![]() |
![]() |
![]() |
Мост на цивилизациите во Македонија (Мост Око) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1213141516 28> |
Author | ||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
мостот око се знае зошто е направен и постојано се обидуваат да го покријат тоа, сега дури и туристичка атракција ќе бил
![]() и не знам зошто не можат да си го одлепат тоа „туристичка атракција“ од јазик општо за се ново што ќе се изгради, погрешно е од толку многу аспекти да почнуваме со урбанизмот тргнувајќи од таква фраза... |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
1
![]() 2 ![]() |
||
![]() |
||
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
ПРОЛОНГИРАНО ВРЕМЕТО ЗА ДОВРШУВАЊЕ НА НОВИОТ МОСТ ПРЕКУ ВАРДАР
"Око" ќе прогледа напролет !? Причината за доцнењето на градежните активности, како што дознаваме, лежи во проблемот што го имале работниците со некоја градежна машина која се заглавила на металната конструкција Првите минувачи преку новиот мост Окоо, кој како дел од проектот Скопје 20144 се гради веднаш до Камениот мост, ќе можат да поминат дури напролет идната година. Како што дознаваме, застојот во изградбата на директната пешачка врска преку Вардар меѓу Градскиот трговски центар и Уставниот суд, го направила градежна машина која се заглавила на металната конструкција. Оваа информација ја потврди градоначалникот на Општина Центар, Владимир Тодоровиќ, но не и работниците кои работат на терен. - Мостот Окоо требаше да биде пуштен во употреба овој месец, но тоа нема да се случи. Работниците имале некаков проблем со некоја од машините која им се заглавила и поради тоа беше стопирана градбата. Но, моментално се се одвива по предвидениот тек и кон средината на 2012 мостот, нормално доколку не послужат временските услови, би требало да биде готов, изјави првиот човек на општината која го финансира градењето на "Око". Работниците, пак, велат дека немало никаков дефект и тврдат дека градежните активности се одвиваат според предвиденото, а дека изградбата на бетонската конструкција бара огромна работа и многу време. - Досега е направено речиси 80 отсто од бетонската конструкција на мостот. Се надеваме дека кон крајот на оваа година ќе завршиме со неа, за да може да почне мостот да се украсува. Не доцниме, туку има многу работа. Само во столбовите имаме потрошено 650 тони бетон, а за другото да не збориме, ни открија работниците, при тоа додавајќи ни дека на нивната брзина и продуктивност ќе влијаат и временските услови. Според плановите на мостот ќе има 28 скулптури излеани во бронза, по 14 од двете страни. Сите ќе бидат со висина од 2 метри, освен скулптурата Пајонска свештеничкаа, која ќе биде висока 3 метри и ќе стои на средината на мостот Окоо, а нејзин автор е Сретко Јовановски. Од овие 28 скулптури, најмногу - седум - се на авторката Валентина Стефановска, која воедно е и креатор на фонтаната на плоштадот Македонијаа и на скулптурите Воин на коњњ и Порта Македонијаа. Сите тие се веќе во фаза на леење во леарницата Браќа Јеремиќќ во Белград. За изградбата ќе бидат потрошени 1,5 милион евра, а за скулптурите 170.000 евра. (Ив. Т) фото: Д. Митрески http://www.vecer.com.mk/?ItemID=961EEE30BEFB5945A0480D2D79EB87D |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
1
![]() 2 ![]() |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
деновиве се поставува насип од јужната страна на мостот до половина река,највероватно ќе следи бетонирање кое ќе се изведи од реката поради нејзината широчина
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
|
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
незнам,мене таква ми е логиката
|
||
![]() |
||
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
|
Пошто се гради нова зграда во комплексот каде што работам, имав можност да се се изнагледам како ја градеа карабината, и од она што можев да видам таа пумпата за бетон што ја користата за бетонирање на високи катови ради рамнотежа неможе премногу да иде во далечина. освен тоа може ќе бетонираат со две до три пумпи наеднаш, пошто во тие делови очигледно треба да влезе големо количество бетон. |
||
![]() |
||
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
|
Владимир Тодоровиќ, градоначалник на Општина Центар и жител на држава која „може да си дозволи“. |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Секако дека можеме... исто како што можеме да одиме по кафиња по клубови и забави... а притоа да сме гола вода.... и по дома да јадеме леб и ајвар и евентуално сирење (само како метафора, обожавам леб ајвар и сирење)... уствари... тоа е премногу хц за такви луѓе.... Како и да е... каков народ таква држава.... на нас ни е поважно како ќе изгледаме, отколку како ќе живееме... држава на маски... |
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
Фоссил нема лошо да идеш по кафиња, клубови и забави, напротив сам себе си јачаш социјален живот кој после тоа може да ти помогне у живототот. Плус има фини кафичи, пабови, клубови каде можеш ем ефтино ем добро да си поминеш. Поентата е што правиме со тие што киснат по Ленинова, Кеј, Македонија и што прават кафанска политика, која аналогно е претставена со овој проект. Иако сметав дека овој градоначалник е еден од поздраворазумскиве у државата, барем спрема проектите кои ги прави у Општина Центар, ипак со оваа фраза забегал ептен. Јбг тоа е коа по нечии туѓи инструкции работи. Иначе ова може да се сфати и како момент дека ние сеа иаме развиени два кеја рамномерно и дека можеме да си дозволиме изградба на повеќе мостови, затоа што би биле фреквентни. Ама и да е така, тоа не е доволен доказ дека треба да се изградат толку на мал простор. Ова веќе ми делува со сила терање народ да почне поише да циркулира од двете страни. |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Зборот ми беше... немаме за леб... а имаме за кафе, алкохол и облека... не е за сите... ама за повеќето важи... Социјализирање? хмм... да беше... ама мене повеќе ми личи на оговарање, оговарање, оговарање... и други небитни за живот глупости... незнам можеби ваша генерација е поразлично... ама наша е така... Сакам да кажам... додека живееме во илузии, и додека сме ментално заостанати, прости, неинтелегетни, необразовани... и се бавиме со глупости... не сме доволно свесни да приметиме каков живот навистина живееме... Аналогно на ова... ја поврзувам изјавата на градоначалникот... околу мостовите, и конкретно за мостов Око.... Edited by FoSsiL - 29-Jan-2012 at 02:23 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
се согласувам со Фосил.кај нас околу 90% на тие што одат на работа се со кола а се сами внатре.ем кажуваме дека сме сиромашна држава,ем тераме некој филмови.гарантирам дека луѓето што шетаат низ центар се во најмала рака исто скапо облечени како и тие на запад,а и со сличен автопарк се.
изјавата на градоначалникот ја ставам во истиот овој контекст.ем кажуваме дека немаме,ем тераме малу повеќе луксуз него што заслужуваме и заработуваме. едноставно во све треба да си ги пуштиме нозете колку што е чергата,освен ако не се викаме Грција |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
и бај д веј... ова е само Скопје... а другите градови... бетер... (пропорционално) Edited by FoSsiL - 29-Jan-2012 at 02:36 |
||
![]() |
||
Граѓанин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 233 |
![]() ![]() |
|
Самото излагање е доволен показател дека тоа што го зборуваш е мошне лично и субјективно гледиште. Јас, да речеме, сум престојувал во многу земји на различни континенти и воопшто немам таков впечаток за скопското население. Edited by Граѓанин - 29-Jan-2012 at 10:23 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
премногу застранувате од основната поента на FoSsiL, не знам дали ќе ми дозволи да го преформулирам, ама поентата беше: „Зошто воопшто правиме мост од кој нема никаква сообраќајна потреба, и тоа во погрешно време?“
работата е што поради вакви проекти или поточно, мостови, утре некој со сета дрскост ќе каже дека немало пари за некој од мостовите кои се предвидени и треба да поддржуваат и тоа како важни сообраќајници за Градот, при развојот во буквално сите сфери... и сето тоа е голема фрустрација кога ќе видиш колку мостов е бедно безначаен за Скопскиот сообраќаен развој, со неговата локација за која милион пати беше потврдено дека е катастрофална по повеќе стандарди... всушност и блискоста до други мостови е најмал проблем на мостов... затоа е споредбата со кафињата и сирењето, додека си трошиме време и средства на вакви капитални глупости, забораваме дека секој ден јадеме леб и сирење, бидејќи никој не се потрудил да најде време да зготви нешто за ручек и сите да бидеме сити и задоволни со себе... |
||
|
||
![]() |
||
Граѓанин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 233 |
![]() ![]() |
|
Поентата е лесно сфатлива и исправна. Кој може да го оправда украсното за сметка на неопходното.
Масовното навредување е најголемото застранување и не треба да помине без примедба. Edited by Граѓанин - 29-Jan-2012 at 23:44 |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Масовно навредување, as in навредување на интелектот на секој граѓанин во државата со отпочнување на проект како Скопје 2014? Да, не треба да помине без примедба. Но лесно поминува за жал.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Нека си каже кој што има за проектите, но не да го квалификува сиот народ со такви зборови. Тоа е недозволиво. Чуден штимунг владее на форумов. Се претендира дека постојат некакви стандарди, а од друга страна повеќе пати имам сретнато вакви испади, со многу благи (или често никакви) реакции од администраторите. А кога пред некое време посочив дека еден извор на информации (медиум) е лош, исвиркан и екстремен (што е мнозинско јавно мислење), добив опомени и бришење. Не знам... Edited by Граѓанин - 30-Jan-2012 at 01:03 |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1213141516 28> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |