build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Станбени
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Fine Holding

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1314151617 33>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote makonix Quote  Post ReplyReply #281 Posted: 17-Mar-2012 at 16:20
Originally posted by pbanks

Штета што се немаше детерминираност истово да се направи со Кинескиот ѕид во парк.

се согласувам, изгледа таму врските се посилни од логиката
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #282 Posted: 18-Mar-2012 at 11:52
Нека се урива што побрзо, за да почне се од ново, овајпат на правилен начин со комплетна документација.
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #283 Posted: 03-Apr-2012 at 11:43
ФИЈАТ ЦАНОСKИ ОДНОВО ЌЕ ГО ПРАВИ KОМПЛЕKС0Т

Новиот „Kосмос“ ќе се гради во мај

За 10 дена ќе заврши целосното уривање на зградата „Kосмос“, кое го реализира самиот инвеститор, а во мај годинава ќе почне неговата повторна изградба, најавува сопственикот на „Фине“, Фијат Цановски. Новиот „Kосмос“, кој е планиран како комплекс во кој ќе живеат 4.000 лица, ќе се гради според нов проект кој го одобриле од Општина Гази Баба.

Отстранувањето на карабината од седум ката, која според надлежните од Гази Баба е дива градба, почна во август 2011 година. Најпрво од локалните власти, со образложение дека објектот отстапува 1,43 метар во висина од урбанистичкиот план, а потоа со уривањето продолжи сопственикот за да не мора да плаќа дополнителни трошоци.

- Засега се урнати 70 до 80 проценти од објектот, остануваат уште 30. Сакавме комплетно да ја завршиме работата за да може теренот повторно да го подготвиме за градба - изјави Цановски.

Тој останува на ставот дека уривањето било незаконско. Поднел тужба против решението на Општината Гази Баба, а исто така и кривични пријави против градежниот инспектор и против градоначалникот Тони Трајковски. Очекува Управниот суд да донесе пресуда во негова корист во наредните два месеца. Ако не добие позитивен резултат, правдата ќе ја бара пред меѓународните институции.

Според општинарите од Гази Баба, „Фине“ должеше и за комуналии - и тоа околу 3 милиони евра. Наплатата беше извршена со активирање хипотека - имот на Водно, во Маџари и во Струга. Сопственикот ги негираше тврдењата за неплатени комуналии велејќи дека во објектот вложил околу 17 милиони евра, сосе платени комуналии, кои изнесуваат 5,2 милиони евра.

За оние што веќе купија станови во овој комплекс, од фирмата-инвеститор изјавија дека во 90 отсто од случаите парите им се вратени. Останатите прифатиле да добијат стан во новиот „Kосмос“ со задоцнување од една година.

Шутот ќе се ситни за тампонирање улици

Градежниот шут од уривањето на објектот „Kосмос“ не се носи во депонија, туку ќе се ситни и ќе послужи за тампонирање на пристапни сообраќајници околу станбениот комплекс, чија повторна изградба ќе почне во мај годинава. Старото железо ќе се однесе на отпад. Адријан Амзовски, управител на фирмата-инвеститор „Фине“, објасни дека за ова ќе се погрижи бугарската фирма што работи на уривањето.

Aнела Петрова

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=DF0012D0BFB5D24C99458D0267F6A1AE
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #284 Posted: 19-May-2012 at 11:24
Објектот е целосно срамнет со земја, пред недела дена уште само заборавив да ви кажам
Се надевам на повторна изградба
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #285 Posted: 19-May-2012 at 14:12
+1 
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
Supreme View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Supreme Quote  Post ReplyReply #286 Posted: 25-Nov-2012 at 02:39
Мрднато емнешто?
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #287 Posted: 05-Dec-2012 at 16:13

Космос на Фијат Цаноски одново се гради

kosmos%5b1%5d

Станбено – деловниот комплекс „Космос“ на пратеникот од Партијата за европска иднина (ПЕИ), Фијат Цаноски, по втор пат започнува со изградба откако денеска беше поставен камен темелник, објави порталот Плусинфо.

„Одобрението за градба го имаме, комуналиите се целосно платени и нашите планови се до крајот на идната година објектот да биде изграден. Постапивме по сите решенија и наредби од Општина Гази Баба и објектот го сведовме до бараното ниво. Останува неправдата која што ја претпе компанијата ФИНЕ од страна на градоначалникот и неовластената инспекторка, за што судските органи ќе го кажат својот збор. Штетата што ја утврдија еминентни домашни и странски вештаци преку своите експертизи изнесува повеќе од 35 милиони евра“, изјави Фијат Цаноски.

Со продолжување на изградбата на „Космос“ на работа се враќаат 300 луѓе.

http://www.time.mk/read/40a12d28f9/ba119904e9/index.html

Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #288 Posted: 05-Dec-2012 at 16:41

Порака од г-дин ФИЈАТ ЦАНОСКИ
Сопственик и инвеститор на Станбено-Деловниот Комплекс КОСМОС

Може тука да дојде некој текст од Фијат за целава ситуација и дека сега почнувате со нов проект со се средено секаде да се влее малку доверба кај луѓето....

FAIL! Очигледно дека луѓево од компанијата „Фине“ не управаат баш најдобро со нивната интернет-страница, па успеале сугестијата за нејзиниот иден развиток да ја внесат како текст на насловната страницаBash. Многу несериозно од нивна страна!

Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #289 Posted: 05-Dec-2012 at 17:12
Иако е очигледно дека сајтот е пуштен денес, може и само за кратко како нешто пробно, ова е премногу несериозно, и нека седи тука чисто да си биде евидентирано. Жал ми е што ќе му наштетам на веб-мастерот, дизајнерот, кој и да е, но тоа е тоа.

P.S. Веќе е недостапен сајтот

Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #290 Posted: 05-Dec-2012 at 18:11
Многу ми е мило што одново почнаа со изградба. Мислев дека ќе се откажат.
Само напред

*Со оглед на тоа што денес сите се Web дизајнери и прават страни во joomla или некој најосновен html не е чудно да се случи таква тука од страна на "програмерот".
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
Back to Top
CenterCityKid View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote CenterCityKid Quote  Post ReplyReply #291 Posted: 06-Dec-2012 at 15:54
Moze nekoj da mi objasni vrz osnova na sto se bazira entuzijaznot da se izgradi ova cudo? Zaradi arhitektonskata vrednost? Ili za inaet na del od kicerajot sto se izgradi, pa eve, merak vi e sto megalomansko ruglo kje se izgradi?

Objektivno gledano, ogromno e i ruzno e. Barem neka izgledase na renderot top, znaeme deka se upropastuvaat proektite od render do realnost, ama ova od renderot uste na nisto ne lici. Edinstveno sto ne mu zameruvam na ovoj objekt, koga e vekje ruzen, e deka e daleku. Out of sight, out of mind.
Back to Top
zdravozivo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zdravozivo Quote  Post ReplyReply #292 Posted: 06-Dec-2012 at 18:25
+1 CenterCityKid
Има финансиски средства сопственикот и во корист му е да инвестира во архитектонската вредност на објектот (активен политичар,сопственик на универзитет...).И сега кога тој оди на вакви варијанти (многу станови за што помалку инвестирање,брзи пари),заслужува негативни коментари кои некако слабо ги читам тука
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #293 Posted: 06-Dec-2012 at 19:10
Previous

Па форумов се фокусира на претежно на урбанизмот, а не на урбанистите.

Па така и оваа тема претежно се занимава со урбанистичкиот карактер на проектот Космос, а не со неговите инвеститори.

Патем, на форумов има тема и за проектот Скопје 2014, ако почнеме на таа тема да правиме муабет за инвеститорот во тој проект... ехехеее, форумов ќе ја изгуби во целост својата корисност и смисла.
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #294 Posted: 06-Dec-2012 at 21:21
Originally posted by CenterCityKid

Moze nekoj da mi objasni vrz osnova na sto se bazira entuzijaznot da se izgradi ova cudo? Zaradi arhitektonskata vrednost? Ili za inaet na del od kicerajot sto se izgradi, pa eve, merak vi e sto megalomansko ruglo kje se izgradi?

Objektivno gledano, ogromno e i ruzno e. Barem neka izgledase na renderot top, znaeme deka se upropastuvaat proektite od render do realnost, ama ova od renderot uste na nisto ne lici. Edinstveno sto ne mu zameruvam na ovoj objekt, koga e vekje ruzen, e deka e daleku. Out of sight, out of mind.

Ружен е цел тој дел на градот моментално, по ружен неможе да биде. Па тоа едвај да е дел од Скопје, пустелија.

Втора работа, Да за инат, за инат на сите кои градат и продаваат станови по 1.200 евра квадрат и мислат дека ова е Прага.
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote zdravozivo Quote  Post ReplyReply #295 Posted: 06-Dec-2012 at 23:34
Па ајде Dexter,ти си врвен критичар на форумов.Кажи ни нешто околу урбанизмот кој го поседува овој објект и ентузијазмот околу неговата изградба
Или ти се свиѓа можеби...нестрпливо чекаш стан да купиш
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #296 Posted: 06-Dec-2012 at 23:51

Ај јас да пробам да ти ги објаснам работите...

Космос е солиден и пристоен објект за средината во која се наоѓа.

Урбанистичкото решение е всушност донесено од општина Гази Баба.

Ќе биде првенче во тој дел од градот, првенче кое ќе поттикне понатамошни инвестиции во Керамидница...

Со тоа Керамидница би прераснала во урбана и средена населба, а со изградба на мостот кај салата Јане Сандански би се создала една целина, поврзувајќи ја оваа населба со Аеродром.

Оформувајќи ги двата брега на Вардар во тој дел на Скопје, квалитетот на живот, економскиот и опшествениот развој би забележал пораст... А исто така и самиот град Скопје би добил попријатна и поурбана слика...

Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #297 Posted: 06-Dec-2012 at 23:57

Инаку забележувам мали промени во дизајнот...  позитивни...

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #298 Posted: 07-Dec-2012 at 00:48
не е лош дизајнот,само некако делува многу габаритен.
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #299 Posted: 07-Dec-2012 at 01:04
Originally posted by zdravozivo

Па ајде Dexter,ти си врвен критичар на форумов.Кажи ни нешто околу урбанизмот кој го поседува овој објект и ентузијазмот околу неговата изградба
Или ти се свиѓа можеби...нестрпливо чекаш стан да купиш

Ти благодарам за коментарот околу тоа дека сум врвен критичар на форумов доколку искрено и сериозно го мислиш тоа, а доколку беше сарказам, тогаш еве и јас ќе се насмеам. Big%20smile

Но Фосил ме престигна со неговиот коментар кој речиси во целост го покрива мојот личен став околу проектот Космос.

Керамидница е населба запоставена од урбанистички гледна точка, поминував таму во 2006 година во 2 или 3 наврати бидејќи додека земав часови за возење, инструкторот бараше да поминувам низ тоа населено место кое многу тешко ми е да го наречам населба, бидејќи од булевар Војводина, па се до Блу Маркет каде што се наоѓа клучката која ја поврзува Керамидница со Автокоманда, ми личи на се и сешто, освен на населба, односно освен на населено место оддалечено на само неколку километри од главната железничка станица во главниот град на една држава, иако е од другата страна на Вардар.

Космос е предвиден како луксузен станбен комплекс кој само богаташите ќе можат да си го дозволат, па не знам како ќе се вклопи во околината, во близина на станбениот комплекс се наоѓа приватен универзитет, а ако добро помнам, и приватна гимназија, од другата страна е авто-салонот на МакАутоСтар, кои увезуваат возила на Мерцедес-Бенз и Мицубиши, па мислам дека на богаташите би им било удобно во таква околина, но не знам колку жителите на Керамидница без длабоки џебови ќе го поднесат тоа.

Засега не ми се допаѓа базенот на отворено, ми делува доста несериозно, ќе им го одвлекува вниманието на студентите и на средношколците во близина Big%20smile, освен ако не е базен, туку некаков пандан на паркот на езерата во Аеродром, од другата страна на Вардар, тогаш во ред, во спротивно, базенот треба да биде во самиот станбен комплекс, по можност на најгорниот кат, во летни услови би бил супер, на мене така ми делува поприфатливо.

Но лично се надевам дека Космос е само почетокот на урбанизирање на Керамидница, нешто што дефинитивно му е потребно на главниот град на Република Македонија, бидејќи бесмислено и срамно е кога воз пристигнува на / заминува од главната железничка станица во Скопје, првото нешто што патниците ќе го видат при пристигнување или при заминување, да бидат оние колиби од дрва и картон покрај Вардар.

Инаку, јас сеуште собирам пари за да склопам нов компјутер догодина, а камо ли па да имам пари за нов стан. Big%20smile

Edited by Dexter26 - 07-Dec-2012 at 01:10
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote zdravozivo Quote  Post ReplyReply #300 Posted: 07-Dec-2012 at 01:40
Станарите на оваа зграда можат само да се надеваат на нов пешачки мост кој би ги поврзал со новите објекти во изградба од спротивната страна на вардар,па да добијат полесен пристап кон административните,образовните,комерцијалните објекти во општина аеродром.
Патниот пристап ке го добијат од раскрсницата кај Фон,кој можеби после многу години да добие солидно поврзување со Бул.Гоце Делчев.
Керамидница е мало место заградено од едната страна со Вардар од другата со пругата,понатамошните инвестиции таму немаат зошто да го пратат во големина и габарит Космос,едноставно нема причина оваа населба да има огромни згради во кои ќе живеат многу луѓе(кои би морале да запалат кола за било каде да тргнат)
Керамидница има карактеристики како тивко место без многу движење на возила,кое еден ден би можело да се урбанизира во урбана мала населба,со мали згради и широки зелени површини низ која не поминува прометна улица или булевар.
Космос наметнува непотребна динамика во оваа тивка населба(и сега и во иднина),и воопшто не е во правецот кон кој оптимално би се искористила нејзината местоположба.
Големи објекти се градат во населби каде се бара стан повеќе,каде е се готово,урбанизирано,средено,зеленила,пристап до училишта,градинки
па се оди само нагоре во катови.
Убаво е што почна да се урбанизира овој дел.Го забележав тоа уште со изградбата на Фон кој често го посетував работно.Но се надевав дека таму ке видам објекти како ,Комплекс Верина,Панорама Резиденс или како Соравиа Ресорт (Олимписко Село)полно мали објекти обиколени во зеленило и мир,заштитени од вардар и пругата.
Ова беше чисто околу насоката која се дава со изградбата на ваков габаритен објект за другите идни објекти во Керамидница(за жал спротивно од мојата).
А дирекно за објектот,Јас мислам дека квалитетот и квантитетот на станови во еден објект треба да оди право пропорционално(еве барем за овие големите објекти),и во ентериерот но и во екстериерот.Жал ми е што само кровот ми изгледа убаво и без него е обична вискоа зграда.Еве да погодам дека инвеститорот си го средил по свој вкус,најверојатно е лично за него.За разлика од останатиот дел од фасадата кој е демек за продавање.

хахаха Декстер,под врвен повеќе мислев на гласен но не ретко знаеш и убаво да зборуваш.Порано некако балансираше во коментарите сега си препуштен на хејтање.Лично мене ми е поубаво кога читам балансирани позитивни и негативни критики во постовите од корисниците на форумов.

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1314151617 33>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.184 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.