build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Нови регистарски таблички

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 25>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #201 Posted: 07-Nov-2011 at 14:53
Originally posted by AmyntA

Почитувани, Читам по весници дека се токмат нови
таблички за македонските возила, убаво, но се токмат да бидат напишани
на ЛАТИНСКО ПИСМО , што е противуставно. член 7 од Уставот на РМ: Во Република Македонија службен јазик е македонскиот јазик и неговото кирилско писмо.   И овие таблички кои сега ги возиме на колите инаку , имаат едно
квадратче со кирилски букви. Е тоа е поради одлуката на токашниот
мнистер на ВнРаб - Фрчковски, кој потпиша одлука
табличките да се на Латинско писмо, па тоа ПАДНА на уставен суд, за
после со една лаконска одлука да се вметнуваат кирилични букви во
квадратчено таму. Мизерно. Имам впечаток дека и сегашните одговорни се на пат да ја направат истата грешка, по инерција.
За компромис има место, не треба многу мислење за тоа да видиме како е
кај соседите. Решението е едноставно, да се употребуваат буквите кои се
совпаѓаат со латинските: ABE3SJKMHOPCTYX (дури и З не мора да ги има за
избегнување забуни), петнаесет на број. Тоа во комбинација со 3 бројки
овозможува 225.000 комбинации по град/општина (ако има 3 цифри во
средината - с 4 се преку 2 милиона) За секој град / општина, да се користат првите букви од називот кои се содржат во него пр: Гостивар - ОВ Велес - ВЕ Гевгелија - ЕЕ Битола - ТО / ОА Штип - ТР   Сметам дека за ова треба да има поголем општествен притисок кон комформистите од Министерството од Внатрешни. Се надевам на ваш удел, Поздрав,

Сосем се согласуваме со тебе неколку членови, се надевам дека ја пролиста темава и виде дека ова сепак сме го предложиле неколку етузијасти пред подолго време Sирни, ќе најдеш интересни работи и предлози на темава.
Back to Top
AmyntA View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote AmyntA Quote  Post ReplyReply #202 Posted: 07-Nov-2011 at 16:36
Демон, сега забележав дека твојата елаборација е речиси иста како мојата, што е резултат на елементарна логика, која за жал кај нас ја има во исклучително мали количества.
 Те молам да пишеш по Министри , медиоуми, јавни личности за да ја освестиме толпата, која од дрвјата не гледа шума. Јас пишав насекаде каде знам и можам од Јанкуловка лично, до секој монистер и сите медиуми. Времето за реагирање е ...пред истек, треба брзо и силно да се реагира:
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #203 Posted: 07-Nov-2011 at 17:57
Добро, џабе терање патриотизам по таблици. Македонија е наследник на Југославија која е потпишувач на Виенските конвенции за сообраќај каде е регулирано дека за возило кое сака да патува меѓународно коиристи латинична форма на писма и тоа не било кое туку уредено по стандард сега точно бројот не го знам, ова важи и за држви кои латиницата им е официјална на јазикот па и тие не користатсите изведени форми со умлаути и апосфрофи, освен сега во Србој ашто се измисли некоја непотреба глупост. Сите држави што имаат кирилица или па Грчко писмо заедно со Кипар, никој не екпериментира со вакви глупости како што се залагате. Дури и русија, кина и арапските земји користат свој писма но во ќошевите мораат да имаат латиница. нема потреба од никакви компромиси, латиницаа се употребува.
Back to Top
Macedonicus View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Google Maps: Regional Expert

Quote Macedonicus Quote  Post ReplyReply #204 Posted: 07-Nov-2011 at 18:07
Originally posted by lslcrew

Добро, џабе терање патриотизам по таблици. Македонија е наследник на Југославија која е потпишувач на Виенските конвенции за сообраќај каде е регулирано дека за возило кое сака да патува меѓународно коиристи латинична форма на писма и тоа не било кое туку уредено по стандард сега точно бројот не го знам, ова важи и за држви кои латиницата им е официјална на јазикот па и тие не користатсите изведени форми со умлаути и апосфрофи, освен сега во Србој ашто се измисли некоја непотреба глупост. Сите држави што имаат кирилица или па Грчко писмо заедно со Кипар, никој не екпериментира со вакви глупости како што се залагате. Дури и русија, кина и арапските земји користат свој писма но во ќошевите мораат да имаат латиница. нема потреба од никакви компромиси, латиницаа се употребува.

Никој не зборува за кирилични букви од типот „Ф, Џ, Ч, Ш“ туку оние кирилични кои се совпаѓаат со латиничните, има поназад во темата за тоа.. На овој принцип се запазува истата Виенска конвенција и се задоволува употребата на официјалното писмо во земјата. Во Бугарија и Грција се користи тој метод. Отпрвин ми делуваше глупо но кога подобро ќе размислам, се е подобро од стандарднава латиница и тоа српскохрватско Ш за Штип
Back to Top
vmx View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote vmx Quote  Post ReplyReply #205 Posted: 07-Nov-2011 at 20:23
Ма ајде со тоа кирилско, ако е според устав па има многу варијации кои може да се направат за да се стави кирилско писмо негде на таблиците... еве по следниов пример:

Битно да не изгледа монотоно со она квадратот црвен и внатре буквите. Ако е толку до кирилицата реков има многу комбинации кои може да се направат.
Back to Top
ivanku View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote ivanku Quote  Post ReplyReply #206 Posted: 07-Nov-2011 at 20:46
Јас првично бев против ставовите на Гитардемон и AmyntA што може да се види и во моите претходни излагања, но, доводот на AmyntA  дека употреба на билокое писмо за државни потреби е противуставно ме замисли.  Можам да кажам дека лично би бил согласен со нивните предлози да се користат само оние 14 букви кои и во кирилицата и во латиницата се графички исти т.е А,В,С,Е,О,У,Ѕ,Т,М,Н,К,Х,Р,Ј.

Кратенките за градовите, доколку се од две букви, би се бирале на два принципа

1. кратенки напишани КАКО СО кирилични букви: СК, КУ, КР, КО, РА, СР, ЕВ, КА, ВЕ, ТЕ, ОС, КВ, ОХ, СТ;
2. кратенки напишани КАКО СО латинични букви: ЅН(ШТИП-другите решенија не ми се допаѓаат), ВТ, РР;

Не ми се верува дека вакво решение е можно бидејќи нема да има разбирање за длабочината и важноста на проблемот, но најискрено ви благодарам што ме замисливте.Thumbs%20UpThumbs%20UpApplause
PRO PATRIA VITAM
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #207 Posted: 07-Nov-2011 at 20:59

Не се работи за патриотизам туку за издржана естетска забелешка во врска со црвеното квадратче во кое се впишани кириличните букви. Решението да се користат палиндроми (идентични букви кои се читаат различно во различни јазични системи) не е никаква глупост туку овозможува истовремено да се исполнат барањата од Виенската конвенција и Уставот на РМ. Со тоа просторот на изнуденото црвено квадратче се ослободува и може да се искористи за покреативно и естетски попривлечно решение. Од правна гледна точка, регистарските таблички онакви какви што се замислени да бидат не се противуставни.
Back to Top
Sashko View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Sashko Quote  Post ReplyReply #208 Posted: 08-Nov-2011 at 01:00
Знае ли некој што означуваат оние кафеавите кругови со бројки на Германските таблички? Оние што се наоѓаат над грбот на републиката???
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #209 Posted: 08-Nov-2011 at 01:10
   Еве какви ќе бидат новите таблички:

Плус, ќе имаат црна налепница преку кодот МК - тоа е јасно како ден. Кога Грците до толку се осилија што во нашата држава на дипломатските коли залепија налепница преку МК, па што останува за оние што ќе одат во Грција со својата кола!
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #210 Posted: 08-Nov-2011 at 08:44

Ич нема да е лошо да се информираш пред да тврдиш вакви работи. Сите држави (вкл. Грција и Бугарија) се подписници на Виенската конвенција, но користат исклучиво букви од своите азбуки (грчката и кирилицата соодветно) кои се ПРЕПОКРИВААТ со оние на латинската азбука. Еве ти нешто специално за Грција:

Only letters from the intersection between the Latin and Greek alphabets by glyph appearance are used, namely A, B, E, Z, H, I, K, M, N, O, P, T, Y, X (in Greek alphabetical order). This is because Greece is a contracting party to the Vienna Convention on Road Traffic, which in Article 35 requires registration numbers to be displayed in capital Latin characters and Arabic numerals. Similar system is used in Russia, Ukraine, Belarus, Bosnia and Herzegovina and Bulgaria.

Но, во Грција има и исклучоци за посебните возила (не само за оние видови кои не ја напуштаат земјата како полицијата), туку и за дипломатскиот кор нпр., кои користат исклучиво грчки букви на регистрациите:

ΔΣ
(Διπλωματικό Σώμα, Diplomatiko Soma) — Corps Diplomatique or foreign delegation (eg ΔΣ 48 CD, ΔΣ 48-1 CD) (green coloured)
Ε.Α.
or ΕΛ.ΑΣ. (Ελληνική Αστυνομία, Elliniki Astynomia) — Hellenic Police
ΛΣ
(Λιμενικό Σώμα, Limeniko Soma) — Coast Guard
ΞΑ
(Ξένες Αποστολές, Xenes Apostoles) — Foreign missions (yellow coloured)

И повтрно грешиш- во Германија се употребуваат масовно умлауди од сите видови на регистрациите.
Не е терање на никаков патриотизам, едноставно кога може истовремено да се користи официалната азбука на дадена држава која се покрива со меѓународните стандарди, мислам дека секој кој мисли трезно и логички би ја избрал таа опција.

Edited by Andrej_LJ - 08-Nov-2011 at 08:46
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Sashko View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Sashko Quote  Post ReplyReply #211 Posted: 08-Nov-2011 at 08:56
Originally posted by vmx

Ма ајде со тоа кирилско, ако е според устав па има многу варијации кои може да се направат за да се стави кирилско писмо негде на таблиците... еве по следниов пример:

Битно да не изгледа монотоно со она квадратот црвен и внатре буквите. Ако е толку до кирилицата реков има многу комбинации кои може да се направат.

Во македонија мислам дека нема можност грбовите на општините да се користат на регистарските таблички, од причина што тие се издаваат по региони, не по општини...
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #212 Posted: 08-Nov-2011 at 09:55
И јас сум на страната на зачувувањето на кирилското писмо. Истиот предлог го дадов дури и сугерирав како би можеле да се добијат речиси 8 милиона комбинации по град, при што не би се користеле 4+2 карактери, кои прават таблиците да изгледаат пренатрупано.

Новиве таблици ми се само додавање на бројка плус на старите, МК од лева страна и грдо квадратче со уште погрд кириличен фонт во средина.
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
Back to Top
AmyntA View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote AmyntA Quote  Post ReplyReply #213 Posted: 08-Nov-2011 at 13:44
Ме радуваат реакциите, и луѓето кои ја разбраа тежината на проблемот. Сега ве ,молам почнете да им го предочувате на надлежните , и на оние кои имаат политичко и вистинско влијание, за и тие да го сватат.
Министерство, функционери, политичари, пратреници, ...медиуми...последен момент е за реакција. Јас пишав СЕКАДЕ каде знаев. Поздрав.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #214 Posted: 08-Nov-2011 at 17:08
Јас неможам да поверувам какви техникалии да се за вас врни приоритети. Со што се занимавате. Мене опсезите од латиницата без ΧΥQ ми изгледа сосема нормален зашто тоа се тие букви што и ние ги имаме во нашата азбука. Тоа што се употребува нивната латинична форма е доволно за пресекот меѓу нашата и латиницата која е обврзувачка според Виенските конвенции. Тоиа што го предлагате нема потреба.

Барајќи по правилниците да најдам каде се членовите што ја порпишуваат латиницата и што тоа паќало на уставен, налетав на еден правилник што предвидува налепница за секое возило, слична на вињета при регистрација. Ова го имам видело на странски возила и други држави го практикуваат, кај нас е пропишано, ама сеуште не е влезено во реализација.

http://www.moi.gov.mk/Uploads/PRAVILNIK%20ZA%20FORMATA%20I%20SODRZINATA%20NA%20NALEPNICATA%20ZA%20IZVRSEN%20TEHNICKI%20PREGLED.pdf
Back to Top
tomi_z View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote tomi_z Quote  Post ReplyReply #215 Posted: 08-Nov-2011 at 17:42

Јас неможам да поверувам какви техникалии да се за вас врни приоритети. Со што се занимавате.

Техникалии? Ова се за тебе техникалии?? Браво, лсл, така треба.
И како мислиш, „со што се занимавате“? А со што да се занимаваме?? Нишката е „Нови рег. таблички“, а не прописи за налепници за технички преглед!Dump

Edited by tomi_z - 08-Nov-2011 at 17:43
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #216 Posted: 08-Nov-2011 at 17:51
Техникалии се томи. Со глупости се мафтате. Спремни сте да го отежнете и означување на опсезите, и да се намали бројот на комбинации, да се намили диверзификацијата и лесните забуни при читањето кои ќе настанат поради помалиот број на комбинации со букви и ознаките за градовите само зашто не разбирате. Не што не придонесувате, само отежнувате.

Ова второво што да ти кажам, браво најде за што да рплицираш!
Нишката е „Нови рег. таблички“, а не прописи за налепници за технички преглед!Dump
Браво сега ме поби! Симнувам капа!Dump
Back to Top
AmyntA View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote AmyntA Quote  Post ReplyReply #217 Posted: 08-Nov-2011 at 18:02
Сметам дека за здрава рассправа треба сздрав разум. 2 милиони комбинации по општина ако се мал опсег...тогаш сме од целосно различни галаксии лсл. 
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #218 Posted: 08-Nov-2011 at 18:07

Јас неможам да поверувам какви техникалии да се за вас врни приоритети. Со што се занимавате. Мене опсезите од латиницата без ΧΥQ ми изгледа сосема нормален зашто тоа се тие букви што и ние ги имаме во нашата азбука. Тоа што се употребува нивната латинична форма е доволно за пресекот меѓу нашата и латиницата која е обврзувачка според Виенските конвенции. Тоиа што го предлагате нема потреба.Барајќи по правилниците да најдам каде се членовите што ја порпишуваат латиницата и што тоа паќало на уставен, налетав на еден правилник што предвидува налепница за секое возило, слична на вињета при регистрација. Ова го имам видело на странски возила и други држави го практикуваат, кај нас е пропишано, ама сеуште не е влезено во реализација.http://www.moi.gov.mk/Uploads/PRAVILNIK%20ZA%20FORMATA%20I%20SODRZINATA%20NA%20NALEPNICATA%20ZA%20IZVRSEN%20TEHNICKI%20PREGLED.pdf

Покрај другото, се занимаваме со учество на форум на кој во една нишка се дискутираат регистарските таблици. Естетиката и правната регулатива се составен дел од таа дискусија. Откако ти беа срушени сите аргументи од твојот претходен пост, ги критикуваш членовите кои основано ги побија истите за занимавање со техникалии. Дека техникалии за нас се врни приоритети е твој личен став и според мене, целосно неоснован. Исто како што е неосновано тврдењето дека XYQ се единствените букви од латиницата кои ги нема во кирилицата. Впрочем би сакал да те потсетам дека буквата Х постои и во двете азбуки.

Во врска со налепницата (се надевам не ти смета што се осврнувам на една друга техникалија), правилникот за кој зборуваш е неважечки. Требаше да почне да се применува од јули 2010 но беше изменет и неговата примена беше предвидена да почне во јули 2011. Во меѓувреме се донесе нов правилник за налепницата (последен објавен во Службен весник) кој предвидува налепницата да стане задолжителна од септември 2011. Не знам дали оваа одредба се почитува или евентуално е донесен нов правилник кој го пролонгира рокот. Изгледот на налепницата од последниот објавен правилник:

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #219 Posted: 08-Nov-2011 at 18:57
За какви аргуементи побиени зборуваш, дека треба да изиграваме со половична азбука таблици да правиме. Знаете како изгледа тоа, исто толку глупо како да речеме дека штознам 9-ката како цифра е непожелна во Македонија ид а ги прерипаме сите комбинации со таа цифра. Ете така е. Сите букви кои ги има Македонската азбука а кои на латиница се транскрибираат со една буква (не се двогласки или немаат апострофи) ги содржат таблиците. Можеме да дебатираме да Штип треба да е S'T или SH, ане дали требало да се глупираме по теркон на ксенофобичната Грција или по бившиот источњачки терк на Бугарија кој е останат со времето. Нема логика. Крај на краиштата што се расправам и јас кога во МВР се многу попаметни тие што ги усвоиле сегашните опсези него некои паметњаковичи што мислат дека којзнае што им текнало.

ОЦБ фала за одговорот за маркиците.
Back to Top
Macedonicus View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Google Maps: Regional Expert

Quote Macedonicus Quote  Post ReplyReply #220 Posted: 08-Nov-2011 at 19:13
ако може некој да го постави последниот правилник за табличките?
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 25>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.166 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.