![]() |
![]() |
![]() |
Вандализам и примитивизам |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 42> |
Author | |
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
епа добро ќе биде градот да си формира специјална комунална единица од нив
![]() шала на страна, нека ги остават да си работат, само нека им ги сменат малку некои од навиките, и ок сме |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
од што беа работливи одредени индивидуалци, ги уништија корпите за пластика низ градов и во контејнерите сарма прават...
плус, ете вака натоварени, со возило во полураспаѓање, излегуваат на булевар и кочат сообраќај... чудо едно како колава на сликата не е коњска и како коњот во позадина си нема оставено свое обележје |
|
|
|
![]() |
|
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
Овие луѓе се за жалење. Очигледно кај нив не е мрзата знак прашалник. Бидејќи има еден куп на луѓе (претежно Роми) како низ Скопје така и низ другите градови кои дено-ноќно ја работат оваа работа, а и незнаат за викенд или празник. Срамота државата што не ја искористила нивната работливост.
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
За мене ова има повеќе позитивни елементи него вандализам. Овие дечки без оглед како изгелда сцената ја собираат пластиката која ``културните`` ја расфрлаат насекаде и ја загадуваат околината.
Наместо да просјачат, поштено си го заработуваат лебот. На пиво фестот во прилеп едно дете за еден саат собра скоро половина од овие шишина и самиот ги носеше аралите на глава |
|
![]() |
|
macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Feb-2008 Location: Lerinsko Online Status: Offline Posts: 754 |
![]() ![]() |
Bitola
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
после како домино ефект, не се санира она што е вандализирано, и едно по друго си доаѓа... |
|
|
|
![]() |
|
ja_licno ![]() Senior Member ![]() Joined: 11-Aug-2015 Online Status: Offline Posts: 110 |
![]() ![]() |
Нема лек,односно има,а тоа според мене е само диктатура. |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Одамна велам дека психијатрите треба да се зафатат со проучување на корените на деструктивното однесување на граѓаните (и селаните) во Македонија. Конечно мора некој да проучи од каде произлегува тоа и да понуди некакви решенија што ќе помогнат во лекувањето.
|
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
Teoрија на скршен прозорец
Опкружувањето, односто уреденоста на опкружувањето влијаат на однесувањето на луѓето кон објектите и дури и према луѓето во тоа опкружување. Луѓето во неуредно, неуредено опкружување се однесуваат исто така неуредно, опаѓа нивото на просоцијално и цивилизациско однесување, и воопшто ваквиот простор поттикнува понатамошно деструктивно однесување. Обратно, уредена средина, уреден простор поттикнувана на цивилизирано однесување, на чување на тој ред. На некој начин, уреденио животен простор го инхибира деструктивното однесување. http://psiholeta.blogspot.mk/2015/01/teorija-razbijenog-prozora.html |
|
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|
![]() |
|
Тркало ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-Dec-2010 Location: Охрид Online Status: Offline Posts: 1179 |
![]() ![]() |
Без разлика од кого е и дали е некакво ширење омраза или анимозитет, и не е толку добро баш ‘се што се гради‘. За уништувањето палми и не е нешто страшно.Макар и самите ќе се исушат за некој месец.Јас искрено и немам против такво делување.Или сличните вештачки промени.Кога веќе немаме поцивилизиран начин, кога не се слушнати аргументи... Ова е веќе друго, не е контра цела природа како палмите, местото е средено спрема порано и бесмислено е да бараме причини за незадоволство ( Освен вишокот скопски канделабри поставени тука и времетраењето на изградбата -место до 19.01.2015, се градеше плус 8 месеци!).Другото е ок. Edited by Тркало - 13-Sep-2015 at 16:02 |
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Може се од фирмата што сервисира фонтани/пумпи?
![]() Edited by fichot - 13-Sep-2015 at 13:58 |
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Stratus doagam od malo mesto kade sto vandalizmite sekogas bile inciden za denes sekojdnevno da se unistuva drzaven imot i usrabana oprema. Gi znaeme koj se decata i zosto vo niv vrie od negativna energija. Pred nekolku godini se napravi malo parkce kaj skoloto istot sekojdnevno se unistuva samo zatoa sto e izgraden od partija koja ne e "NIVNA" pa taka i urbanata oprema ne ja osekat kako svoja. Ova sto go zbrouvam ne e od rakav tuku e odraz tokmu na politickite sostojbi iako sekako ima i drugi faktori.
|
|
![]() |
|
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Koga vo drzavata imas opozicija koja siri omraza kon se sto se gradi logicna posledica se vakvitevandalizmi. Isto e i so palmite isto e i so unistuvanjeto na drug drzaven imot osobeno ako e novo izgraden.
|
|
![]() |
|
Тркало ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-Dec-2010 Location: Охрид Online Status: Offline Posts: 1179 |
![]() ![]() |
Плоштадот и фонтаната се пуштени во употреба пред 5 дена.
Според локалните портали, 2-3 дена по ред непознати лица врзувале/ги затнувале цевките со најлонски кеси ![]() Екипите на ЈП ПРОАКВА деновиве деноноќно вршат контроли врз фонтаната и вадат најлонски ќеси, кои некој ги поставува точно на две места. Првото е на отворот од задната страна од каде пумпите ја влечат водата која потоа ја пумпаат кон дизните од водоскоците, и на најнискиот дел од фонтаната на предната страна каде со најлонски ќеси го запушуваат испустот на вода која од таму кружи кон задниот дел на фонтаната. Ваквата ”игра” која ја игра некој го поплавува плоштадот бидејќи водата од фонтаната се излева по плочникот, а чиста среќа е што пумпите сеуште работат и не прегореле. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Секој ден е исто. По две, до три врзани најлончиња вадиме од истите две места. Некој ова намерно го прави бидејќи најлончињата не се случајно паднати во водата. Тие се со чвор врзани на точно одредени места и го преоптеретуваат системот. Денес мислам дека во последен момент дојдовме и ја спасивме фонтаната , бидејќи веќе се ширеше мирис на изгорено. Јас мислев отидоа пумпите, но еве пак работат– вели работник од МЈП ПРОАПКВА кој го затекнавме на местото како ги вади најлончињата. |
|
![]() |
|
Petar Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Sep-2014 Online Status: Offline Posts: 271 |
![]() ![]() |
![]() |
|
Petar Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Sep-2014 Online Status: Offline Posts: 271 |
![]() ![]() |
![]() |
|
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
Паркирање на кружен тек
![]() ![]() skopjeinfo.mk |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
И утре некој ќе пише овде Скопје е разубавено и добило карактер..
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 42> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |