build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Sky City (Џеваир облакодери и трговски центар)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1314151617 80>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Portal View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Portal Quote  Post ReplyReply #281 Posted: 09-Mar-2012 at 09:34
Back to Top
Граѓанин View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Граѓанин Quote  Post ReplyReply #282 Posted: 09-Mar-2012 at 09:53
Сосем се согласувам со последните неколку мислења на zabegan. Покрај тоа, од фотографијата се гледа дека изгледаат многу пристојно, по сечии стандарди.
Back to Top
Portal View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Portal Quote  Post ReplyReply #283 Posted: 09-Mar-2012 at 10:31
Back to Top
Portal View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Portal Quote  Post ReplyReply #284 Posted: 09-Mar-2012 at 10:49
Back to Top
stratus View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote stratus Quote  Post ReplyReply #285 Posted: 09-Mar-2012 at 11:05
Мислам дека зградите се сосем пристојни како за станбени, единствено ми е малку чудно што се сите со иста висина и се чудно распоредени. Да беа малку "разиграни" мислам дека ќе беше подобро.
А за трговскиот што мислите, дали можеби ќе биде: Веро, Рамстор, Тинекс...
Back to Top
Portal View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Portal Quote  Post ReplyReply #286 Posted: 09-Mar-2012 at 11:09
No mislam deka ova naaaajmnogu mi se dopaga, znajat samo tie sto bile vo tursjka banjaaa (amam) !!!
Back to Top
Граѓанин View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Граѓанин Quote  Post ReplyReply #287 Posted: 09-Mar-2012 at 12:33
Бањата е повеќе од прекрасна...Applause
Back to Top
kenzo_fan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kenzo_fan Quote  Post ReplyReply #288 Posted: 09-Mar-2012 at 14:42

Значи кој има пари и сака да инвестира може да си дојде во жална Македонија и ние ќе му се нагу**ме да прави што сака во нашиот град, само ако има да плати? Како можеа да бидат поставени услови (лоши, али услови) за барокниот изглед на хотелот на плоштад?  

А ова па Турскава бања, вау, каков адут. Тоа е тотално обична работа која се сместува во било кој хотел а овде ни се сервира како чудо големо само облакодериве да добијат на квази-атрактивност. Мислам, ко огледалца кога им покажувал белиот човек на Индијанците за да им ја земе земјата. 

Back to Top
Граѓанин View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Граѓанин Quote  Post ReplyReply #289 Posted: 09-Mar-2012 at 14:51
Originally posted by kenzo_fan

А ова па Турскава бања, вау, каков адут. Тоа е тотално обична работа која се сместува во било кој хотел а овде ни се сервира како чудо големо само облакодериве да добијат на квази-атрактивност. Мислам, ко огледалца кога им покажувал белиот човек на Индијанците за да им ја земе земјата. 

Што? Луѓето си се фирма и си градат згради. Решиле да има во комплексот бања во украсен традиционален стил, која многу ми се допаѓа и драго ми е што ја има. Толку. Никој не ја сервирал како ништо, тоа е само една слика која сме ја нашле. Бањата не беше ни истакнувана никаде. Какви црни огледалца за домородци!!?? Question

Молам од форумов да не се прави буниште.

Edited by Граѓанин - 09-Mar-2012 at 14:54
Back to Top
kenzo_fan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kenzo_fan Quote  Post ReplyReply #290 Posted: 09-Mar-2012 at 15:18

Видиш, кога зборувам за реалноста ти се осеќаш ко на буниште. Добро е што макар и индиректно го осознаваш тоа.

Инаку, изгледа не си го гледал настапот на претставникот на фирмата што ги гради облакодерите па затоа тврдиш дека бањата не е истакнувана.  

Back to Top
Граѓанин View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Граѓанин Quote  Post ReplyReply #291 Posted: 09-Mar-2012 at 16:07

Видиш, кога зборувам за реалноста ти се осеќаш ко на буниште. Добро е што макар и индиректно го осознаваш тоа.

Инаку, изгледа не си го гледал настапот на претставникот на фирмата што ги гради облакодерите па затоа тврдиш дека бањата не е истакнувана.  

Немам сознанија за нивниот настап, да. Но немам сознанија ни за каква „реалност“ зборуваш и на што таа се однесува. Форумов станува буниште кога на него се депонираат горчини и искази како тие погоре. Немам ни било каква претстава зошто вака реагираш на најобичен исказ дека бањата ми се бендисала (кој очигледно сум го дал во изолација од сите контексти што ти се тебе познати, какви и да се).
Сево ова ми изгледа, во најмала рака, бизарно.

Edited by Граѓанин - 09-Mar-2012 at 16:14
Back to Top
Portal View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Portal Quote  Post ReplyReply #292 Posted: 09-Mar-2012 at 16:54
Nema potreba od karanje, nam ni se dopaga nemora i na site ostanati da im se dopadne. Od Arhitektonska gledna tocka spored mene si e ok, dokolku nekoj misli sprotivno moze da se debatira.

Frazite deka na Skopje mu trebni ili ne oblakoderi bese vo vremeto na Komunizmot, koga nekoj odlucuvase sto ni treba a sto ne vo imeto na narodot. 
Od aspekt na urbanizmot mozam da kazam deka vo strog centar ne e opravdano gradenje oblakoderi. Nadvor od toa veke koj kolku saka moze da investira i gradi oblakoderi, uvezuva Ferari, Bolidi od F1, Fikovci, i se sto e zakonski dozvoleno. Naravno seto toa so svoi pari, a dali i treba toa na Makedonija ke pokaze pobaruvackata, spred toa investitorot ili ke profitira ili ke banknotira... )

Back to Top
mladen_s View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mladen_s Quote  Post ReplyReply #293 Posted: 09-Mar-2012 at 17:27
Мислам дека имаме премалку податоци за да има издржана дебата.. Мене лично рендерот ми се допаѓа (за разлика од макетите) само ми се чини дека врвовите на зградите изгледаат како превземени од некој друг објект. Исто така, 4 е доста чудна бројка, вообичаено се оди со 1, некогаш два, а најчесто 3 вертикали.

Но тоа што може да се дебатира е густината - 4 облакодери.. Знам дека цената на станови е превисока во моментов, но дали е ова решение, не сум сигурен. Истовремено, не ми е јасен ставот на Portal ниту во делот дека во централното градко подрачје не е оправдано градење облакодери, а уште помалку дека надвор од тоа може да се прави што било.

Ако зборуваме за стандарди на живеење, ваквите целини нема да бидат најсреќно решение - густината е поголема и од таа во Центар, Капиштец а не гледам некои јавни простори во висина, ниту пак во приземје..

И не знам како тоа некогаш некој одлучувал во името на народот, а сега не? Не гледам баш дека нешто се почитува јавното мислење, особено не кога е во прашање урбанизмот. Секогаш е легитимно да се дебатира како градот треба да се развива, а не само да се исполнуваат желбите на инвеститорите..
Back to Top
kenzo_fan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kenzo_fan Quote  Post ReplyReply #294 Posted: 09-Mar-2012 at 17:51
Originally posted by Граѓанин

Немам сознанија за нивниот настап, да. Но немам сознанија ни за каква „реалност“ зборуваш и на што таа се однесува. Форумов станува буниште кога на него се депонираат горчини и искази како тие погоре. Немам ни било каква претстава зошто вака реагираш на најобичен исказ дека бањата ми се бендисала (кој очигледно сум го дал во изолација од сите контексти што ти се тебе познати, какви и да се).
Сево ова ми изгледа, во најмала рака, бизарно.

Што, на форумов нема место за критика и горчина и треба да пишуваме само исполирани реченички за “врвните достигнувања“ на современата македонска архитектура? 

Баш и не го коментирав лично твоето бендисување на бањата, туку бањата како шарена лажа на која ти си само еден од многуте кои ќе се упецааат. 

Originally posted by Portal

Frazite deka na Skopje mu trebni ili ne oblakoderi bese vo vremeto na Komunizmot, koga nekoj odlucuvase sto ni treba a sto ne vo imeto na narodot.

Дајте веќе досадни сте со тоа “победата над комунизмот“. Ако сега одлучува “народот“ јас сум Кензо Танге лично.  

Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #295 Posted: 10-Mar-2012 at 12:54
Како и во се друго така и во архитектурата има фазен развој и "еволуција".
За Скопје "облакодериве" се револуција.
Што се однесува до дизајнот јас би додал само повеќе стаклени елементи, не преку ѕид туку наместо него чисто за подобра панорама. Ме нервира само додавање елементи кои имаат регионален карактер и не им е место во Скопје. Зборувам за турска бања...ма и нека ја има во склоп со фитнес центар, сауна... Но ова сквош...

На саемот ми рекоа дека во рок од 4 години ќе биде изграден трговскиот и првите 2 згради, додека во рок од 6 години има законска обврска за изградва на целиот комплекс.
Паркинг места ќе имало 2.200 (навидум личи многу) но не заборавајте дека има преку 1.300 станови.
За цена ќе имале понуди за месец дена.

*Трговскиот ќе бил на приземје (паркинг) и 4 ката.
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #296 Posted: 10-Mar-2012 at 14:06

Турскиот инвеститор Џеваир Холдинг се пожали на долгите процедури

Бирократски процедури, некомплетен проект или незнаење го кочат стартот на изградба на четирите висококатници во Аеродром?

Турскиот инвеститор Ибрахим Џеваир се пожали на долгите процедури за одобрување на проектот. Вели дошол со комплетен проект, а веќе една година нема зелено светло од институциите.

Знаејќи за силниот земјотрес во Скопје убедува дека неговите згради се отпорни и на најјаките потреси. До крајот на месецот очекува дозвола за старт на проектот вреден 10 милиони долари, а кој предвидува четири згради со над 40 ката.

“Ние го подготвивме проектот, ги предвидовме сите потребни работи, но поминаа 11 месеци, тој се шета само од рака на рака. Велат го разгледуваат, неприфатлив е. Го сменивме проектот од аспект на сеизмологија, статика. Сега чекаме да го одобрат до крајот на месецот. Знаеме дека половина Скопје беше урнато во силниот земјотрес. Но ве уверувам дека нашите згради се многу квалитетни и на земјотрес со јачина од 10 степени тие ќе се разнишаат, но нема да се урнат. Ние на наш трошок направивме и дополнителни анализи на земјиштето кое го купивме, бидејќи пред се таму ќе живеат луѓе. За реализација на овој проект на премиерот Груевски му рековме дека ни се потребни 6 години, тој чини над 10 милиони долари. Првично стануваше збор за 33 ката, но сега веројатно ќе бидат над 40, вели Ибрахим Џеваир – сопственик на Џеваир Холдинг. /М.Ј.

10.03.2012, 13:26
http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=44&egId=14&eventId=88307
Back to Top
nylon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nylon Quote  Post ReplyReply #297 Posted: 10-Mar-2012 at 14:19
Нели е премалку 10 милиони? Па Веро Центар ако памтам добро беше 30тина милиони. Или пак над 10 милиони би можело да значи и 80-90 милиони?

Мој коментар за проекот: За овој дел од Скопје проектот е одличен. Секако во центар ваков "обичен" облакодер би бил несоодветен бидејќи би се очекувала поголема инвентивност и софистицираност. Но, како објект наменет за домување е супер. Се надевам дека нема да бидат сини стаклата, мислам дека тоа е само за макетата, бидејќи сакаат да доловат ефект на одблесок од сончева светлина. Се надевам дека ентериерот ќе го тераат по западниот, за нас поблизок стил и нема да ја форсираат турската "култура".
Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #298 Posted: 10-Mar-2012 at 14:29
..се сложувам со Alexsend во врска со р-еволутивните фази. Едноставно тоа е тоа, треба време. Во врска со обалкодериве, на рендерите не изгледаат лошо, можеби макетета е малку аут со стаклените површини. Но верувајте за ваков комплекс мнооогу е побитно како ќе се реши, т.е. поврзе инфраструктурно, како и неговото одржување во текот на годините, лифтови, паркинзи, гаражи, помошно напојување со струја, притисок за вода, се е тоа ново за наши услови за толкав зафат. Спа, бањи итн. е само секундарна потреба за идните станари во зависност од цената која што ќе им се понуди за м2, а притоа да ги привлече. Најверојатно и паушалот за одржување ке биде висок кај новите станари. Лично, не ми се допаѓа висината на зградите на оваа локација,мислам дека 20-30 ката ќе беше сосема доволно, а ако некој посакува повпечатлив скајлајн за својот град, ќе мора да почека на некоја мегакомпанија да изгради своја резиденција. За стамбена намена не можеме да очекуваме повеќе.
.....   .......
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #299 Posted: 10-Mar-2012 at 18:29
Бојата на прозорците на макетата се разбира дека не е воопшто релевантна. Самите објекти според мене сепак би биле барем една класа подобри за око, доколку оној коцкастиот дел најгоре беше решен со поелегантни линии и особено доколку повеќе одговараше на остатокот од зградата. Вака делува како да се слепени два дела од два различни проекти, односно како горниот дел да е некако неприродно насаден врз остатокот.

Еве во фотошоп ја преправив втората зграда од лево, и мислам дека се доловува поентата, иако ова што го направив е само груба импровизација:

Исто така мислам дека далеку поубаво ќе изгледаше композицијата доколку зградите беа со различни висини и поставени во Г, на пример вака:

45    40    35

40

или вака:

40    45    35

35

Originally posted by nylon

Нели е премалку 10 милиони? Па Веро Центар ако памтам добро беше 30тина милиони. Или пак над 10 милиони би можело да значи и 80-90 милиони?
Дефинитивно бројката 10 милиони нема блага врска со ништо

Originally posted by alexsend

На саемот ми рекоа дека во рок од 4 години ќе биде изграден трговскиот и првите 2 згради, додека во рок од 6 години има законска обврска за изградва на целиот комплекс.
Како тргнало, законската обврска веројатно ќе биде укината, барем во делот што се однесува на одземанње на земјиштето доколку не се испочитуваат роковите:
http://www.build.mk/?p=12902

Edited by Cloverstack - 10-Mar-2012 at 18:30
Back to Top
mackomk123 View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote mackomk123 Quote  Post ReplyReply #300 Posted: 10-Mar-2012 at 18:44
Не знам дали постоела друга опција за распоредот на зградите,со оглед на малиот простор на кој се градат
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1314151617 80>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.229 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.