build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Станбени
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Fine Holding

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 33>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Mjölnir View Drop Down
Groupie
Groupie

Online Status: Offline
  Quote Mjölnir Quote  Post ReplyReply #201 Posted: 01-Aug-2011 at 19:20
Ако има такви други градби кои почнале да се градат во исто време со КОСМОС а се противзаконски да ги наброиме.
Back to Top
Struzanec View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Struzanec Quote  Post ReplyReply #202 Posted: 02-Aug-2011 at 12:58
Citam i samo se cudam za shto zboruvate i kako razmisluvate! Moram da priznaam deka voopshto ne mi e milo shto se rushi kompleksot na Fiat vo koj mnogu lugje vlozile del od sopstveniot kapital ili zashteda! Mozebi malku znaete za Fiat - mislam kako covek (struzanec) koj vo Struga, a i poshiroko pomaga kolku ke moze! Ne moze covekot da ne nema kompletna dokumentacija - mislam, treba da ti fali neshto za da gradish takov kompleks, a da nemash se shto ti nedostasuva!

Edited by Cloverstack - 02-Aug-2011 at 19:50
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #203 Posted: 02-Aug-2011 at 17:23
До кога бе ќе се палите на неколку јавни донации, како да тоа е дозвола сите закони да му се срушат. Малку ли луѓе беа измамени преварени, уште од пред неколку децении имаше недоградени гради платени така на ветување дадено, со техника во автокоманда, со она во аеродром, после тоа беа фиком, самарија, еве и кинески, па малку ли примери се. Што се киви тие што уплатиле, не се ништо ама н биле внимателни. Така дајте ве молам да не ја полниме нишката со вакви работи зашто и така со офтопик се полниме.

Edited by Cloverstack - 02-Aug-2011 at 19:51
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #204 Posted: 02-Aug-2011 at 17:31
Kako moze da rusi celata zgrada poradi 1 metar ipolCrazyCrazy i toa plus opstinata nitu ne im kazal kolku treba da e visok katot sto znaci toj sam odlucuva(imase dokumenti)se namernoBash
Jas povekje im veruvam na covekot otkako na opstinata!

Edited by my Macedonia - 02-Aug-2011 at 17:32
Back to Top
Danielbtmk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Danielbtmk Quote  Post ReplyReply #205 Posted: 02-Aug-2011 at 17:57
Originally posted by my Macedonia

Jas povekje im veruvam na covekot otkako na opstinata!

Има две вистини, но само една е правината Roll%20eyes

Edited by Danielbtmk - 02-Aug-2011 at 17:57
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #206 Posted: 02-Aug-2011 at 18:01
Незнам што да кажам за ситуацијата, го гледав Фиат на Телма, таков облечен за по дома, а пред него документи со кои мавта пред камера и тврди дека се докази дека се е исправно и законски во случајот. Спомнува политички реваншизам и таков ептен опуштен кажа дека нема да продолжи да го гради објектот. Што знам дека има политика има ама дека некој кој навистина планирал да гради ваков комплекс и толку ноншалантно да се одкаже без никаков обид да се расчисти ситуацијата и тоа не ми се верува.
Знаеме кој стои зад него така да се е можно. Можеби најважно е тоа дека Цановски исто така во погоренаведениот ноншалантен стил кажа дека ќе ги врати парите кои досега се уплатени...
Back to Top
mirakuliks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mirakuliks Quote  Post ReplyReply #207 Posted: 02-Aug-2011 at 19:18
Originally posted by kultuzin

Незнам што да кажам за ситуацијата, го гледав Фиат на Телма, таков облечен за по дома, а пред него документи со кои мавта пред камера и тврди дека се докази дека се е исправно и законски во случајот. Спомнува политички реваншизам и таков ептен опуштен кажа дека нема да продолжи да го гради објектот. Што знам дека има политика има ама дека некој кој навистина планирал да гради ваков комплекс и толку ноншалантно да се одкаже без никаков обид да се расчисти ситуацијата и тоа не ми се верува.
Знаеме кој стои зад него така да се е можно. Можеби најважно е тоа дека Цановски исто така во погоренаведениот ноншалантен стил кажа дека ќе ги врати парите кои досега се уплатени...

Најверојатно ќе се тужи со општината, а процесот ќе се врти околу тие 1,5 метар и дали биле дефинирани и впишани во документацијата со која му било дозволено првично да гради. Е сега кај нас пошто релативно неуредно се водат сите административни работи како и секогаш ова ќе биде комплициран и тежок слуај кој ќе се влече со години исто ко кермес на трифуновски. Како и да е со однапред знаејќи како функционираат работите во нашата држава ако сакал некој сериозно и да се фати со работата требал да ги расчисти сите детали беспрекорно пред да почне да гради и ако навистина почнал да гради без да биде впишана точната кота иако од администрација му рекле „нема гајле“ односно му рекле се е компетно тогаш е негова грешка. Ама таа реалноста кај нас ретко кој е спремен и волен 100% да си го покрие гзот пред да се втурне во одредена инвестиција, скоро се функционира на принципот: „абе нема гајле ќе пројде, нема да замераваат за таа и таа ситница“

Edited by mirakuliks - 02-Aug-2011 at 19:30
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #208 Posted: 02-Aug-2011 at 19:58
@ Struzanec

Добредојде на форумов, но те молам прочитај го правилникот за постирање и не се одалечувај од темата. Го едитирав твојот пост и го отстранив спорниот дел.

Е сега да реплицирам на останатиот дел. Воопшто не е релевантно каков човек бил Фијат и колку добрини имал направено, ниту пак тоа што со рушењето се прави материјална штета. Според мене релевантни се единствено следниве прашања:
- дали има прекршување на прописите
- дали за таквото евентуално прекршување е предвидена токму ваква процедура каква што се спроведува
- дали во вакви случаи постои еднаков третман за сите граѓани, или некои се „поеднакви“ од други

Edited by Cloverstack - 02-Aug-2011 at 19:59
Back to Top
sedat View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote sedat Quote  Post ReplyReply #209 Posted: 02-Aug-2011 at 20:25
Back to Top
sedat View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote sedat Quote  Post ReplyReply #210 Posted: 02-Aug-2011 at 20:28
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #211 Posted: 02-Aug-2011 at 20:44
На почетокот од првиот дел на интервјуто, зборува дека му било дозволено на сопствен трошок сам да го менува ДУП-от а висината сам ја одредувал , буквално без границиа.
Јас за ова немам коментар , би молел некој кој е малку повеќе упатен во темата да каже два три збора по ова прашање.
Back to Top
vladegf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vladegf Quote  Post ReplyReply #212 Posted: 02-Aug-2011 at 23:25
Немогуче да е така! Измишљотина жива бидејки ако било така тоа ке го имало во некој пишан договор, заверен на нотар или во друга институција. Ако нека му срушат, преку глава ми е од таквите ''босови'' како него и сват му Велија што мислат дека светот е нивни можат против сите закони во државава. Дека власта има двојни аршини има факт е, меѓутоа од друга страна пак ај некој сега од таквите како него нека проба да направи ваква глупост како него. Нејкам да завземам политичка страна иако може така изгледа ама мора да има ред. Ова да се случи на запад негде ем срушен објек ем у затвор ке заврши. Нека му е аирлија и следниот пат ке внимава што ке направи ( ако уопште од него може да се очекува направи дека грдана зграда на ФОН како што гледам уште му е карабина неколку години)
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #213 Posted: 02-Aug-2011 at 23:42
Не вика дека сам може да ја одредува висината на објектот кога ќе посака, туку дека таква можност имал кога се правел ДУП-от, бидејќи со општината се спогодил сам да финансира промена на ДУП-от за да може да се реализира инвестицијата, а од општината очигледно поради големината на комуналиите, ги тргнале малку на страна своите претходни согледувања за тоа како да се уреди тој простор таму. Е сега дека Фијат можел да стави висина баш буквално каква што сакал, тоа тешко богами, ама и не е баш малку колку биле спремни да му излезат во пресрет општинариве... од 7-катница, таму бидна 17-катница. Не сум воопшто против висината што во тој реон не ми пречи и да е повеќе, ама навистина интересно е што се збори декларативно, а од друга страна што се случува во пракса. Премногу луѓе имаат премногу путер на главите... не е чудно што до овде дотеравме, туку ќе беше чудно ако не дотеравме.

Edited by Cloverstack - 02-Aug-2011 at 23:49
Back to Top
sedat View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote sedat Quote  Post ReplyReply #214 Posted: 03-Aug-2011 at 01:33
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #215 Posted: 03-Aug-2011 at 11:09
Местото на кое се гради КОСМОС е РУИНА и на општината и е во корист да се изгради вакво нешто, ама некој наложил нешто и тоа е тоа.
Законски е се што дозволила општината во планот така? Тогаш и е во корист да дозволи да се гради ова здание.

Ако се сруши ќе ми скрши мерак ептен, со тој објект тој дел на градот ќе заживее максимално. Од марс се гледа дека има политика, велија и фијат се "рода", гајле ми е за двајцата ама сакам модерен град!!!
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #216 Posted: 03-Aug-2011 at 12:51
Originally posted by alexsend

Местото на кое се гради КОСМОС е РУИНА и на општината и е во корист да се изгради вакво нешто, ама некој наложил нешто и тоа е тоа.
Законски е се што дозволила општината во планот така? Тогаш и е во корист да дозволи да се гради ова здание.

Ако се сруши ќе ми скрши мерак ептен, со тој објект тој дел на градот ќе заживее максимално. Од марс се гледа дека има политика, велија и фијат се "рода", гајле ми е за двајцата ама сакам модерен град!!!

За жал, рушењето е единствена опција. Немој да мислиш дека објектот ќе се изградеше и дека комуналиите (кои еве не биле ни уплатени) ќе се платеа ако се дозволеше да продолжи криминалот. Не знам до кога ќе сметаме дека е „во интерес на општината“ само нешто да се гради, а уствари единствениот интерес е на луѓе како Фиат.
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #217 Posted: 03-Aug-2011 at 18:58
не се слагам.
Back to Top
medo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote medo Quote  Post ReplyReply #218 Posted: 04-Aug-2011 at 13:48
Дали некој ќе каже за каков криминал станува збор???

Не ми е јасно зошто се квалификува како криминал поместување на коти? Човекот поднел барање до општината уште при поставување на темелите кога се увидело дека ќе имаат проблем со подземна вода. Значи уште во старт темелите се подигнати за посочената височина. Нормално е дека сите останати коти ќе се поместат. Што е тука криминал?
Наведениот проблем се решава на неколку начина. Едниот е да се признае барањето и да се направи промена на основниот проект. Доколку не се дозволува промена на висина на венец, тогаш елегантно може да се скрати еден кат.

Ако зборувате за криминал дека не платил рата за комуналии, и за тоа има лек. Ќе му се активира хипотека и проблемот е решен.

Сепак, сметам дека проблемот има друга позадина. Тоа јасно се гледа од несериозноста на надлежните кои го извршуваат "рушењето". Дали сметате дека рушење е фрлање оплата, даски и греди наоколу? Дали ќе срушите таков робусен објект со багер? Или сето тоа изгледа на заплашување и парада???
Ако сакате навистина да срушите ваков објект, без разлика на причините, единствено техничко можно решение е користење експлозив!

Во врска со наводите на sedat претходно на форумот излезе дека ситуацијата со продажбата на становите не е баш така. Еве што напиша sedat во post #103 Posted: 25-Apr-2011 at 15:34
Originally posted by sedat

jas imam blizok sto raboti vo toj objekt i veke poveke od pola stanovi bile prodadeni od koe i mnogu javni licnosti imale kupeno stanovi vo ovaj kompleks, a za cenata od 840 m2 e samo momentalna kako sto ke se kreva objektot taka i cenata ke raste, posle ovaj objekt odma pocnuvaat drug objekt vo blizina na ovaj kompleks taka da nema za sto da se plasat lugeto..

Според изјавата на сопственикот, од продажба на станови биле инкасирани околу 550.000 евра. Ако земе просечна цена на m2 да изнесува 900 евра, тоа значи дека се продале 611 m2. Според post #92 Posted: 01-Apr-2011 at 12:49 првата зграда, за која сега станува збор, ќе има 600 стана со површини од 50-120 m2. Да речеме во просек 80 m2 по стан x 600 стана = 48.000 m2. Според тоа (611/48.000)x100%=1.27%.
Ова значи дека се продале 1.27% од планираните површини, што е далеку од продадените фамозни 'повеќе од пола станови'.
Хммммммммм

Edited by medo - 04-Aug-2011 at 14:05
Back to Top
Struzanec View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Struzanec Quote  Post ReplyReply #219 Posted: 04-Aug-2011 at 14:46
Ne e voopsto vazno kolku se prodadeni stanovi,na krajot na kraistata poveke se dava kapar odkolku plakenje na cel stan.Samo edno ne mi e jasno kako se ocekuva nekoj da vlozuva vo ovaa drzava pari,koga ne si siguren sto te ocekuva sledniot den.Bez razlika koj e na koja strana ,so vakov odnos na rabotenje uste dolgo vreme ke funkcionirame kako sto funkcioniravme ovie 20 godini,ke si terame forumi za toa sto treba da se izgradi i ke mectaeme za oblakoderite.
Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #220 Posted: 04-Aug-2011 at 14:57
Originally posted by Cloverstack

Премногу луѓе имаат премногу путер на главите... не е чудно што до овде дотеравме, туку ќе беше чудно ако не дотеравме.
Колку е ова жива вистина за нашата актуелна реалност...ех, ах, чудно ќе беше да не дотеравме....

BTW, кога го гледам сега  изгледот на оригиналните првопланирани каскадни лачни ламели и спорот кој излезе со новопроектираниов, веќе немам мислење за овој зафат, ни дали сакам да го видам изграден, ни како ќе заврши сево ова, збунка тотал...Dunno

Edited by Gradinarot - 04-Aug-2011 at 15:01
.....   .......
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 33>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.270 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.