build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Комерцијални
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Skopje City Mall

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1415161718 44>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
1 [2.00%]
6 [12.00%]
9 [18.00%]
17 [34.00%]
9 [18.00%]
3 [6.00%]
3 [6.00%]
1 [2.00%]
0 [0.00%]
1 [2.00%]
You can not vote in this poll
Total votes: 50   Average: 6.80

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
биди позит View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Online Status: Offline
  Quote биди позит Quote  Post ReplyReply #301 Posted: 11-Nov-2011 at 08:38
dogovorot se potpisuva denes
so cel zaokruzuvanje na finansiskata konstrukcija
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #302 Posted: 11-Nov-2011 at 14:15
хахаа најголем трговски центар во европа EeekRollin

http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=94471&kategorija=2

Заем од 46,9 милиони евра за доградба на “Скопје Сити Мол“

Инвеститорот на “Скопје Сити Мол“ компанијата “Балфин МК“ потпиша договор со конзорциум од европски и локални банки, во висина од 46,9 милиони евра потребни за доизградба на најголемиот трговски центар во Европа. 

Потписници на овој договор за дофинансирање се и “Европската банка за Обнова и развој“ со седиште во Лондон со заем од 18,9 милиони евра, “Раифајзен банк“ Албанија со заем од 20 милиони евра и “Комерцијална банка“ со заем од осум милиони евра. 

Вицепремиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески ја поздрави идејата за доизградба на “Скопје Сити Мол“, нагласувајќи дека компаниите и светските брендови кои ќе работат во новиот трговски центар ќе значат дополнителни финансиски средства по основ на ДДВ во буџетот на Македонија. 

“Скопје Сити Мол е оправдана и економски издржана инвестиција. Новиот трговски цетар од 70 милиони евра ќе стане симбол на просперитет и ново обележје со кое ќе се воспостави патот за идни инвестиции во Македонија“, рече Питер Вандер, генерален извршен директор на “Балфин МК“. 

Директорот за Западен Балкан во ЕБОР, Клаудио Виецоли ја изрази својата поддршка во развојот на овој проект во период кога трговското финансиско задолжување е ограничено. 

“Новиот трговски центар значително ќе ја задоволи неисполнетата побарувачка за модерен простор на продавници, применувајќи високи стандарди на енергетска ефикасност“, додади Виецоли.

Главниот извршен директор на Комерцијална банка, Хари Костов истакна дека е важна соработката и финансирање на еден поголем проект со важни меѓународни институции.

“На инвеститорите им посакувам успешна реализација на проектот во овие турбулентни времиња во светската економија, со кој градот ќе добие модерен трговски центар“, рече Костов.

Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #303 Posted: 11-Nov-2011 at 14:44
Previous

Нема ништо смешно, тоа е факт познат на јавноста уште од кога започна изградбата на Скопје Сити Мол.

Можеби нема да биде најголем во цела Европа, но дефинитивно ќе биде најголем на цел Балкан, а можеби и во цела источна Европа, иако не верувам во ова второво, тука е Москва која ги има трговски центри во изобилие.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #304 Posted: 11-Nov-2011 at 14:51
    Да почнеме од најблиску што можеме. ГТЦ е скоро 3 пати поголем од SCM. А чим излеме надвор од МК, е тука веќе паѓа во вода и ‘‘на балкан‘‘ и ‘‘во источна европа‘‘, а камо ли ‘‘европа‘‘. Ама забавно е да се мерат хххови. Или пак не, мене во секој случај ми е доста од вакви глупави, кретенски и малку ама само малку смешни мерења на ххх.... секако ми се гади и од остатокот на/во/од поголемиот број на новинарски текстови и официјални соопштенија од други субјекти и групи.  

Edited by FoSsiL - 11-Nov-2011 at 14:54
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #305 Posted: 11-Nov-2011 at 14:55
dexter sea imas li nesto da kazes Big%20smile
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #306 Posted: 11-Nov-2011 at 15:09
Previous

Секако дека имам нешто да кажам.

Трговскиот центар сеуште не е доизграден, ќе биде готов дури до година, од каде да знаеме дека во меѓувреме нема да се премислат и да ја сменат големината на градбата ?

А сега ова вадење кредит ме збунува, на што ќе се трошат тие пари ?

И за крај, да направиме проста математика, што се подразбира под тоа најголем трговски центар ?

Се мисли на физичката големина, на големината и/или бројот на продавниците, или на бројот на посетители, односно на купувачи ?

Или се мисли на големината на капиталот инвестиран во трговскиот центар ?

На крајот на краиштата, владата на Република Македонија нарача двокатни градски автобуси од кинески Јутонг по доста висока цена, но тоа не го зголеми максималниот дозволен број на патници во автобусите.

Edited by Dexter26 - 11-Nov-2011 at 15:11
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #307 Posted: 11-Nov-2011 at 15:12
се мисли на поврсина на објектот
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #308 Posted: 11-Nov-2011 at 15:14

Скопје сити мол - нова инвестиција во Македонија

Седумдесет милиони евра е новата инвестиција што ќе се реализира во Македонија. Скопје Сити мол е нов шопинг центар за кој инвеститорот Балфин МК обезбеди финансиски средства за негова доградба од конзорциум од европски и локални банки.

Средствата ги обезбедува Комерцијална банка, Рајфајзен банка од Албанија и Европската банка за обнова и развој, чии претставници денеска ги потпишаа договорите, а на што присуствуваше и вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески.

ЕБОР обезбеди 18,9 милиони евра, 20 милиони евра Рајфајзен банк од Албанија и осум милиони Комерцијална банка АД Скопје.

Според Балфин МК, со денешното потпишување на договорите се осигурува натамошната работа на трговскиот центар, кој зад себе ја остава првата фаза од изградбата. Лоциран е меѓу булеварите „Партизански одреди“ и „Илинденска“.

- Задоволство ни е од обезбедената поддршка од страна на ЕБОР, Рајфајзен банка и Комерцијална банка. Довербата на банките при инвестирањето на значителни финансиски средства потврдува дека идејата и визијата на Балфин МК за инвестирање во Скопје Сити Мол е оправдана и економски издржана. Новото уметничко дело трговски центар од 70 милиони евра ќе стане симбол на просперитет и ново обележје со кое ќе се воспостави патот за идни внатрешни и надворешни инвестиции и промовирање на довербата во економската иднина и просперитет на новата Македонија која доаѓа, рече Питер Варедн, главен извешен директор на Балфин Мк.

Инвестицијата на ЕБОР од 18,9 милиони евра е прва инвестиција во македонскиот сектор на недвижности и малопродажба и според директорот на банката за Западен Балкан Клаудио Виецоли е поддршка на развојот на малопродажната инфраструктура и силен сигнал за банките кои учествуваат.

За Рајфајзен банката од Албанија, ова е, исто така, прв проект кој го поддржува во Македонија и е многу добар сигнал за соработка во банкарскиот сектор. - Учеството во овој меѓународен проект е прво искуство од ваков тип на Рајфајзен банка Албанија и сигурни сме дека ќе биде почеток на успешна и плодна соработка со нашата банка партнер од Македонија, истакна Александер Золнаи, заменик-претседавач на Одборот на директори на Рајфајзен банка Албанија.

Директорот на Комерцијална банка Хари Костов истакна дека е задоволство да се учествува во проектот и со тоа успеале да покажат дека е можна и заедничка соработка и финансирање на еден поголем проект со такви институции како што се ЕБОР и Рајфајзен банка.

Потпишувањето на договорот го поздрави министерот за финансии Зоран Ставрески кој истакна дека оваа инвестиција во Македонија која доби поддршка од конзорциум од меѓународни и домашни банки покажува дека во земјава има добри претприемачи, кои имаат добри идеи и дека има солидна бизнис клима за инвестирање.  

Трговскиот центар, кој според инвеститорот  ќе биде најмодерен и најголем во Македонија, ќе има 90.000 метри квадратни површина, распределени на три нивоа и катна гаража од 1.300 паркинг места, 150 продажни места со различна големина, потоа простор од 4.600 метри квадратни за хипер маркет во кој ќе биде сместен бренд кој досега не е присутен во Македонија. Ќе има простор за рекреација, кино сали, кугларници, ресторани... Официјално треба да почне со работа следната година во октомври, а ќе отвори нови 1000 работни места.

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/biznis/skopje-siti-mol-nova-investicija-vo-makedonija
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #309 Posted: 11-Nov-2011 at 15:48
@Dexter, големината на трговски центар пред се се споредува со според ГЛА (Gross Leasable Area) иако има уште неколку слични параметри кои се најчесто во корелација со ГЛАто.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gross_leasable_area

Скопје сити мол е навистина добар и релативно голем трговски центар, но најголем е само во Скопје.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #310 Posted: 11-Nov-2011 at 16:03

Дали е навистина најголем во Скопје? Како трговски од затворен тип и како трговски кој ќе биде нов кога ќе се изгради, да. Но не е поголем од ГТЦ, ако ги споредуваме како воопшто, трговски центри.

Во секој случај трговскиот е бонбона и е секако на повисоко ниво од ГТЦ кој е граден пред 30 години. 

И да се согласувам. Прилично е голем.

Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #311 Posted: 11-Nov-2011 at 16:17
Originally posted by FoSsiL

Дали е навистина најголем во Скопје? Како трговски од затворен тип и како трговски кој ќе биде нов кога ќе се изгради, да. Но не е поголем од ГТЦ, ако ги споредуваме како воопшто, трговски центри.

Во секој случај трговскиот е бонбона и е секако на повисоко ниво од ГТЦ кој е граден пред 30 години. 

И да се согласувам. Прилично е голем.

Да, ГТЦ е поголем, споредбата ја правам со Веро и Рамстор како понови трговски центри од затворен тип.

ГТЦ е премногу специфичен за да го ставам во оваа компарација.
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #312 Posted: 11-Nov-2011 at 19:55

Досега ова со 3Д киното беше само шпекулација.

Но сега го имаме зборот на инвеститорот како ветување, па останува да чекаме да видиме што и како ќе испадне за година дена.
Back to Top
Superman View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Superman Quote  Post ReplyReply #313 Posted: 11-Nov-2011 at 20:00
А каде пишуваше дека ќе биде најголем во Европа?! Никаде! Ете во насловот на Сител пишува на Балканот, ама што е битно кому колкав му е... трговскиот?!

И муабетов беше еднаш веќе правен на форумов, зашто ко со комплекси треба да си ги мериме... објектите?!

Edited by Superman - 11-Nov-2011 at 20:02
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #314 Posted: 11-Nov-2011 at 20:08
Previous

Добро де, ете и јас во пост #304 пишав дека можеби нема да биде најголем во цела Европа, но дефинитивно ќе биде најголем на цел Балкан, а можеби и во цела источна Европа, иако ни јас не верувам во ова последново дека можеби ќе биде најголем во цела источна Европа.

Јас ја баталив големината, мило ми е бидејќи конечно Скопје ќе добие 3Д кино, но не ме интересира колку трговски центри ќе изградат и колкави ќе бидат по големина, се додека во истите нема барем една продавница за оригинален софтвер.

Јас се занимавам со информатичка технологија и преку глава ми е од тоа преку пиратски канали да се снабдувам со софтвер, сакам да си имам оригинална копија која или ќе работи или ќе ја вратам и ќе си ги барам назад парите.

Edited by Dexter26 - 11-Nov-2011 at 20:10
Back to Top
VirginAtlantic View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote VirginAtlantic Quote  Post ReplyReply #315 Posted: 11-Nov-2011 at 20:21
Во европскиот дел на Истанбул:
Istanbul Cevahir Shopping and Entertainment Centre - GLA 110 000
m2
Istinye Park - GLA 85 250 m2
. . . . . . .
Skopje City Mall - GLA 39 000 m2
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #316 Posted: 11-Nov-2011 at 20:23

На Канал 5 го најавија како најголем.

Но она што ми привлече внимание беше коментарот на Ставревски, кој ќе пробам да го парафразирам: ‘‘Јас уште од сега си направив пресметки колку пари од ДДВ, од локално па и регионално ниво, граѓаните што ќе пазаруваат, ќе ми дојдат (се слеат) во буџетот‘‘

EeekКако си го кажа, како за новчаникот негов да (си) збори....

А која е уствари улогата на Ставревски во целата приказна? Што има владата со трговскиот врска? Потпишан е договор помеѓу ЕБОР и Балфин (Skopje City Mall), што е приватна работа. Што бараше Ставревски на целиов настан и прес-конференцијата?

Посредник ли е? Или, тие (Владата) дали имаат некое учество во кредитирањето, со некој заем (по тоа што се знае кредитори се локални банки и ЕБОР), а ние да незнаеме? Или чиста реклама (и за инвеститорот (проектот) но и за владата), за ‘‘големата значајност‘‘ на проектот, и ‘‘интересот и доброто‘‘ на граѓаните. Или нешто сосем друго, нешто не толку чисто?

Edited by FoSsiL - 11-Nov-2011 at 20:53
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #317 Posted: 11-Nov-2011 at 20:36
Previous

Хаха, да, и јас тоа го забележав, но одлучив да не го спомнам на форумов, едно е начинот на однесување на министер за финансии, односно на политичар, а друго е инвестицијата која е тема на форумов.

И мене ме збунува тоа каква поврзаност има државата со оваа инвестиција, на крајот на краиштата, ова е 100% приватна инвестиција, можеби државата била олеснувач за време на преговорите со ЕБОР за кредитот од 46.9 милиони евра, или жирант, кој знае каква е улогата на државата во сето ова.

Edited by Dexter26 - 11-Nov-2011 at 20:38
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #318 Posted: 11-Nov-2011 at 20:41
мене најмалку ми е битно колкава е површината на било кој трговски центар, битно е само да има новитети што претходно ги немало и да има функционален дизајн и распоред на просторот, паркинг простор и естетски привлечен дизајн
а од се ова што го набројав, ќе го има, па сум веќе задоволен без поголема површина

исто така заборавив да кажам дека е добро што трговскиов е далеку од центарот а близу до станбени блокови

Edited by zabegan - 11-Nov-2011 at 20:47
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
VirginAtlantic View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote VirginAtlantic Quote  Post ReplyReply #319 Posted: 11-Nov-2011 at 20:45
Originally posted by zabegan

мене најмалку ми е битен колкава е површината на било кој трговски центар, битно е само да има новитети што претходно ги немало и да има функционален дизајн и распоред на просторот, паркинг простор и естетски привлечен дизајн
а од се ова што го набројав, ќе го има, па сум веќе задоволен без поголема површина

исто така заборавив да кажам дека е добро што трговскиов е далеку од центарот а близу до станбени блокови

Thumbs%20Up
Back to Top
mirakuliks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mirakuliks Quote  Post ReplyReply #320 Posted: 11-Nov-2011 at 20:51
Originally posted by FoSsiL

А која е уствари улогата на Ставревски во целата приказна? Што има владата со трговскиот врска? Потпишан е договор помеѓу ЕБОР и Балфин (Skopje City Mall), што е приватна работа. Што бараше Ставревски на целиов настан и прес-конференцијата?

Посредник ли е? Или, тие (Владата) дали имаат некое учество во кредитирањето, со некој заем? Или чиста реклама (и за инвеститорот (проектот) но и за владата), за ‘‘големата значајност‘‘ на проектот, и ‘‘интересот и доброто‘‘ на граѓаните. Или нешто сосем друго, нешто не толку чисто?

Политичка е неговата улога, каде и да даваат кредит ММФ, светска банка или ЕБОР мора да има некој од влада, ради да се покаже дека се има редовна и продуктивна комуникација со овие финансиски институции
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1415161718 44>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.195 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.