![]() |
![]() |
![]() |
Од соседството |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 17> |
Author | |
vlatko.mk ![]() Senior Member ![]() Joined: 17-Sep-2010 Online Status: Offline Posts: 259 |
![]() ![]() |
Ова е според мене најгрдиот национален стадион во европа - одделени трибини - никаква симетрија ... Нашата арена и со грдата, стара атлетска патека е далеку подобра од Максимир ... |
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
![]() Прашањето е многу јасно, дали Максимир изгледа многу поуаво после реновирањето? - Изгледа. Не е прашање дали е грд или не, него моментот е дека и нешто грдо ако се потрудиш и го реновираш може да стане убаво. Секако дека сеуште не можат да се гордеат со Максимир, но бар нема да се срамат. А тоа за одвоеноста на трибините не ти држи вода, па најголем дел од стадионите во Британија и Франција се со одделни трибини, а тоа никако не смета во нивната симпатичност и функционалност. |
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
Ne znam dali e postirano ama eve uste ednas stadionot na Albanija Qemal Stafa
http://www.youtube.com/watch?v=MjxqGufLYGs&feature=related |
|
![]() |
|
Galileo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-May-2010 Location: Wien Online Status: Offline Posts: 1549 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Galileo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-May-2010 Location: Wien Online Status: Offline Posts: 1549 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
Београдска Арена. Прво ружниот дел, некако добив впечаток од задњиот пат коа бев до сеа дека малце ја запуштиле во поглед на тековно одржување. 1. 2. Столчињата се полн погодок. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. |
|
![]() |
|
Block ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 18-Dec-2011 Location: Карпошово Online Status: Offline Posts: 377 |
![]() ![]() |
Освен што има импресивен капацитет,аренава е тотално ругло,надворешно,внатрешно,естетски а и никој не им се нафаќа да ја одржува.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ти експерт за арени да не си? |
|
![]() |
|
Spiridon ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 03-Oct-2011 Online Status: Offline Posts: 70 |
![]() ![]() |
Ruglo???Znaes li ti sto zboris voopsto? |
|
![]() |
|
Block ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 18-Dec-2011 Location: Карпошово Online Status: Offline Posts: 377 |
![]() ![]() |
Знам дека личи надворешно на бункер и дека 350 дена во годината зјае празна.
ваквите проекти во Белград се честа работа иначе,слична е ситуацијата со храмот Свети Сава. Edited by Block - 05-Feb-2012 at 21:02 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Бидејќи неам намера да се карам за проект кој не не засега претерано многу, само отвори вики и разледај ги америчките арени од надвор и спореди ја со аренава и иди кажи им на америте дека на бункер им личат арените. Друга страна, не знам од кај ти се информацииве дека е празна. Најмалце по 2-3 концерти месечно има во Београдска Арена. Плус, овде редовно се игра дејвис и фед куп у тенис, Партизан ја користи за ТОП 16 фаза Евролига, се играше светска лига одбојка, а и не е само салата предмет на интерес, внатре има и други дешавки, изложби, разни други ивенти кои се случуваат внатре во арената, али не во салата. Не се секирај, многу поискористена е него ли нашана сала. |
|
![]() |
|
Djole88 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 611 |
![]() ![]() |
Еве јас ќе ти кажам, зошто многу често сум во Белград и сум зборел со Белграѓани за салава. Тотална утка е, преголема сала за нација која и нема баш јаки клубови во спортови кои полнат сали. Партизан 3-4 пати годишно АКО изигра Евролига тука и толку. Концерти 2-3 месечно??? мала грешка си изгледа. 2, максимум 3 концерти имаат во година во салава. Се друго, можеш да провериш и на сајтот е минорно. Дејвис куп еднаш освоија и толку им е за следни 10тина години, ФЕД куп се катастрофа. Одбојка, Ракомет па и кошарка немаат други јаки Белградски тимови кои би ја полнеле салава. Се на се, Борис Трајковски со куглањето, билјардот, теретаната, хокејот, картингот, пинг-понг, Торус, мала сала за бадмингтон и слични спортови е далеку поискористена во однос на Белградска Арена А да не заборавам, нашава сала ја полни репрезентација кошарка и ракомет, како и Металург (ЛШ) а од следна сезона и МЗТ за Јадранска лига. КК Партизан за разлика од овие 2 наши клуба си го има Пионир и таму игра 99% од натпреварите, за разлика од бедните сали во Аеродром и Автокоманда |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Многу ми е ќејф "експерти" коа ќе се јават и со познавање за се. "Само" 7 евенти во салава ќе има до Јуни, од кои најмалку 4 ќе ја исполнат до крај. А да не зборам дека од коа е изградена, 7 година веќе, по неколку концерти направија Аца Лукас, Ван Гог, Рибља Чорба, Цеца и уште низа други домашни изведувачи коа ја преполнија арена, а тука ги изоставувам и бројните концерти на странски изведувачи, а да не заборавиме чак и покојниот Тоше тука имаше концерт. (за мусиката која ја форсираат не е место за дебата, факт е дека носат кеш за Арена). На исто ниво ми реплицираш као и љубителите на СК2014, полн пост со деградација, без ефективен аргумент. Ако читаш добро, велам РЕДОВНО СЕ ИГРА, а не каков е успехот на репрезентациите, а и не барав од тебе мислење каков им е тенисот, кој што ако толку те интересира е далеку од катастрофален, па чак и женскиот. Да, реално проблем им е да ја одржаваат, ама да те потсетам проблем беше и кај нас, се додека не ја зема државата. И сеа сите мислиме како нема проблем со одржавање, а уствари нема зашто се црпат народни пари од буџетот. Затоа додека ние ја имаме БТ, Београд веќе организираше финалиња во ЕП во ракомет, кошарка, Светска лига одбојка, едно од најскапите светски такмичења, плус репрезентацијата на Србија сите натпревари во квалификациите за европското првенство во кошарка 2009, во текот на 2008 ги изигра токму во Арена, со просек од најмалце 17 000 гледачи по текма. Плус, ниту една сала не може да биде искористена нон-стоп, на крај краева види Палау Сан Жорди во Барса, или Паласио де Депортес, Каха Магика и Висталегре во Мадрид колку се искористени, или Арена Загреб колку е искористена (дури во последнава година почна почесто да се користи Арена Загреб за кошарка, рукомет и хокеј). Плус, ако се знае дека КК Партизан се бори за А лиценца во Евролига, за која е блиску, мора да има сала со 10 000+ седишта, што значи дека кај и да е Пионир ќе стане минато за Евролига. И за среќа на тамошниот народ, многу подобро неколку години делумна искористеност на огромна Арена, која кога тогаш сигурно ќе си ја исполни својата намена, за разлика од нас кои еднаш изградивме сала, за по некоја година да имаме потреба да изградиме уште една. Арена Београд е еден од ретките проекти на Балканот со долгорочен план. А по твоја логика и Бугарите џабе ја изградија Армеец, кога имаат лоша кошарка, па единствено останува да се користи за одбојка. Просек на Лукоил годинава во кошаркарскиот Еврокуп беше околу 4000-5000 луѓе, па тоа не значи дека е утка. А со Београѓаните со кои си зборел, провери, можда навијаат за Ѕвезда. |
|
![]() |
|
Djole88 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 611 |
![]() ![]() |
Факт е дека НИКОЈ од Белград не е задоволен од искористеноста на салата, а и како би биле кога ете и сам кажа до Јуни ќе има 7 настани(Тони Цетински, ASOT и Sensation може ќе ја наполнат), додека другите се жива трагедија ( Yamato, ЕП борење со макс 20 гледачи, Pink Martini i Cirque du Soleil). Значи еве нека се и 7 исполнувања со културно/музички настани. Додај на тоа уште толку во втората полавина на 2012. Партизан сезонава нема да игра во Арена зошто испадна, Дејвис/ФЕД купови играат во Ниш. Останува уште некој меч евентуално одбојка и толку. Се на се, тоа се 15-20 дена функционалност од 365 дена во годината. А да не спомнувам колку само големината на салата си влече и трошоци како осветлување, топлење/ладење и слични додатни глупости. Споредбено Б.Т може сезонава нема да има многу спортски настани, ама еве да ги наброиме: Минимум 2 меча Металург оваа сезона и уште 2 ако не и повеќе следна сезона(од септември). МЗТ Скопје уште 3-5 меча пред преполна сала во Јадранска лига, ракомет бараж со Шпанија мажи. На тоа додај и искористеност на придружни објекти(10тина на број) сигурен сум дека Б.Т е поискористена односно попрофитабилна од Белградска Арена која за жал е само една голема утка во една голема и сиромашна земја П.С: Прашај што мислат луѓе од други градови за Белградска Арена и ќе ти стане јасно дека освен тебе и градоначалникот на Белград нема друг човек што толку ја оправдува За Арената во Загреб па да не збориме, патетика во искористеноста ![]() |
|
![]() |
|
nenad ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 741 |
![]() ![]() |
Арена Белградкса и Арена Загребска се примери дека не треба да се залетува во градењето на вакви капацитети. Арена е убава, но е прескапа, видов некаде податок дека за да ваква градба биде исплатлива теба 15 дена во месецот да биде активна,
А тоа ни едната ни другата не се. Исто така Сплит има лоши искуства. МОнументална сала, без спортски настани. зса БГ ќе беше доволно и 10 до 15 илјади, но мораа да изградат за КОшарксрското првенство, така да ја направија. Се наоѓа повремено за некои настани, но рентабилна НЕ Е |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Види, ти одиш спрема разговори со некои луѓе. Ја па иам спротивни аргументи. Со кој и да сум разговарал од Србија, не само од Белград, никој не ми рекол дека е незадоволен од салава. Така да во овој поглед на исто рамниште сме. Да не беше салава, Србија немаше да организира ниту едно европско такмичење, како што беа европските кошарка и ракомет. Исто и со светска лига одбојка. Факт е дека секој милионски град МОРА да има голема арена. Никаде арените не се искористени целосно, тоа и не е поента, иако како што спомнав, со новите правила на УЛЕБ, тимовите со А-лиценци мора да играат во сали со повеќе од 10 000 капацитет, така да Арена е аргумент плус Партизан да добие А-лиценца. Оваа година Србија игра кошарка квалификации, па за очекување е дел од утакмицте да ги игра во Арена. Од друга страна ние со Б.Т. не можеме за ништо да конкурираме. Да не се заборави дека бевме во конкуренција со Хрватска за организирање на изминатото ЕП во футсал, кое не го добивме само ради салите во Сплит и Загреб. И уште една битна ствар, Б.Т. е рентабилна само заради помошта од државата. Не спорам дека Б.Т. не е поискористена спортски него ли аренава во Белград, ама тоа е затоа што ние немаме друга репрезентативна сала. Еве сеа и Ниш станува конкурент на Белград, исто како и Нови Сад. Да не се заборави дека Македонија играше квалификации во оваа сала и рукомет и баскет, али најголем дел од утакмиците беа 80-тина посто исполнети. Ракомет едино ја исполнивме со Исланд 2008 и со Б и Х 2011, додека кошарка на утакмиците со Естонија 2008 и В. Британија и Б и Х 2010. Видовме колку беше слабо исполнета на трофејот Македонија. Јасно е дека толкава сала е тешко финансиски исплатлива за метропола со финансиска ситуација каква што има Белград, но на долг план е секако полн погодок. П.С. Јамато доаѓа по втор пат ако не се лажам во Белград, поради големата заинтересираност. |
|
![]() |
|
vladegf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Dec-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 638 |
![]() ![]() |
во Сараево од тежината се урнал кровот на спортскиот центар Скендерија, и кровот на стадионот Грбавица
|
|
![]() |
|
nenad ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 741 |
![]() ![]() |
види не зборам од памет, јас сум сместен на неколку минути од Арената во БГ, а и често одам на случувања таму. КОи морам да кажам се ретки. Т.е. неко колку што менаџметнот би сакал. имам пријател кој е дел од тој менаџмент. НО нејсе, нема да полемизирам за тоа, тоа е работа на филозофија која кај секого е различна. арена е финансиски покриена од градот и државата, па иако економски е во минус, она работи, навистина сите тие првенства кои ги набројуваш не ќе се одржеа ако не беше таа сала. Партизан можда ќе игра во неа а можеби и не. Тие повеќе сакаат да играат во Пионир бидејќи атмосферата е таму подобра, Арена е стерилна за навивање, звукот се губи и упива. НО добра е за концерти. А после тоа што се случи со хрватските навивачи прашање е дали ќе добијат организација на голем светско или европско првенство.
како што реков, има две физиологии: или си мегаломан па ќе субвенционираш нерантабилна мегаломаска сала за да добиеш организација на евенти или 2) ќе бидеш рационален па ќе изградиш сала која ќе биде одржлива и економски исплатлива. Но нема да добиеш организација.... |
|
![]() |
|
ink ![]() Senior Member ![]() Joined: 01-Dec-2010 Location: Bulgaria Online Status: Offline Posts: 530 |
![]() ![]() |
Арена Армеец во Софиja беше изградена не заради кошаркари, а заштото наjдобрата сала во државата беше во Варна и Софиja како столица немаше нормална сала. И ако кошаркарите не са ни добри, но волеjболистите са добри и во Софиja немаше каде да доjдат да играт. Одеха Варна, а и таа веке е мала сала само 5 500 места. Сега се зборува за изградба на нов национален стадион, но се уште не му определено местото. Edited by ink - 13-Feb-2012 at 23:10 |
|
![]() |
|
pavche ![]() Senior Member ![]() Joined: 17-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 431 |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 17> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |