build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Изградба и ентериери
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Кујна

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 456
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #101 Posted: 31-Jan-2013 at 09:10

имал си блажујки,а тоа што рестото го чуваш глеј искористи го за шалување пошто ако не си го заштитил освен за оплата негледам зошто би ги искористил талпите,евентуално бродски под,а и да ми ги даваше џабе пошто ќе требаше да организирам транспорт-гезме-оправка исто ќе ми дојде како од првото стовариште да ги земев,плус би одел со помали кујни налик оваа т.е. од една да излезат две итн. инаку ако гледам езотерично добро ќе дојдеше за секоја да имав по некоја штица од секој крај на Македонија колку утре јадењата да звучат поинвентивно

Originally posted by Max

Provereni saveti za male stanove

1.    Najveći nameštaj stavite uz najveći zid.

2.    Za male stanove uvek birajte otvoreni nameštaj. Fotelje i stolovi kojima se vide nogare su dobar izbor, dok oni sa tkaninom koja se spušta do poda nisu. Ne uzimajte velike sofe i fotelje koje imaju debele naslone

3.    Obezbedite dobru prohodnost i koridore za prolaz.

4.    Izbacite sve što vam ne treba. Svaki predmet više će vam smanjiti prostor.

5.    Ubacite ogledala i staklo gde god možete.

6.    Osvetlite što bolje ceo stan.

7.    Birajte svetle i pastelne boje.

8.    Uvek održavajte čistoću i urednost.

http://www.dominomagazin.com/article/4947

+

што е до лакот реков сакам апла и рустика ајде арпаџик по можност,заради што треба масивно дрво,но за тоа да се заштити трајно треба ем лакирање ем епоксирање,а ко што реков мене ова не ми одговара,најверојатно би одел со фирнајз и површинско јагленисување,но и воа е сомнително,може на крај камени плочи да измонтирам и ајт порустикално здравје!
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #102 Posted: 30-Jan-2013 at 22:59
да прашаше пред некоја година ќе ти понудев дабови штици од подврстата `благуњ`,лично мое производство,ама продадов скоро све,остана нешто само за мене ако правам нешто во иднина.

од еколошки премази сега е тренд лакирање со лак на база на вода,значи основата се меша со вода и тие лакови се најеколошки досега направени.јас имам `венге` боја на основа на вода и со неа ја офарбав трпезариската маса што ја направив од дабовите даски
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #103 Posted: 30-Jan-2013 at 21:26

Масло за дрво во допир со храна

• безбојна биоимпрегнација
  • импрегнацијата длабоко се впива во дрвото и површината ја прави водоотпорна

Масло за дрво во допир со храна е био-импрегнација врз основа на прочистено растително и минерално масло за заштита и нега на масивни и фурнирани дрвени површини во внатрешни простории.

Погодно е за површини што имаат допир со прехранбени производи (сертификат IOS-PRG–0021). Се нанесува штедро врз сува површина: со крпа, четка или со валјак. Импрегнацијата се впива длабоко во дрвото и ја прави површината водоотпорна.

Производот може да се употребува и како основна импрегнација при заштита на дрвени елементи со Belinka масло за дрво со додадени восоци.

Предупредување

При работа употребувајте средства за лична заштита. Додека работите, просторијата треба добро да се проветрува. Пред нанесување на маслото дрвото треба да е добро исушено, зашто во спротивен случај заштитата нема да биде задоволителна. Кај попорозни површини препорачуваме повеќепати да се нанесе маслото.
По употреба, напоените крпи со масло треба да се накиснат во вода или да се запалат, во спротивен случај може да настапи самозапалување.
  • Користење

Пред нанесување најнапред добро избрусете ја површината на дрвото со фина хартија за брсење, гранулација 240-280, потоа добро отстранете го сиот дрвен прав. Добро измешајте го производот пред да почнете да работите! Се нанесува штедро врз сува површина: со крпа, четка или со валјак. Приближно по 10-15 минути површината се брише со чиста крпа што добро впива или со хартија, за да се отстрани прекумерното масло. За подобра постојаност на дрвото препорачуваме постапката да се повтори барем уште еднаш по 24 часа. Во нормални услови (T = 20 °C, релативна влажност на воздухот 65 %) премазот се суши за 24 часа. Кај пониски температури и/или повисока влажност на воздухот времето за сушење може да се продолжи. Не советуваме да го нанесувате Belinka маслото за дрво во допир со храна при температури пониски од 15 °C. Веднаш по употреба исчистете го орудието со вода и детергент или со white špirit.
    Површините што се премачкани со Belinka масло за дрво во допир со храна треба да се негуваат со истиот производ. Интервалот на потребната нега зависи од видот на дрвото, од механичките оптоварувања и изложувањето на влага. Елементите во кујната што најчесто се изложени на влага треба почесто да се негуваат.

• Технички податоци
    Состав: растителни и минерални масла и додатоци.
    Потрошувачка: од 50 до 100 ml/m2 дрвна површина (во зависност од видот, впивливоста, како и од обработката на дрвото и од начинот на нанесување)
    Сушење: 24 часа (при нормални услови); површината, конечно, е сува по седум дена
    Чистење на орудието: со вода и детергент или со white špirit
    Складирање: во оригинално затворено пакување, при температура 5-25 °C.
    Точка на палење: над 100 °C
    Единици на пакувања: 0,5 l
  • Информации за пресметување на потрошувачката
    < name="poraba_">
    • < name="povrsina" ="text"> m2

< ="_sistemi" ="" name="poraba" ="text"> л во 1 слој

Пресметката е од информативен карактер..

zanima me kako in s čim zaščititi leseno oblogo proti insektom v notranjosti stanovanja (kuhinja) ; odtenek: hrast in mat lak (če je potrebno lakirati) LPPredmet: Odg: zaščita lesene stropne obloge

Pošiljatelj: janaDatum: 01.10.2009
Navadno zaščita lesa prosti škodljivcem v prostorih, ki niso vlažni, ni potrebna. V vlažnih prostorih pa les vedno z vseh strani zaščitimo proti škodljivcem z impregnacijo. Če se boste odločili za izdelke, ki kot topilo vsebujejo vodo, les najprej impregnirajte z Belinka Impregnantom, po osušitvi pa ga 2 x premažite z Belinka Interierjem v izbranem barvnem tonu. Če pa se bolj navdušujete nad lazurami, ki vsebujejo organska topila, pa les impregnirajte z Bellesom, nato pa priporočam 2 sloja Beltona super v izbranem barvnem tonu. Barvne tone, ki so v široki potrošnji si lahko ogledate na vseh prodajnih mestih, kjer imajo naše izdelke. Pri predlaganih sistemih odsvetujem premazovanje z lakom, saj Interier oz. Belton super les zadovoljivo zaščitita in zato lak ni potreben.

Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #104 Posted: 30-Jan-2013 at 13:04
има некое општо инфо по нет,но претпоставувам сите овие дрва мораат да бидат и хемиски третирани,во секој случај останува дилемата кое од овие би било најисплатливо а воедно минимум третирано т.е. како овие дрва третирани само со фирнајз би се однесувале кон постојани промени на температура и влага

навидум дабот е најдобар избор но се прашувам дали тоа би било така доколку не е лакиран http://www.kitchen-cabinets-and-hardware.com/wood-for-kitchen-cabinets.html

Types of Oak

There are nearly 300 varieties of oak throughout the world. At least 50 varieties grow in North America. Most oak is divided into one of two types or families: white oak and red oak. White oak tends to be less porous and more durable. It is believed by many to have a better color than red oak, and for this reason it is often preferred for furniture and kitchen cabinets. White oak has a finer texture and a more prominent figure. It is more resistant to moisture and fungus. This is a major reason oak kitchen cabinets are so popular. Red oak tends to have a reddish cast and a coarser texture.

http://EzineArticles.com/5577305

What is the BEST WOOD To BUILD a KITCHEN??

thanks

Best Answer - Chosen by Asker
Many people who like a stain and varnish or just a varnish finish, use either white Oak, red oak or Ash tree. I'm partial to ash because it tends to be a bit lighter in color.

Birch is also used by some.

If you want to know what these woods look like go to a HomeDepot or Lowes and look at their hardwood section.

Up scale choices are maple, cherry, walnut and mahogany. These are a good bit more expensive.

If you want to consider painted finish then Poplar is the very best choice with Pine coming in second.

With out more detail it is very difficult to make a guess on material costs but it is all going to be expensive. As an example a 4' by 8' sheet of 3/4 oak plywood can run $75 to $100.
Woodworker for over 50 years.

Aa: balsa wood is the best......

Edited by +Protagorist - 30-Jan-2013 at 13:06
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #105 Posted: 29-Jan-2013 at 20:57

може ли некој да посочи кое дрво е најтрајно за во кујна а без истото да се третира со хемија,ајде нека биде бар тоа природен премаз налик фирнајз но не и вештачка заштита

плус дрвото немора да се обработува нешто посебно бидејќи ми треба да изгледа што поминималистички ко на видеово,односно се да излезе и економски и еколошки исплатливо со оглед дека ми требаат 5 кујни да составам...

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 456

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.321 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.