build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Железници
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Железницата низ историјата

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 34567 18>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #81 Posted: 28-Sep-2012 at 18:45
оваа сторија ја најдов на еден форум за железници од бившите ЅУ републики,и ќе ја постирам таква каква ја најдов

Bulgarian railway construction in Macedonia during WWII (1941-1944)

by Dr. Angel Dzhonev, Ph.D

Bulgaria joined the Tripartite Pact on March 1, 1941. The rapid defeat of Yugoslavia and Greece by the Wehrmacht forces in April 1941 was followed by the provisional annexation to the Bulgarian Tsardom of territories in Western Thrace, south-eastern Macedonia, the islands of Thassos and Samothrace, collectively called the Aegean, Vardar Macedonia, Kosovo and Morava region together with the Western Borderlands, with a total area of ​​39,765.6 square kilometers.

Work along Kumanovo-Gyueshevo track

The government of Bogdan Filov developed a program to build basic communication in these areas in parallel with the administration, education, economic, cultural and other state institutions. Among them, considerable space was devoted to the construction of railway lines connecting the old boundaries of the Tsardom and the new lands [1].

Railway construction during the Balkan Wars and WWI

Bulgaria had railway policy towards the geographical area Macedonia ever since Liberation and the desire for railway connection was characteristic of almost all governments before and after the wars of 1912-1913 and 1915-1918. Although one of the final results – the implementation of a direct railway connection – had not been achieved, the line Sofia-Kyustendil-Gyueshevo was built on the territory of Bulgaria and the border terminus opened on July 16, 1910. During WWI, narrow-gauge (Decauville) railways (600 mm) † for both military and civil use were built along the routes: Skopje-Tetovo-Kichevo reaching the outskirts of Ohrid, Gradsko-Prilep reaching the outskirts of Bitola; Radomir-Dupnitsa-G. Djumaya (today Blagoevgrad)-Kulata reaching a few kilometers from Demir Hisar (today Sidirokastron) and several shorter lines with total length of 671 km or 88.3% of all imported Decauville rolling stock.

The state program deemed as essential connecting projects the standard railways Gyueshevo-Kumanovo, Kyustendil-Tsarevo Selo (today Delchevo)-Kochani-Shtip-Gradsko and along the river Struma valley [2].

Between the two world wars, the narrow-gauge line was replaced by the standard line Radomir-Dupnitsa-G. Djumaya and works towards Simitli and Krupnik started in order to reach the Greek border at Kulata [3]. A narrow-gauge line (760 mm) was built in the same period towards the river Mesta Valley from Saranbey (today Septemvri) to Belitsa with a planned terminal Nevrokop (today Gotse Delchev) [4].

This is approximately the reality from which the Bulgarian railway construction in Macedonia started during WWII (1941-1944) and it was the railway policy of the Bulgarian governments that lasted more than half a century but did not show the necessary results. There is a complete continuity between governments that perceived the need for direct communication as an element in the efforts for national unification.

The railways Gъrdelitsa-Gevgeli-Skopie, Veles-Bitola-Kremenitsa, Veles-Shtip-Kochani, Skopie-Kachanik-Gъrlitsa, Skopie-Sarakino, a small section in the region of Ohrid and General Zhostov (today Skopie neighborhood Gyorche Petrov)-Orashie operated on the territories annexed from the former kingdom of Yugoslavia. Their total length was about 649 km, of which 590.6 km standard and 57.5 km narrow gauge (600 mm). They were assigned to an individual Skopie railway region [5].

In the Aegean, initially the stan­dard lines Poroy-Dedeagach, Mirini-Orfani and a small section of Dede­agach-Odrin came under Bulgarian control, with a total length of 381 km. Military action caused many partial destructions that needed repair; im­prove­ments were made on the quality and intensity of traffic [6]. All these existing lines increased the Bulgarian railway network with more than 1000 km. Connecting lines through Nish (for Vardar Macedonia) and Odrin (for the Aegean), however, remained under foreign control. Furthermore, the link between the Aegean and Vardar Macedonia and the Solun railway junction lay on a territory under foreign control. The newly-acquired lines were practically isolated from direct connection to the railway network in the old Bulgarian borders, which put this issue among the first to be resolved by the Bulgarian government.

Back to Top
Тркало View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Тркало Quote  Post ReplyReply #82 Posted: 28-Sep-2012 at 13:45
Originally posted by gjoko

татко ми се има многу возено во ова вовче,и кажува дека редовно локмотивата испаднувала од колосек,па излегувале машиновозачите и со една подебела гранка од блиската шума ја подигнувале локомотивата и ја поставувале на колосек.

