![]() |
![]() |
![]() |
Верски објекти (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2324252627 63> |
Author | |
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
![]() Поверојатно дека е Велебрдо. |
|
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
македониј ти си го сликал џамијата а не знаеш каде е?
![]() |
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
DA jas sum ja (go) slikal no bidejki tamu ima poveke sela, neznam točno vo koe e, a slikano e od Bigorskiot manastir naprotiv od crkvata, dodeka crkvata vo gradba slikana e od isto mesto no se naoga podolu vo drugo selo.
|
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
Е извини пак имам проблем со ,, го ,,и ,,ја,, сепак важно е што разбра што сакав да кажам
![]() |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
СКОПСКИ ЛЕГЕНДИ
Величествениот ја изградил скопската џамија "Султан Мурат" Пишува Данило Коцевски - Скопје, град со голема традиција, која најчесто не ја знаеме, сe додека некоја популарна книга, филм или телевизиска серија не нe поттикне да се заинтересираме за неговата историја. Денес, речиси е непознат фактот дека на една џамија во Скопје постои натпис од Сулејман Величествениот, во кој тој директно се наведува како нејзин обновувач од темел. Тоа значи дека нејзиниот денешен изглед е зачуван од времето на Величествениот. Имено, станува збор за една од најстарите и најубави џамии во Скопје, за џамијата "Султан Мурат", која се наоѓа на ридот кај Саат-кулата. Таа е изградена во 1436 година, но во 1537/38 изгорела до темел. Не останала никаква трага од неа. Обновувајќи ја, Сулејман, всушност, изградил нова, онаква каква што ја познаваме денес, импресивна по изгледот и по архитектурата. Над главната врата, и денес стои натпис во кој се воздига и се фали делото на Величествениот, султанот над султаните, кој заповедал повторно да се изгради џамијата. Во натписот стои: "Обновата на џамијата од темел ја заповеда сенката божја на земјата, султан над султаните, Сулејман шах, Султан-хан, син на султан Селим-хан. Господ нека му ја продолжи сенката до судниот ден. Обновата е започната во месец шевал 945 година (1539). Среќно се доврши кон крајот на месецот голем шабан во 949 година (1542) - нека Господ го прими ова добро дело". ![]() Овој натпис на Величествениот, за среќа, сe уште зачуван во Скопје, се смета за еден од најубавите од 16 век, со оглед на неговата калиграфија и на уметничката обработка. Значи, со новата градба на џамијата се започнало во 1539 година, а била завршена во 1542. Дека од првата џамија, која е изградена во 1436 година, не останала ниту трага, зборува и фактот што не е зачуван првиот натпис од неа. На денешната џамија постојат три натписи. Оној од Сулејман Величествениот, од султанот Ахмед, кој ја обновил од пожарот од 1689 година, кога таа не била сосема опожарена, и натписот од 1911 година. Но приказната за поврзаноста на Сулејман Величествениот со Скопје не завршува тука, напротив станува уште поинтересна и повозбудлива. Постојат раскажувања, но и наводи од сериозни истражувачи, кои треба да се детализираат, дека Сулејман Величествениот го посетил Скопје при еден од своите многубројни походи. Тој е познат како воинствен султан, и во еден од тие свои походи кон Запад го посетил Скопје. Постојат неколку коинциденции кои ја чинат оваа негова посета интересна. Се чини дека таа се совпаднала токму со опожарувањето на скопската џамија, кога тој наредил таа повторно да се изгради. Еден млад истражувач кој цитира значајна литература, во 1934 година напишал за престојот на султанот и за џамијата: "Кога султанот Сулејман Величествениот минувал со војската низ Скопје, наредил таа да се изгради. Сегашниот облик на џамијата е останат од Сулејман Величествениот". Но таа посета коинцидира и со времето кога во Скопје живеела неговата сестра, Бејхан Султан. Не е исклучено при посетата да дошло и до средба меѓу нив двајца. Како царска ќерка и сестра на султанот, таа уживала посебни привилегии и користела приходи од селото Нерези, во висина од 20.895 акчиња. Значи, повторно не е случајно што кога починала, била погребана во турбето до царската џамија, која ја возобновил и ја изградил нејзиниот брат, султанот Сулејман. И ден-денес турбето во Скопје го носи нејзиното име, Бејхан Султан. И уште нешто, што е помалку познато. Постои уште еден заборавен натпис, на самата стара камена ограда од џамијата, кој е поставен во 1911 година, за време на посетата на султан Мехмед Решад на Скопје. Тој ја посетил џамијата, но и гробот на сестрата на Величествениот, при што бил отворен и посебен влез. Во таа чест, во натписот, кој е зачуван и денес, стои: "Оваа врата ја отвори Биџан за да ја овозможи посетата на Бејхан". Времето на смртта на принцезата се поклопува со подигањето на турбето во 1556 година. Десет години подоцна, во 1566 година, починал и нејзиниот брат, султанот Сулејман. Чудни легенди и приказни се кажуваат и прераскажуваат за членовите на семејството на Величествениот и нивната поврзаност со Скопје. Но тоа се претпоставки, кои понекогаш ги наведуваат и сериозни истражувачи. На пример, во турбето кое се наоѓаше на скопскиот плоштад до почетокот на 20 век, била погребана Хума Шах Султан. Некои сметаат дека таа била ќерка на Мехмед-бег, син на Сулејман Величествениот. Мехмед и Михримах се појавуваат во актуелната серија за Величествениот, како деца на Хурем. Во чест на принцезата Михримах, во Истанбул е подигната џамија која го носи нејзиното име. http://www.vest.com.mk/default.asp?ItemID=EE9728B7E80A5C409D97744A03890F76 |
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
Филмот со Султан Сулејман нема благе везе ,јас ја имам биографијата на Султан Сулејман Величествениот, тој не седел во харемот(како што се прикажани тие лаги во филмовите), тој повеќето од неговиот живот бил во движење ,разно разни војни, и башка Џамијата се вика Султанова Џамија пошто тој султан што ја изградил се грижел сам за џамијата ( затоа го добило и тоа име,ова го имам слушнато од старците) само не знам дали тоа бил СУЛЕЈМАН(не верувам ),а за описот на Џамијата е све ок како што е кажано освен еден дел не е споменат дека ова Џамија имало КУБЕ (слична на Мустаф Пашината Џамија).
|
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Нова џамија во кичево, лапкин дол
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Нова џамија во тетово, там там или така слично се нарекуваше, се напѓа веднаш позади плоштадот
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ова џамија е веќе регистрирано во форумот но не и од внатре. Бев на молитва па предвреме но едвај најдов момент каде нема човек па така ко на скриено направив слики.
Од надвор ![]() Куполата ( линијата е саила што го држи лустерот но не успеав да го сликам лустерот) ![]() Просторот ![]() ![]() Кај другите слики се гледат верници па затоа не сакам да ги објавам Edited by my Macedonia - 29-Jul-2012 at 16:22 |
|
![]() |
|
Z|evzek ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 423 |
![]() ![]() |
Пред еден месец напишав на форумов дека католичка се реновира ама никој не ми мавна рецка :/ Еве слика земена на 20 Јули мислам. Вчера кога поминав ко да видов дека веќе беа тргнати скелињата ! |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
без слика тешко е да се коментира,ако можи и некоја од страна не е лошо
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
@ Z|evzek
Нешто посериозно се интервенираше, или само фарбање и шминка? |
|
![]() |
|
Faciste ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 27-Jun-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
сега за сега само предната страна е офарбана, ништо повеќе не се интервенираше.
|
|
![]() |
|
Z|evzek ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 423 |
![]() ![]() |
Clover ништо незнам затоа и постирав на форумов ! Ако некој нешто повеќе знае го замолувам да напише |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
по повод на прогласувањето на новите три свети лица во православната МПЦ сакам да изнесам еден историски факт што срамежливо се скрива во Македонија од сите страни.За што се работи?Манастирот Пресветета Богородица Пречиста во близина на Кичево по архитектонска конструкција е 3/4 црква и 1/4 џамија.Имено од влезната врата па налево е место за молитва на верници од муслиманска вероисповест , а десно од влезната врата е место за чествување на православните верници.Зошто е така не знам само од кажувања знам дека некој турски бег помогнал во градбата на манастирот,а официјано незнам.
-1/4 од манасторот е изграден према муслимансите обичаии-без фрески,икони,со полусфери на кровот и со место за молитва за муслимани една моја слика на гугл од конаците ![]() Edited by gjoko - 02-Aug-2012 at 18:15 |
|
![]() |
|
Batispecela ![]() Newbiе ![]() Joined: 11-Jul-2010 Location: Bitola Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Фактот шо мал дел (не ни 1/4 туку мало собче) е острането за муслиманите е доказ за Македонскиот почит према другите религии во нашава земја. Како шо си објавил Турскиот бег кој бил Муслиман помагаше со изградбата на Христијанска зградба а не муслиманска и да му осветиме мало собче за муслиманите не е нешто против нашава ниту неговата религија. Кичевскиот манастир Пресвета Богородица се знае и во МК и во Балканот дека е Свечно место не само за Христијаните туку и за Муслиманите. Дури немаме ни една страна шо повикува дека е само негово ќе имаме почит
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
не е едно собче,туку целиот дел од јужната страна внатрешно изграден во форма на џамија.е сега во едниот дел точно е дека се продаваат свеќи,и фактички доаѓа како узурпиран,но мислам доколку се има иницијатива од верници-муслимани кои би доаѓале во поголем број,све ќе се среди
соживотот од некаде мора да почни на подобро да се организира |
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
Валандово
![]() |
|
|
|
![]() |
|
theMac3donian ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 30-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
Македониј, каде е ова во Валандово? |
|
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
41°19'12.16" S 22°34'47.10" V
Rabrovo, Sv. Ilija |
|
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2324252627 63> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |