![]() |
![]() |
![]() |
Црна хроника |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 56789 26> |
Author | ||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
|
Da, no vide na videoto od pogore, kolku idioti ja pominaa prugata na spusteni rampi. Toa e praktika kaj nas, deka AKO IMA MESTO osum od deset ke ja pominat prugata. Poentata mi bese, znaejki go nasiot mentalitet i faktot deka se pominuva preku prugata na nedozvolen nacin, stavi im "hermeticki rampi" i nesrekata na avtobusot od vcera ke ja nemase!
|
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Точно е Денко постојат такви рампи кои ги затварат и двете ленти но постојат и вакви:
![]() Со оглед на интензитетот на железнички сообраќај тоа што го има на местото на несреќата е сосема доволно само треба да има кој да го почитува. Според мене во овој случај ако се востанови дека не е некој технички дефект возачот е 102,5% виновен. |
||
![]() |
||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
|
http://images.fotocommunity.de/bilder/eisenbahn/privatbahn/bahnuebergang-heerstrasse-in-wanne-eickel-ec713575-0491-4ebe-a253-678cb824bdf5.jpg Inaku praksata gi pisuva pravilata i zakonite i mojata zabeleska do nadleznite bese za nivnata zaspanost i postavuvanje na smesni rampi (kolku da kazat deka ima rampi), koi pokrivaat polovina metar od kolovozot. So se drugo ne soglasuvam so tebe... i mene mi e strav da vozam, pogotovo koga sum Makedonija. |
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Denko апсолутно не си во право. По твоја логика на полна летна на претицување треба да ставаме зидови на средина на патот. Или па место семафори рампи за да не може физички да се поминува на црвено. Види на што ни лчат градовите, се паркира секаде каде што може возилото физички да помине а и ако неможе не е на одмет да се срушат неколку ступчиња. Значи култура на возње ни е на најниско можно ниво и за сообраќајните незгоди најмногу вината треба да се бара во човечкиот фактор. Точно е дека инфраструктурата не ни е на потребно ниво но кога е таква треба да се прилагоди и начинот на возење и да се почитуват правилата. јас кога гледам како се вози во Струмица и помеѓу струмичките села страв ме фаќа буквално. Најлошо од се е што досега никој не се зафатил со таа проблематика. На толку загинати луѓе и несреќи , дефинитивно не гледам досега некоја институција да се зафати со таа проблематика и да се променат работите, Значи не зборува за инфраструктура туку за возачка култура.
Инаку со добра казнена политика и инвестирање во технологијата со која дивјаштвото би се санкционирало може многу да се направи. Според мене инвестиција во камери на семафори и на вакви премини е инвестиција што ќе се исплати за година дена само од казни. После мобилни мерачи на брзина со камери на патиштата исто така би се исплатиле веднаш. После возење под алкохол или дрога веднаш да се санкционира со одземање на возачка од 3 месеци до година дена, по повторувањето на делото да се одзима возачката и возачот да оди на повторно тестирање. Во Германија тоа се вика тест за ИДИОТИ кој одкога ќе го положиш добиваш возачка но ако бидеш уште еднаш санкциониран за истиот прекршок возачката ти се одзима доживотно. Тоа се работи кои треба да се спроведат но очигледно никој не увидел дека има потрба од вакви работи. Затоа секое сабајле ќе бидеме дочекувани за жал со црни хроники и страшни сообраќајки и тоа со интензитет на сообраќај кој одговара на сообраќај помеѓу два помали града во Европа. Edited by kultuzin - 14-May-2014 at 15:16 |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Премини има и без рампи и светла, па вакви несреќи не се случуваат. Овде станува збор за класичен куртон од шофер. Само се надевам дека и кривично ќе одговара.
|
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
Нека стават и шилци и стражар со калашников. Знам дека инфраструктурата ни е катастрофална но во случајов(и овај на снимкава) се работи за класични идиоти кои го ризикуваат својот и животот на другите околу нив. |
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
||
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
|
Не се ставаат такви рампи од причина што ако возило се најде на пруга при спуштањето на рампите не ќе може да излезе.
|
||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Mnogu jaki rampi stavile
![]() Zosto ne stavat rampi koi ke si pokrijat dvete kolovozni lenti? Zosto se ignorira nasiot mentalitet t.e. faktot deka cesto se pominuva izmegu rampite sto e najcesta pricina za soobrakajna nesreka vo zeleznickiot soobrakaj!? |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Факт е дека во Македонија единствено се почитуваат решенија што ФИЗИЧКИ неможат да се совладат. Возачката култура ни е на најниско можно ниво, никакви знаци, никави рампи или семафори неможет да не спречат.
Пишувава и на друго место може да направиме најмодерна инфраструктура во светот и повторно со ваква возачка НЕкултура ќе има жртви и несреќи. Тука треба да се работи и тоа е основната и најголема причина за сообраќајните несреќи. Во селото од кај што потекнувам со децении се провлекува проблемот на пребрзо возење во селото во кое автомобилите влегуваа со страшни брзини поголеми од 100 км на час. И досега никој не нашол потреба нешто да направи за ова да се спречи. Ако ништо друго полицијата едноставно по една камера да стават на влезовите на селото ќе се убијат од земање пари. П.С. Постојат ли воопшто во Македонија камери кои ја мерат брзината и го фотографират возилото, врз која основа можат да се наплаќат казни???? |
||
![]() |
||
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
|
Еве што се случува само неколку часа по сообраќајката.
https://www.facebook.com/photo.php?v=10203548286965387 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ако се докаже дека шоферот навистина на своја совест поминувал пруга со спуштени рампи тогаш треба моментално да му се одземе лиценцата за возење на автобус.
|
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
добро,пак ќе се навратам на една работа-што ќе се случува кај нас ако возовите возат по средината на градовите како во САД и Канада???
![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
zookisk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Dec-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 334 |
![]() ![]() |
|
Не е откажан системот за кочење...Автобусот бил втор пред патниот премин...пред него имало возило кое поминало на затворен патен премин и автобусов се залетал исто како него...дури и на пола поминување возачот бил свесен дека ќе дојде до несреќа... |
||
![]() |
||
zookisk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Dec-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 334 |
![]() ![]() |
|
Не зборувај напразно некои работи...Воз не може да помине доколку рампите не се спуштени туку истиот ЗАДОЛЖИТЕЛНО мора да застане пред патниот премин, да го обезбеди и да продолжи со возење...Така налага прописот за поминување преку патен премин кој е во дефект (доколку е дефект) |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
ма каков сака нека биде преминот,јас кога врвам не 4 туку 14 очи отворам
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Безброј пати го имам поминувано тој премин. Малку е удолнина кога се оди од Струмица према Скопје но прегледноста е убава зошто се работи за рамничарски дел. Искрен да бидам никако не можам да си претставам дека возачот не сакал да сопре, повеќе ми е веројатна варијантата „откажан систем за кочење„. Но ова е претпоставка да почекаме што ќе каже истрагата.
Инаку многу е лошо што овдека јас лично никогаш немам видено воз така да веројатно многумина мислат дека оваа пруга е „мртва„ но не верувам дека возач на автобус си помислил такво нешто. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Sigurno edno 1000 pati go imam pominato ovoj pat i sekogas vnimatelno ja pominuvam prugata, znaejki gi makedonskite raboti, deka vsucnost moze da pomine voz i bez signalizacija i spisteni rampi... Patem receno, iako ovaa delnica ja imam bezbroj pati pominato, voz seuste ne sum videl da pomine. Na tolku nerazvien zeleznicki soobrakaj da se sluci vakva nesreka e navistina katastrofa...
|
||
![]() |
||
I.M. ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 15-Jan-2014 Online Status: Offline Posts: 60 |
![]() ![]() |
|
Koлку и да е лоша и никаква сигнализацијата,треба да си морон да поминеш иако гледаш дека доаѓа воз.Посебно ако на товар имаш 45 души.
|
||
![]() |
||
Тркало ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-Dec-2010 Location: Охрид Online Status: Offline Posts: 1179 |
![]() ![]() |
|
Автобусот сакал да ја премине пругата и покрај вклучената сигнализација за забрана
Шоферот на автобусот на „Струмица експрес" не ја почитувал вклучената сигнализација за забрана за премин на пругата која упатувала на тоа дека пристигнува воз. Според сведочења на дел од патниците, пред автобусот поминал еден автомобил, па и шоферот на автобусот се обидел да го стори истото http://www.mkd.mk/crna-hronika/avtobusot-sakal-da-ja-premine-prugata-i-pokraj-vkluchenata-signalizacija-za-zabrana Еве дека светлата биле црвени.Плус Андреин крст.Плус рампа. ![]() Ќе избегам од темава, ама верувам дека е поврзано.Трета поголема несреќа на Струмица Експрес.До вчера верував дека е лоша среќа... 10 јули 2012, пат Струмица - Радовиш, 20 повредени војници на АРМ Два дена претходно на истиот пат, уште едно нивно возило излетано ![]() ![]() Edited by Тркало - 13-May-2014 at 21:03 |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 56789 26> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |