![]() |
![]() |
![]() |
Kлучка Бит-Пазар |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 789 |
Author | |
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Edited by pbanks - 08-Oct-2008 at 13:10 |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Да додадам дека дијамант клучка зафаќа и помалку простор, што воопшто не е е за занемарување поготово ако се земе во предвид дека станува збор градско подрачје недалеку од центарот. |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Не знам колку сте приметиле, ама веќе долги години се најавува дека ќе се преправа клучката Бит-пазар. Едно време ми беше тешко да сватам на каков начин планираат да ја преправаат зашто на релација надлежни-новинари секогаш нешто се губи во „преводот“
![]() Овие најави датираат уште од Пенов, ама и Трифун до сега 100 пати ни го има ветено истото... Еве како изгледа една типична најава - ова е од 24.05.2006 ![]() http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=748&ArticleID=48525
Лично мене ми е мило што најавите се неозбилни, затоа што сум убеден дека нашите надлежни ќе ја зезнат работата. За конкретниов случај ги имаат и сите предиспозиции да направат лоша импровизација. Прво не знам како дојдоа на идеја да ја прават детелинка. Дијамантската клучка навистина лошо функционира, ама како што објаснив, тоа е поради фактот што таму има зграда која смета и дијамантот е неправилно изведен. Не знам дали воопшто може да ја квалификуваме како дијамантска клучка. Од друга страна тоа што го најавуваат исто така не би било некаква добро изведена детелинка, туку детелинка со многу лоши карактеристики. Не сум сигурен дека таква детелинка таму би била поефикасна од еден добро изведен дијамант. Еве една скица што ја направив јас, за тоа како би изгледало нивното решение. Со црвено ја вцртав зградата која во меѓувреме никна таму. Таа зграда (заедно со полициската станица и џамијата) дозволува само минимален простор за подобрување кај кракот #4. Тој е најкритичниот крак и таму дефинитивно би имале лош радиус на кривината а можеби и лош градиент. Краците #1 и #2 евентуално би можеле да се изведат подобро, но само ако имотно-правните односи го дозволуваат тоа. Ако надлежните треба да се впуштат во пообемна експропријација и рушење (макар што таму ионака преовладува тотален крш), подобро да не се надеваме на ништо подобро. Единствено #3 може да се изведе технички добро без никакви прашалници, ама таа зградата останува внатре во клучката и тоа е катастрофално конечно решение ако зградата не се руши. Дополнителен проблем со една ваква детелинка е и малото растојание меѓу точките А и Б. Тоа денеска изнесува шеесетина метри и не е доволно за добро функционирање на детелинка. И на крај, треба да се земе во предвид дека надвозникот има 5 ленти, што е логично кога станува збор за дијамант, ама не и за детелинка. ![]() Edited by Cloverstack - 12-Mar-2008 at 02:13 |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 789 |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |