build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Комерцијални
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Skopje City Mall

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2627282930 44>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
1 [2.00%]
6 [12.00%]
9 [18.00%]
17 [34.00%]
9 [18.00%]
3 [6.00%]
3 [6.00%]
1 [2.00%]
0 [0.00%]
1 [2.00%]
You can not vote in this poll
Total votes: 50   Average: 6.80

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #541 Posted: 01-Aug-2012 at 15:25
Се што е ново и што досега го немало во Македонија, секако дека е добредојдено, без разлика дали доаѓа во подобро или полошо издание во споредба со изданијата во кои е достапно во соседните држави.

Во зависност од побарувачката и правецот во кој ќе се движи капиталот, странските брендови кои ќе бидат достапни во Скопје Сити Мол, или ќе се прошират и ќе ја зголемат својата понуда во Македонија, или ќе си заминат, повторувам, во зависност од побарувачката и правецот во кој ќе се движи капиталот, односно парите.

Со оглед на малата територија, малиот број на жители и фактот дека не излегува на море, Македонија воопшто не делува како привлечна дестинација за странски брендови, но можеби влезот на некои странски брендови ќе донесе со себеси уште повеќе странски брендови, можеби не во Скопје Сити Мол, туку во други трговски центри. 

Ова го велам бидејќи и покрај катастрофалната економска и социјална состојба во која се наоѓаат Македонците, како и фактот дека над 30% од граѓаните на Република Македонија се невработени, сепак Македонците се меѓу првите на Балканот кои повеќе сакаат да трошат пари на нови автомобили, тазе излезени од производната линија во фабриката за автомобили, отколку да купуваат автомобили стари до 5 години или до 10 години, но во одлична состојба.

Па уште ако ги додадеме и навиките на Македонците да купуваат најнови паметни телефони, таканаречени смартфони, па 32 или повеќе инчни LCD телевизори со триста и кусур најнови технолошки достигнувања и ред други производи кои се доста скапи, верувам дека повеќе од јасно е дека Македонците располагаат со доволна куповна моќ за да можат да си дозволат странски брендови, а влезот на нови странски брендови само треба да послужи како доказ до останатите странски брендови кои не се присутни во Македонија дека треба и тие да го почастат македонскиот пазар и Македонците со своето присуство во Македонија.

И најнормално е инвеститорот да си ги штити своите интереси, негов имот - негова инвестиција - негови правила, а за последиците од неговите правила самиот инвеститор нека му ја мисли, ако му е исплатливо, ќе си тера со истите правила кои веќе ги воспоставил, ако му е неисплатливо, или ќе трпи загуби, или ќе ги смени правилата.

Edited by Dexter26 - 01-Aug-2012 at 15:28
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #542 Posted: 02-Aug-2012 at 10:18
Originally posted by Portal

od Carefourot sto ocekuvate nezanm, market ke da e i toa.

Се надевам не се озбилен, освен ако стварно немаш поента што е Carrefour. Кога ќе отвори тој маркет, тоа ќе биде огромен бенефит за потрошувачите. Они си имаат свој бренд, на производи, кои други ги произведуваат за нив, а се по многу пониска цена од истиот производ со оригиналниот бренд. Верувај ми, кај има Carrefour, цените автоматски паѓаат. Нема да може Веро да ти продава кило портокали за 80ден, ако во Carrefour се 40
Back to Top
sasiban View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote sasiban Quote  Post ReplyReply #543 Posted: 07-Aug-2012 at 15:26
Carrefour во бугарија е маркет со цени споредливи со веро или тинекс кај нас. Ама квалитетот што го нудат е далеку подобар. Ако е хипермаркет како што кажуваат таму ќе има се. Алиштата што се продаваат во Carrefour се ефтини а и доста квалитетни, за разлика од рамстор и веро. Не ми е јасно што сите се бунат против трговскиот, па ќе било скапо не знам што. Секаде има скапи брендови, тоа е неизбежно ама има и поефтини каде има и сезонски попусти. Битното е дека е ова убава градба и внатрешно и надворешно.

Edited by N23 - 07-Aug-2012 at 15:32
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #544 Posted: 08-Aug-2012 at 14:36
Originally posted by sasiban

Carrefour во бугарија е маркет со цени споредливи со веро или тинекс кај нас. Ама квалитетот што го нудат е далеку подобар. Ако е хипермаркет како што кажуваат таму ќе има се. Алиштата што се продаваат во Carrefour се ефтини а и доста квалитетни, за разлика од рамстор и веро. Не ми е јасно што сите се бунат против трговскиот, па ќе било скапо не знам што. Секаде има скапи брендови, тоа е неизбежно ама има и поефтини каде има и сезонски попусти. Битното е дека е ова убава градба и внатрешно и надворешно.

Carrefour е препознатлива марка во меѓународни рамки. Толку! Сум купувал од него во Франција и во Романија и не сум согледал било каква разлика од домашните македонски супермаркети. Изградбата на секоја нова градба можеме да ја гледаме како инвестиција, како архитектонска идеја за зданието, како брзина на завршување на градежните работи и квалитет на материјали, но тврдењата кои што ги истакнуваш се чиста промоција и не се поврзани со изградбата на конкретниот објект.
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #545 Posted: 08-Aug-2012 at 14:45
Апсолутно не се согласувам! Карфур со себе носи огромен број на ефтини а добри брендови од сопствено производство, како и голем број на увозни стоки, кои досега не се присутни на нашиот пазар. Има повеќе добавители и соодветно ќе нуди многу поголем асортиман на стоки. За споредба Рамстор е полн со турски стоки, кои претходно не беа присутни во Македонија, а истото може да се каже и за Веро.
Разликата со домашните брендови е огромна, како во однос на цените, така и во однос на асортиманот.

Edited by Andrej_LJ - 08-Aug-2012 at 14:45
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
sasiban View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote sasiban Quote  Post ReplyReply #546 Posted: 08-Aug-2012 at 17:05
Мислам дека не може да се споредува Carrefour со нашите маркети, кои само гледаат да лапнат брза пара. Во веро почнаа да носат на "попуст" грчки производи по енормно високи цени. Но не е се само до цените туку и односот кон потрошувачите. Колку пати ми се случувало во веро да имам проблеми на каса или во тинекс може и да нема кој да го прашаш ако имаш проблем. Според мое мислење Carrefour би требало да донесе нов начин на работа и однос кон муштериите како што има во маркетите во бугарија. Пред неколку дена бев во бугарија и од тамошните маркети најмногу ми се допадна Kaufland поради ниските цени а Carrefour е добар заради големиот асортиман на производи и квалитетот на непрехрамбените продукти како што е облеката.
Back to Top
Bobi View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Bobi Quote  Post ReplyReply #547 Posted: 14-Aug-2012 at 13:32
Има ли некоја нова слика,како напредуваат работите во центаров????Дефинитивни датуми,дали се 3-4 октомври?
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #548 Posted: 14-Aug-2012 at 20:54

Skopje City Mall
Ве известуваме дека денес го отворивме MyMall! Секој од вас ќе може да си отвори свој бутик, ресторан, куглана, книжарница, кино или супермаркет. Сопствениците на најпосетуваните продавници ќе освојат ексклузивни подароци. Отворете своја продавница веднаш: https://www.facebook.com/SkopjeCityMall/app_247837375334179

Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
TIM View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote TIM Quote  Post ReplyReply #549 Posted: 21-Aug-2012 at 03:00
ne znam dali e tocna informacijata, no vo facebook se zboruva za otvaranje na H&M vo Makedonija, pa duri e otvoreno fan page vo ime "H&M Macedonia", a na sajton na skopje city mall nema nisto.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #550 Posted: 21-Aug-2012 at 10:02
H&M е одличен бренд, ако не и еден од најдобрите во соодносот понуден квалитет и дизајн за многу добри цени. Ќе биде супер ако влезат во Македонија.
Back to Top
dimemk View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote dimemk Quote  Post ReplyReply #551 Posted: 22-Aug-2012 at 07:47
2014 ke vleze H&M
Back to Top
vladegf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vladegf Quote  Post ReplyReply #552 Posted: 22-Aug-2012 at 08:54
од сабајлево:

Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #553 Posted: 22-Aug-2012 at 10:17
konecno eden mall da ne izgleda kako limenka od nadvor, za razlika od ramstor i osobeno vero
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #554 Posted: 22-Aug-2012 at 10:35
Друже, мислам дека треба да го видиш од другите агли. Не да е лименка...

Јасно, неможе да биде полименка од Рамстор, ама сепак за мој вкус премногу алуминиумски профили Но, ова е таков тип на објект каде што би можел да поминам преку тоа, го вадат оние 2-3 интересни криви форми.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
Clint Eastwood View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Clint Eastwood Quote  Post ReplyReply #555 Posted: 22-Aug-2012 at 11:51
Мене ми е поважно што ќе има внатре .
no signature
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #556 Posted: 22-Aug-2012 at 12:07
Originally posted by Clint Eastwood

Мене ми е поважно што ќе има внатре .

Секако дека содржината е побитна од корицата, но ова е форум каде што и корицата не интересира
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #557 Posted: 22-Aug-2012 at 12:46
Originally posted by alexgizh

mene mi e pobitna prednata fasada i stranicnite sto gledaat kon bulevarot. normalno deka zadnata ke bide pomalku atraktivna, na site objekti (treba da) ima golema razlika pomegu predna i zadna fasada
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #558 Posted: 22-Aug-2012 at 13:34
Originally posted by xnx

Originally posted by alexgizh

mene mi e pobitna prednata fasada i stranicnite sto gledaat kon bulevarot. normalno deka zadnata ke bide pomalku atraktivna, na site objekti (treba da) ima golema razlika pomegu predna i zadna fasada

Нешто како што на Пелистер новата фасада напред е различна со онаа позади?

Се зезам, отидовме оф топик...

Инаку, сега пројдов од таму, станбената зграда стигна до 10тиот кат (при што првите три ката се со двојна висина, значи до 13тиот де факто). Знае некој колку ката треба да има? И да, крајно време е да издвоиме посебна нишка за таа зграда.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #559 Posted: 22-Aug-2012 at 16:29
ако ја продолжите дискусијава во овој правец,на крај ве чека барок
Back to Top
makedon4e View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote makedon4e Quote  Post ReplyReply #560 Posted: 23-Aug-2012 at 03:13
Originally posted by dimemk

2014 ke vleze H&M

Ова е инсајдерска информација или зезанција?
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2627282930 44>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.242 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.