![]() |
![]() |
![]() |
Министерство за надворешни работи |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1516171819 38> |
Author | ||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
najveke mi se svigaat detalite i boite na ovoj objekt(za razlika od veke poznatite odvratni bela i rozeva kako portata ili muzejot)
|
||
![]() |
||
Pallatino ![]() Newbiе ![]() Joined: 09-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Добра е идеата за скулптури на дипломатите но тоа што се ставени на кровот и неможат убаво да се разгледаат и проучат е лоша идеја. Подобро би било подобро решение, поубаво и пологично но и би створило целина ако тие скулптури се стават позади новиот објект на зеленилото и би се направил дипломатски парк.
|
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
тој парк што го предлагаш е всушност единствениот простор во целината, каде беше возможно да се изгради објект, а целата пешачка зона на кејот и платото да се оставеа на раат, да се уредеа и да се поврзеа со мостот на уметноста со другиот кеј е тоа ќе беше урбанистички совршено, ама џабе таквите идеи, кога имаш политика да го отера сето тоа во ендек... |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
ink ![]() Senior Member ![]() Joined: 01-Dec-2010 Location: Bulgaria Online Status: Offline Posts: 530 |
![]() ![]() |
|
Мене поинтересно ми е каква им е целта на тиja склуптори горе и откаде им дошло на идеja да стават горе склуптори, а и наjвеке чии са тези склуптори?! |
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
Ako ne se lazam objasnuvanjeto bese deka ke se postavat skulpturi na poznati licnosti od celiot svet koi imaat nekakov udel vo svetskata diplomatija opsto. |
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
||
tiberix ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Aug-2011 Location: Sofia Online Status: Offline Posts: 284 |
![]() ![]() |
|
Скулптури. Создадени од скуплтори.
|
||
![]() |
||
ink ![]() Senior Member ![]() Joined: 01-Dec-2010 Location: Bulgaria Online Status: Offline Posts: 530 |
![]() ![]() |
|
Вака има повеке логика. Да прашам друго - дали таа зграда ке е доволна за министерството за надворешни работи? Лично на мене ми се види малце малка за администрациjaта на едно министерство, па за различните одтели и така натаму... Дали ке остане да се користи и старата или се ке се пренесе? |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
![]() акцентот е на локацијата и фасадата, се друго е споредно ![]() |
||
|
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
куполите кои се лупнати на објективе тотално лаички, без никакво знаење за стиловите кои поддржуваат такви куполи, се навистина катастрофални...
|
||
|
||
![]() |
||
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|
![]() Добро а да те прашам,ај они незнаеле глупи се, како треба да изгледаат куполите? |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Сакаше да каже... Не треба воопшто да има куполи... освен ако грешам... Edited by FoSsiL - 03-Mar-2012 at 00:18 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
како второ, кога веќе решиле да стават куполи, треба да ги направат доминантни, како составен дел од геометријата на објектот, а не како фасадни украси, и самите куполи треба да се доста украсени и не мора да е толку доминантно стаклото и треба да е сведено на мали прозори и ова не го зборам на памет, слободно пролистај повеќе објекти од повеќе стилови на класицизмот, ќе ја видиш истата приказна, и срамота е што јас како тотален лаик знам вакви работи, а на некој на кого му е доделено ексклузивно право да дизајнира маркантен и доминантен објект, му промакнале такви основи на архитектурата и што се однесува до стручноста на дотичните лица, не мора многу да ја бараме, само примети каде е главниот влез на објектот и ќе ти стане јасно... и ако навлегуваме во детали, може да ја забележиме комбинацијата на прозори и нивните форми, големини и позиции додуша, не им замерам ни толку на архитектите, им беше доделена тешка задача објект со модерни потреби и комплицирана локација, позиција и габарит, да му дадат конкретен стил по нечија желба, тотално неповрзана со реалноста на објектот и истиот проблем си го имаат сите објекти, можам да издвојам само два-три кои се пристојни ако збориме за екстериер мене и никогаш не ми сметала толку многу идејата објектите да следат класицизам, туку кога веќе се нафатија на такво нешто, барем да се потрудеа да биде изведено правилно кога веќе бираа некој постар стил, можеа да изберат стилови од почетокот на 20-ти век кои всушност можат да поддржат современи стандарди, а да немаат модернистичка фасада... и доста веќе ме претставувате како некој што јаде бурек во празно, знам што зборам, најпрво имам осет за тоа, и сум се потрудил да прочитам нешто и да направам муабет со некој што се разбира во тоа... |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
|
||
|
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Абе не се мачи и кажи си вајар. ![]() |
||
![]() |
||
FCB ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 26-Jul-2011 Location: USA Online Status: Offline Posts: 29 |
![]() ![]() |
|
Ниту еден од работниците што ги гледам на сликата немаат заштитни појаси. А и скелинјата се со талпи. Зарем е толку тешко градежните компании да набават побезбедни скелинја за работа. Ова не се ни скелинја туку некоја импровизација. Талпите со ништо не се прицврстени и во секој момент може да дојде до несрекен случај. И не е само на овој објект, туку скоро на секој што се гради. А малку ли пари земаа за тендери. Барем, ако сакаат да заштедат пари на скелинја, толку ли е тешко да набават појаси за вработените, и една сајла да пуштат од горе за да се врзат.
Ама не се тие криви, туку крива е инспекцијата што им дозволува вака да се работи. Незнам само уште колку луге треба да се повредат за да се смени системот во градежништвото, и да се воведе поголема безбедност на работниците. |
||
![]() |
||
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
|
се огласувам, крајно време е да се заштитат работниците, сепак овие објекти се доволно скапи да можат да инвестираат и во подобри услови за работа |
||
![]() |
||
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
|
инаку гледам и овој објект ќе биде еднобоен со истата боја што се и другите, не знам што толку страв од употребување на бои, боите на декорациите и столбовите може и те како да направи разлика.
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
1
![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() 11 ![]() 12 ![]() 13 ![]() |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1516171819 38> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |