![]() |
![]() |
![]() |
Порта Македонија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 23> |
Author | |
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
Преубава .
|
|
![]() |
|
Pallatino ![]() Newbiе ![]() Joined: 09-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
на кој рељеф е мостот на поезијата од Струга ? неколку пати ги прегледав сликте не мозам да го најдам
![]() |
|
![]() |
|
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
Можам само да кажам дека вонсерискиот талент што го поседува Валентина колку толку го прави привлечен овај тотално непотребен и нефункционален објект.
|
|
build.mk, гради форумска историја
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
Bas odlicno, do svajcarija dojde ova ludilo
![]() Pari nema, Makedonija e edna od najsiromasnata drzava i nevrabotenosta, nemam kommentar
|
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
Баш би било интересно да се најде "гебелс метода" говорот од денеска, каде по којзнае кој пат се докажа и покажа дека освен за перчење, за некакво национално издигнување, овој проект ќе служи како репрезент за туристите кои ќе доаѓаат во оваа држава, ако не се лажам беше спомната и бројката од милиони туристи Иако мислев да се воздржам од коментар, по вчерашната обиколка и денешните слики, објектов ми е поприлично неубав, безвезен, а бидејќи многу љубат да кажат за некој објект дека е празен и сив, безидеен, епа мене овој ми е таков. Но ова не значи дека као некои други, за 50-тина години би подрржал рушење или реновирање на овој објект. Едноставно авторката направила најдобро што може, така да не смее никој и во иднина да се осмоли врз база на свој личен суд да мењава авторски замисли. |
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
![]() |
|
build.mk ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-May-2010 Online Status: Offline Posts: 216 |
![]() ![]() |
1
![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() |
|
![]() |
|
build.mk ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-May-2010 Online Status: Offline Posts: 216 |
![]() ![]() |
11
![]() 12 ![]() 13 ![]() 14 ![]() 15 ![]() 16 ![]() 17 ![]() 18 ![]() 19 ![]() 20 ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
21
![]() 22 ![]() 23 ![]() 24 ![]() 25 ![]() 26 ![]() 27 ![]() 28 ![]() 29 ![]() 30 ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
31
![]() 32 ![]() Edited by build.mk - 07-Jan-2012 at 00:02 |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Квалитетни ноќни фотки би дошле супер.
|
|
![]() |
|
Pallatino ![]() Newbiе ![]() Joined: 09-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
незнам дали се работи за не информираност, не знаење или сесем нешто трето но направена е ОГРОМНА грешка.
Мостот кој е претставен на рељефот не е мостот на поезијата во Струга, туку е т.н. мостот на нина (Нина била градоначанлик на Струга и таа го изградила и затоа е мостот на Нина). Овој дрвен мост нема никаква врска со Струшките вечери на поезијата и овој мост е предвиден ра рушење(ако веќе и не е срушен)[urI]http://www.kurir.mk/republika/opstini/29196-Tender-za-izgradba-na-drven-most-na-rekata-Crn-Drim-vo-Struga[/url] Авторката го има претставено овај мост незнам дали се работи за не информираност, не знаење или сесем нешто трето но направена е ОГРОМНА грешка. Мостот кој е претставен на рељефот не е мостот на поезијата во Струга, туку е т.н. мостот на нина (Нина била градоначанлик на Струга и таа го изградила и затоа е мостот на Нина). Овој дрвен мост нема никаква врска со Струшките вечери на поезијата и овој мост е предвиден ра рушење(ако веќе и не е срушен)[urI]http://www.kurir.mk/republika/opstini/29196-Tender-za-izgradba-na-drven-most-na-rekata-Crn-Drim-vo-Struga[/url] Авторката го има претставено овај мост [iмg]http://commons.wikimedia.org/wiki/File ![]() |
|
![]() |
|
Граѓанин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 233 |
![]() ![]() |
![]() Ги прегледувам сите релјефи и досега никаков мост не видов (а мислам дека се приложени сите). ![]() Единствената надводна градба што ја гледам е наколната населба Залив на коски кај Охрид (горниот релјеф на слика бр. 13). Edited by Граѓанин - 07-Jan-2012 at 07:16 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
неможам слика да ставам, ама еве од http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1213587&page=40 ја најдов. убаво разгледајги сликите и на една има еден рељеф во квадрат. на него има некој што чита книга и во позадина е дрвениот мост во Струга.
|
|
![]() |
|
Граѓанин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 233 |
![]() ![]() |
Да, ја разгледав и таа слика (бр. 15 на претходнава страница), но на релјефот се претставени, освен читателката, само Даут-пашиниот амам во Скопје (лакот на преден план, сводот со ѕвездите во заден, внатрешноста под тоа и куполите на покривот, вид. фото на истото и на покривот) и куќите на Робевци и Уранија во Охрид. Мост ни за лек.
![]() Сега се посомневав мостот да не е погрешна информација, т.е. да не нагаѓале новинариве, па наколната населба мост да им се видела. Edited by Граѓанин - 07-Jan-2012 at 12:20 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
друга слика имаш видено. На третата слика од постот на Nikolaa ќе ја забележиш
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
еве,малу ја обработив и ја исеков сликата
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
фала ти gjoko. оваа е сликата што зборев. убаво се гледа дрвениот мост во Струга.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Сега дури гледам. Немав претстава дека има и друг релјеф со читателка, не го гледам на овдешнава галерија.
Гледам дека некои други портали и медиуми ги имаат мешано имињата и пред тоа. Секако, тоа ја прави катастрофата уште поголема, а оправдување не постои никакво. Многу чудна грешка. Такво невнимание, непознавање и непроверување за ваков проект, тоа е просто речиси невозможно човек да поверува... Се прашувам дали дрвениот мост некогаш воопшто имал врска, дали се употребувал на фестивалот порано, да речеме?? Доколку не, тогаш ова е катастрофален превид и невиден резил. Колку што гледам, претставен е овој мост: Наместо овој на следиве две слики: ![]() Edited by Граѓанин - 07-Jan-2012 at 13:32 |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
целата порта како композиција е невидена катастрофа, не од технички, туку од културен аспект, и ова се воздржувам да го коментирам бидејќи многу ќе се затера дискусијата во погрешна насока...
еве, и да не збориме за комбинацијата на релјефи, да збориме за комбинациите само во еден релјеф посебно, пак е катастрофа како и да е... и има уште една работа која ме фрустрира кај секој нов обект што ќе се изгради во градов... секој си има свој сопствен плочник кој скоро и не е дефиниран во просторот и секој пат кога ќе се додадат плочници, се прави турлитава и плочниците личат како да се една огромна крпеница... така жалев за плочникот на Дом на АРМ, така најверојатно ќе се чудам на глупоста и тука барем, ако ништо друго, има лифт за лица со посебни потреби, сувенирница и разни други ситни детали ![]() Edited by zabegan - 07-Jan-2012 at 17:18 |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 23> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |