![]() |
![]() |
![]() |
Софтвер |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3456> |
Author | ||
medo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Dec-2007 Online Status: Offline Posts: 217 |
![]() ![]() |
|
Во принцип, функционира се, но малку треба да се поработи на dwg датотеката пред да се увезе во Sketchup, што донекаде може да ја закомплицира работата, доколку авторот на dwg-то не бил уреден во својата работа околу слоевите.
Добар туториал за ова има и на http://sketchup.google.com/support/bin/answer.py?answer=86649. |
||
![]() |
||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
сега и за висината има чаре, во 7цата може да се извлечат контурите на одреден објект од фотографија (вертикално пресликување), а после со рамномерно зголемување на димензиите на објектот (за точно позиционирање во однос на гугл’рт) лесно може да се добие приближната висисна, но за тоа потоа, плус вака низ зборови е потешко за разбирање, па понатака ќе постирам видео. додека сме блиску до недоумицата на Медо да нафрлам уште една сугестија за dwg фајловите, ова претпоставувам би важело за сите cad формати...
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Можеш да мериш на google earth, освен висината која ќе мора да ја процениш од око
![]() |
||
![]() |
||
KamaZ ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 07-Apr-2008 Location: Sk/Rotterdam Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Ете баш и за Google Earth сакав да спомнам. Ја уште пред некое време направив каков таков модел на соравија (2-3 саати зезање и учење на sketchUp) ама не го поставив. Сега малце различна испадна па нема да биде ап ту дејт
![]() ![]() Во секој случај добра идеја |
||
![]() |
||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
сликите се извадени од www.kraytracing.com/index.php?subpage=3 , инаку рендеров ми е скриен фаворит од веќе спомнатите ... инаку што е до стандардните рендери кои одат со SkUp мислам дека не е лошо да го пробаш и Podium за споредба со iRender, кој исто е интегриран во кечапот што навистина е полезно бидејќи нема потреба да се работи рендерот во надворешна апликација за рендерирање, а со тоа заштедување на време и нервоза. исто добра препорака е онаа на Медо за Kerkythea, рендерот кој како и Indigo и POV-Ray 3.6 се free рендери. сепак иако се добри и ефтини рендер машини истиве неможат да се носат со претходно спомнатата екипа. инаку за постирање добро би било да се ангажираме околу средување на порепрезентативните објекти во земјава колку да не биде многу штуро на гугл'рт |
||
![]() |
||
KamaZ ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 07-Apr-2008 Location: Sk/Rotterdam Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
БеТон, не знам од каде ги вадеше рендерите ама на петтата слика е еден објект што се гради во Љубљана. Многу ми се допаѓа зградата и многу убаво се уклопува со локацијата.
Тоа беше малку офтопик. Што се однесува до 3д модели, јас си користам СкеЧап ![]() ![]() И уште нешто. Убаво би било некој да постува и некој свој труд во форма на рендер. Би било интересно да си прокоментираме и на наши идеи и замисли нели??? Еве и јас ќе се потрудам да изведам нешто и да постувам во блиска иднина ![]() Edited by KamaZ - 14-Mar-2009 at 23:13 |
||
![]() |
||
medo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Dec-2007 Online Status: Offline Posts: 217 |
![]() ![]() |
|
одлично, ќе го пробам ова деновиве и ќе известам.
Фала многу beTon! |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Медо мислам го најдов чарето, но бидејќи не сум фан на CAD програмите досега и не сум налетал на сопкава ниту пак ќе налетав доколку не прашаше. гледам дека двеве апликации бараат чист меѓусебен експорт и импорт однос.
а еве ја и твојата беља, требало да го сочуваш фајлот во AC во примитвна форма-конструкција на елементите...
Edited by beTon - 14-Mar-2009 at 14:33 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
види дали во кадот сите објекти се една целина, да не сочувуваш само одредена селектирана површина, исто види пробај во скечапот прочепкај со unhide, а во спротивно зошто не пробаш со друга екстензија dxf , obj или acx... инаку сега најдов на гугл дека dwg'07 е компатибилна со скечапот http://sketchup.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=57597 Edited by beTon - 13-Mar-2009 at 18:05 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Беше АCAD2007, го ставив во 2004 и сега основата е цел блок. Пробав со explode али вергла и се заглавува програмот.
Друга работа е што ужасно бавно зумира и панира. Дали е подобро да го цртам повторно само заради 3D моделот? |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
кој аутокад го користиш? на нет велат dwg'07 сеуште не е компатибилен формат со SkUp7, засега ги отвора само dwg фајловите од AC'04, значи сочувајго проектот во кад во постарите формати пример 2004 или 2000. колку може да прелаже една иста екстензија, истава беља беше и е со повеќето нови неажурирани формати, сигурно ќе пуштат нова верзија на с’кечапот набрзо. |
||
![]() |
||
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
|
Не сум кревал линиски фајл директно во скечап, еве сега пробувам, и не иде... Ако можеш, среди го тридето во АутоКад и префли го во скечап. Јас барем така правам...
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Гледав презентација за Скечап и видов дека со про верзија може да се увезе dwg датотека.
Како да увезам dwg основа на еден објект, за да можам да го дигнам во 3D? Ми дава само линии, а не затворени објекти? |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Еден од добрите рендер машини што сум го видел на дело е Kerkythea
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
што и да користиш па и скечап, нема да можеш да извадиш ваков реалистичен ефект само со дефаулт рендерите по апликациите и да го поднашминкаш сетне резултатот во фотошоп, бар не засега, затоа и ги наведов погоре скоро сите рендер машини со кои можеш да добиеш скоро реалистична рендерирана слика, јасно претходно мораш и добро да си ја завршиш работата во основната апликација. инаку за споредба околу предностите на некоја апликација за рендерирање ќе треба сам да извадиш заклучок барајќи споредби помеѓу потесниот избор што ќе го направиш пример како |
||
![]() |
||
sr ![]() Newbiе ![]() Joined: 20-Feb-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
ви благодарам за одговорите
а по принцип јас ги користам autocad и photoshop |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
да додадам дека рендерирањето е процес кој бара многу меморија и пред се процесирање, па неретко за филм се користат машини и со 200 процесори, обично со стандард машина во зависност од комплицираноста и обемноста на процесирање една 2д слика од 3д композиција и е потребно од еден па до десет саати, обично овој процес се остава за преку цела вечер да се заврши целосно и нормално без нервози Edited by beTon - 20-Feb-2009 at 22:15 |
||
![]() |
||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|
![]() Кај нас многу тешко се доаѓа до рендер, но еве за овој рендер конкретно ![]() |
||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Ср еве јас го префрив твојот пост на право место! Најнапред добредошол. Одолу 3д дизајн софтвер има една плеада софтвери што може да се искористат. Ја ќе оставам упатените да ти одгворат што највеќе практикуваат! Единствено знам дека на еден приватен факултет кај нас се изучува 3д студио макс, нормално делумно!
|
||
![]() |
||
sr ![]() Newbiе ![]() Joined: 20-Feb-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
ne znam dali prasanjeto e za tuka ama sepak moze li da mi kazete so kakva programa se pravat vakvi 3D vizualizacii
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3456> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |