![]() |
![]() |
![]() |
Телеком арена (арена Филип II Македонски) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 158159160161162 209> |
Author | ||||||||
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
|||||||
narednive denovi ke pocne so obnova na terenot taka da ekipite koj sto igraat na gradski ke mora da baraat alternativa
|
||||||||
![]() |
||||||||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|||||||
Македонија-Албанија пријателска во Прилеп. А јас баш се прашував зошто Прилеп.
|
||||||||
Македонија - Земја на чудата!
|
||||||||
![]() |
||||||||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|||||||
Уште еден доказ дека се сериозни најавите за обнова на теренот.
Poradi rekonstrukcija na terenot na " Arenata ", Vardar svoite domashni natprevari do krajot na polusezonata, ke gi igra na stadionot vo Gjorce Petrov. |
||||||||
![]() |
||||||||
OKA ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Dec-2009 Location: Yenni Maalе Online Status: Offline Posts: 332 |
![]() ![]() |
|||||||
|
||||||||
Врзи два поста без СК2014 и освој трет гратис!!!
|
||||||||
![]() |
||||||||
frank ![]() Newbiе ![]() Joined: 07-Oct-2011 Location: macedonia Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|||||||
Se do deneska bev ubeden deka 'Filip 2'treba da bide futbalski stadion bez atletska pateka,ama posle denesnata priredba na nasata futbalska reprezantacija moram da im cestitam na vizionerstvoto deka nema da ima futbal vo Makedonija uste dolgo vreme,pa moram da se slozam i da ja prifatam atletikata kako poperspektiven sport vo nasata drzava!
|
||||||||
![]() |
||||||||
Djole88 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 611 |
![]() ![]() |
|||||||
Конечно ќе се среди според мене најголемиот проблем на стадионот. Она што беше останато од прастарата трева беше се само не трева. Само ме интересира, дали ќе има официјални информации за видот на тревата, дали ќе има автоматско наводнување, дали ќе има подтеренско греење за зимските услови и дали се знае колку време ќе трае оваа интервенција?
|
||||||||
![]() |
||||||||
Zoc ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Mar-2009 Online Status: Offline Posts: 101 |
![]() ![]() |
|||||||
Клуч на „Филип Втори“ до април
Наредната недела ќе почне реконструкцијата на тревникот и на атлетската патека, проекти вредни три милиони евра Сашко Ѓ. Димовски Првиот четврт-финален дуел од Купот на Македонија меѓу Вардар и 11 Октомври, кој ќе се одигра в среда од 14 ч., ќе биде и последен фудбалски натпревар на „Филип Втори“ за оваа година. За крајот на наредната работна седмица е најавено отпочнување на нова фаза работи на Националната арена во Скопје. Во неа се опфатени тревникот и атлетската патека, проекти што ќе чинат вкупно три милиони евра. Изведувач е градежната компанија „Бетон“, а имињата на подизведувачите ќе бидат дополнително познати. „Временските услови ќе ја диктираат динамиката на работите. Ако се' биде како што треба, тогаш очекуваме и тревникот и патеката да бидат готови до април наредната година“, ни изјави претседателот на Акционерското друштво за стопанисување со станбен и деловен простор, Цветко Грозданов. Предвидено е да има мало поместување на тревникот кон Јужна трибина за тартанот да може да добие осум патеки. По ископите на тревникот ќе се постави слој глина, потоа чакал, па мрежа за дренажа и инсталација за греење пред поставување на крајниот хумус и бусените со трева. „Важно е да нема врнежи додека се поставува глината. Во спротивно, нема да го даде потребниот и посакуван ефект. Затоа, не може со сигурност да се каже отсега кога ќе завршат работите на тревникот“, појаснува Грозданов. Специфичност има и за поставувањето на новиот тартан, со кој Скопје треба да добие современа атлетска патека. „Температурата при тие зафати не смее да падне под пет Целзиусови степени“, дополнува првиот човек на АД за стопанисување со станбен и деловен простор, под чија капа е „Филип Втори“. За време на реконструкцијата на теренот и на атлетската патека ќе нема фудбал во Националната арена. Фудбалската репрезентација на Македонија ќе игра во друг град како домаќин, како што ќе биде случај на 15 ноември (13 ч.), кога во Прилеп ќе ја пречека селекцијата на соседна Албанија. Идентично ќе биде и за наредните слободни термини на УЕФА за одигрување на пријателски натпревари во 2012 година или, пак, ќе мораме да играме во гости. И градските ривали Вардар и Работнички ќе немаат можност да го користат „Филип Втори“. „Црвено-црните“ веќе го одбраа теренот во Ѓорче Петров како домашен во прволигашката конкуренција до завршување на зафатите на тревникот и на атлетската патека на Националната арена, а дебармаалци дотогаш своите ривали ќе ги нагостат на стадионот во Чаир. од utrinski.com.mk |
||||||||
![]() |
||||||||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|||||||
Се крои тепих од вештачка и од природна трева за „Филип Втори“ Kомбинација од
вештачка трева и природна, или стопроцентно природна трева е дилемата
на Јавното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор
(ЈПССДП) при реконструкцијата на теренот на „Филип Втори“ арената
во Скопје. Вардар синоќа го одигра последниот натпревар на најмодерното
спортско здание во Македонија пред почетокот на процесот на реновирање
на тревникот на стадионот. Тука своите натпревари ги игра и локалниот
ривал на „црвено-црните“, Работнички и националната репрезентација на
Македонија. Фудбал до март следната година нема да се игра на арената.
Претставници на фудбалскиот клуб Вардар веќе имале консултации со луѓето
од ЈПССДП за да се помогне во изборот на подлогата. |
||||||||
![]() |
||||||||
Obedineta Makedonija ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Aug-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 1744 |
![]() ![]() |
|||||||
Се затвора Филип Втори арена Скопскиот фудбалски стадион до април ги затвора вратите поради реновирање на фусбалскиот терен и атлетската патека ShareNew Најголемото спортско здание во земјава, арената Филип Втори во Скопје ги затвора вратите. До април идната година ќе се подготвува нова трева за фудбалскиот терен и ќе се реновираат атлетските патеки, согласно светските спортски стандарди. Најверојатно ќе се користи комбинација од природна и вештачка трева за фудбалската површина. Проектот Јавното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен просор ќе го чини околу 3 милиони евра. Репрезентацијата своите натпревари ќе ги игра на другите стадиони во земјава, а најторофејниот македонски клуб Вардар, прволигашката сезона ќе продолжи да ја игра како домаќин на стадионот во Ѓорче Петров каде што порано прволигашките наптревари ги играше локалниот клуб Македонија. http://press24.mk/story/sport/se-zatvora-filip-vtori-arena |
||||||||
![]() |
||||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|||||||
![]() |
||||||||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|||||||
Edited by UrbanFreak - 23-Oct-2011 at 00:47 |
||||||||
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
|
||||||||
![]() |
||||||||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|||||||
Ова со „фасадава“ е чиста глупост ако е само фасада. Од текстов звучи така. Знам дека се работеше проект за подтрибинскиот простор и кога веќе ќе се трошат толку пари, барем да се изработи целосно според предвиденото. Инаку вака колку за око нема никаков резон...и без тоа мене ми изгледа сосема коректно вака стадионов (нормално освен оној делон кај силекс што потсеќа на шутка)...
|
||||||||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||||||||
![]() |
||||||||
Goran ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Jul-2009 Online Status: Offline Posts: 195 |
![]() ![]() |
|||||||
Gledajki ja slikata prostirana pogore. Tie pomosnite tereni se cista glupost treba da se dislociraat i da se napravi kako mini plostad so park oklulu stadion so neklku kafulijna.
|
||||||||
![]() |
||||||||
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
|||||||
Се е во ред со тревата(за која сум да биде 100% природна)само се прашувам како ќе се одржува, мислам на тоа дали ќе се оди со класично засадување на земјината површина или друг начин? Неверувам дека сме до тој степен организирани па да сето тоа се изведува на начин како што прават во Англија, Шпанија и ред др. примери со засадување на трева на одредени парцели па пресадување на бусените на целната површина.
Има ли некој повеќе инфо околу тоа и ако знае некој да објасни и други современи методи кои сепак ќе ја одржуваат тревата квалитетна во најголемиот период од годината? |
||||||||
![]() |
||||||||
frank ![]() Newbiе ![]() Joined: 07-Oct-2011 Location: macedonia Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|||||||
Pa verojatno ne mislis deka ke frlaat seme vo 21 vek,frlaat 3 milioni ne e valjda za niva da napravat.Se znae kako se pravat denesnite tereni toa e isto nasekade kade sto se pravat moderni stadioni.
|
||||||||
![]() |
||||||||
tomi_z ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Oct-2010 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 196 |
![]() ![]() |
|||||||
Искрено, и да фрлат семе нема да ме изненади. Поточно, ако го направат теренот асално ќе бидам пријатно изненаден! |
||||||||
![]() |
||||||||
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
|||||||
Сепак да не биде работата само декоративна и да изгледа добро само на почетокот, ме интересира дали знае некој конкретно како ќе се одржува, бидејќи милион пати до сега се покажало дека тревата не била ни на минимум ниво, особено кога се играле клучни репрезентативни мечеви. Колку што можам да разберам од текстот тие 3 милиони ги опфаќаат дренажниот систем, подземното греење, атлетската патека итн, но ме интересира засадувањето на тревата како ќе се изведува на долг рок. Ако знае некој конкретно нека сподели инфо. |
||||||||
![]() |
||||||||
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
|||||||
Според мене, прилично јасно се објаснети сите активности за секој слој посебно. Значи трева нема да се сади со сеење на теренот туку по подготовката на сите подземни слоеви ќе бидат распослани бусените (тенок слој на почва + трева). ![]() Целиот нов систем ќе допринесува до тековното одржување. Дренажниот систем ќе штити од формирање на вирови поради кои тревата скапува. Грејниот систем ќе ја штити тревата од замрзнување и од ладното време. Системот за наводнување ќе ја одржува во сувите и топли периоди. Непостоењето на ваков систем беше главната причина за изгледот на сегашниот терен. Се разбира дека покрај атмосферските влијанија тревата ќе се уништува и од фудбалерите. Замената на оштетените делови се случува ретко и е обична рутина. Не знам дали во МК постои расадник кој се бави со бусени. Препорачливо е ЈПССДП да има потпишано договор со таква фирма која ќе се грижи за навременото и тековно одржување на тревата. |
||||||||
![]() |
||||||||
![]() ![]() |
|||||||
Ubo be luge se raboti nesto na terenot,se kopa ili nisto ne e mrdnato(nekakvi informacii)?
|
||||||||
![]() |
||||||||
MBRDBJ ![]() Newbiе ![]() Joined: 02-Nov-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|||||||
Поздрав до сите после подолго време.
Ја дополнував страната на Вардар на Wiki, па дојде моментот да се стави и слика од арената во соодветната секција. Нема да биде изненадување ако се каже дека некоја од сликите на форумов би изгледала баш онака како што треба. Не сум додавал вакви содржини порано, ама знам дека има некакви copyright правила којшто се надевам некој ќе ми ги објасни пред било какво евентуално поставување на истата. Мене лично онаа панорамската од внатрешноста на стадионот каде што се гледаат сите трибини највеќе ми се допаѓа. Благодарам. |
||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 158159160161162 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |