build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Пешачки зони и паркови
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Плоштад Скендербег

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1516171819 39>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #321 Posted: 17-Jan-2012 at 21:17
и сега видете какви дискусии покренува плоштадов, и на форумов, и во целово општество, и после кјажете дека не е покренат од политички инспирации, дали локални, национални или лични, не е битно...
додека некој се потруди да објасни зошто плоштадов не е оправдан од урбанистички причини, цела држава се нафаќа да збори за односот меѓу Македонците и Албанците...
навистина е срамота до каде сме стасани со политикава и како ја мешаме во нешто што никогаш немало апсолутно никаква врска со полтика
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #322 Posted: 17-Jan-2012 at 21:28
Originally posted by my Macedonia

Originally posted by zabegan

Originally posted by zabegan

се утепавте сите Албанците ова, Албанците она, а никој не спомнува дека Скендербег нема никаква врска со локалната историја, ниту на чаршијата, ниту на градот
и тука не се работи за омраза, туку за тематска поврзаност на стварите, и Мајка Тереза еве, е Албанка, ама за неа е сосема на место да ставиш спомен обележје во Скопје, бидејќи тука е родена и го поминала детството тука...
плоштадот од урбанистичка гледна точка не е ни плоштад, нема поврзување на никакви движења на него, а уште помалку е раскрсница, така да, проектот пропаѓа од почеток...
ако ја гледаме само чаршијата, било какво уредено плато пред нејзините влезови, е добредојдено од естетски аспект... затоа и стоковната куќа има толку широка пешачка плоча... но воопшто не се потребни волкави огромни рамници, потребно е само да се уредат веќе постоечите влезови кон чаршијата

не ми се јасни инсирациите за вакви а ла Ск2014 проекти, и не ме ни интригираат, битно е само дека вакви проекти се погрешни од многу аспекти и дека не треба да се изведуваат

Ej da, koga se raboti za turizam i pari, normalo deka majka teresa ima mesto vo Makedonija. Taa e internacionalka pa zosto da ne se gradi Spomenobelezje koga moze da se profitira.
Sto ima Aleksandar vrska so plostadot Makedonija? Da ne e slucajno tuka roden ili pak bil vazen za Skopje? Te molam...
не за џабе нагласив дека зборам за стриктно ЛОКАЛНО значење, а не за национално...
а споменик како и да е, не се гради за да се профитира, не е градов ни тематски парк, ни Америка, споменик се прави за да се оддаде почит и да се потенцира значење на личлност или настан
и споменикот на Александар и други споменици од Ск2014, не ги поддржував во одреден дел поради истите причини, така да, немаш право да ми го сфатиш коментаров на националистичка база...
меѓудругото, такво излагање може да докаже само дека плоштедов потекнува од фрустрации со прокетите во државава

Hahah da se dava pocit? Da sekako ama posto taa bila internationalka, site go poznavaat nea, stom ima TOLKU POCIT kon albancite, zosto togas od 100 mak. spomenici edvaj se gradat 3, ama navistina edvaj?? Posto tie ne se bas poznati i od tie nema profit.
Skenderbeg ima golema istorija vo Makedonija no sekako i posiroko. Deka toj bil vo Makedonija pokazuva i makedonskata istorija eve prime georgija (ako ne se lazam go narekuvate), plus eve turcite istotaka mislat ili go cenat kako turcin, pa eve kolku i da e Spomeniot ima vrska so carsijata(turski aspekt) a spored albanskiot aspekt Skenderbeg se vklopuva so Kaleto. Zosto, zar ne zasluzuva ovaj plostad da se vika Skenderbeg? Koako da se vika? Cento, Filip itn? Nema logika. A plostadot na avtokomanda, filip, sto ima filip vrska so avtokomanda? Nemoj da mi kazes deka tuka e roden Nuts
Ne znam nitu ne mi interesira dali e frustracki proekt ili ne, toa navistina ne mi interesira, no ocigledno se frustriras ti so goleminata na plostadot.Smile
Inace seuste ne mi e jasno zosto tolku lugje se protiv proektot( arhitektonski aspekt)? Deka ne e prifatlif poradi nesto  drugo, toa mi e jasno, pa duri jas sum tuka skepticen iako edna opstina ima svoje pravo da si ima plostad. Ne me razbiraj pogresno zabeganSmile
сега почна и да ја игнорираш поентата и да се нафаќаш да дискутираш за нешто друго, јас ти зборам за локалното значење на еден споменик, ти ми збориш за национални истории и тоа каде биле луѓето родени, и како се профитирало или не, од тоа колку позната била личноста на која што и се прави споменик...
мајка тереза ти ја спомнав како човек од албанско потекло, на кој е оправдано да му направиш споменик според локално значење, притоа сакајќи да нагласам дека не ми е битна националноста
и ти кажав и претходно, дека еден споменици не поддржувам, и досега примерите кои ми ги даде никогаш не сум ги поддржал, воопшто не ми е битно во чија историја припаѓа споменикот, туку неговата културна поврзаност со просторот на кој се наоѓа?
и никаде не спомнав ни филип ни ченто, безвезе само во ендек ни оди муабетов... и напнуваш со тоа како Скендербег е поврзан со чаршијата и со калето, а никаде не објаснуваш зошто би ти поверувал во тоа...
и не се тера политика преку споменици, тоа е навистина глупо, нема врска колкав е бројот на споменици со тоа колку се еднакви народите... и дали имало 3 или 100 споменици
и самото тоа што буцкаш за големини, Ск2014, корелација на број на споменици и т.н. само повеќе ме тера да си претпоставувам од каде си ја инспирираш поддршката за плоштадов и со тоа помалку да ти ги вреднувам коментарите...

Edited by zabegan - 17-Jan-2012 at 21:30
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #323 Posted: 18-Jan-2012 at 00:31
Да не ширам во други правци, би резимирал вака: фрлање во ветар на 10 милиони евра, за непотребно мегаломанско премостување на булеварот Гоце Делчев.
И дур си фураме со филмот „еми батко се може, се има“, во стварност ќе продолжиме да си јадиме грахче...
http://www.youtube.com/watch?v=bdkKO-Mwu-8#t=02m28s

@ MyMacedonia
Сите работи што ги набројуваш како добри страни на плоштадов (и тоа без да навлегувам дали си во право) се содржеа и во компактната варијанта (а богами компактна и од финансиски аспект), без да се силува целиот околен простор, а за жал тоа се прави со единствена цел плоштадов стане најголем во државава.

Edited by Cloverstack - 18-Jan-2012 at 00:35
Back to Top
Block View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Block Quote  Post ReplyReply #324 Posted: 18-Jan-2012 at 05:17
Ова според мене е чисто политичко прашање,нема благе везе со архитектура,потреба,естетика...исклучиво политичко прашање со што крајниот резултат ќе биде формирање на помонументален пример на Косовска Митровица...

само што бариерите се неофициализирани но сепак видливи за обичните луѓе

но ајде да не забегуваме
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #325 Posted: 18-Jan-2012 at 06:57

Реално плоштадот како концепт за уредување на тој простор воопшто не е лош. И мене ми се допаѓа. Секогаш нели може и подобро, но и вака не е лошо. Ми се допаѓа што таа просторна целина би се оформила солидно со прилично пристоен елемент како што е плоштадот. Исто така се добива и голема пешачка површина и цврста врска на Чаршијата со културно-уметничкиот, а сега веќе и делумно административен центар на Скопје.... Како и да е склопот на МОБ и нејзината околина со Чаршијата како дел од скопското минато и културно наследство од ориентот би дал примамлива целина која вреди да се ‘‘истражува‘‘ континуирано. И од Скопјани, но и од толку посакуваните и бараните странски туристи.

Тргајќи ги на страна сите заднински намери и евентуални ситуации, како и меѓуетничките односи.... целата замисла воошто не е лоша и вреди да се реализира. И би била уште повеќе успешна ако етничките заедници во Македонија ги симнат сите пердиња, ги отргнат сите предрасуди и стереотипи и ги разрешат сите наметнати проблеми, за на крајот да се помират меѓусебе и да можеме да збориме за меѓуетнички соживот.

На некој ова му звучи и премногу оптимистично и нереално и тешко остварливо... но се надевам дека ќе дојде ден кога работите ќе станат толку очигледни, проблемите ќе станат толку ирационални што никој нема да има корист од нивно евентуално продлабочување, ако воопшто им се дозволи... Едноставно ќе ни се здосади од овие глупи меѓуетнички закачки, пребирања, препреки.... 

Кога ќе дојде тој ден, ќе видиме. Но во секој случај посакувам се‘ најдобро да биде. А може да биде, ако се сака... Живееме заедно, што да се прави, таква ни е судбината Тогаш треба да се освестиме и да почнеме вистински заедно да ја живееме. И едните, и другите, третите, четвртите....

Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #326 Posted: 18-Jan-2012 at 14:45
Zabegan kakvo lokalno znacenje? Ima golem broj albanci pa zatoa ima lokalno znacenje za albancite. Epa sega znam deka ne e vo red deka ima znacenje najvekje za albancite no ne mi ostanuva drugo da kazam osven deka makedoncite i turcite da go respektiraat plostadot i Spomenikot i da go procenuvaat kako svoj ili zaednicki.
Ima golem broj opstini sto imaat samo eden Spomenik sto im pripagja na samo edna nacionalnost, no toa ne znaci deka proektot e los i e zabraneto za drugite, so ova sakam da kazam deka ne e se perfekt, no treba so toa da se snaogjas. Taka e , sto da prajme sega?

@ clo tebe kako nekolku drugi forumci te/gi revoltira goleminata na plostadot. Za mene moze plostadot pomal da bide, ne mi preci, plostad si e plostad. Zavisi kako se dogovorile Ohno nasite politicari.
Inace slusam mnogu forumci sto vednas mislat na mitrovica podelnost itn. Toa zavisi kako ja gleda situacijata. Mene vo pocetok nisto ne mi precise, sega malku poradi eden minister od ,,regionov,, ama mislam deka do takava situacija kako vo Kosovo nikogas nema da dojde. Da cekame, pa kje vidime sto kje pokaze vremeto.

@fossil Cheersistoto go delam so tebe no kako sto rekov, zavisi od koja strana se gleda proektot.
Back to Top
mladen_s View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mladen_s Quote  Post ReplyReply #327 Posted: 18-Jan-2012 at 15:06
Го разгледувам проектов и не можам да разберам зошто е толку битно да се покријат дуќанчињата? Планирано е огромно (преголемо ако се прашувам јас) празно плато, ама на сите рендери како најважна работа се истакнува издигнатиот дел кој ќе ги покрие објектите кои сосема солидно се вклопуваа во чаршијата и се пример за обид за градење во склад со традицијата (дали некој може да најде кој ги проектирал?). Разбирам дека на политичарите им требаат видливи резултати на краток рок, ама ова ми е малку бесмислено. Подобро да почнат со поплочување на паркингот, многу побргу и полесно ќе се добие фин простор за собири..
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #328 Posted: 18-Jan-2012 at 15:10
Нема потреба од форумска дискусија за ова. Ако вака гледаме на многу места во градов може да направиме плоштади. Дали е тоа поентата?
Лечење комплекси од нивна и политичко комшензирање од наша страна, ништо повеќе.
Кога веќе плоштад Македонија е "наш", а овој демек "нивни" да не испадне за неколку години и таму триумфална да треба!?
Еден град, поделен на 2 дела со 2 плоштади од секој брег на реката...сите знаеме каде води тоа...

Тие пари можеше за 100 подобри проекти да се дадеа, исто како и купот споменици од другата страна на вардар...кога еден ќе повлече и другиот тера.
така да
   браво за проектот, многу е убав

*се надевам не навредив никој само ја доловував сликата
Back to Top
Petar View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Quote  Post ReplyReply #329 Posted: 18-Jan-2012 at 15:19
Mene poveke me interesira i zagrizuva izvedbata na plostadot otkolku toj "nas"/"niven" problem... Neka go napravat ubavo i nega go iscistat toj prostor i jas ke bidam sreken.
Se nadevam deka so samata izgradba i egzekucija nema da se prikrie vlezot vo Turskata carsija tuku ke se istakne uste poveke, a so toa sto ovoj proekt e idea na Albanskata zaednica se nadevam deka samite tie poveke ke se grizat za negovata sostojba.

Edited by Cloverstack - 18-Jan-2012 at 17:08
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #330 Posted: 18-Jan-2012 at 15:28
Originally posted by Petar

Mene poveke me interesira i zagrizuva izvedbata na plostadot otkolku toj "nas"/"niven" problem... Neka go napravat ubavo i nega go iscistat toj prostor i jas ke bidam sreken.
Se nadevam deka so samata izgradba i egzekucija nema da se prikrie vlezot vo Turskata carsija tuku ke se istakne uste poveke, a so toa sto ovoj proekt e idea na Albanskata zaednica se nadevam deka samite tie poveke ke se grizat za negovata sostojba.

Zosto moe, tvoe, nie, tie?Se vo edna drzava e  nema tuka nasa vasa...

Edited by Cloverstack - 18-Jan-2012 at 17:08
Back to Top
Petar View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Quote  Post ReplyReply #331 Posted: 18-Jan-2012 at 15:48

Zosto moe, tvoe, nie, tie?Se vo edna drzava e  nema tuka nasa vasa...

Se soglasuvam. Ovaa drzava e na site sto ziveat vo nea i treba site podednakvo da se grizime za nea. 

Edited by Cloverstack - 18-Jan-2012 at 17:09
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #332 Posted: 18-Jan-2012 at 18:22
Originally posted by mladen_s

Го разгледувам проектов и не можам да разберам зошто е толку битно да се покријат дуќанчињата? Планирано е огромно (преголемо ако се прашувам јас) празно плато, ама на сите рендери како најважна работа се истакнува издигнатиот дел кој ќе ги покрие објектите кои сосема солидно се вклопуваа во чаршијата и се пример за обид за градење во склад со традицијата (дали некој може да најде кој ги проектирал?). Разбирам дека на политичарите им требаат видливи резултати на краток рок, ама ова ми е малку бесмислено. Подобро да почнат со поплочување на паркингот, многу побргу и полесно ќе се добие фин простор за собири..

Момоза Несторова Томиќ е автор (или еден од авторите, не е прецизно наведено дали проектот е нејзин самостоен или тимски):

http://www.build.mk/?p=10399

http://www.build.mk/?p=10730

Back to Top
mladen_s View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mladen_s Quote  Post ReplyReply #333 Posted: 18-Jan-2012 at 18:28

Да, знаев дека сум читал на форумов (книгата на Токарев ја има online, ама мислам дека баш оваа страница недостига, а мене баш таа книга не ми е вратена). Епа, ист случај како и со владината зграда...

Edited by mladen_s - 18-Jan-2012 at 18:29
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #334 Posted: 18-Jan-2012 at 19:50

Zabegan kakvo lokalno znacenje? Ima golem broj albanci pa zatoa ima lokalno znacenje za albancite. Epa sega znam deka ne e vo red deka ima znacenje najvekje za albancite no ne mi ostanuva drugo da kazam osven deka makedoncite i turcite da go respektiraat plostadot i Spomenikot i da go procenuvaat kako svoj ili zaednicki.
Ima golem broj opstini sto imaat samo eden Spomenik sto im pripagja na samo edna nacionalnost, no toa ne znaci deka proektot e los i e zabraneto za drugite, so ova sakam da kazam deka ne e se perfekt, no treba so toa da se snaogjas. Taka e , sto da prajme sega?

@ clo tebe kako nekolku drugi forumci te/gi revoltira goleminata na plostadot. Za mene moze plostadot pomal da bide, ne mi preci, plostad si e plostad. Zavisi kako se dogovorile Ohno nasite politicari.
Inace slusam mnogu forumci sto vednas mislat na mitrovica podelnost itn. Toa zavisi kako ja gleda situacijata. Mene vo pocetok nisto ne mi precise, sega malku poradi eden minister od ,,regionov,, ama mislam deka do takava situacija kako vo Kosovo nikogas nema da dojde. Da cekame, pa kje vidime sto kje pokaze vremeto.

@fossil Cheersistoto go delam so tebe no kako sto rekov, zavisi od koja strana se gleda proektot.
една иста дискусија ја вергламе во празно, ти мене не ме разбираш, а и јас богами веќе не можам да те разберам тебе, затоа тука нека сопре дискусијата околу споменикот, името и културните значења
од различна гледна точка дискустираме и затоа не ни оди...
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #335 Posted: 18-Jan-2012 at 19:53
Originally posted by FoSsiL

Реално плоштадот како концепт за уредување на тој простор воопшто не е лош. И мене ми се допаѓа. Секогаш нели може и подобро, но и вака не е лошо. Ми се допаѓа што таа просторна целина би се оформила солидно со прилично пристоен елемент како што е плоштадот. Исто така се добива и голема пешачка површина и цврста врска на Чаршијата со културно-уметничкиот, а сега веќе и делумно административен центар на Скопје.... Како и да е склопот на МОБ и нејзината околина со Чаршијата како дел од скопското минато и културно наследство од ориентот би дал примамлива целина која вреди да се ‘‘истражува‘‘ континуирано. И од Скопјани, но и од толку посакуваните и бараните странски туристи.

баш ова што го нагласуваш како доблест на планов, е негова најголема маана

од аспект на пешачка зона, најмалку е оправдан, можеби ќе даде просторна целина која досега ја сопирал булеварот, ама дефинитивно нема да поддржи никакво движење, од страната на МОБ, буквално целиот простор е забарикадиран, а природни движења скоро и да нема, единствениот мост кој водеше од центар натаму, го отераа да влага во објект, а и да го испланираа убаво, народ после тоа ќе требаше да се движи по сокачиња и изместени лавиринти, меѓу објекти кои сами по себе не привлекуват пешаци како минувачи... единствената врска на плоштадов со надворешниот свет, се стоковната куќа, која веќе третира едно движење Центар - Стара чаршија, и улицата Стив Наумов, која го поддржува движењето Центар - Битпазар... овие две движења не водат кон плоштадот, туку го „одминуваат“ од страните

а плоштадот сам по себе, многу е тешко дека ќе привлече пешаци, на него нема никаква содржина, апсолутна, проста, рамна плоча е, ниту фонтани, ни зеленило, ни урбана опрема, споменик, ништо... а проектот сам по себе бара модификација на таа делница од булеварот и цела конструкција за плочата, што и не дозволува многу содржини на површината

Edited by zabegan - 18-Jan-2012 at 20:12
Back to Top
Superman View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Superman Quote  Post ReplyReply #336 Posted: 18-Jan-2012 at 22:45
Originally posted by mladen_s

Го разгледувам проектов и не можам да разберам зошто е толку битно да се покријат дуќанчињата? Планирано е огромно (преголемо ако се прашувам јас) празно плато, ама на сите рендери како најважна работа се истакнува издигнатиот дел кој ќе ги покрие објектите кои сосема солидно се вклопуваа во чаршијата и се пример за обид за градење во склад со традицијата.

Целосно се согласувам, дуќанчињата ќе си дојдеа повеќе до израз во прв ред пред плоштадот, но вака кафулињата во нив ќе добијат големи летни тераси во права смисла на зборот

Edited by Superman - 18-Jan-2012 at 22:47
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
Back to Top
CenterCityKid View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote CenterCityKid Quote  Post ReplyReply #337 Posted: 19-Jan-2012 at 05:08
Zabegan ima pravo. Plostadot ne e pozicioniran kade lugjeto normalno se dvizat. Nedostatokot na sodrzini e isto golem minus. Ednostavno e ogromen plocnik. Ne moze da ima drva i ne moze da ima fontani zatoa sto ima pod povrsinata ulica (nema kade da idat koreni na drva, masinerija za fontani). Plus, ne gledam koj kje se osudi da ide po toj plostad sred zestinite vo leto.

A deka ima politicka motivacija plostadov, ima. No ne e se' bas kako sto se prenesuva ovde. Mislam deka lokalnite vlasti vo Cair sakaat da pokazat pred nivniot elektorat deka ete mozat da protnat ovolkav megalomanski proekt pokraj Gruevski i deka ne se irelevantni clenovi vo vladata.
Back to Top
stratus View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote stratus Quote  Post ReplyReply #338 Posted: 19-Jan-2012 at 17:35
Според мене овој плоштад, веќе кога се прави, би бил одличен за митинзи, концерти и различни собири од таков тип со бина и многу народ, без разлика на тоа дали се албанци или македонци. Е во строг центар и ќе е голема неискористена површина. Па и така главниот плоштад е мислам помал и е исполнет со фонтана, споменици, клупи, дрвја...
Сепак подобро е од политички причини што се оди на второто решение, иако е поскапо и побесмислено. Мислам дека на овој плоштад ќе има мешање на албанци и македонци што е добро. Инаку навистина ќе се одделеше, а вака и чаршијата ќе се соедини кон центар и нема да е заборавено мрачно место.
Се на се, иако не е некое архитектонско достигнување, иако навидум се прави на глупава локација (над булевар), долгорочно мислам дека сепак ќе се покажи како добро решение и затоа и го подржувам.
Само доколку би можеле да го сменат типот на плочки, нека бидат како на плоштад Македонија, на пример..
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #339 Posted: 19-Jan-2012 at 18:14
луѓе, значи да разјасниме една работа... плоштад како прво не се прави, и не служи за митинзи, концерти и што се не друго, плоштадот си настанува сам по себе, во моментот кога ќе се вкрстат повеќе коридори, а подоцна некој тоа само го уредува...
и плоштад, во денешно време, најпрво служи како пешачка раскрсница, а се друго што се одвива на него доаѓа автоматски со неговата централна положбамеѓу коридорите
спомениците најчесто се ставаат на плоштади, бидејќи тука се разминуваат сите луѓе и има најголема можност сите да го видат, плус тоа, самиот споменик добива поголема почит кога е ставен во центар на внимание

се друго би било само едно обично плато, кое или опслужува влез на некој објект, или пак само потполнува мали површини каде што има пешачки празнини и шитринки

ние мислам дека сме единствени во светот, што „градиме“ плоштади кај ни текне и што всушност правиме плоштад од нула, пред да изградиме улици, што би се рекло

Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #340 Posted: 19-Jan-2012 at 19:29
Ова не е плоштад, плоштад се формира, не се назначува.

Основно правило по кое се формира плоштад е "влевање" на повеќе главни пешачки улици во една поголема пешачка површина, а ова нема врска со случајот пред Старата Скопска чаршија, така да, ова и плоштад = магаре и музика.

Edited by HugoGoulding - 19-Jan-2012 at 19:45
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1516171819 39>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.188 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.