друг куриозитет е кај с.Кленоец према с.Попоец,возот правел т.н.`лупинг` т.е.вртел круг над некој рид како спирала,и патниците од досада бидејќи успонот многу споро го искачувал возот,се симнувале од возот и го пречекувале 20-30 метри над нив,и тоа доста време чекајќи го возот.многу од патниците се симувале од возот во движење кога имале потреба од мала нужда, и со трчање го стигнувале возот без проблем

Ко да ја слушам баба ми, истиот муабет, чиста вистина.

Originally posted by BOJAN

Мене ме интересира составот и бројот на патничките вагони во возовите што сообраќале на македонските пруги за време на поранешната Југославија? Доколку денеска можеме да говориме до Кичево одат стандард 2-3 вагони, а до Битола 3-5 вагони, може ли некој да го опише вообичаениот состав на композициите во тој период?

Сметај дека оделе барем уште толку, на пример 1/2 вагон(и) се вклучувал(е) во Скопје до Белград, 1 до Загреб - Љубљана (Сплит/Ријека), 1 на лето до Подгорица - Бар, можда и 1 до Сараево...
Како пример од мои блиски, патување од Кичево до Вршац, Војводина или понатака до Темишвар и Букурешт, Романија со само едно преседнување.Во Скопје вагонот го закачувале на главната композиција за Белград, а во Белград малку попроблематично се менувало станица (за Панчево/Вршац оделе од Београд Дунав).

Edited by Тркало - 28-Sep-2012 at 13:57
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #83 Posted: 26-Jul-2012 at 23:21
Мене ме интересира составот и бројот на патничките вагони во возовите што сообраќале на македонските пруги за време на поранешната Југославија? Доколку денеска можеме да говориме до Кичево одат стандард 2-3 вагони, а до Битола 3-5 вагони, може ли некој да го опише вообичаениот состав на композициите во тој период?
Back to Top
mon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mon Quote  Post ReplyReply #84 Posted: 26-Jul-2012 at 19:29
Dali nekoj voopsto ima sretnato fotografii na koi se gledaat JZ-vagonite-cisterni so koi e prenesuvana
sirova nafta do rafinerijata vo Miladinovci?
Železničko modelarstvo:
MK: http://outmacedonia.blogspot.se
https://www.facebook.com/groups/1683232238510889/

exYU: http://malezeljeznice.net
Back to Top
mon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mon Quote  Post ReplyReply #85 Posted: 20-May-2012 at 14:40
Boite oznacuvaat koj del na prugata na cija zeleznicka uprava i pripadjal.
Železničko modelarstvo:

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #86 Posted: 20-May-2012 at 13:18
Што значат различните бои?
Back to Top
Danielbtmk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Danielbtmk Quote  Post ReplyReply #87 Posted: 20-May-2012 at 11:13
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #88 Posted: 28-Apr-2012 at 16:53
А и ова е интересно да се ѕирне:
http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=549&PID=35301#35301
Back to Top
mon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mon Quote  Post ReplyReply #89 Posted: 28-Apr-2012 at 16:48
Decki, a da go zirnete sledniov link:

Thumbs%20Up
Železničko modelarstvo:

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #90 Posted: 28-Apr-2012 at 16:43
па и татко ми и мајка ми се имаат возено во `Ќиро` не само бабите и дедовците,а за времето кога е правена ќе прашам некој низ Кичево,мора некој да знае
Back to Top
theMac3donian View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #91 Posted: 28-Apr-2012 at 15:45
Дедо ми оваа ја нарекуваше „теснолејка“... дали некој знае која година е изградена оваа пруга?

п.с.
Гледам дека има многу „дедо ми“ муабети овде.
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
mon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mon Quote  Post ReplyReply #92 Posted: 28-Apr-2012 at 09:43
Originally posted by Тркало

...Пругата Охрид - Кичево е демонтирана во 1966, а нормален колосек е донесен само до Кичево.

Vo toa se sostoi najgolemata greska vo zeleznickata istorija na 600mm pruga vo MKD.
Zamislete da ja ostavea taa trasa i da ja namenea za turisticki patuvanja so restavrirani lokomotivi i vagoni.

Eh makedonce, makedonce...Wallbash

Železničko modelarstvo:

Back to Top
polval View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote polval Quote  Post ReplyReply #93 Posted: 26-Apr-2012 at 23:49
Originally posted by Cloverstack

Ова било епско патување 

Точно , дедо ми би рекол „кога патуваш со Ќиро го сфаќаш вистинското значење на зборот „патување“ односно да патиш“
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #94 Posted: 26-Apr-2012 at 01:29
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #95 Posted: 05-Apr-2012 at 23:08
татко ми се има многу возено во ова вовче,и кажува дека редовно локмотивата испаднувала од колосек,па излегувале машиновозачите и со една подебела гранка од блиската шума ја подигнувале локомотивата и ја поставувале на колосек.

друг куриозитет е кај с.Кленоец према с.Попоец,возот правел т.н.`лупинг` т.е.вртел круг над некој рид како спирала,и патниците од досада бидејќи успонот многу споро го искачувал возот,се симнувале од возот и го пречекувале 20-30 метри над нив,и тоа доста време чекајќи го возот.многу од патниците се симувале од возот во движење кога имале потреба од мала нужда, и со трчање го стигнувале возот без проблем
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #96 Posted: 05-Apr-2012 at 22:08
Ова било епско патување 

Back to Top
Тркало View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Тркало Quote  Post ReplyReply #97 Posted: 05-Apr-2012 at 21:29
Возен ред на старата 600мм пруга Гостивар - Кичево - Охрид / Струга
1961

1964

И карта на линијата, интересно уште со странски топоними
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #98 Posted: 02-Apr-2012 at 16:28
за оваа пруга Охрид-Гостивар(иначе јас сум од Врбјани по мајка) има еден куриозитет помеѓу луѓето за кој се кажува од човек на човек.Имено делницата кај превоите `Пресека` и `Стража` биле тешки за проектирање и поради тоа бил ангажиран германиски инженер кој никако неможел да пронајде траса со тогашната технологија на сосема мали мостови и тунели,и се откажал од проектирање со изговор дека неможе да се воспостави линија.

после тоа работата ја прифатил бугарски инженер кој сепак пронашол заобиколна траса и успеал да ги совлада овие планини,на што кога разбрал германецот по кажување на народот извршил самоубиство од мака

вистината сепак точно тешко да се научи
Back to Top
Тркало View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Тркало Quote  Post ReplyReply #99 Posted: 02-Apr-2012 at 03:41
Налетав на слики од старата 600мм пруга до Охрид
Ова била станицата во Охрид, локомотива 99.4-027

Левата локомотива е 99.4-055 (0-8-0 Тs, 1914-1918), десната 99.4-104 во с. Врбјани, Охридско

Некаде меѓу Врбјани и Попоец, Кичевско, искачување на Пресека

Лево 99.4-141 која го преземала од станицата Попоец возот од 99.4-104
Од Охрид до Пресека патувањето било околу 4 сати
Пругата од Охрид до Гостивар била 600мм, а од таму веќе нормален колосек од 1962/63 (годините се според кажувања на постари луѓе кои го користеле возот).Пругата Охрид - Кичево е демонтирана во 1966, а нормален колосек е донесен само до Кичево.

Пругата кај Ѓоновица, Гостиварско

Edited by Тркало - 02-Apr-2012 at 03:42
Back to Top
Тркало View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Тркало Quote  Post ReplyReply #100 Posted: 12-Feb-2012 at 16:49
Originally posted by gjoko

концесионерот на станицата е така заминат во `була` што не го ваѓа од калта ништо повеќе,банките му собраа све од недвижен имот,а гаражите со полигонот му ги зеде `Пуцко петрол` за неплатена нафта за автобусите

Тие доста време одат во була, ама се некако ќе се снајдат.Очигледно стојат поголеми луѓе зад нив, мислам подобро сте упатени во Кичево
Еден мал индикатор за нивното работење.Во последните 2-3 години сменаа 3 имиња:Симекс, Симекс Автотранспорт и Симекс Ексклузив е последното.

Еден од нивните автобуси дојде купен од Гостивар,па прошета 3-4 превозници од Кичево, Гостивар, Тетово до Скопје во сите места барем по еден, го вратија во Симекс, па пак во Скопје и на крај пак се врати во Кичево.
Единствена предност им е возењето по доста пониски цени од на пр. Југотранс, Галеб, Транскоп или Охрид Експрес, мислам дека се многу поблиски со цената до МЖ отколку до автобуските превозници.
МЖ во случај на паѓање на Симекс барем 8 пара воза дневно би требало да го зголемат превозот кон Кичево, ако работат паметно.Немањето вагони не е изговор.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 34567 18>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.188 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.