build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Градска инфраструктура
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Мостови (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 28>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #161 Posted: 16-May-2011 at 19:05
Originally posted by гитардемон

И по толкав обид, испаѓа дека од жолта ограда нема спас, пишана му била на мостов. Stern%20Smile
па тоа и мене ми падна во очи, толку многу беше омразена жолтата ограда, и сите беа до макс израдувани што ќе ја сменат, за на крај да стават нова ограда слична на неа LOL
Back to Top
4skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote 4skopje Quote  Post ReplyReply #162 Posted: 16-May-2011 at 19:39
Ogradava e slicna,ama sepak mnogu,mnogu razlicna i za mene mostov e mnogu,mnogu poubav.Ama za vkusovi ne vredi i ne moze da se pravi rasprava.Vazno mostot e sto pati posreden,osvetlen i bez dupku na toa trotoarite,koi bea so betonski ploci pokrieni so tenok sloj asfalt i sekoja vtora bese propadnatai sekoj mozese noga da skrsi .
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #163 Posted: 16-May-2011 at 19:56
Originally posted by mitatos

Не ми се допаѓаат светилките од страна ,катастрофа се ,можеше уличните светилки да ги внесат на коше за да се обезбеди патека за белосипеди,како и да е за разлика од претходниот изглед е ок, вчера приметив дека се спрема и мостот кај холидеј ин за реконструкција веќе почнале, многу ми е жал што на тој мост не продолжија уште 2 улици,тогаш ќе имавме 4 ленти ,во иднина ке вршеше многу работа.

Tamam rabota i ovaj most da go renoviraat i togas kje lici na centar. Sepak e mozno da e nekoja mala aktivnost. Cekam nesto oficialno za da se uveruvam deka se raboti za celosna rekonstrukcija ili toa sto vide ti bese nekoja mala zafatnost.SmileRoll%20eyes

Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #164 Posted: 16-May-2011 at 20:39
Originally posted by zabegan

И по толкав обид, испаѓа дека од жолта ограда нема спас, пишана му била на мостов. Stern%20Smile
па тоа и мене ми падна во очи, толку многу беше омразена жолтата ограда, и сите беа до макс израдувани што ќе ја сменат, за на крај да стават нова ограда слична на неа LOL

Сегашната ограда е ДАЛЕКУ од минатата. Не е само бојата, иако и таа не е иста. Ефектот е драматично различен.
Back to Top
build.mk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote build.mk Quote  Post ReplyReply #165 Posted: 16-May-2011 at 22:43
1

2

3

4

5

6
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #166 Posted: 16-May-2011 at 22:48
Ја гледам првата слики и се прашувам зошто не се направи средишно зеленило во мостов, има премногу простор од страните, со пола метро од секоја страна, ќе направеа да биде многу поинтересен мостот.
Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #167 Posted: 16-May-2011 at 22:56
Ја се чудим зашто стубовите доле се оставен така голо цигла што е она незнам, барем да се офарба нешто 
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #168 Posted: 16-May-2011 at 23:07
Убав е но малку монотон мостот. А најкритични ми се кандалабрите кои се апсолутно неинтересни и пред се делуват како страни тела. За да се спаси ситуацијата мој предлог би било да се стават по целата должина на оградата , саксији со цвеќе исто така то може да се направи и со кандалабрите. А и зеленилото на крале не е лош предлог. Како и да е имам впечаток дека огромен дел од проектите кои се релизират во Македонија се недоречени и им фали поголема посветеност на деталите со што значително би се зголемил квалитетот на истите.
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #169 Posted: 16-May-2011 at 23:28
Originally posted by kultuzin

Убав е но малку монотон мостот. А најкритични ми се кандалабрите кои се апсолутно неинтересни и пред се делуват како страни тела. За да се спаси ситуацијата мој предлог би било да се стават по целата должина на оградата , саксији со цвеќе исто така то може да се направи и со кандалабрите. А и зеленилото на крале не е лош предлог. Како и да е имам впечаток дека огромен дел од проектите кои се релизират во Македонија се недоречени и им фали поголема посветеност на деталите со што значително би се зголемил квалитетот на истите.

Aко се направеше средишно зеленило, ќе можеше во него да се „насадат“ и бандерите за осветлување, бидејќи вака не личат покрај новата ограда и канделабрите.
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #170 Posted: 16-May-2011 at 23:56
Originally posted by kultuzin

pokje detali ne znaci pokje kvalitet ..mis van der roe rekol LESS IS MORE .. detalite ako se vo funkcija nekakva ok , ako ne izlisni se
Back to Top
Рок-Барок View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Рок-Барок Quote  Post ReplyReply #171 Posted: 17-May-2011 at 00:02
можеле однадвор да стават некои декорации,елементи..да не остане вака гол мостот..поубаво ќе изглледаше, а и не би требало тоа многу да чини 
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #172 Posted: 17-May-2011 at 00:21
Originally posted by krale

Сегашната ограда е ДАЛЕКУ од минатата. Не е само бојата, иако и таа не е иста. Ефектот е драматично различен.
ефект скоро и да не се приметува, разликата е што на оваа ограда има ковано железо како чипка (што воошто не одговара на ограда за мост) и која не се приметува од далеку, со што се гледаат само рамките што ја сочинуваат оградата
бојата е како да е украдена од топаана и воопшто не оговара на своето опкружување, исто како и претходната
Back to Top
Рок-Барок View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Рок-Барок Quote  Post ReplyReply #173 Posted: 17-May-2011 at 00:28

ефект скоро и да не се приметува, разликата е што на оваа ограда има ковано железо како чипка (што воошто не одговара на ограда за мост) и која не се приметува од далеку, со што се гледаат само рамките што ја сочинуваат оградата
бојата е како да е украдена од топаана и воопшто не оговара на своето опкружување, исто како и претходната

Не се согласувам со тебе :
1. Прави разлика од жолта и златна боја..оддалеку може е дури и иста, ама од блиску сигурно не..златнава е многу поубава
2. Црната  како првично беше планирана ,мене ми беше ептен безврска, цели 100% ми личеше  на дворска ограда,едноставно во кој и двор да погледнеш со кована ограда скоро сите се црни..
3. без скептик за тротоарот , меѓутоа излезе убаво, и подобро решение одошто асвалт или бекатон..
Back to Top
Рок-Барок View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Рок-Барок Quote  Post ReplyReply #174 Posted: 17-May-2011 at 00:29
замерката ми е за каскадите..непотребно тотално
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #175 Posted: 17-May-2011 at 01:28
не знам, можеби јас треба да носам поголем диоптер, ама навистина не се приметуваат шарите на оградата од далеку и се губи поентата на оградата, тоа сакав да го објаснам

но сепак, мислам дека нешто што најмногу придонесува оградава да изгледа погрдо се рамките, односно столпчињата, кои немаат никаков дизајн за разлика од шарата на оградата која е предимензонирана, едноставно сите елементи на оградава не соработуваат еден со дру, без разлика дали е тоа шара, боја, рамки, висина или канделабри, како да некој сакал повеќе начини на изведба да ги сведена еден
а тоа дека самата изработка на оградата беше фуш, заклучивме уште при првите сликиSmile

Edited by zabegan - 17-May-2011 at 01:30
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #176 Posted: 17-May-2011 at 02:25

не знам, можеби јас треба да носам поголем диоптер, ама навистина не се
приметуваат шарите на оградата од далеку и се губи поентата на оградата,
тоа сакав да го објаснамно сепак, мислам дека нешто што најмногу придонесува оградава да изгледа погрдо се рамките, односно столпчињата, кои немаат никаков дизајн за разлика од шарата на оградата која е предимензонирана, едноставно сите елементи на оградава не соработуваат еден со дру, без разлика дали е тоа шара, боја, рамки, висина или канделабри, како да некој сакал повеќе начини на изведба да ги сведена едена тоа дека самата изработка на оградата беше фуш, заклучивме уште при првите сликиSmile

potpolno se soglasuvam

Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #177 Posted: 17-May-2011 at 12:02
Otkako ja isfarbaa zolta ogradava vadi nekakov prosek,no daleku od toa sto trebase da bidi,plus kandelabrite se katastrofa.
Se na se osvezen e mostot,no mozese daleku podobro.Ke vidime kako ke izlezi na Goce Delcev,no i tamu ogradata ja ima istata mana kako tuka sarite se mnogu tanki.
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #178 Posted: 17-May-2011 at 14:52

Ја гледам првата слики и се прашувам зошто не се направи средишно зеленило во мостов, има премногу простор од страните, со пола метро од секоја страна, ќе направеа да биде многу поинтересен мостот.
Баш напротив, овој мост е најкнап (тесни се и тротоарите и коловозните ленти) и нема простор за понатамошно стеснување за сметка на средишно зеленило.

Тротоарите се по 3,5 метри, податокот е од ДУП Пресвета Богородица. Во случајов со мостов, тие тротоари воедно служат и како велосипедски патеки (а се работи за многу прометно место). За споредба, сега мостовите со 4 ленти и повеќе, речиси без исклучок се проектираат барем со вкупно 5 метри тротоар и велосипедска патека (3+2).

Исто така и коловозните ленти на мостов се сведени на минимум, односно по 3 метри широчина, а стандардно за ваков булевар би било по 3,5 метри.

Така да реално нема од каде да се скрати, се е веќе кнап.
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #179 Posted: 17-May-2011 at 15:18
Па ок, мостот има 6 ленти, што значи доста е голем, но мислам дека ако беа тротоарите 3 метри, наместо 3,5м, немаше ни да се примети разлика, а ќе остнаше 1 метро за барем основно зеленило, а плус со преместување на бандерите, мостовите од 3 метри и ќе добиеја малку простор за полесно движење.
Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #180 Posted: 17-May-2011 at 15:27
Може ли некоj да потврди дека сликата е од Гоце Делчев,вака не изгледа лошо

Позлатува и оградата на мостот Гоце Делчев

Новата ограда што треба да го позлати мостот Гоце Делчев почна да се поставува. По подготвителните градежни потфати на мостот, градските власти ден истовремено со свечененото пуштање во употреба на мостот кај МАНУ, кој исто така доби златеста нова ограда, почнаа да го менуваат стариот лик на овој мост кој е репрезентативен примерок за современа градба со таква намена.
Новата ограда која ќе тежи седум тони повеќе од старата се состои од 144 монтажни елементи со должина од 3,6 метри и височина од 1,2 метра, кои ќе бидат поврзани со столпчиња.
Оградата и новото осветлување со 26 стилски канделабри Градот го чини 365.000 евра, а се изработува според проект на авторите Михајло Драгановски и Јован Радевски.

http://www.time.mk/read/067282e655/fc377d9464/index.html
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 28>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.465 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.