![]() |
![]() |
![]() |
Нова фасада на Министерството за правда |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 9> |
Author | |
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
Зградата од лево го дели истиот проблем со 99% од зградите во Македонија. Тоа што се наоѓа во строг центар не е никакво оправдување, дека барем во центар зградите треба да изгледаат пристојно. Треба секаде.
Главниот проблем е немањето (колку што знам) или неспроведувањето (ако евнтуално нешто има) на закон за заштита и одржување на надворешниот изглед на фасадата. Не навременото реновирање, непропистно доградување, поставување на клима уреди, настрешници на кој кај му текне е директен доказ зошто е се така. Во нормални случаи фасада замислена од авторот (архитектот) се одржува на 5-15 години соодветно како што е замислена. Не се прават какви било интервенции кои го нарушуваат надворешниот изглед. Заклучно, доколку фасадата се одржела со текот на годините онака како што првично била замислена, немало да се појави твојот смешен коментар за нејзината грдотија и мизерност, а помалку и целиот луциден проект СК14. ![]() Edited by stratus - 20-Mar-2015 at 00:13 |
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Дечки видете ја зградата од лево. Такви згради нема во најмизерните гета во Бразил.
Edited by kultuzin - 19-Mar-2015 at 22:48 |
|
![]() |
|
maks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Sep-2012 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 106 |
![]() ![]() |
Она што малку се наѕира, мене ми се допаѓа! Интересно е што сега се оди на похрабри колорити и комбинации и со поголема почит кон стилскиот ред, за што сум особено радосен. Сметам дека ваквиот, буквално ,,антички,, пристап кон решавањето на фасадните платна, изгледа многу попримамливо за окото на надбљудувачот но и воопшто како естетско решение. Искрено верувам дека фасадата на Mинистерството за Финансии и оваа на Правда имаат ист архитектонски потпис, кој не доаѓа од Македонија
![]() |
|
Architecture is the living organisam of society>It shows your dreams!
|
|
![]() |
|
Z|evzek ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 423 |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
инаку, многу ми е жал што сеуште многу луѓе не разбираат дека неоправдан е потегот, а не самиот изглед... само што тука, ни самиот изглед не се ни труди да надокнади за глупиот потег Edited by zabegan - 18-Mar-2015 at 22:17 |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
А климите ќе се вратат или не?
![]() |
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
За голема среќа, во цивилизираниот свет не мислат вака, па во безмалку секое централно градско подрачје можат да се најдат примери од различни периоди на градење и во најразлични стилови. ----------------- Боите можеби се пристојни, ама фасадава и од злато да е (а малтене е и наплатена како таква) нема да ја оправдам (а и ниедно друго „премачкување“ од овој тип) затоа што: 1. апсолутно непотребен арч на народни пари! 2. се брише и уништува нечиј авторски труд! 3. се наметнува нечиј (не)вкус! Оригиналниот изглед на задната страна е сосем пристоен и вреден за зачувување. |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
FCB ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 26-Jul-2011 Location: USA Online Status: Offline Posts: 29 |
![]() ![]() |
За мене фасадата би била во ред ако сите згради во околина би го имале истиот стил. Пример:
![]() Вака не сум баш импресиониран барем од ова малку што го видов. |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
лично за мене тула бојата во комбинација со беж бојата ми е една од омилените комбинации. е сега дали тоа одговара на овој проект или не.....незнам.
колку и да има стручни мислења,како и во другите работи времето ќе биди судијата што ќе пресуди |
|
![]() |
|
Teglarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 569 |
![]() ![]() |
Лелеееее...
![]() |
|
![]() |
|
mackomk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 130 |
![]() ![]() |
Ако не се земе предвид фактот што позади е една, а напред друга фасада и не земајќи во обзир што во моментов не се совпаѓа со околината... од ова што го гледам, фасадава ми делува сосем коректно, ми се допаѓа што е црвена и се разликува од досегашните бои што ги форсираа на новите фасади. Мислам дека кога ќе се завршат и другите фасади во околината интересно ќе изгледа овој дел.
Edited by mackomk - 18-Mar-2015 at 17:26 |
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
Фасадата е грозна и се надевам дека некогаш во наредните години ќе си се врати во првичната состојба. Покрај тоа што го кажувам моето лично мислење (грозота), треба да се каже дека нема никаква архитектонска логика на предната страна на објектот да се направи нов надворешен изглед, додека задната страна од објектот единствено да се префарба.Вакво лудило има само во Скопје!
|
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Многу ми се допаѓа фасадата. Се надевам дека ќе продолжат и оо останатите фасади на оваа улица зошто оваа што се гледа од лево не заслужова да се наоѓа во централното градско подрачје.
|
|
![]() |
|
Dzeksi ![]() Senior Member ![]() Joined: 01-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 413 |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
СК ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Feb-2014 Location: СКопје Online Status: Offline Posts: 106 |
![]() ![]() |
фасадава изгледа одлично!!! :-) се надевам што поише фасади што се прават ќе го имаат истиот квалитет и боите т.е да не се бели него како мин. за финансии и како оваа. штета што не се направија поише црвени згради...ги има секаде низ светот и изгледаат супер особено ако се од црвена цигла... |
|
![]() |
|
martind ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 332 |
![]() ![]() |
Фасадата е при крај.
|
|
![]() |
|
Skopjanecot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-Oct-2013 Online Status: Offline Posts: 147 |
![]() ![]() |
QFT |
|
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
Arthur Schopenhauer |
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Ќе има и таква власт еден ден, само Македонци нема да има во неа.
![]() |
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
![]() Е па под асална власт, јас лично подразбирам токму таква власт - која би се фокусирала првично на поважните проблеми од типот на инфраструктурата, јавниот превоз, запустените простори во урбаните подрачја, а најмногу на екологијата, зеленилото, пешачките и велосипедските патеки, а во втор, ако не и последен план би ги ставила фасадите, кои сепак би биле обновени со современи материјали, а не со некакви кичерајски и мегаломански илузии на луѓе кои лекуваат комплекси со народни пари. Но таква власт - асална власт - тешко дека ќе дочекаме во блиска иднина во Скопје и во Македонија. |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 9> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |