build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Sky City (Џеваир облакодери и трговски центар)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 7677787980>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #1541 Posted: 12-Jul-2009 at 16:12
Originally posted by IN_MOTION

Јас комплетно ја поддржувам оваа идеја, камо да ги изградат сите ке се гордееме па како и секогаш ке викаме ( зашто не ни текна порано да ги изградиме ). А за локацијата повќе сум да биде во строгиот центар -  карши holiday inn.

Karsi holiday inn se planirani 400-katnici.....za centar da ne bide pokus od aerodromBig%20smile
Back to Top
IN_MOTION View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote IN_MOTION Quote  Post ReplyReply #1542 Posted: 12-Jul-2009 at 16:09
Јас комплетно ја поддржувам оваа идеја, камо да ги изградат сите ке се гордееме па како и секогаш ке викаме ( зашто не ни текна порано да ги изградиме ). А за локацијата повќе сум да биде во строгиот центар -  карши holiday inn.
Back to Top
maestro View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maestro Quote  Post ReplyReply #1543 Posted: 12-Jul-2009 at 12:32

И јас кога ја видов скицата ми текна на тоа.

Инаку гледам не се откажуваат од овој проект, ајде нека биде, ама после е проблемот со што ќе ги пополнат висококатниците.

Патем, што се случи со „роговите“ на Киро Тодоровски?
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1544 Posted: 12-Jul-2009 at 04:12
Сега ми текна уствари од каде ми дојде ова познато! Цело време додека ја скицирав последнава идеја ми се вртеше некое лого низ глава и сега ми текна! Речиси идентично со логото на Viva TV.

http://www.viva.tv/

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1545 Posted: 12-Jul-2009 at 02:54
Кловер ти не ме свати ова со метриве. Google Earth не ги прикажува висините реално! Има некои грешки и тоа што че го внесеш во GE нема везе со реално како тоа изгледа.

Него еве ја уште нешто склопив слично на предходново, само сега се четири кули. Кровот повторно го заамислувам закосен, односно куливе да не бидат вака скалесто (иако и вака не изгледа лошо), туку како една коса рамнина која и сече четирите "цефки". Како предна страна на комплексов го замислувам кошот према ново лисиче односно оној кој има поголемо заоблување од другите заоблувањ, а всушност тука и треба комплексов да ја има највисоката точка. Комплексов всушност од две поголги страни и од север и од југот нуди на некој начин влез, односно на некој начин има своја порта која се формира од два облакодера, а внатре во комплексот суптилно се надѕира ќош од задниот облакодер. Всушност маркицава на прв поглед изгледа многу шашаво, ама уствари одлично може да се искористи.

Никако не ми паѓа на памет како може тука да се сместат токму три облакодера со некоја барем минимално пристојна форма.

Edited by lslcrew - 12-Jul-2009 at 03:03
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1546 Posted: 12-Jul-2009 at 01:59
Во врска со просторот, мислам дека е колку-толку доволен за 3 висококатници бидејќи основите можат да бидат и далеку помали, дури и да се работи за вистински облакодери.

А за висината што ќе ја испазарат не би бил преголем оптимист дека ќе се вивнеме баш во облаци. Доколку добиеме нова највисока зграда во Скопје, веќе ќе биде огромен успех и големо придвижување на работите (во споредба со долго зацементираниот фамозен „лимит“ од 29m кој ми се чини не сме го надминале веќе цирка две децении)
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1547 Posted: 11-Jul-2009 at 21:04
Еве јас како би ги сместил два облакодера на истата таа локација. Google Earth не ми дозволуваше да ги искривам крововите, па затоа дополнително скицирав набрзинка во paint на што мислам. На нема забуни, косиот дел на кровот всушност го замислував многу повисок одколку што изгледа вака тамо на скицата, а и ќошевите ако ги заоблувам би ми требало многу време у paint. На Google Earth висините на облакодерите се избрани како 300м и 250м, ама GE не е многу точен со висините, така да висината нека не ви биде многу релевантна иако вака од око изгледа прикладно за просторот.

Напомена: Сината боја е случајно избрана и не се мисли на плаво стакло!
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1548 Posted: 11-Jul-2009 at 15:34
Малку необично е вакво побарување да има на тендер. Повеќе би бми било логично да се распише услов за тоа што ќе понуди најголем објект по квадратура, но ок.

Инаку ме зачуди што во урбанистичниот план е впишана само една маркица за П+124 и нема воопшто вцртани димензии на објектите и слично. Ме чуди со кое право, односно во согланост со која регулатива владата го обврзува идниот инвеститор на тој бришан просотор да гради три објекта. Може ќе дојде некој понудувач што ќе пунудида смести тука два објекти, или па четири објекти. Значи кога веќе во ДУП-от е оставен бришан простор за некој да гради комплекс висококатници, тогаш врз основа на што го "уценуваме" инвеститорот да мора да тоа бидат три објекта. Вчера со обидов во маркицата онака од око да пробам како јас би ги сместил три објект и некако многу незгодна форма има маркицава. Има некоја форма на изобличен, заокружен паралелопипед па единствено што ми паќа на памет дека одлично би се вклопувалот се два облакодера со форма на заоблен триаголник во основата, источниот поголем левиот помал, Свртени "со грб" едне према друг. Ај ако може архитектите да ме исправат ако грешам или ако пропуштам нешто, а и би ги замолил ако може да нафрлат некоја идеја како они би сместиле трри облакодери во оваа маркица.

п.с.  За оние кои се поупатени во градежната регулатива ме интересира ако може да ми одговорат врз основа на кој факт се констатира дека се гработи за два посебни објекта. дали е тоа ако се одвоени во приземјето?! Дали ако се одвоени во подрумите?! Или пак, дали се констатира дека се работи за еден објект доколку на неколку ката имаме некокво спојување на објектите. Јас знам конкретно во Кисела Вода оние пет кули на Сава Ковачевиќ, позади Расадник се всушност катастерски заведени како еден единствен објект со една единствена адреса, однонсо како обична зграда со пет влеза.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1549 Posted: 11-Jul-2009 at 15:02
Originally posted by lslcrew

Кој од заинтересираните ќе понуди поголема катност, тој ќе има и најголеми шанси да го купи земјиште.

Интересно... Не може да се каже баш дека е некој логичен пазарен механизам, но еве давам подршка доколку даде резултат.
Само што значи тоа поголема катност = поголеми шанси? Дали е тоа точно бодувано во споредба со цената што ќе ја понудат потенцијалните инвеститори за земјиштето? Или е оставено на слободна проценка на некои си, со што работата веќе би почнала да мириса на друго?
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1550 Posted: 11-Jul-2009 at 04:22
Веста ја пренесувам поради информацијата за условите за тендерот, адругото е горе доле повторување...
Се бара инвеститор за три 125-катници во Аеродром

Државата бара инвеститор што ќе изгради три 125-катници во Аеродром позади бензинската пумпа на „Макоил“ и еден заинтересиран за изградба на 14 згради во населбата Лисиче, зад бензинската на „Макпетрол“. И облакодерите и станбените згради ќе се градат на државно земјиште, за кое од Министерството за транспорт и врски вчера, односно денеска ќе распишат објава за продажба.

Локацијата за трите облакодери е со површина од 21.247 квадратни метри со површина за градење од 10.000 квадрати. Се наоѓа зад „Макоил“ во насока на комплексот на касарната „Гоце Делчев“. Квадрат земја ќе се лицитира со почетна цена од 7.000 денари. Според Детаљниот урбанистички план, кој Општина Аеродром го усвои пред повеќе од една година, предвидено е 30 проценти од висококатниците да имаат намена за домување, предвиден е и простор за комерцијални цели и катни гаражи. Од Министерството за транспорт објаснија дека заинтересираниот за изградба на облакодерите ќе треба да понуди минимум изградба на 25 ката, а максимум со ДУП е дозволена 125 катност на објектите. Кој од заинтересираните ќе понуди поголема катност, тој ќе има и најголеми шанси да го купи земјиште.

Дали и кој се' ќе биде заинтересиран да вложи во овој футуристички проект, кој беше идеја и на претходниот градоначалник Кирил Тодоровски, промовирана уште во почетокот на минатата година, ќе се знае во септември. На средината на месецот е закажано јавното наддавање. Јавната објава која од Министерството за транспорт најавија дека ќе ја распишат денеска, освен во домашните медиуми, ќе биде објавена и во „Фајнешнл тајмс“, а задача за информирање во странство за проектот за стокатниците ќе ја имаат и македонските економски промотори.

.....

Од ресорното министерство пресметале дека од продажбата на двете предметни земјишта би се обезбедиле минимум 4,3 милиони евра, а инвестицијата би достигнала до 50 милиони евра.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=7DB86B89DBF9D24C8D581E2F72465FAB

Edited by lslcrew - 12-Jul-2009 at 03:50
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1551 Posted: 10-Jul-2009 at 16:57
Па многу нормално дека неможе инвеститорот да се обврзе колкави ќе му бидат катовите. Јас се обидував да му дадам на Кире некоја приближна бројка, барем пропорционално пресметана ориентационо според величините на маркицата. Може би доолните катови ќе бидат деловен просотр со поголем распон, па горните да бидат станбет. Може ќе има гаражен простор. Све може да биде.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1552 Posted: 10-Jul-2009 at 16:41

Прашањето на Кире беше конкретно за висококатниците, а во дуп-от за висококатниците е предвидено 4 метри со спрат.
Не може да се извлече таков заклучок дека ако за 125-катници било предвидено 500 метри, сега за 25-катници би се применил истиот количник. На инвеститор не можеш да му кажеш колкав точно да му е спратот, можеш само да му одредиш максимална висина на објектот и претпоставувам индиректно преку стандарди минимална висина на еден спрат. Значи можеш да диктираш распон, а плус инвеститорот може различни спратови да гради со различни висини во зависност од потребите.
Во секој случај се слагам, дека не менува многу колкав ќе биде спратот. Дај боже нека се изградат, па сега дали ќе бидат 10-20 метри повисоки или пониски е петоразредно. Единствено е важно за споредба со моментално највисоката зграда во скопје, МТВ, но за да стигнеме до споредби треба прво да се најде инвеститор, па макар и за најминималната опција.

Edited by lslcrew - 12-Jul-2009 at 03:46
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1553 Posted: 10-Jul-2009 at 16:07
Прашањето на Кире беше конкретно за висококатниците, а во дуп-от за висококатниците е предвидено 4 метри со спрат. Очигледно кога биле вцртани висококатнициве биле планиринаи не само за домување, туку било оставено простор и за деловен простор кој захтева поголема висина на спратовите. Но еве да речеме овие 25 ката и да бидат сите станбени и да земеме дека 3,2 метри ќе биде еден спрат, добиваме 80 метри (~нешто минимално повисоко од милениумски крст).

Edited by lslcrew - 12-Jul-2009 at 03:45
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #1554 Posted: 10-Jul-2009 at 14:24
Originally posted by Cloverstack

Зависи. Всушност за станбени згради многу поочекувано би ми било да се множи со 3 или некоја вредност блиска до 3.
Ете види по ДУП-овите, за спратови обично доминира фактор ~3 и нормлно помалце за поткровје:

П+4 = 15m
П+6+Пк = 23,2m
П+8+Пк = 29,2m

За овие 500 метарскиве ионака цела рачуница им беше тотално несериозна

Da mene ednas mi kaza eden drugar sto studira na arhitektura oti se smeta za stambeni zgradi po 3,2 metri otprilika po kat....
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1555 Posted: 10-Jul-2009 at 14:21

Зависи. Всушност за станбени згради многу поочекувано би ми било да се множи со 3 или некоја вредност блиска до 3.
Ете види по ДУП-овите, за спратови обично доминира фактор ~3 и нормлно помалце за поткровје:

П+4 = 15m
П+6+Пк = 23,2m
П+8+Пк = 29,2m

За овие 500 метарскиве ионака цела рачуница им беше тотално несериозна
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1556 Posted: 10-Jul-2009 at 14:09
Кире, во урбанистичкиот план пишува П+124 за катност и  H=500m. Значи рачуницата излага дека 25 ката се всушност 100м! Се смета 4 метри по кат.

Edited by lslcrew - 10-Jul-2009 at 14:10
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #1557 Posted: 10-Jul-2009 at 14:06
cisto kako informacija me interesira, ako nekoj se razbira....kolku otprilika bi trebale da bidat visoki (vo metri) ako bi se gradele 30-katnici da receme? okolu 100 m?
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1558 Posted: 10-Jul-2009 at 13:41
Оваа за висококатниците е овде:  41°58'49.16"N  21°27'57.60"E

Edited by lslcrew - 12-Jul-2009 at 03:43
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #1559 Posted: 10-Jul-2009 at 13:32
za da znaeme site (i od drugi gradovi) dajte koordinati, togas se e najdobro
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1560 Posted: 10-Jul-2009 at 13:26
А локацијата е познатата локација за 500-метарските облакодери Crazy
Гледам колку-толку се вратиле во реалност и минимумот е поставен на 25-катници.

Edited by lslcrew - 12-Jul-2009 at 03:42
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 7677787980>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.323 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.