![]() |
![]() |
![]() |
Футуристички градби |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 5> |
Author | |
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() Posted: 28-Jul-2011 at 21:18 |
1. Душевна болница Дружба, Киев
![]() 2. Грузиско министерство за патишта, Тбилиси ![]() 3. Руска амбасада, Хавана ![]() 4. Церемонијална палата, Тбилиси ![]() 5. Архитектонски факултет, Минск ![]() 6. Институт за роботика, Санкт Петербург ![]() 7. Институт за научни истражувања, Киев ![]() Сликите се превземени од http://www.mixedgrill.nl/2011/03/13/communistische-architectuur/ Инспирирано од книгата Cosmic Communist Constructions Photographed by Frédéric Chaubin. |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Она душевната болница уште толку ќе ги побудали луќето, дошле да се лечат, а не некоја сива зграда да ги дотепа психички.
|
|
![]() |
|
fusion ![]() Newbiе ![]() Joined: 17-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 12 |
![]() ![]() |
Slika 2 malku mi lici na meteoroloski vo Skopje
|
|
![]() |
|
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
8. Дунавско цвеќе, Будимпешта
![]() 9. Хотел Риугионг, Пјонгјанг ![]() 10. Претседателска вила, Езеро Севан, Ерменија ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
За крај споменици од поранешна Југославија
11. Подгарич, Хрватска ![]() 12. Петрова гора, Хрватска ![]() 13. Космај, Србија ![]() 14. Козара, Босна ![]() 15. Илирска Бистрица, Словенија ![]() 16. Јасеновац, Хрватска ![]() 17. Сански мост, Босна ![]() 18. Ниш, Србија ![]() 19. Колашин, Црна Гора ![]() 20. Косовска Митровица, Косово ![]() 21. Сисак, Хрватска ![]() 22. Никшиќ, Црна Гора ![]() 23. Македониум ![]() Извор http://www.cracktwo.com/2011/04/25-abandoned-soviet-monuments-that-look.html |
|
![]() |
|
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
Ме фаќа језа од ова комунистички СССР и градбиве инаку таа првата болница мислам дека не е во Киев тоа јасно се гледа дека е плажа некаде на Црно Море!!!
|
|
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
Мене напротив ми се допаѓа изгледот на овие згради од СССР, во последното издание на промотивното списание на реномираниот издавач „Ташен“ ги има токму овие згради од СССР на насловната страница. Има многу интересни зданија кон кои настапуваме со предрасуди.
|
|
![]() |
|
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
И мене ми се допаѓа изгледов на овие згради од СССР, па не мора и од СССР и од тој комуни блок од тој период,убави градби имали и од праисторија и од турско, и од византиско време па сега да ги изложиме на критика.
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Грешка, се работи за хотел близу Јалта во Украина. Интересна структура, инаку според шпекулациите своевремено Америка го имало обележано местово како потенцијална лансирна рампа за ракети поради впечатокот кој го одава од птичја перспектива. |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Мојот убедливо омилен примерок ![]() |
|
![]() |
|
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
Dovolno e samo kaj nas da se slika, nisto povekje
|
|
...kaj si kapelo pak ke si kape...
|
|
![]() |
|
Galileo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-May-2010 Location: Wien Online Status: Offline Posts: 1549 |
![]() ![]() |
Бузлуджа - България
![]() ![]() Edited by Galileo - 29-Jul-2011 at 19:34 |
|
![]() |
|
Galileo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-May-2010 Location: Wien Online Status: Offline Posts: 1549 |
![]() ![]() |
Създатели на българската държава - Шумен - България
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Аиде сега да видиме кой е создал Transformers и дали са извънземни ![]() ![]() Edited by Galileo - 29-Jul-2011 at 20:24 |
|
![]() |
|
theMac3donian ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 30-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
![]() За трансформерс признавам дека се од Бугарија. ![]() Во право си Галилео. ![]() Инаку во името на Отецот, Синот и Светиот Дух го прогласувам движењето што ги инспирира овие градби како... Commiepunk ![]() Lest we forget ![]() Гевгелија. (порано на Вардарски Рид, денес на Караорман) Мене навистина ми се допаѓа Македониумот, незнам како ви делува на вас. Edited by theMac3donian - 30-Jul-2011 at 04:06 |
|
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
морам да признаам дека многу од овие зданија се прекрасни од многу аспекти (се разбира меѓу нив има и нелогичности и грдосии)
голема штета е што сеуште им е прилепен епитетот „комунистички“ и се судираат со презир од широките маси, a се всушност модернистички, исто како минимализмот во капиталистичките земји, ја имаат поставено основата на денешната архитектура и се далеку пред своето време можеби одбивноста и разликата од делата во кап. земји се состои во преголемата употреба на бетонот и брутализмот, па се претвора во сивило кое никој не би го посакал... втора клучна работа е што сите објекти се оставени на забот на времето, баш поради промената политичките води, што воопшто не ми се допаѓа и објектите ги прави како да се за во филм на Хичкок споредете го модернизмот во двата политички блока колку е различен, а ги користи истите методи, дури и на мене, што ги фалам објективе, многу попривлечен ми е капиталистичкиот модернизам, со тоа што користи поширока палета на бои и материјали a и перфектни комбинации на формите и материјалите кои придонесуваат за попријатен изглед можеби |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Кенјата центар за конференции (Kenyatta Conference Center), Најроби, Кенија (архитект: Карл Хенрик Ноствик/Karl Henrik Nøstvik)
![]() Edited by Џоле - 09-May-2013 at 09:40 |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Јаунде (Yaoundé), Камерун
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Станбена зграда во Бобрујск, Белорусија
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Хотел во Франција / Flaine Ski Resort, Near Chamonix, France (1960-69)
|
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Куќа за рекреација на писателите, Ерменија
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 5> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |