build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Станбени
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Fine Holding

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1011121314 33>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #221 Posted: 04-Aug-2011 at 15:56
навлегувањето на подземните води е најслаб аргумент,ако во градбите на Скопје 2014 како Уставен,Музејот и слични кои се буквално врека изградени нема вода,за на 100 метри од обала нетреба да е проблем.Не е и проблемот со кратење на кат,како што гледам е измрдано со приземниот кат а тоа не се решава со кратење на највисокиот кат,проблемото пак ќе постои.Ова се техничките нерегуларности,а позадината си ја знаат тие што се внатре во проблемот.Ако сака некој да гради без проблеми,дали технички или од друг мотив инспирирани,треба да се погрижи за тоа.

ПС.на секој пост пишувам,јас не сум за рушење на ништо,подобро некој кривично нека одговара и нека оди во затвор,него да се руши.За лежењето ич не ми е гајле,а за градбите ми е жал
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #222 Posted: 04-Aug-2011 at 16:11
Најголем криминал беше легализирањето за 1 евро! Тоа е криминал.
Се прашувам друг да беше инвеститор дали ќе се случеше ова?

Пак ќе кажам, не ме интересира кој гради, тој дел на градот е гнида, треба да моли градоначалникот некој да гради таму. Таман некој ќе се реши да гради масивен објект со висина каква не е изградена 20 години и ете...погрешна партија...

Срамота...
Back to Top
mirko View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote mirko Quote  Post ReplyReply #223 Posted: 04-Aug-2011 at 16:55
Tocno taka
Back to Top
sedat View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote sedat Quote  Post ReplyReply #224 Posted: 04-Aug-2011 at 19:52

Големина на текст: Decrease%20font Enlarge%20font

image

„Парите од двете заостанати рати за комуналии за комплексот Космос ќе ги платам само ако извршител ми тропне на врата“, ова е ставот на сопственикот на Космос Фијат Цаноски по вчерашната најава за присолна наплата на долгт од страна на општина Гази Баба. Тој вели дека не се плаши од тоа што општината преку извршителот му дала само седум дена рок за да ги плати парите. Вели, парите можам да ги платам веднаш, но не ги уплаќам затоа што објектот ми се урива, а јас се уште калкулирам дали да продолжел со инвестицијата. Тие две рати не ги платил затоа што два месеци му била одземена дозволата за градба.

„Мене не ми се проблем девет милиони денари да платам за комуналии. Во секој момент можам да му ги платам. Ако затропа извршителот следниот ден ќе ги уплатам. Но не заслужува да им ги платам оти ми го урива објектот. Кај се видело да те урива, а ти да плаќаш за комуналии.“

Дека Цаноски има да ги плати парите покажува и неговиот имотен лист во кој навел дека освен големиот имот, на банкарска сметка има половина милион евра, над 700 илјади во акции, има и побарување од толкава сума, но и долг од милион и 300 илјади евра. Сепак, навел дека има и голем подвижен и неподвижен имот, меѓу кои е и преубавата куќа во Струга и куќата за одмор во Скопје. Поради, како што вели, нерегуларното и неосновано уривање на комплексот, Цаноски денеска поднел тужби против градежната инспекторка и градоначалникот на Гази Баба Тони Трајковски. Цаноски вели дека на неговото вчерашно отворено писмо и покрај смс пораките, не му одговориле ниту премиерот Никоал Груевски , ниту претседателот Горѓе Иванов, ниту пак некој од останатите на кои беше упатено.

„ Ни ми се одговори, а не ни очекувам да ми одговорат на писмото. Правдата ќе ја барат на суд. Ама за жал и судството е во голема паника и страв.“

Ианку, според сопственокот на комплексот и според изведувачот поради уривањето на комплексот „Космос“ двете фирми претрпеле штета од над девет милиони евра. Цаноски заедно со изведувачот барале од надлежните институции да дозволат фирмата која го изведува комплексот да може да влезе и да ги собере опремата и личните документи кои се наоѓаат во комплекост кој од пред неколку дена се урива. До денеска не им било дозволено. Цаноски денеска добил одговор од деканот на Архитектонскиот факултет во Скопје во кој му објасниле како требало да ги пресмета спорните коти поради кои се урива комплексот. Според деканот немало отстапки во објектот.

Верица Павлоска http://alsat.mk/ekonomija/3012211.html

Back to Top
vlatko.mk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vlatko.mk Quote  Post ReplyReply #225 Posted: 05-Aug-2011 at 13:34
Нелогично е ова што се случува кога една од најголемте инвестиции во таа општина се урива за минимални отстапувања, а на неполн километар од Космос има цела дивоизградена ромска населба ...
Понекогаш добивам чувство дека законите не важат за сите подеднакво ...

Edited by vlatko.mk - 05-Aug-2011 at 13:34
Back to Top
medlence View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote medlence Quote  Post ReplyReply #226 Posted: 05-Aug-2011 at 13:58
„Парите од двете заостанати рати за комуналии за комплексот Космос ќе ги платам само ако извршител ми тропне на врата“, ова е ставот на сопственикот на Космос Фијат Цаноски по вчерашната најава за присолна наплата на долгт од страна на општина Гази Баба. Тој вели дека не се плаши од тоа што општината преку извршителот му дала само седум дена рок за да ги плати парите. Вели, парите можам да ги платам веднаш, но не ги уплаќам затоа што објектот ми се урива, а јас се уште калкулирам дали да продолжел со инвестицијата. Тие две рати не ги платил затоа што два месеци му била одземена дозволата за градба.

Значи секој ден ги менува изјавите, прво ова дошло од никаде, сега признава дека 2 месеци му била одземена дозволата за градба, но колку што знам работниците биле затекнати таму. Како кога му била одземена дозволата за градба тој продолжил да гради???
Мислам дека сепак треба да се бара вината и кај него не само кај државата....
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #227 Posted: 05-Aug-2011 at 20:49
Originally posted by alexsend

Најголем криминал беше легализирањето за 1 евро! Тоа е криминал.
Се прашувам друг да беше инвеститор дали ќе се случеше ова?

Пак ќе кажам, не ме интересира кој гради, тој дел на градот е гнида, треба да моли градоначалникот некој да гради таму. Таман некој ќе се реши да гради масивен објект со висина каква не е изградена 20 години и ете...погрешна партија...

Срамота...

Колку безврска размислување. Само нега гради некој, ајдееее на ураааа нека се поправат ливадите, и нека пунат некои џебови без разлика дали платиле комуналии, дали е дозволено таква градба итн.

Како прво, некој вика тука 1,5м не било проблем. На таа површина, 1,5 висинска разлика на подрумот е И ТЕ КАКО ПРОБЛЕМ. Што е целата „цака“ за тие што не се разбираат во тоа како работи градежната мафија?

Со ова, фактички добива високо приземје и подигнат подрум. Односно подрумот му е осветлен подеднакво како и приземјето. Значи, на една ОГРОМНА КВАДРАТУРА добива деловен простор од 2 спрата, наместо од 1 спрат (приземје) како што е напишано во документацијата.

Ова е позната финта, веќе употребена милион пати од урбаната мафија, не се лажете дека било само 1,5 и ништо. Во прашање се буквално МИЛИОНИ со крадење на тој метар ипол.

Второ, зашто да краде и 1,5 метар? Зашто не работи по закон? Зашто не плаќа комуналии? Па сите други што градат некоја скромна куќичка ли се луди? Зашто на некој „инвеститор“ (мафијаш) да му се прогледува низ прсти? За да се УБИЕ ОД ПРОФИТ?

Доста беше вакво безобразие во градов.
Back to Top
medo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote medo Quote  Post ReplyReply #228 Posted: 05-Aug-2011 at 21:46
@krale

Мислам дека си во грешка со твоето размислување. Сите катни нивоа се поместени нагоре за 1.5 m. Тоа значи дека целиот објект транслаторно е поместен нагоре.
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #229 Posted: 05-Aug-2011 at 22:09
a ne mi e jasno so ne zapinjate za kineski zid i za bezbroj drugi objekti vo skopje so samiot temel im e sporen se fativte za ovoj kako pijan za stap ne bidete selektivni ako ima kriminal neka reagiraat ama ne selektivno ,ovoj ke go rusime onoj neka go onoj samo podpokriv ke mu srusime...zaebete tie prosti muabeti ili ke ima zakon za site ili ne
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #230 Posted: 05-Aug-2011 at 22:10
Во врска со случувањата околу овој објект мислам дека и двете страни имат вина а мојот субјективен впечаток е дека и двете страни имат некаква корист за да се сруши објектот, дури имам и впечаток дека Цановски никогаш не ни планирал вистински да го изгради. Како аргумент за тоа ми се неговото ама ептен лесно откажување од проектот и подготвеноста да се справи со ситуацијата во која се најде, значи за еден ден беа известени сите надлежни со се странски амбасади, во истиот ден ги имаше сите аргументи во пишана форма во рака и за еден ден успеа да ги собере опозициските лешинари кои верно му го чуваа грбот додека даваше изјава.
Од друга страна пак беше очигледна желбата кај општината по секоја цена и во најкус можен рок да се сруши објектот. Е сега секако причина е поврзаноста на дел од власта со градежниот сектор , за кој 565 стана биле повеќе од голем залак. Дури мислам дека прикаската оди дотаму што владата токму поради поврзаноста со инвеститорите во недвижнини се одлучи на воведување на новиот закон за купување на стан каде што државата планира да финансира дел од средствата потребни за купување на стан.Но да не шпекулирам понатаму. Поентата ми е дека според мене и од двете страни се мати...А знаете ли кој на крајта ќе го извлече дебелиот крај и кој ќе ја плати цела ујдурма?

Edited by kultuzin - 05-Aug-2011 at 22:12
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #231 Posted: 06-Aug-2011 at 09:17
Originally posted by medo

@kraleМислам дека си во грешка со твоето размислување. Сите катни нивоа се поместени нагоре за 1.5 m. Тоа значи дека целиот објект транслаторно е поместен нагоре.

Toa e најмалиот проблем. Проблемот е што подрумот одеднаш станува ниско приземје, и со тоа се добива ОГРОМЕН деловен простор, кој не е регистриран и за кој не се плаќаат комуналии. Овие финти не се прв пат да ги прави урбан мафијаш во Скопје, не бидете наивни.
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #232 Posted: 06-Aug-2011 at 09:42

Апсолутно си во право. Не само што подрумот станува ниско приземје, туку доколку дел од приземјето, според планот за градба му е предвиден за паркирање, со самото издигнување на 1,5 метар, тој елегантно го заобиколува тој проблем и добива цели два ката деловен простор.
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
stratus View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote stratus Quote  Post ReplyReply #233 Posted: 06-Aug-2011 at 10:50
Сеуште има време за легализација на дивоградби. Нека се легализира како таква, кога можеше кинески и ред други. Тука е чиста политика во прашање, сите знаеме каква. Селективна примена на законот
Back to Top
StreetStruck View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote StreetStruck Quote  Post ReplyReply #234 Posted: 06-Aug-2011 at 12:23
Previous Извини ама ако не се лажам законот е за веќе изградените, како така можеш да размислуваш. Факт е дека да беше близок до власта ќе му прогледаа низ прсти и плус нешто и гага ќе лапнеше, но заради тоа сеа јас да го сожалувам и да застанам на негова страна па не ми паѓа на памет, поготово што се работи за имошен човек. Да навистина е дека селективно се применуваат сите закони кај нас, но тоа не значи дека ако не го почитува законот и на него треба да му се прогледа бидејќи и на другите им се прогледало низ прсти. 
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
Back to Top
stratus View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote stratus Quote  Post ReplyReply #235 Posted: 06-Aug-2011 at 13:19
Не застанувам на негова страна, но кај нас не се градат секојдневно вакви објекти и не е секој спремен да инвестира толкава сума на пари. Доколку објектот се изградеше сите ќе имаа ќар, општината ќе инкасираше добри пари, ќе се воведеше нов стандард на градење на станбени единици, ќе се средеше просторот кој не е нешто атрактивен и најбитно Скопје ќе добиеше еден модерен голем објект. Многубројни се објекти кои во текот на градба си додаваат спратови и сл. и тоа во центарот на градот, јас воопшто не ги оправдувам но како што реков постои селективност. Се е јасно, нема потреба од повеќе дискусија.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #236 Posted: 06-Aug-2011 at 15:09
Прееска на вести гледам едно чудо популизам. Ако го конфискувала државата демек да ги подарела за социјални станови, па како му се јавувале оние што уплатиле да го прашуваат да не треба да му доплатат за поддршка.

Доста е од циркусов, нека плати човекот промена на дуп, доплата на комуналии, и кога се фатил на орото да прави финти, сега ќе мора и во политичкиот дел да попушти.
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #237 Posted: 06-Aug-2011 at 15:45

Шести ден екипите ангажирани од општината Гази Баба го уриваат објектот од станбениот комоплекс „Космос“ на инвеститорот Фијат Цаноски. Иако според решението на општината треба да се урнат шест ката од објектот, за сега нема видливи резултати од уривањето. Инвеститорот Цаноски реагира на постапката, бидејќи како што вели, тој добил рок од само пет дена да ги отстрани неправилностите во изградбата на спорниот дел во приземјето на зградата. Фирмите кои уриваат користеа и динамит, но до сега имаат урнато само три столба од целиот објект, вели Цаноски.

- Тврдам дека овој објект не може да се урне ниту за една година. Ние им рековме дека не можеме да го урнеме за пет дена и да го урнат тие за толку кус период. Денес поминува шестиот ден. Ние вчера пративме писмо до надлежните да се тргнат од објектот, но тие веројатно сакаат да направат што поголема штета за да може да се наплатат што поголеми средства од мојата фирма.

Цаноски тврди дека во општината поднел комплетна документација за легализација на објектот и вели дека е подготвен спорниот дел да го пренамени од деловен простор во гаража. Смета дека целиот случај има политичка заднина и е директен напад против него како човек, бизнисмен и политичар.

- На крај нека го земат објектот, па нека го подарат на сиромашни и на млади брачни парови. Тану има изградено 35000 метри квадратни. Тоа се неколку стотини станови. Зошто да се урива?, прашува Цаноски.

До сега во јавноста не се појави никој од граѓаните кои купиле станови во комплексот „Космос“. Цаноски вели дека е во постојана комуникација со нив и дека никој не побарал да му бидат вратени уплатените средства.

- Над 90 отсто од нив ми се јавија и ми даваат огромна поддршка. Најголем дел од купувачите уплатија само учество од 10-15 отсто и велат дека ако има потреба за средства ќе префрлат уште пари. Знаат дека сме во право и не се плашат за своите уплатени средства, тврди инвеститорот.

http://www.time.mk/read/9cb08ef9c7/e7e35abe24/index.html
Back to Top
sedat View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote sedat Quote  Post ReplyReply #238 Posted: 07-Aug-2011 at 02:40

Edited by sedat - 07-Aug-2011 at 13:56
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #239 Posted: 07-Aug-2011 at 02:47
LOL екстремни рушења и одлучност LOL
што убаво, ги спомнале само (донекаде) решените случаи LOL
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #240 Posted: 07-Aug-2011 at 02:56
Ќе замолам да се воздржите од вакви текстови што немаат врска со информирање, ако имате некои соопштенија од партиски прес центри има други места каде може да се презентираат. Дискусијава нема да иде во насока на политичка расправа. А ниту па нешто јавноста ќе биде исплашена сега демек "само смејте урнете..... што ќе ве најде".
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1011121314 33>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.189 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.