![]() |
![]() |
![]() |
Sky City (Џеваир облакодери и трговски центар) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1819202122 80> |
Author | ||
Portal ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
|
@gjoko...na fotografijata se gleda deka e toa temel, kako sto prethondo kazaa. dokolku nema izmeni ke se gradat 2 podrumski sprata. Taka da ne e mozno da se skoro na nulta nivo. Na fotografijava moze da te buni toa pozadi iskopot od ovoj agol izgleda deka mnogu blisku nultata, no toa e poradi agolot i odalecenosta na zadniot iskop.
|
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
за дозволата се кажа во петокот дека е конечно добиена.
а што ќе беше ако имаше проблем од 150 см како кај Космос,и на инвеститорот му се кажеше дека треба да го смени проектот,а овие да му речат на урбанистот-не можиме да смениме,бидејќи веќе сме ги удриле темелите`. не ми беше поентата да ситничарам за што сум голем противник(исто и за Космос),само дадов забелешка на нешто за што се среќавам во пракса. имено пред 3 недели имав сличен проблем во Кичево,за најголемата гринфилд инвестиција во Кичево и околината имав барање за да дадам согласност за поставување на резервоар за ТНГ(плин),и кога излегов на л.м. да го разгледам проектот видов дека инвеститорот веќе ја завршил половина работа,а од едната страна на резервоарот му фалеше сигурносно растојание. бев ставен во дилема дали да го одбијам ,а со тоа да започне све одново,а и да го пропушти рокот за добивање на пари од ИПАРД програмата,или да му дадам согласност кршејќи една ставка од правилникот Edited by gjoko - 16-Jul-2012 at 17:01 |
||
![]() |
||
Portal ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
|
prijatele na Kosmos kako i kaj ostanatite proekti na nasite "golemi gazdi" se namerni greski koi vo zavisnost od Vladeackata prijatelska garntura proaagat ili pak se rusat. Vo ovoj proekt ne mi se veruva...
ps: TNG rezervarot oddaleci im go 2,5 metri neka ja prodolzat samo instalacijata
![]() |
||
![]() |
||
Dzeksi ![]() Senior Member ![]() Joined: 01-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 413 |
![]() ![]() |
|
abe luge turcive veke 2 godini stavaa kolovi po 28 metri vo dlabocina a vie ste se fatile za rabotna dozvola
![]() |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
резервоарот веќе беше поставен во бетонско корито,а соседниот имот одалечен 2 метри.не е проблем само што комшијата не ќе можи да гради близу до ограда.
вероватно секаде во светот на големи инвеститори им се прогледува малку низ прсти.не ми се верува пример на БП(бритиш петрол) да им прават проблеми во САД за некои поситни грешки.можеби грешам,но примерот со нафтената дамка го потврдува тоа.(дека во проектите за заштита на околината имало пропусти,а сепак добиле дозвола да бушат) |
||
![]() |
||
mirko ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 04-Aug-2011 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 12 |
![]() ![]() |
|
Mnogu me interesira kolku ke bide maintainace vo ovoj kompleks . Obicno vo vakvi zgradi struja voda greenje / ladenje kako i odrzuvanje na objektot idat na zaednicka smetka , bas me interesira kolku ke bide toa bidejki toa e mnogu bitno isto kolku i cenata na kvadratot ako ne i poveke . vtora rabota kako ke se regulira cirkusot sto se desava so zatvaranje i pregraduvanje na terasi i enterier, jas znam deka vo vakvi kompleksi duri i bojata na zavesite kako i sto mozes da imas na balkon e strogo regulirano ?@?#? treta rabota ako ovde ziveat 5000 luge i ima dnevna frekfencija od uste plus 2-3000 poradi molot koja infrastruktura ke gi opsluzuva zgradive ako ostane istata ke bide smesno posto vo zgradive ke zivee eden mal grad za makedonski priliki .
Edvaj cekam da vidam sto ke ispadne od celava rabora. |
||
![]() |
||
Dzeksi ![]() Senior Member ![]() Joined: 01-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 413 |
![]() ![]() |
|
zaboravi da pises sto ke se desi ako ima pozar na 39ti sprat a nie imame protivpozarni vozila sto gasat pozar do 8mi
![]() |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
А каде воопшто има противпожарни возила што гасат пожар на 39ти спрат? ![]() |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
|
На турците ова не им е прв проект 3 високок катници да градат, сигурно во Турција преку 30-на имаат изграден, и знаат што прават, мислим дека за овие облакодери најмалку 3 трансформатори ќе се изградат во близина и тоа ЕВН ќе им го наложи ако сакат струја да имаат. Објективе се од масивни конструктивни системи од високо градбата. За преоктирање на објектите има посебни правила:
-Под ѕидните конструкции треба да бидат изработени од полна тула со јакост М2 - Ѕидните конструкции се проектираат со носиви ѕидови во два ортогонални правиц, со дебелина поголема од 20цм - ЗА определбата на дебелината, нјаголемото растојание помеѓу зидовите може да изнесува 5м дебелина 19 цм, 6м дебелина 25 и 6,5 до 7,5 со дебелина помеѓу 30-40 цм Може траскам глупости али незнам дали ова важи за објекти над 40 ката, инаку овие се до 30 ката основни правила ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Bronto Skylift HLA hidroulicna platforma dostiga do 33 stprata vo visina ili 112 metri 500kg na maksimalen tovar vo kranot i 32m dostrel na vodeniot malz so 3800 litri vo minuta ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() Изненаден сум од дометот на ова чудо... Но сепак, колку што прочитав по нет ова е рекордерот, а едвај достигнува колку за куливе во Аеродром. Што се случува таму каде што има 45-катници или 50 катници или 100-катници? Се разбира не сум стручњак за противпожарна заштита, но очигледно за високи згради се применуваат пред се други методи. Edited by Cloverstack - 17-Jul-2012 at 01:58 |
||
![]() |
||
Block ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 18-Dec-2011 Location: Карпошово Online Status: Offline Posts: 377 |
![]() ![]() |
|
Значи кога не се рабираш во економски токови подобро да не коментираш. Од ова јас гледам само додатни 5000 луѓе од внатрешноста се преселуваат во Скопје. |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
Македонија - Земја на чудата!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
pa nema pogolema hirdoulicna digalka za spasuvanje na luge nzaci nad 33 sprat nemozat da spasuvaat ali moze da prska do 45 i so dodatni modifikacii namesto liftot da se montira samo prskalka sto znaci go zgolemuva opsegota od 32 na 120 metri voden mlaz znaci ide daleku za drugoto ke mora da ima spremni pozarnikari kako i oprema inace ke izgorat 5000 luge
![]() |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Нели е малку плитко сето ова? Еве на пример комплексот ЕНК кој се гради во Приштина, толку време се гради а сеуште не е излезен од под земја. Видете само колку нивоа и на колкава површина се изградија подземно. ![]() Да гледаме на ова само функционално, каде ќе се паркираат сите тие возила ако нема солидна подземна површина под зградиве за паркинг? |
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
videte go izgledot na ENK vo pristina pa posle nekoj neka mi kaze deka nashive bile "moderni"
http://www.4mgroup.co.uk/projects/architecture/enk-complex-mdu Edited by xnx - 17-Jul-2012 at 10:58 |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Коинцидентно на промоцијата на зградиве и целиот муабет за пожари
![]() Облакодер од 42 ката гори во Истанбул во моментов
http://worldnews.msnbc.msn.com/_news/2012/07/17/12784004-fire-breaks-out-in-istanbul-high-rise-building-tower-engulfed-in-smoke?lite |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
znaci ete malerosavme so muabetot vi Istambul ama pak ako nemame protivpozarna oprema za gasenje na pozari vo visokokatnici ja ne bi sovetuval nikoj da kupi stan vo nasive sto se vo izgradba...
|
||
![]() |
||
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
|
Цело време и самиот се прашував околу заштитата од пожар на облакодерите. Колку чини таа противпожарна платформа и дали има најмала надеж дека нашиве ќе ја купат за сметка на некој споменик? И колку ниско смеат да надлетуваат канадерите над нив?
|
||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1819202122 80> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |