build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Железници
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Моделарство, макетарство и колекционерство

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2526272829 105>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
mon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote mon Quote  Post ReplyReply #521 Posted: 02-Sep-2012 at 21:57
Za kolku stari modeli se raaboti Gjole, od koja godina od prilika?
Železničko modelarstvo:
MK: http://outmacedonia.blogspot.se
https://www.facebook.com/groups/1683232238510889/

exYU: http://malezeljeznice.net
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #522 Posted: 02-Sep-2012 at 22:07
па незнам точно.тој се сеќава дека во едниот комплет имало зелена локомотива,а в дргата гарнитура по сеќавање била шинобус.последен пат ги видел кога е препокривал куќатапре 10-15 години.сега неможе да ги најде.во неговата куќа не се,а единствена шанса е да се наожаат во куќа каде има дел,но неможе да влезе.добрата вест е што клуч од таа куќа има мој другар,па кога ќе дојде од Скопје ќе го прашам и ако можиме ќе пребараме све
Back to Top
mon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mon Quote  Post ReplyReply #523 Posted: 11-Sep-2012 at 09:48
Koga bi sme promesale po podrumite i tavanite po kucite niz Makedonija, koj znae sto sve bi sme "iskopale".Roll%20eyes

Ova me natera na edno razmisluvanje:

Dali nekoj znae koga za prv pat se spomnuva zeleznickovo hobby kaj nas?
Dali se znae ime ili nekoj drug podatok na taka da recam prviot zeleznicki modelar/maketar vo Makedonija?

Bi bilo odlicno koga bi gi doznale ovie informacii, cisto da bi si ja znaele istorijata. Thumbs%20Up
Železničko modelarstvo:

Back to Top
MIKI1 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MIKI1 Quote  Post ReplyReply #524 Posted: 11-Sep-2012 at 13:54
Претпоставувам дека дел од форумџиите, кои имаат повеќе годишно, да не речам, повеќе децениско собирачко/макетарско/моделарско искуство, ќе имаат што да кажат околу тој историјат...

Edited by MIKI1 - 11-Sep-2012 at 13:55
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #525 Posted: 11-Sep-2012 at 16:24
јас собирам од 1975 и чувам локомотива(маневарката) и вагон од колекцијата.вероватно колекционерството датира од порано,ама моите два елемента се во постарите како-така сочувани
Back to Top
mon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mon Quote  Post ReplyReply #526 Posted: 12-Sep-2012 at 10:22
Gjole, ne mislev koga sme gi dobile prvite modeli tuku na seriozno i plansko nabavuvanje na modeli, gradenje na maketi i slicno.
Mislam deka nekade imam procitano kratok tekst za pocetokot na ova hobby kaj nas
no nemozam da se se setam kade.
Kako sto rece MIKI1, se nadevam deka postarite so pogolem staz bi mozele da kazat nesto povece.Smile
Železničko modelarstvo:

Back to Top
Тркало View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Тркало Quote  Post ReplyReply #527 Posted: 12-Sep-2012 at 23:48
Originally posted by gjoko

каде се побарува ваква опција,во банката каде имам сметка?прашував во мојата банка дали можам да купувам со Виса картичка,ми дадоа недефиниран одговор

Ѓоко, ако имаш девизна трансакциска сметка, со лична карта или ЕМБГ ќе побараш да ти испечатат податоци за сметката (ова е готов образец со Swift и IBAN бројот, податоци за твојата банка итн.).Добивањето на образецот е моментално и бесплатно во сите банки.

За Visa-та скоро неверојатно е да немаш опции за плаќање преку интернет.Или лошо ти објасниле или си депонент во некоја ептен мала банка.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #528 Posted: 13-Sep-2012 at 00:23
Стопанска Банка-Скопје,а баш таа службеничка е меѓу тие што знаат повеќе.Вероватно овде е проблемот што сме мал град,немало ни потреба од вакви трансакции,и вероватно и службениците не се обучени.Ќе прашам за овие обрасци,па се надевам дека со консултации на службениците со централата во Скопје,некако ќе се одврзе клопчето

фала за објаснувањето
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #529 Posted: 13-Sep-2012 at 02:23
Originally posted by gjoko

Стопанска Банка-Скопје,а баш таа службеничка е меѓу тие што знаат повеќе.Вероватно овде е проблемот што сме мал град,немало ни потреба од вакви трансакции,и вероватно и службениците не се обучени.Ќе прашам за овие обрасци,па се надевам дека со консултации на службениците со централата во Скопје,некако ќе се одврзе клопчето

фала за објаснувањето

Ако имаш VISA и на неа стои Electron, не ти треба никакви консултации со банката.
Јас редовно преку обична VISA дебитна картичка си купувам работи преку интернет или пак резервирам хостели.
Така да ако имаш ваква картичка, не би требало да имаш никакви проблеми.
23ka.wordpress.com
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #530 Posted: 13-Sep-2012 at 08:21
ОК,ќе те консултирам на ПП
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #531 Posted: 16-Sep-2012 at 23:21
кога сме веќе во филмот на осветлување на локомотиви,успеав на малата парњача од Механо да и поставам фарови,баш во местата каде и е замислено.нормално тоа го озведов без да се гледаат жиците и делува мошне добро во живо.единствена мана е бојата на светлото,подобро ќе беше да е жолтеникава него ваква бела боја,но планирам тоа да го регулирам со премаз од жолт лак врз диодата(за нокти) а со тоа би се добило и на боја и би се пригушил интензитетот на светлото(поприродно за тоа време)

Back to Top
tomo441 View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote tomo441 Quote  Post ReplyReply #532 Posted: 17-Sep-2012 at 21:18
Vo N sistem ili 1:160 ... NO COMENT!!!

http://www.youtube.com/watch?v=-NBGeisM9Wk
Back to Top
tomo441 View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote tomo441 Quote  Post ReplyReply #533 Posted: 18-Sep-2012 at 03:39
Gjoko, probaj so warm white SMD led diodi. Ova se , kako sto mozam da vidam, cold white 3 ili 5 mm led diodi.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #534 Posted: 18-Sep-2012 at 10:58
каде што ги купував беа само овие.другите бои ќе ги набавеле `следната недела`
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #535 Posted: 06-Oct-2012 at 22:04
Еве и од мене нешто. Oд детството... ги пронајдов зафрлени, расчистувајќи низ дома... Знам дека не е нешто што ќе ги импресионира посветените колекционери, но си велам сепак добро е да се сподели

Туку може ли некој да ми каже во кој размер се овие помалите германските? Оние поголемите од последната слика се од Механотехника и претпоставувам дека се H0. Доколку некој евентуално е заинтересиран нив може да му ги дадам (има и шини). Не се нешто особено, но тоа е тоа. Овие помалите ми се ептен спомен и не ги давам

1

2

3

4

5

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #536 Posted: 06-Oct-2012 at 22:53
тие што имаат шини со меѓуосовинско растојание од 17.5 мм се во размер ХО и јас би ти ги купил(тој црвениот го купив во Маџари пролетоска), а тие помалите се вероватно во Н верзија и Владимир е колекционер на нив.

ако сакаш ќе ти дадам линк на форум од Ју просторите(Мон е главен таму   ),извади ги, понуди ги.Мон подобро ги знае цените
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #537 Posted: 06-Oct-2012 at 23:00
Не ги продавам, туку ги подарувам
Инаку не очекувај ништо особено... дури и на сликиве се гледа дека се многу нереалистични. Ама претпоставувам дека со додатно боење може да ги бидне, ако не за друго барем за декор во некоја макета.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #538 Posted: 06-Oct-2012 at 23:53
ако е така го капарисувам.кафето и ракијата од мене

истиот вагон само жолт што го купив,исто така е со силни нереални бои,но има техника на `застарување`,се бои со кафеавкасти бои налик на рѓа и чад, само треба време и ѓивци за тоа.

делува доста пластично,но сепак секој детал ссодвестува на реалниот.неупатените ги сметаат за играчки,а всушност се рабопти за смалени макети на оригиналните.ХО е во размер 1:87.

денешните модели што се продаваат се далеку заминати,дигитализирани се,со снимени звуци на оригиналните возови,со управување по желба од далечина.

на youtube има да се види застрашувачки макети

мојот вагон

еве видео во Н размер(мислам Томо го постира предходно).воодушевувачки е

http://www.youtube.com/watch?v=-NBGeisM9Wk

Edited by gjoko - 06-Oct-2012 at 23:54
Back to Top
mon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mon Quote  Post ReplyReply #539 Posted: 07-Oct-2012 at 11:03
Originally posted by Cloverstack

Не ги продавам, туку ги подарувам
Инаку не очекувај ништо особено... дури и на сликиве се гледа дека се многу нереалистични. Ама претпоставувам дека со додатно боење може да ги бидне, ако не за друго барем за декор во некоја макета.

NIKAKVO BOENJE Cloverstack, vrednosta na modelite koi gi poseduvas e tokmu vo nivniot originalen izgled, posebno koga stanuva zbor za MINI TRIX kompetot.
 Edno dobro nadvoresno zacistuvanje i vnatresno podmackuvanje na pogonot na lokomotivata i
trkalcata na vagoncinata bi bilo dovolno osvezuvanje na kompletot, nisto povece ne treba.

Kontaktiraj go Vladimir za toj set, mislam deka odlicno ce bide prezentiran bas tamo kade sto treba, veruvaj mi!Thumbs%20Up

PS: da dodadam samo deka germanskata lokomotiva od serijata 89 koja ja imas vo kompletot na MINI TRIX 
e slicna i moze odlicno da ja odglumi nasata parna lokomotiva od vremeto na JZ serija 61
od koja socuvan primerok (JZ 61-011) postaven kako spomenik postoi vo Gevgelia. 

Edited by mon - 07-Oct-2012 at 11:11
Železničko modelarstvo:

Back to Top
tomo441 View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote tomo441 Quote  Post ReplyReply #540 Posted: 09-Oct-2012 at 09:47
Originally posted by mon

Originally posted by Cloverstack

Не ги продавам, туку ги подарувам Инаку не очекувај ништо особено... дури и на сликиве се гледа дека се многу нереалистични. Ама претпоставувам дека со додатно боење може да ги бидне, ако не за друго барем за декор во некоја макета.

NIKAKVO BOENJE Cloverstack, vrednosta na modelite koi gi poseduvas e tokmu vo nivniot originalen izgled, posebno koga stanuva zbor za MINI TRIX kompetot.
 Edno dobro nadvoresno zacistuvanje i vnatresno podmackuvanje na pogonot na lokomotivata i
trkalcata na vagoncinata bi bilo dovolno osvezuvanje na kompletot, nisto povece ne treba.

Kontaktiraj go Vladimir za toj set, mislam deka odlicno ce bide prezentiran bas tamo kade sto treba, veruvaj mi!Thumbs%20Up

PS: da dodadam samo deka germanskata lokomotiva od serijata 89 koja ja imas vo kompletot na MINI TRIX 
e slicna i moze odlicno da ja odglumi nasata parna lokomotiva od vremeto na JZ serija 61
od koja socuvan primerok (JZ 61-011) postaven kako spomenik postoi vo Gevgelia. 

Mon... mislam deka ovde se govori za nerealnite boi na modelite od MEHANO i nivnoto farbanje. Licno imam prefarbano dosta modeli od MEHANO i sega izgledaat daleku porealno od originalite izleani vo zolta, zelena ili crvena plastika. Po nivnoto farbanje i dopolnitelno patiniranje, ne samo sto mozat da se postavat na nekoja maketa kako ukras, tuku slobodno mozat da se vklucat vo sostav narecen voz i da se vozat po nea.

Inaku, MINIT TRIX-oviot ili TRIX "N" komplet e eden od prvite, ako ne i prv komplet isfrlen od ovaa firma i nego go srekavav vo germanskite katalozi na QUELLE i sl. vo oddelot za detski igracki pod modeli na zeleznici.
Ne mi se poznati voznite karakteristiki na kompletot, no so samoto toa sto stanuva zbor za star komplet, za mene ima neprocenliva vrednost.
Mozam da kazam deka COLVERSTACK e golem sreknik sto go poseduva i toa vo, kolku sto mozam da vidam, odlicna sostojba.

Edited by tomo441 - 09-Oct-2012 at 09:48
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2526272829 105>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.377 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.