build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Спортски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Од соседството

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 45678 17>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
vlatko.mk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote vlatko.mk Quote  Post ReplyReply #101 Posted: 31-Jul-2011 at 23:37
Originally posted by N23

Доказ како може нешто ружно, да се направи да изгледа прекрасно!. Еве идеја за нашиве додека не стават атлетска патека, да се постави црвена покривка врз неа, секако подобро ќе изгледа.

Ова е според мене најгрдиот национален стадион во европа -
одделени трибини - никаква симетрија ...

Нашата арена и со грдата, стара атлетска патека е далеку подобра од Максимир ...
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #102 Posted: 01-Aug-2011 at 00:20

Прашањето е многу јасно, дали Максимир изгледа многу поуаво после реновирањето?
- Изгледа.
Не е прашање дали е грд или не, него моментот е дека и нешто грдо ако се потрудиш и го реновираш може да стане убаво.
Секако дека сеуште не можат да се гордеат со Максимир, но бар нема да се срамат.
А тоа за одвоеноста на трибините не ти држи вода, па најголем дел од стадионите во Британија и Франција се со одделни трибини, а тоа никако не смета во нивната симпатичност и функционалност.
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #103 Posted: 24-Aug-2011 at 15:54
Ne znam dali e postirano ama eve uste ednas stadionot na Albanija Qemal Stafa
http://www.youtube.com/watch?v=MjxqGufLYGs&feature=related
Back to Top
Galileo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Galileo Quote  Post ReplyReply #104 Posted: 15-Dec-2011 at 12:58
500 Million Viewers to Enjoy Bulgaria's Bansko World Cup Starts

The alpine skiing World Cup starts for men and women scheduled to take place in Bulgaria's winter resort Bansko will be watched by more than 500 million viewers from all over the world, the Bulgarian Ski Federation has estimated.

Over 40 000 spectators are expected to watch the events live in person, according to the BGNES news agency. The two men's starts scheduled for February 18 and 19 2012 (Giant Slalom and Slalom) are expected to gather the top 100 performers in the two disciplines for the World Cup.

The two starts were originally scheduled to take place in Japan, but were canceled due to the recent earthquake and tsunami disaster in the Asian country in March 2011.

Bansko will also host the Women World Cup Slalom and Super Giant Slalom races on February 25 and 26. A total of 80 female skiers are to participate in the two prestigious events.

Bulgaria's top winter destination has become one of only 11 resorts in the world which have the privilege to host both men's and women's starts in one season.

The other 10 are Soelden (Aut), Levi (Fin), Val d'Isere (Fr), Lake Louise (Can), Munich (Ger), Garmisch-Partenkirchen (Ger), Moscow (Rus), Zagreb (Cro), Sochi (Rus) and Schladming (Aut), where the finals of 2011/2012 season are to be held.
http://www.novinite.com/view_news.php?id=134677 и http://www.banskoworldcup.com/
Back to Top
Galileo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Galileo Quote  Post ReplyReply #105 Posted: 16-Dec-2011 at 16:01
Monaco's Prince Albert to Do World Stars Charity in Bulgarian Ski Resort

Monaco's Prince Albert II will arrive in Bulgaria's Bansko ski resort in January to participate in a charity event organized by his Star Team for Children association and the Bulgarian Ski Federation.

The event will take place on January 27 and January 28, novsport.com informs. Prince Albert's visit has been confirmed by Arch. Mauro Serra, CEO of the charity association.

The Bansko event will aim at attracting children to get involved in sport activities and collecting money for the needy children.

Former Italian racing driver Riccardo Gabriele Patrese and former world rally champion Ari Vatanen are among the stars expected to participate in the charity event.

A.S. Star Team for Children was created in 1993 by Prince Albert of Monaco and Arch.Mauro Serra. The idea of creating this team arose from the fact the most important world sports and show business personalities live in Monaco.

The purpose of the "star team" is to collect funds for Monaco charity associations which are helping underprivileged children in the world. To this day, the team has held 32 sports and society events.

Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #106 Posted: 29-Jan-2012 at 00:53

Београдска Арена.

Прво ружниот дел, некако добив впечаток од задњиот пат коа бев до сеа дека малце ја запуштиле во поглед на тековно одржување.

1.

2.

Столчињата се полн погодок.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Back to Top
Block View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Block Quote  Post ReplyReply #107 Posted: 30-Jan-2012 at 10:09
Освен што има импресивен капацитет,аренава е тотално ругло,надворешно,внатрешно,естетски а и никој не им се нафаќа да ја одржува.
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #108 Posted: 30-Jan-2012 at 11:13

Previous

Ти експерт за арени да не си?

Back to Top
Spiridon View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Spiridon Quote  Post ReplyReply #109 Posted: 30-Jan-2012 at 21:49
Originally posted by Block

Освен што има импресивен капацитет,аренава е тотално ругло,надворешно,внатрешно,естетски а и никој не им се нафаќа да ја одржува.

Ruglo???Znaes li ti sto zboris voopsto?
Back to Top
Block View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Block Quote  Post ReplyReply #110 Posted: 05-Feb-2012 at 21:01
Знам дека личи надворешно на бункер и дека 350 дена во годината зјае празна.

ваквите проекти во Белград се честа работа иначе,слична е ситуацијата со храмот Свети Сава.

Edited by Block - 05-Feb-2012 at 21:02
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #111 Posted: 05-Feb-2012 at 22:57

Бидејќи неам намера да се карам за проект кој не не засега претерано многу, само отвори вики и разледај ги америчките арени од надвор и спореди ја со аренава и иди кажи им на америте дека на бункер им личат арените.

Друга страна, не знам од кај ти се информацииве дека е празна. Најмалце по 2-3 концерти месечно има во Београдска Арена. Плус, овде редовно се игра дејвис и фед куп у тенис, Партизан ја користи за ТОП 16 фаза Евролига, се играше светска лига одбојка, а и не е само салата предмет на интерес, внатре има и други дешавки, изложби, разни други ивенти кои се случуваат внатре во арената, али не во салата.

Не се секирај, многу поискористена е него ли нашана сала.

Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #112 Posted: 10-Feb-2012 at 16:48
Originally posted by N23

Бидејќи неам намера да се карам за проект кој не не засега претерано многу, само отвори вики и разледај ги америчките арени од надвор и спореди ја со аренава и иди кажи им на америте дека на бункер им личат арените.

Друга страна, не знам од кај ти се информацииве дека е празна. Најмалце по 2-3 концерти месечно има во Београдска Арена. Плус, овде редовно се игра дејвис и фед куп у тенис, Партизан ја користи за ТОП 16 фаза Евролига, се играше светска лига одбојка, а и не е само салата предмет на интерес, внатре има и други дешавки, изложби, разни други ивенти кои се случуваат внатре во арената, али не во салата.

Не се секирај, многу поискористена е него ли нашана сала.

Еве јас ќе ти кажам, зошто многу често сум во Белград и сум зборел со Белграѓани за салава. Тотална утка е, преголема сала за нација која и нема баш јаки клубови во спортови кои полнат сали. Партизан 3-4 пати годишно АКО изигра Евролига тука и толку. Концерти 2-3 месечно??? мала грешка си изгледа. 2, максимум 3 концерти имаат во година во салава. Се друго, можеш да провериш и на сајтот е минорно. Дејвис куп еднаш освоија и толку им е за следни 10тина години, ФЕД куп се катастрофа. Одбојка, Ракомет па и кошарка немаат други јаки Белградски тимови кои би ја полнеле салава. Се на се, Борис Трајковски со куглањето, билјардот, теретаната, хокејот, картингот, пинг-понг, Торус, мала сала за бадмингтон и слични спортови е далеку поискористена во однос на Белградска Арена

А да не заборавам, нашава сала ја полни репрезентација кошарка и ракомет, како и Металург (ЛШ) а од следна сезона и МЗТ за Јадранска лига. КК Партизан за разлика од овие 2 наши клуба си го има Пионир и таму игра 99% од натпреварите, за разлика од бедните сали во Аеродром и Автокоманда
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #113 Posted: 10-Feb-2012 at 17:48

Previous

Многу ми е ќејф "експерти" коа ќе се јават и со познавање за се. "Само" 7 евенти во салава ќе има до Јуни, од кои најмалку 4 ќе ја исполнат до крај. А да не зборам дека од коа е изградена, 7 година веќе, по неколку концерти направија Аца Лукас, Ван Гог, Рибља Чорба, Цеца и уште низа други домашни изведувачи коа ја преполнија арена, а тука ги изоставувам и бројните концерти на странски изведувачи, а да не заборавиме чак и покојниот Тоше тука имаше концерт. (за мусиката која ја форсираат не е место за дебата, факт е дека носат кеш за Арена).

На исто ниво ми реплицираш као и љубителите на СК2014, полн пост со деградација, без ефективен аргумент. Ако читаш добро, велам РЕДОВНО СЕ ИГРА, а не каков е успехот на репрезентациите, а и не барав од тебе мислење каков им е тенисот, кој што ако толку те интересира е далеку од катастрофален, па чак и женскиот. 

Да, реално проблем им е да ја одржаваат, ама да те потсетам проблем беше и кај нас, се додека не ја зема државата. И сеа сите мислиме како нема проблем со одржавање, а уствари нема зашто се црпат народни пари од буџетот.

Затоа додека ние ја имаме БТ, Београд веќе организираше финалиња во ЕП во ракомет, кошарка, Светска лига одбојка, едно од најскапите светски такмичења, плус репрезентацијата на Србија сите натпревари во квалификациите за европското првенство во кошарка 2009, во текот на 2008 ги изигра токму во Арена, со просек од најмалце 17 000 гледачи по текма. Плус, ниту една сала не може да биде искористена нон-стоп, на крај краева види Палау Сан Жорди во Барса, или Паласио де Депортес, Каха Магика и Висталегре во Мадрид колку се искористени, или Арена Загреб колку е искористена (дури во последнава година почна почесто да се користи Арена Загреб за кошарка, рукомет и хокеј).

Плус, ако се знае дека КК Партизан се бори за А лиценца во Евролига, за која е блиску, мора да има сала со 10 000+ седишта, што значи дека кај и да е Пионир ќе стане минато за Евролига. И за среќа на тамошниот народ, многу подобро неколку години делумна искористеност на огромна Арена, која кога тогаш сигурно ќе си ја исполни својата намена, за разлика од нас кои еднаш изградивме сала, за по некоја година да имаме потреба да изградиме уште една.

Арена Београд е еден од ретките проекти на Балканот со долгорочен план. 

А по твоја логика и Бугарите џабе ја изградија Армеец, кога имаат лоша кошарка, па единствено останува да се користи за одбојка. Просек на Лукоил годинава во кошаркарскиот Еврокуп беше околу 4000-5000 луѓе, па тоа не значи дека е утка.

А со Београѓаните со кои си зборел, провери, можда навијаат за Ѕвезда.

Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #114 Posted: 13-Feb-2012 at 17:30
Originally posted by N23

Previous

Многу ми е ќејф "експерти" коа ќе се јават и со познавање за се. "Само" 7 евенти во салава ќе има до Јуни, од кои најмалку 4 ќе ја исполнат до крај. А да не зборам дека од коа е изградена, 7 година веќе, по неколку концерти направија Аца Лукас, Ван Гог, Рибља Чорба, Цеца и уште низа други домашни изведувачи коа ја преполнија арена, а тука ги изоставувам и бројните концерти на странски изведувачи, а да не заборавиме чак и покојниот Тоше тука имаше концерт. (за мусиката која ја форсираат не е место за дебата, факт е дека носат кеш за Арена).

На исто ниво ми реплицираш као и љубителите на СК2014, полн пост со деградација, без ефективен аргумент. Ако читаш добро, велам РЕДОВНО СЕ ИГРА, а не каков е успехот на репрезентациите, а и не барав од тебе мислење каков им е тенисот, кој што ако толку те интересира е далеку од катастрофален, па чак и женскиот. 

Да, реално проблем им е да ја одржаваат, ама да те потсетам проблем беше и кај нас, се додека не ја зема државата. И сеа сите мислиме како нема проблем со одржавање, а уствари нема зашто се црпат народни пари од буџетот.

Факт е дека НИКОЈ од Белград не е задоволен од искористеноста на салата, а и како би биле кога ете и сам кажа до Јуни ќе има 7 настани(Тони Цетински, ASOT и Sensation може ќе ја наполнат), додека другите се жива трагедија ( Yamato, ЕП борење со макс 20 гледачи, Pink Martini i Cirque du Soleil). Значи еве нека се и 7 исполнувања со културно/музички настани. Додај на тоа уште толку во втората полавина на 2012. Партизан сезонава нема да игра во Арена зошто испадна, Дејвис/ФЕД купови играат во Ниш. Останува уште некој меч евентуално одбојка и толку. Се на се, тоа се 15-20 дена функционалност од 365 дена во годината. А да не спомнувам колку само големината на салата си влече и трошоци како осветлување, топлење/ладење и слични додатни глупости.

Споредбено Б.Т може сезонава нема да има многу спортски настани, ама еве да ги наброиме: Минимум 2 меча Металург оваа сезона и уште 2 ако не и повеќе следна сезона(од септември). МЗТ Скопје уште 3-5 меча пред преполна сала во Јадранска лига, ракомет бараж со Шпанија мажи. На тоа додај и искористеност на придружни објекти(10тина на број) сигурен сум дека Б.Т е поискористена односно попрофитабилна од Белградска Арена која за жал е само една голема утка во една голема и сиромашна земја

П.С: Прашај што мислат луѓе од други градови за Белградска Арена и ќе ти стане јасно дека освен тебе и градоначалникот на Белград нема друг човек што толку ја оправдува

За Арената во Загреб па да не збориме, патетика во искористеноста
Back to Top
nenad View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nenad Quote  Post ReplyReply #115 Posted: 13-Feb-2012 at 18:32
Арена Белградкса и Арена Загребска се примери дека не треба да се залетува во градењето на вакви капацитети. Арена е убава, но е прескапа, видов некаде податок дека за да ваква градба биде исплатлива теба 15 дена во месецот да биде активна,
А тоа ни едната ни другата не се. Исто така Сплит има лоши искуства. МОнументална сала, без спортски настани. зса БГ ќе беше доволно и 10 до 15 илјади, но мораа да изградат за КОшарксрското првенство, така да ја направија. Се наоѓа повремено за некои настани, но рентабилна НЕ Е
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #116 Posted: 13-Feb-2012 at 18:42

Previous

Види, ти одиш спрема разговори со некои луѓе. Ја па иам спротивни аргументи. Со кој и да сум разговарал од Србија, не само од Белград, никој не ми рекол дека е незадоволен од салава. Така да во овој поглед на исто рамниште сме.

Да не беше салава, Србија немаше да организира ниту едно европско такмичење, како што беа европските кошарка и ракомет. Исто и со светска лига одбојка. Факт е дека секој милионски град МОРА да има голема арена. Никаде арените не се искористени целосно, тоа и не е поента, иако како што спомнав, со новите правила на УЛЕБ, тимовите со А-лиценци мора да играат во сали со повеќе од 10 000 капацитет, така да Арена е аргумент плус Партизан да добие А-лиценца. Оваа година Србија игра кошарка квалификации, па за очекување е дел од утакмицте да ги игра во Арена.

Од друга страна ние со Б.Т. не можеме за ништо да конкурираме. Да не се заборави дека бевме во конкуренција со Хрватска за организирање на изминатото ЕП во футсал, кое не го добивме само ради салите во Сплит и Загреб. И уште една битна ствар, Б.Т. е рентабилна само заради помошта од државата.

Не спорам дека Б.Т. не е поискористена спортски него ли аренава во Белград, ама тоа е затоа што ние немаме друга репрезентативна сала. Еве сеа и Ниш станува конкурент на Белград, исто како и Нови Сад. Да не се заборави дека Македонија играше квалификации во оваа сала и рукомет и баскет, али најголем дел од утакмиците беа 80-тина посто исполнети. Ракомет едино ја исполнивме со Исланд 2008 и со Б и Х 2011, додека кошарка на утакмиците со Естонија 2008 и В. Британија и Б и Х 2010. Видовме колку беше слабо исполнета на трофејот Македонија.

Јасно е дека толкава сала е тешко финансиски исплатлива за метропола со финансиска ситуација каква што има Белград, но на долг план е секако полн погодок.

П.С. Јамато доаѓа по втор пат ако не се лажам во Белград, поради големата заинтересираност.

Back to Top
vladegf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vladegf Quote  Post ReplyReply #117 Posted: 13-Feb-2012 at 19:47
во Сараево од тежината се урнал кровот на спортскиот центар Скендерија, и кровот на стадионот Грбавица
Back to Top
nenad View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nenad Quote  Post ReplyReply #118 Posted: 13-Feb-2012 at 20:02
види не зборам од памет, јас сум сместен на неколку минути од Арената во БГ, а и често одам на случувања таму. КОи морам да кажам се ретки. Т.е. неко колку што менаџметнот би сакал. имам пријател кој е дел од тој менаџмент. НО нејсе, нема да полемизирам за тоа, тоа е работа на филозофија која кај секого е различна. арена е финансиски покриена од градот и државата, па иако економски е во минус, она работи, навистина сите тие првенства кои ги набројуваш не ќе се одржеа ако не беше таа сала. Партизан можда ќе игра во неа а можеби и не. Тие повеќе сакаат да играат во Пионир бидејќи атмосферата е таму подобра, Арена е стерилна за навивање, звукот се губи и упива. НО добра е за концерти. А после тоа што се случи со хрватските навивачи прашање е дали ќе добијат организација на голем светско или европско првенство.

како што реков, има две физиологии: или си мегаломан па ќе субвенционираш нерантабилна мегаломаска сала за да добиеш организација на евенти или 2) ќе бидеш рационален па ќе изградиш сала која ќе биде одржлива и економски исплатлива. Но нема да добиеш организација....
Back to Top
ink View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ink Quote  Post ReplyReply #119 Posted: 13-Feb-2012 at 23:04
Originally posted by nenad

Арена Белградкса и Арена Загребска се примери дека не треба да се залетува во градењето на вакви капацитети. Арена е убава, но е прескапа, видов некаде податок дека за да ваква градба биде исплатлива теба 15 дена во месецот да биде активна,
А тоа ни едната ни другата не се. Исто така Сплит има лоши искуства. МОнументална сала, без спортски настани. зса БГ ќе беше доволно и 10 до 15 илјади, но мораа да изградат за КОшарксрското првенство, така да ја направија. Се наоѓа повремено за некои настани, но рентабилна НЕ Е

Арена Армеец во Софиja беше изградена не заради кошаркари, а заштото наjдобрата сала во државата беше во Варна и Софиja како столица немаше нормална сала. И ако кошаркарите не са ни добри, но волеjболистите са добри и во Софиja немаше  каде да доjдат да играт. Одеха Варна, а и таа веке е мала сала само  5 500 места. Сега се зборува за изградба на нов национален стадион, но се уште не му определено местото.

Edited by ink - 13-Feb-2012 at 23:10
Back to Top
pavche View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote pavche Quote  Post ReplyReply #120 Posted: 14-Feb-2012 at 08:54
Previous Кадето пише "БГ"се има предвид Белград, не Бугариja Smile
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 45678 17>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.219 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.