![]() |
![]() |
![]() |
Греење на дрва |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4567> |
Author | |||||||||||||||||||||
zaboravko ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 12 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
Јас се греам на дрва повеке од 20 години и некако ми е смачено од тоа, купувај дрва па растоварај па сечење па цепење па складирање па кога ке дојде зима носи ги до ложиште па губре еден тон па пепел два тона па чисти оџак и ако ти е кумбето дома во соба кречење секоја пролет не ти бега... досадна работа и многу примитивна се навраќаме години наназад од пуста немаштија, а тоа што ги гледаме американците со камини по филмови и слично тоа им е само за мерак да си прават да го запалат 3 пати во зимата за празниците, мислам дека само гасовод до секој дом може да не спаси.
Edited by zaboravko - 27-Dec-2013 at 00:20 |
|||||||||||||||||||||
ZABORAVKO
|
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
Даци имаш на првата страна комерцијална варијанта, иако импровизацијава фрла светло дека муабетов не е некоја тешка филозофија Бојан импровизација и се е можно, но и во тој случај има решение налик филтер, но ако загревал оранжерии со импровизирана сламарка тогаш чорба |
|||||||||||||||||||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
Bojan10 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 21-Jun-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 504 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
Имаше ваквов пример во едно село во Војводина, исто се изрекламираа на ТВ како евтин начин на затоплување, и на крај мораше да ја изгасна печката зошто неверојатно многу чадеше, целото село се побуни против печката.
|
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
Татко и син измислиле начин за евтино затоплување!11/12/2013 // Пред 15 часа // БАЛКАН // Коментирај ![]() Стипан Прчиќ (65) од селото Швајцарница со помш на неговиот син Давор (37) сламата од соја вредно ја собирале, балирале и складирале во голем хангар во дворот чекајки ја зимата. Сега се затоплуваат на пријатни 23 степени целзиусови и ден и ноќ и тоа за само 500 куни (65 евра) месечно. Таткото и синот сами осмислиле и конструирале печка и така успеале да ја реализираат дамнешната желба на Стипан за енергетски ефикасно и еколошко затоплување. Станале единствените во Хрватска кои во моментов се греат на овоj природен и најевтин енергенс. Дури сега, голем број од неговите соседи доаѓаат по совет како да направат таква печка, но не веруваат дека е навистина толку евтино. - печките за греење на слама веќе постојат, но тие се мали и не се предвидени за системско греење на целата куќа. Пред 20тина години во странство слушнав за централно греење на слама и со години размислував за тоа. Во домот веќе неколку години имаме централно греење и првo се греевме на плин, а потоа на дрва, вели Стипан. Но таквиот начин на затоплување им бил навистина скап и ги чинел дури и до 2000 куни месечно. Стипан по занимање е заварувач, а неговиот син е електричар па затоа одлучиле сами да направат се што им е потребно. - Од две цистерни од плин кои ги имавме, одлучивме да направиме една голема. Печката ја изолиравме за да не ја губи топлината, го заваривме оџакот и извлековме цевка под земјата до подрумот од куќата каде се наоѓа главниот вод. Во печката во која ставаме слама има 3200 литри вода која се грее. Ја извлекуваат пумпи и ја разнесуваат преку цевките до радијаторите низ куќата, објаснува Стипан, кој ја полни печката два пати дневно. Наутро става три и навечер уште три бали слама. Потребно е да се има хангар за складирање на сламата за да не се намокри, а тие имаат и своја слама бидејки произведуваат соја. -Во текот на зимата трошиме околу 1000 бали слама, вели создавачот на големата печкат за полнење слама додавајки дека овој начин на топлење е исплатлив за оние кои имаат своја слама. Имаме своја слама бидејки произведуваме соја, а таа е најкалорична и подолго гори, вели Стипан, кој и самиот бил изненаден од одличниот резултат на својата супер идеја. Затоплувањето на биомаса како што е сламата, пченката, стеблата од
сончоглед, пилевината се повеќе се користат во некој од земјите во
Европа, како што се Италија и Словенија. Поради тоа сламата е се по
барана роба во земјите од ЕУ. Соселаните на Стипе заработуваат по 100
евра за хектар слама. Ја купуваат Унгарци, кој доаѓаат во Хрватска за
сами да ја балираат. Тоа е веќе вносен бизнис бидејки до неодамна овие
селани ја палеле сламата, а сега можеби ќе започнат да ја користат и за
еколошко греење. |
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
има и катедра на филозофски за оваа работа ![]() Edited by +Protagorist - 24-Dec-2022 at 20:57 |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
ние што немаме ваква технологија си имаме друг проблем-како да се исцепат овие `дрва` а да не се употреби експлозив,багер,....
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
ќе прашувам по некои луѓе,а и ќе копам на нетот,па ќе видиме
|
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
во право си таљаниве ги бива,но сигурно ко технологија има нешто поедноставно а сепак функционално,нешто налик бакарните импровизаци за ќункот односно да го вртам преку цевки ладниот воздух околу куќнот но може и околу печката,можеби како кај акумолационите корисно би било и вентилатор односно во случајов аспиратор за побрзо да се изменува ладниот воздух инаку ова итаљанскиве пелетарки и не се воопшто скапи за европски џеп,ама дека за 14kw ќумбе ќе дадам 2.500 евра тоа ни на сон нема да биде,може 1400 евра за 40kw тоа веќе има логика [1][2] патем и српскиов систем не ми изгледа воопшто тапа но зато таљаните платиле добра анимација небаре ќе си купиш печка ако сконташ како функционира,оптичка мамка за шопинг самодоверба инаку не едно пиво ами цела гајба ќе частам ако најдеш абер како ги ѕидале во војводина тоа камините со хоризонтални канали,имаше нешто специфично околу глината и протокот Edited by +Protagorist - 15-Sep-2013 at 07:30 |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
За сè има вторпат
|
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
http://ferrocement.net/flist/index.php?topic=93.0 [1][1][1][2] [1] https://www.youtube.com/results?search_query=Larry+Winiarski [1] Edited by +Protagorist - 24-Dec-2022 at 20:24 |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
всушност на овој принцип порано ги кревале традиционалнит печки во војводина,сигурно ова не било случај само таму туку е техника која влече корен од антика кога била вообичаена појава подно греење преку канали http://en.wikipedia.org/wiki/Hypocaust#Non-Roman_analogs т.е. античко централно греење - http://www.kucacuvarkuca.com/?p=4485
|
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
Како биогориво може да се користат: слама од житни растенија, семки и лушпи од различни овошја, влакна од кокосов орев, кочанки од пченка, стебла од сончоглед и сл. За нивните калорични вредности при согорување, како и кои видови дрвја ослободуваат највеќе топлина при горење, а и за многу други информации одете на:
http://www.nrel.gov/biomass/pdfs/2839.pdf Edited by phenomenon - 04-Sep-2013 at 20:08 |
|||||||||||||||||||||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
Ѓоко ето ги,а заради то цените во евра го постирав сајтот од словенскиот им застапник,колку да не се бунат комшии околу нашио курск на денаро! а ова кубициве како ги фрлаш од ракав секоја чест,ќе помислам дека ги береш ко печуркипо дожд Ацика ја сум родум од преспанско,мојте роднини америка ја азија така да далеку сум од демирхисар дури и духовно,иако ќе се најде и таму по некој вујко-владика Edited by +Protagorist - 03-Sep-2013 at 21:08 |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
ние имаме и `сива еминенција` која го обезбедува пола град со дрва по цена од по 1500-1900 денари(Кичево).
Протагорист-негледам слики од овој камин што го кажуваш,јас го има оној од Копер погоре,верзија е на бугарскиот Дипломат21,само со послаб квалитет.Мојот камин е со парно и загрева буквално колку ќе го ложиш.Има капацитет за 200 м2 слободно,јас загревам 85м2 а оваа зима е пуштам и детската па ќе загревам и некој квадрат повеќе.Немам проблем со постигнување на темпетратура,под услов да ставаш дрва колку што треба.Има капацитет да потроши и по кубик на ден. Би требало за 75 м2 и Дипломат11 од бугарските да брка работа.Пиши линк да ги разгледам камините на слика.Доста знам,но не све |
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
Acika ![]() Newbiе ![]() Joined: 17-Mar-2013 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
abe vas kicevcani i demir hisarci lesno vi e za ogrev znajme ako ne ste vo moznost sami da si naberite site imate baba dedo braced vujko koj se zanimava so toj biznis
![]() |
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
Edited by +Protagorist - 24-Dec-2022 at 19:49 |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
что мислите за бугарскиве ќумбиња,сакам да земам едно ко за викендица од 70м2 а која е без изолација... во спецификацијава велат дека PretyFG затоплува 175м3 односно токму идеална за двете простории во викендицата! нешто инфо за квалитетот има на http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-grejanja-i-klimatizacije/prity-za-etažno-grejanje?page=1 - http://www.najevtino.mk/p/prity-fg/103955 - http://www.r-selena.com/prity/prity-izdelki/prity-kamini-na-drvas-pecico/ |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
овој камин го зедов бидејќи беше вратен од Хрватска,бил само за извоз.Имало грешка во заварувањето на задните цевки за вода,и едната не беше баш долга,па така го зедов на попуст.Тоа со цевките го средив без никаков проблем и тоа без сечење-само со ставње на две колена од 90 степени и све се исправи
|
|||||||||||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4567> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |