![]() |
![]() |
![]() |
Емпорио деловен центар и општинска зграда Ѓ.Петров |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 9> |
Author | |
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
Општинската зграда на Ѓорче Петров остана на темели
По повеќе од две години од потпишувањето на договорот за јавно – приватно партнерство, новата општинска зграда на Ѓорче Петров е во почетна фаза од изградбата. Досега се изведени единствено темелите и дел од конструкцијата на подземните простории на идниот објект со најавена вредност од 12 милиони евра. Административната зграда треба да биде завршена до крајот на јуни 2016 година, што ќе претставува речиси невозможна мисија, судејќи според постоечката состојба во која таа се наоѓа. ![]() ![]() ![]() ![]() Локалната самоуправа пред повеќе од еден месец информираше дека изведувачот АД „Карпош“ периодов работи на финализирање на хидроизолациската подлога и на армирање на темелната плоча. Истовремено, тие информираа дека во почетната фаза се појавиле непредвидени проблеми што произлегле од испумпување на подземна вода. Инвеститор на општинската зграда во Ѓорче Петров е фирмата „Трансмет“ од Скопје, која со сопствени средства треба да го издигне зданието на пет ката и подземен паркинг на две нивоа со капацитет од 350 паркинг места. Од целокупната површина, општина Ѓорче Петров ќе се стекне во владение со површина од 3.600 метри квадратни, додека преостанатиот простор ќе му припадне на концесионерот за оформување на комплексот „Емпорио бизнис центар“. Важниот проект за оваа скопска општина се одолговлекува со реализација повеќе од една деценија. Истиот започна во 2005 година со изборот на првично идејно решение за нова административна зграда. http://www.build.mk/?p=45545 |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
1
![]() 2 ![]() |
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Мда. Неколку месеци ништо не мрдаше, па пред месец дена отприлика пак се активираа.
|
|
![]() |
|
mr bombastic ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 420 |
![]() ![]() |
Па овие не мрднале ни педа бе
![]() |
|
![]() |
|
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
Денес..
![]() |
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
На ова градилиште во моментов се работи пополека, има мал број на машини на терен, но важно проектот си тече:
|
|
![]() |
|
ehrlich ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-May-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 1365 |
![]() ![]() |
Па јас како што знам, така и ќе биде, општината позади, трговскиот напред.
|
|
![]() |
|
ѓорче ![]() Groupie ![]() Joined: 28-Feb-2014 Online Status: Offline Posts: 58 |
![]() ![]() |
Не разбирам зошто патов е уште остаен...Се надевам дека нема да бидат башка објекти.
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Денес..
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
ѓорче ![]() Groupie ![]() Joined: 28-Feb-2014 Online Status: Offline Posts: 58 |
![]() ![]() |
ВО ДНЕВНИОТ ВЕСНИК "ВЕСТ"
04.03.2014, 11:19 ОГРАДЕН ПРОСТОРОТ ЗА НОВИТЕ ПРОСТОРИИ НА ОПШТИНА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ ОПШТИНСКА ЗГРАДА НА МЕСТОТО НА ЛУНАПАРКОТ Вкупната инвестиција ќе биде околу 30 милиони евра, а вработените се очекува да се преселат во новите простории најдоцна за две години На местото на мини-лунапаркот во Ѓорче Петров ќе никне зграда во која ќе се смести Општина Ѓорче Петров. Инвеститорот "Трансмет" со метални тараби го огради просторот, кој е дел од паркот, и наскоро ќе почнат градежните работи за изградба на објектот. Покрај оваа парцела, заградено е и земјиштето спроти ТЦ "СП планет" каде што, пак, ќе се гради трговско-деловен објект на инвеститорот. Двете згради ќе бидат на пет ката, со подземен паркинг. "На оваа локација лунапарк нема да има. Реквизитите беа поставени само како привремено решение за овој простор, да не зјае празен. Веќе размислуваме за нова локација за мини-лунапарк", вели градоначалникот Сокол Митревски. Тој објаснува дека улицата Радушка, која ги разделува двата објекта, целосно ќе биде реконструирана. Ќе биде пешачка зона, коцката ќе биде извадена и заменета со павер елементи. Општина Ѓорче Петров пред неколку месеци потпиша договор со фирмата "Трансмет" за изградба на општинската зграда. Инвеститорот на своја сметка треба да го изгради објектот, а за возврат ја доби парцелата спроти "СП планет". Вкупната инвестиција ќе биде околу 30 милиони евра, а градоначалникот Митревски очекува да се преселат во новите простории најдоцна за две години.(А.А.) ![]() Незнам дали е до нашите новинари или до мојата општина. Но доста интересен текст за тоа како ќе биде поставена општинската зграда и зградата за бизнис центарот.. Проценте сами.. Edited by ѓорче - 07-Mar-2014 at 01:58 |
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Живеев во тој дел година дена пред 10 години, неверојатно е колку е сменето а и колку нови згради има во тој дел. Сега со овој трговски дефинитивно Ѓорче уште повеќе ќе заличи на урбана средина.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Јас мислам дека може дефинитивно да се преименува нишкава во "Емпорио Бизнис Центар"
Местото е веќе заградено а затекнав и десетина работници од "Трансмет" кои го расчистуваа местото. ![]() Лево од сликава се гледа малце СП Планет ![]() Десно се гледа и малиот трговски заедно со пазарчето во Ѓорче ![]() Еве ја и таблата уште не е подигната ![]() Се вадат прво плочките од тротоарите ![]() Еве ја парцелата за објектот ![]() Малце е глупо што парцелава завзема и делче од паркот кој е веќе уреден горе лево во ќошот на последната слика. |
|
![]() |
|
martind ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 332 |
![]() ![]() |
Не ми беше за супермаркетот што ќе биде тука, туку за останатите продавници... Пишува дека ќе имало клучар, кондураџија, а тоа го има и сега во трговскиот до пазарот... сепак се зависи каков вид на продавници ќе има, ако има на пр. ресторан, аптека, супермаркет, fast food, перална, куглана, фитнес центар, 1-2 продавници за облека, тогаш нормално дека е добродојдено...
|
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
Секоја конкуренција е добредојдена, плус многу побитно, понудата е поголема а со тоа се тераат и малите бизниси да инвестираат поише, ако не нека си аплицираат за работа у поголемиве маркети. За ова имам подолг период своевидна дебата со татко ми кој е стара школа и е противник на масовното отворање на супермаркети, нарочито она што се дешава у Ново Лисиче, зашто тоа е директен удар на малите продавници у населба Лисиче. Со оглед дека ги познава најголем дел од сопствениците на овие пиљари, затоа и го има тој став, нон-стоп збори дека им опаѓа прометот, скоро секој сака да "пазари" у поглем маркет и дека одвај имаат за егзистенција. Од друга страна, кога и да влезеш у вакви пиљаи све нешто немаат, или утре ќе добиеле, или се за едно 10-20 посто поскапи и сл. Да, факт е дека луѓе работат за 10-12 иљади у Тинекс, Веро, Кам, ама јас гледам на работите како потрошувач кој бара барем основни ствари у една пиљара. Денес ми се деси ваков бош момент, идам да зеам зеленчук кој у ова доба мора да го има и у најмалата пиљара која продава овошје и зеленчук, коа влагам внатре ми вика нема тоа, дојди утре. Ај ако не ја да им јавам дома абе ова нема денес, ај за утре премести го ручекот. И наравно, ќе си тркнам до Тинекс и таму имаш се. Затоа увек навијам за нови супермаркети и молови, ем се зголемува понудата, ем се сто пати почисти и поуредни, а и ретко имаат нељубезен персонал. Капитализам е, па кој се снајде ќе преживее, колку и да звучи сурово. Плус побитно, Ѓорче е на влез/излез од Скопје и ваков трговски одлично ќе живее, ако нормално го понуди она што го презентираат сега. Ако биде како Капитол ќе живурка, ама и во таков случај нема да пропадне. Плус имаат јавна администрација, прават и проекти со власта, така да нема зима за ова чудо, а за тие околу нив нека се спремаат уште од сеа.
|
|
23ka.wordpress.com
|
|
![]() |
|
ehrlich ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-May-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 1365 |
![]() ![]() |
И јас не би се сложил дека пазарот и малите продавнички во близина би имале некакво негативно влијание од страна на овој трговски центар, бидејќи како што кажа и членот над мене, наспроти трите супермаркети се отвораат и други продавници, покрај тие што ги спомна и Рептил, Зур, дисконти на големо и мало. Што се однесува до Порта Влае, таа како трговска целина одамна пропадна, освен десетината продавнички за облека и чевли, другото отиде на казина, обложувалници и кафулиња, така да тешко дека би се променило нешто. Покрај тоа пазарот не ја опслужува само населбата Ѓорче, туку и Даме Груев, Волково, Влае, па дури и Сарај, така да нема да има никакви промени таму.
Јас се радувам на овој проект, ептен е во моја близина, иако ние како населба имаме скоро се, а и близината на Сити Мол е на незначителна оддалеченост. Ова само ќе придонесе позитивно кон развојот на општината. |
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Не би се сложил дека Емпорио (т.е. Рамстор) ќе ги загрози пазарот и малите бизнисчиња наоколу. Тука веќе има 3 супермаркети (Тинекс, Кам и СП) па пазарот одлично си работи, а се отвораат и нови продавнички (Стокомак, Таргет...)
|
|
![]() |
|
martind ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 332 |
![]() ![]() |
Првично се планирше да се гради од кружниот тек до Стоковната куќа (парцелата со бр. 2 намојата слика), но поради правно-имотните спорови помеѓу сопствениците на парцелата 6208 (судски спор во кој Општината загуби) парцелата означена со бр. 2 е смалена и е додадена парцелата со бр. 1 каде ќе биде сместена општинската зграда.
И да се изгради овој објект, куќарките околу него многу ќе ја грдат оваа целина. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Пак не се сложувам со тебе..Јас сум во мал бизнис, јас само си знам како врзувам крај со крај секој месец, порано беше многу подобро ама рајата се` повеќе се стреми кон вакви молови и избегнува да купува од некакви гранапчиња(без навреда).А далеку дека очекувам да се отвори некој бренд убаво би било да влезе некој во фуд кортот како домино`с бугер кинг, итн.. Во право си за локацијата кај Св. Лазар тоа е многу празно таму, се збореше едно време дека тинкес ќе се праело таму ама ништо од тоа.
Се потрудив и побарав информации во катастарот, оваа парцела припаѓа на Р.Македонија исто и останатите парцели каде што има куќарки. ![]() Поздрав Edited by ѓорче - 01-Mar-2014 at 14:35 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Да, ќе се отвораат нови работни места, а ќе се затвораат мали бизниси. Истото се случи со Сити Мол и Тафталиџе, а истото ќе се случи и тука. Не треба да заборавиме дека малите бизниси се движечка сила на една национална економија. Ја лично не сум убеден дека секој ќе може да отвори свој бизнис во овој комерцијален центар.
Што се однесува до поголемиот избор на работи и не сум 100% убеден односно не верувам дека ќе има нешто поголем избор. Не очекувај да има Бургер Кинг, Зара, Бершка... Тоа се франшизи, а во самата содржина на франшизата стои дека е недозволиво да се отвораат продавници на мало растојание... Ѓорче Петров речиси има се што е потребно, со исклучок на неколку продавници за облека, ресторан и рекреативни содржини (пр. куглана)... Навистина и мене ми се допаѓа изгледот на овој објект, но од економска гледна точка ова нема да има негативно влијание врз околината. Доколку би се лоцирал кај болницата Св. Лазар тогаш би имал голем позитивен економски импакт. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Мене не ми е јасно како може Сокол со такви информации да излага кога тој човек во јуни месец потпиша договор со Трансмет..Не се слагам со тоа што викаш дека СП маркет бил 50% празен, таа вина треба да ја бараш во раководството на Скопски пазар, а во стариот трговски центар точно дека има празни дуќани ама тој простор неможеш во ниеден случај да го споредуваш со модерните молови, каде се затворени од надворешни влијанија каде има паркинг простор...A евентуалното градење на овој објект и тоа како ќе придонесе отварање на нови работни места, и тоа мене како индивидуа ме интересира и ми одговара сигурно дека ќе има поголем избор во многу работи.
Еве веќе почна да излага по интернет медиуми www.netpress.com.mk/foto-kje-se-gradi-moderen-shoping-i-deloven-centar-vo-gjorche-petrov/ |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 9> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |