status: Offline Posts: 284 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
![]() |
|||
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
||
Од пред некој ден..
![]() Vadim Demechik |
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() мене ми личат како да се метални (не дека е нешто битно), ама поголем проблем е што варираат во боја неповрзано со муабетот, мене ова ми личи како некој на фасадата на МТВ да залепил имитација на столбови еве тука нека го искоментира тој ефект некој експерт за класицизам... како фасадата на МТВ не е ок, ама ова е ок? толку ли луѓево се заслепуваат од столбови, па не можат да ја увидат основата на една фасада? |
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Ова е страничниот дел, што гледа кон зградата на МНР. На прв поглед оние темни панели меѓу прозорците изгледаат како да се метални (поради бојата), но потоа се добива впечаток дека се дрвени. По сè изгледа дека и овде ќе употребат такви дрвени панели (или како и да се викаат) како кај зградата на Министерство за финансии, со таа разлика што овде бојата им е потемна, па се добива друг впечаток.
![]() Како што веќе спомнав, оддалеку се добива впечаток дека се метални. ![]() ![]() Еве една одблизу, од вториот дел на зградата (оној што е поблиску до црквата Св. Богородица) ![]() Edited by Џоле - 03-Sep-2014 at 14:23 |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
|
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
ќе сликам и ќе постирам.на куќата столбовите се имитација и немаат никаква врска со статиката
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() инаку столб не е столб ако нема никаква структурна улога... нема врска дали столбот има целосна форма |
|||
|
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 12> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |