![]() |
![]() |
![]() |
Sky City (Џеваир облакодери и трговски центар) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 6566676869 80> |
Author | |
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
епа сакате од бараки да се премине во она што се гради во дубаи... е нема така... досега требаше да се работи на диктирање на темпо во градежништвото и негово насочување при новите инвестиции, во зависност од пределите каде што се гради... кај нас веќе 20 години се гради тотално анархистички и вие очекувате да ви се појави озбилен инвеститор кој е желен да потроши баснословни суми само на изградба на објектот...
затоа е каде-таму добро ова, и мене ме плаши (не)озбилноста на компанииве и никогаш не сум го обожавал изговорот „боље е од претходно“, но останува да видиме... |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
До кога бе со тој пристап “ко за нас добро е“ ? Што ми е гајле какви промашувања постојат во Австралија. Јас сум видел прекрасни облакодери и сакам такви во Скопје. Секоја чест на можни исклучоци али турска фирма не ми влева доверба, ни од аспект на сигурност, а како што гледаме ни од аспект на естетика. Видовме што аеродром направија, такви ќе бидат и облакодерите и се што ќе фатат турски фирми.
|
|
![]() |
|
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
Тие предградија во шангај, очигледно знаат да изгледаат многу поуредно и средено од нашите густо начичкани зградички во дебар маало и кисела вода. А кога сме кај убавината што оекуваш ти од станбен облакодер? Ај да беше деловен простор па да разберам да има некоја инвентивност, ама за станбен? Имам видено и понеубави станбени облакодери во центар на град тука во австралија од дадениот проект за тие во аердором. Edited by mirakuliks - 08-Mar-2012 at 13:18 |
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
ova ako e ubavo jas ke se ubijam. lici na kineski kvartovi vo predgradija na shanghai, bukvalno isti se takvi...
http://www.flickr.com/photos/42629902@N00/4199007415/in/photostream/ Edited by xnx - 08-Mar-2012 at 09:45 |
|
![]() |
|
Portal ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
Zgradite si se standardno ubavi, tuku vo kompleksov ke ima i trgovski gledajki go kako kompleks e za nasi uslovi super. Kulite ke imale bazeni, i ako imaat dobri servisni uslugi ke bide luksuz. Prosecna servisna sluzba vo Turcija nudi luksuz kako;imas domar, ostavas naracka za sabajle ti kupuvaat od market, voziloto ti go nosat na perenje, haos majstor na zgradata, vo vlezot ima sportsko zabavni sodrzini kako pink ponk, fliperi, fudbalce, mesto za kartanje i video igrici itn itn. Za higienata da ne zboruvame, imaat kompletno odrzuvanje i obezbeduvanje.
|
|
![]() |
|
shyes ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 259 |
![]() ![]() |
Не ми делуваат некако посебно значајни но не се ни грди. Имаат неколку спесифични елементи во ликот што ги разубува и мислам подобро ке изгледаат кога ќе се изградат неместо на макетава. Но добри си се за како прв ваков пројект од вакот тип во скопје. Ај здравје па и понатака и за подобри.
![]() Edited by shyes - 07-Mar-2012 at 02:40 |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Според брошурите од штандот на Џеваир, кулите ќе имаат 41 кат (вклучувајќи го и приземјето) и висина од 130 метри. На две подземни нивоа ќе има вкупно 2200 паркинг места, а трговскиот центар ќе биде со површина од 26000 метри квадратни.
Секоја од кулите ќе има по 344 станови. Има три типа станови: 2-собни од 54 m2 (по 160 во една кула односно вкупно 640) 3-собни од 62 m2 (по 120 во една кула односно вкупно 480) 4-собни од 95 m2 (по 64 во една кула односно вкупно 256) Значи вкупно 1376 станови. Баш ме интересира дали ќе опстојат овие ригидни рамки за сите кули, или ќе се оди на поразновидна понуда. Уште повеќе ме интересира која ќе биде цената за метар квадратен и што овој проект ќе значи за пазарот на недвижности ![]() |
|
![]() |
|
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
Ми се допаѓаат црните орнаменти по средишниот дел кои го разигруваат излгедот и даваат одереден карактер на зградите, ако не се тие црни елементи навистина би биле некако безлични, монотони.
|
|
![]() |
|
IN_MOTION ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
Добро изгледа целиот комплекс, а стаклата веројатно вака изгледаат затоа што ова е само макета. И да бидат обични стаклата, кога времето ке биде ведро без облаци ке има одсјај од небото и пак ке се добие небесно плава боја. Кога ке се изгради здравје, ке дискутираме и за тоа. |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Знаеш јас што мислам на таа тема? Мислам дека кога такви материјали (алуминиумски профили, рефлектирачко стакло) се користат на нискокатен објект (како Рамстор, Веро Центар или секоја приградска приватна фабрика) изгледаат одвратно. Но кога имаш 40+ ката, само многу одблиску можеш да приметиш какви се материјалите, а оддалеку изгледаат далеку поприфатливо. Edited by alexgizh - 06-Mar-2012 at 15:33 |
|
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
|
![]() |
|
Petar ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Nov-2011 Online Status: Offline Posts: 269 |
![]() ![]() |
Ne e loso,... e sega da vidime kako ke se izvedat.
Ima nekoj nekoi drugi izvestuvanja od saemot? Edited by Petar - 06-Mar-2012 at 15:31 |
|
![]() |
|
Macedonicus ![]() Senior Member ![]() ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 29-May-2011 Location: Czech Republic Online Status: Offline Posts: 398 |
![]() ![]() |
супер се
|
|
ಠ_ಠ
|
|
![]() |
|
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
Грозно. Кинеско-турски бљак. Плаво стакло е одвратно. Така ни е кога не знаеме да се договориме со инвеститор и да му поставиме услови.
|
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Видео од макетата, поставена на Саемот за Градежништво. Не е лошо да го посетиме саемов, нели?
http://www.time.mk/read/5f99f2cfb5/218c9f50bf/index.html |
|
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
|
![]() |
|
Portal ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
Da taka e se raboti za oplata, no nekoja pospecifivna... ne e ovaa klasicna sto ni e poznata...
|
|
![]() |
|
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
Dobro bravo znaci sepak ke se gradi ova
|
|
...kaj si kapelo pak ke si kape...
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Состојба на градилиштето на Џеваир (или како веќе се изговара) во Аеродром
15.02.2012 На дел е почнато со изградба, ми се чини дека тоа е ниво -2 Знае ли некој за што служат овие разноразни елементи натрупани на градилиштето? Едните, чисто лаички ми личат како оплата. 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() Edited by Cloverstack - 16-Feb-2012 at 16:40 |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
се согласувам петар со постот освен со последниот збор(ми личи на источно-соседски)
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Se raboti za privatna investicija, a oblakoderite ne se od zivotno znacenje za nikogo vo gradov. Planot bil da pocnat/zavrsat porano ama se izmenil planot i podocna pocnuvaat. Bidejki imame sloboden pazar ponudata i pobaruvackata ke si go kazat svoeto, na koj ke mu se dopadnat ke si plati i kupi stan. Dokolku se pojavi goolema pobaruvacka za domuvanje vo oblakoderi, ke se pojavat uste investitori na oblakoderi koi ke se natprevaruvaat civ oblakoder e poubav i povisok.Sreka e sto vo strogiot centar ne se gradat oblakoderi.Inaku koga se raboti za privaten volku golem proekt vo nasi uslovi voopsto ne me zacuduva docnenjeto bidejki poveketo privatni proekti se otkazaa nekoi bea zapocnati pa so godini veke ne se rabotat itn itn. Site tie si imaat svoja prikazna bidejki se raboti za privatni golemi investicii...
Komentarot gore stravuva za liftovite vo oblakoderot vo nasi uslovi kako ke funkcionira. Koga se raboti za cel kompleks i negovoto liftovsko odrzuvanje za sto si postojat standardi i istite bez nikakov problem moze da se odrzuvat. Rasipuvanje na lift kaj nas e problem samo na nesoodvetno odrzuvanje na nesovesni stanari. Jas sum gi pesacel skalite vo MTV koga ministerstvata se vselija a liftovite ne rabotea, taka da se soglasum deka e dosta trudno.
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 6566676869 80> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |