build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Воздухопловство
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Авиокомпании и линии

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 5758596061 244>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Obedineta Makedonija View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #1161 Posted: 21-Jan-2013 at 22:15
Originally posted by avijacijamk

Линијата од Анкона сеуште не е укината функционира но само неколку пати месечно.Причина за тоа е послаб интерес.Од BelleAir потврдија дека линијата сега за сега нема да се укине затоа што има доволен број на патници засега само фреквенцијата на линијата ќе биде намалена. Најверојатно во текот летната сезона ќе заживее повеќе. Летовите се сеуште достапни на нивната страна за букирање
http://www.belleair.it/

Јас стварно незнам од кај ги доби овие информации што ги пишуваш или кај најде дека може да се букираат, анкона како опција стои мегутоа нема летови во ниту еден избран термин!!! Ако грешам дај ми сликовито со Print Screan. Анкона ја нема повеќе од СК !!
Создаваме за да имаме, а и тоа што го имаме треба да го чуваме такво какво што е !!!!
Back to Top
avijacijamk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote avijacijamk Quote  Post ReplyReply #1162 Posted: 21-Jan-2013 at 23:59
Originally posted by Obedineta Makedonija

Линијата од Анкона сеуште не е укината функционира но само неколку пати месечно.Причина за тоа е послаб интерес.Од BelleAir потврдија дека линијата сега за сега нема да се укине затоа што има доволен број на патници засега само фреквенцијата на линијата ќе биде намалена. Најверојатно во текот летната сезона ќе заживее повеќе. Летовите се сеуште достапни на нивната страна за букирање

Јас стварно незнам од кај ги доби овие информации што ги пишуваш или кај најде дека може да се букираат, анкона како опција стои мегутоа нема летови во ниту еден избран термин!!! Ако грешам дај ми сликовито со Print Screan. Анкона ја нема повеќе од СК !!

Последен пат кога видов во Амадеус системот за букирање летовите стоеја.Сега гледам ги нема тргнати се изгледа ја укинале само јас немав приметено.Мора грешка.На страната на аеродромот сеуште стојат летовите.Можеби сезонски ќе ја вратат пак.
http://skp.airports.com.mk/Upload/Downloads/Doc/MK-EU-MAP_3.pdf
Back to Top
SJCF View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote SJCF Quote  Post ReplyReply #1163 Posted: 22-Jan-2013 at 15:33
Што е работава со линијата до Сараево, мислите ли дека има потенцијал? Има ли некоја поволна опција за трансфер или сериозно Сараево и Скопје можат да генерираат доволно поинт-ту-поинт патници за редовна линија?

Памтам дека ваква линија имаше и порано. Зошто се укина тогаш и ако укинувањето било поради мал број патници, што е различно овој пат?
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #1164 Posted: 22-Jan-2013 at 16:50
И јас најискрено не ја сваќам поентата на оваа линија освен доколку Босанските власти и властите на Сараевскиот Аеродром сакаат да направат нашиот аеродром да може да биде користен од Босанците за патување во странство ,но мене ова ми е нелогично бидејќи околу нив имаат двојнопоголеми и подобри аеродроми од Скопскиот односно Белградскиот и Загребскиот ,плус тука се и Дубровник и Сплит кој генерираат повеќе патници и повеќе линии од самиот Скопски аеродром.
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #1165 Posted: 22-Jan-2013 at 17:49
Originally posted by daci92

И јас најискрено не ја сваќам поентата на оваа линија освен доколку Босанските власти и властите на Сараевскиот Аеродром сакаат да направат нашиот аеродром да може да биде користен од Босанците за патување во странство ,но мене ова ми е нелогично бидејќи околу нив имаат двојнопоголеми и подобри аеродроми од Скопскиот односно Белградскиот и Загребскиот ,плус тука се и Дубровник и Сплит кој генерираат повеќе патници и повеќе линии од самиот Скопски аеродром.

Немојте да заборавите дека се` уште имаме тесни врски со Сараево, многу луѓе патуваат натаму, имаме бошњачка заедница во земјава, а во моментов нема ниту редовна автобуска линија, ниту пак воз. Требаше да патувам за Сараево два пати минатата година и мене коса на глава ми се креваше од врските со овој град. Силно ја подржувам оваа линија, мораме да имаме врски со соседите.
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #1166 Posted: 22-Jan-2013 at 19:12
Бојан јас воопшто не го заборавам тоа ,него проблемот е што таа Бошњачка и Босанска заедница во Македонија и Скопје особено со најголемиот дел, е многу мала за да користи 4 летови неделно.Ај да беше еден би сватил да беа два ќе речев можеби се многу но нека ги има но 4????
Линија за Автобус ќе имало доколку била потребна и барана ,јас памтам дека пред некоја година имаше но ја укинаа и таа ,како и летовите Скопје-Сараево.Во секој случај од Македонија би бил повеќе баран пристапот до Бања Лука што веќе има Автобуска линија до таму (другарка беше пред некој месец).
Возовите не се прикладни за оваа нишка но ќе речам ,што ќе ни е воз за Сараево кога ние немаме возови ниту до Солун и Атина ,ниту до Благоевград и Софија ниту пак до Тирана и некој друг Албански град кој ни се први соседни држави ,само за Косово и Србија има возови, а да не правиме муабет за Европски градови како Виена, Прага, Минхен итн.
Од Ceske Drachi (CD) имаше линија Берлин-Прага-Братислава-Будимпешта-Белград-Скопје-Солун (мислам дека и Атина ја опфаќаше но не сум сигурен) но ја укинаа и ја направија само Прага -Братислава-Будимпешта-Белград и назад.Значи ние немаме инфраструктура и потреба од тоа кога кај нас се одбира Автобус пред Воз .

Јас ја подржувам линијата но мислам дека е непромислена идеја и тотално неисплатлива и некорисна.
Back to Top
Тркало View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Тркало Quote  Post ReplyReply #1167 Posted: 22-Jan-2013 at 22:00

Линија за Автобус ќе имало доколку била потребна и барана ,јас памтам дека пред некоја година имаше но ја укинаа и таа

Moжда сум малку оф-топик, автобуската линија Гв (18:30)-Те(19:00)-Ск (19:45-20:00)-Ку(20:40)-Тузла(09:15)-Сараево(11:40) е активна 3 пати неделно.До пред некој месец беше 2 пати неделно, значи потреба за поголем број патници имало.Освен босанската заедница, сериозни роднински и бизнис врски со Босна држат и албанската заедница во Македонија.

Верувам дека бизнисмените никако не би одбрале автобуска опција, па два пати неделно до Сараево и сосем доволно, со можноста да размислат за опција како линија преку Подгорица со релативно кратко време на патување
SKP 08:00 ТТG 08:35-09:00 SJJ 09:45
или
Скопје 08:00 - Сараевo 08:50-09:15 - Бања Лука 09:50/Сплит 10:00/Марибор 10:10/Будимпешта 10:15 ...

Во секој случај од Македонија би бил повеќе баран пристапот до Бања Лука што веќе има Автобуска линија до таму (другарка беше пред некој месец).

Директна линија за БЛ тешко...прашај ја да не случајно и рекле дека е директна линија, а се префрлала во Ниш или Белград со Ниш Експрес

Edited by Тркало - 22-Jan-2013 at 22:05
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #1168 Posted: 23-Jan-2013 at 01:40
Да се разбереме дека цената не е голема, прилично е економична а и конкурентна на останатите типови превоз од и до Сараево !! Мислам дека со ваква цена и со таков тип на воздухоплови ATR70 линијата (SJJ - SKP - SJJ 4 x weeks) би била исплатлива односно би имало патници!! Еве ви во прилог колку иѕнесува цената на повратен билет SJJ - SKP - SJJ.

Edited by Obedineta Makedonija - 23-Jan-2013 at 01:42
Создаваме за да имаме, а и тоа што го имаме треба да го чуваме такво какво што е !!!!
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #1169 Posted: 23-Jan-2013 at 10:53
Јас би рекол оваа авиоврска со Сараево е апсолутно исплатлива, еве сега ја гледам цената на автобуски билет и истата изнесува 90 евра за двата правци. Многу ја поскапеле во однос на порано. Додека беше возот преку Белград, можеше да се стигне до овој босански град и за 60-тина евра.

Како и да е, мислам дека ќе има патници оваа врска, се сложувам дека на почеток требало да размислат за само 2 линии неделно.

Edited by BOJAN - 23-Jan-2013 at 10:53
Back to Top
vladegf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vladegf Quote  Post ReplyReply #1170 Posted: 23-Jan-2013 at 11:19
Може и на босанците да им одговара оваа линија, бидејки имаат голема дијаспора во Шведска посебно во Малме, а лет за таму немаат со што преку Скопје би биле поврзани за Малме со некои си максимум 200 евра.

Edited by vladegf - 23-Jan-2013 at 11:23
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote avijacijamk Quote  Post ReplyReply #1171 Posted: 23-Jan-2013 at 13:12
Линијата со Сарајево дефинитивно се исплати. Јас пред 2 години одев таму и со автобус патував цели 13 саати со една пауза а автобусот беше катастрофа.Беше некоја фирма од Тетово или Гостивар. Никогаш веќе не одам со автобус во тој правец бидејќи карата ми беше 100 евра некаде а за истите пари со авион може да се оди. Само и јас мислам дека 4 лета неделно се стварно многу. 2 би биле доволни.
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #1172 Posted: 23-Jan-2013 at 15:30
109 евра за повратна карта со редовна линија е како да платиш такси во Скопје 50 денари како може да не е исплатливо, па за таа цена и туристички може луѓе да патуваат.
за линијава
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #1173 Posted: 23-Jan-2013 at 19:26

Последен пат кога видов во Амадеус системот за букирање летовите стоеја.Сега гледам ги нема тргнати се изгледа ја укинале само јас немав приметено.Мора грешка.На страната на аеродромот сеуште стојат летовите.Можеби сезонски ќе ја вратат пак.
http://skp.airports.com.mk/Upload/Downloads/Doc/MK-EU-MAP_3.pdf

Почитувани, да ви кажам дека ги исконтактирав belleair и ми кажаа дека линијата била прекината поради тоа што belleair имал недостиг на воздухоплови поради зголемениот број на летови од Тирана и Приштина на belleair со што биле принудени да ја укинат, меѓутоа лицето од belleair - Македонија кое го исконтактирав на нивниот контакт број кој го има на страната на аеродромот ми кажа дека ќе ги притиска челниците за да ја вратат во функција линијата која имала голема побарувачка !! ТОА Е ОД МЕНЕ
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #1174 Posted: 24-Jan-2013 at 12:52

БХ Ерлајнс, Ер Свиден и Алба Стар Ерлајнс наскоро ќе летаат до Скопје!

aleksandar-veliki

Македонските граѓани ќе можат да летаат за Базел, Умеа, Копенхаген и Сараево веќе на пролет

Три нови авиокомпании доставија барање до Агенцијата за цивилно воздухопловство за да се вклучат во редовниот и во чартер авиосообраќајот во зимската и летната сезона, дознава Фактор. Шведската авиокомпанија Ер Свидан АБ (Air Sweden AB) од 28 февруари до 30 март, ќе почне да нуди редовни летови од и до македонскиот аеродром Александар Велики. По издавањето на дозволата од страна на Агенцијата за цивилно воздухопловство, компанијата ќе лета на релација Умеа, Шведска – Копенхаген, Данска –Скопје, Македонија и обратно, два пати неделно, во понеделник и петок.
Од компанијата најавуваат дека најверојатно ќе се вклучат и во летната сезона од редовниот авиосообраќај кон земјава, на истите дестинации и во истите деновиви, до 18 мај годинава.

Покрај Ер Свидан, од 1 април годинава на релација Сараево-Скопје и обратно ќе почне да лета и Босанската национална авио компанија БХ Ерлајнс.

„И оваа авиокомпанија достави барање до Агенцијата за цивилно воздухопловско за вклучување во редовиот авио сообраќај кон земјава. Со летниот ред на летање, компанијата ќе оперира од Скопје до сараево и обратно четири пати неделно (во понеделник, среда, петок и недела). Во чартер летовите пак, во рамките на зимскиот ред на летање, од 27 јануари до 31 март, ќе се вклучи и шпанската компанија Алба Стар Ерлајнс на релација Рим – Скопје- Скопје – Рим“, велат од Агенцијата за цивилно воздухопловство.

Од 3 февруари пак, до 31 март, во недела, Алба Стар Ерлајнс ќе оперира од Скопје до Базел, од Базел до Скопје и од Скопје ќе слета во Рим.

Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #1175 Posted: 24-Jan-2013 at 12:54

Македонија и Катар договараат редовна авиолинија

g_qatar-airways_0

Воспоставување на редовна авионска линија час поскоро на релација Скопје-Доха е причината поради која за февруари е закажана средба помеѓу претставници на Kатарската национална авиокомпанија Qatar Airways и директорот на Агенцијата за цивилно воздухопловство, Дејан Мојсовски, дознава Фактор. Детали за можната нова директна линија до Доха сè уште нема. Воведувањето на редовната линија е во насока на зајакнување на економската соработка, како и потребата од создавање и одржување поволни услови за инвестиции. Македонија воопшто не е непозната за Qatar Airways ако се земе предвид дека во последните четири години компанијата интензивно регрутира македонци кои во Доха веќе работат како стјуарди и стјуардеси.

Но, додека Македонските власти цела година се обидуваат да ја воспостават редовната линија меѓу Скопје и Доха, тоа веќе го направија властите во Хрватска и Србија.

Емирот од Катар, шеикот Хамад бин Калифа Ал Тани, кој Македонија ја посети во октомври минатата година си замина со најава за интензивирање на соработката во авиосообраќајот. Тој најави и можна соработка со Македонија во градежништвото, земјоделството, туризмот и во енергетиката. Но, за конкретна инвестиција се уште не станува ниту збор.

Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote avijacijamk Quote  Post ReplyReply #1176 Posted: 24-Jan-2013 at 14:30

<h1 style="font: 22px/32px Arial, sans-serif; margin: 0px 0px 10px; padding: 0px; outline: 0px; border: 0px currentColor; color: rgb51, 51, 51; text-trans: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; vertical-align: line; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; : rgb243, 243, 243; -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;">БХ Ерлајнс, Ер Свиден и Алба Стар Ерлајнс наскоро ќе летаат до Скопје!</h1><font face="Arial">aleksandar-veliki<p style="font: 15px/22px Arial, Verdana, Geneva, sans-serif; margin: 0px 0px 30px; padding: 0px; outline: 0px; border: 0px currentColor; color: rgb0, 0, 0; text-trans: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; vertical-align: line; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; : rgb243, 243, 243; -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;"><em style="margin: 0px; padding: 0px; outline: 0px; border: 0px currentColor; font-size: 15px; vertical-align: line; : transparent;">Македонските граѓани ќе можат да летаат за Базел, Умеа, Копенхаген и Сараево веќе на пролет

<p style="font: 15px/22px Arial, Verdana, Geneva, sans-serif; margin: 0px 0px 30px; padding: 0px; outline: 0px; border: 0px currentColor; color: rgb0, 0, 0; text-trans: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; vertical-align: line; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; : rgb243, 243, 243; -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;"><em style="margin: 0px; padding: 0px; outline: 0px; border: 0px currentColor; font-size: 15px; vertical-align: line; : transparent;">Три нови авиокомпании доставија барање до Агенцијата за цивилно воздухопловство за да се вклучат во редовниот и во чартер авиосообраќајот во зимската и летната сезона, дознава Фактор. Шведската авиокомпанија Ер Свидан АБ (Air Sweden AB) од 28 февруари до 30 март, ќе почне да нуди редовни летови од и до македонскиот аеродром Александар Велики. По издавањето на дозволата од страна на Агенцијата за цивилно воздухопловство, компанијата ќе лета на релација Умеа, Шведска – Копенхаген, Данска –Скопје, Македонија и обратно, два пати неделно, во понеделник и петок.Од компанијата најавуваат дека најверојатно ќе се вклучат и во летната сезона од редовниот авиосообраќај кон земјава, на истите дестинации и во истите деновиви, до 18 мај годинава.

<p style="font: 15px/22px Arial, Verdana, Geneva, sans-serif; margin: 0px 0px 30px; padding: 0px; outline: 0px; border: 0px currentColor; color: rgb0, 0, 0; text-trans: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; vertical-align: line; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; : rgb243, 243, 243; -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;">Покрај Ер Свидан, од 1 април годинава на релација Сараево-Скопје и обратно ќе почне да лета и Босанската национална авио компанија БХ Ерлајнс.

<p style="font: 15px/22px Arial, Verdana, Geneva, sans-serif; margin: 0px 0px 30px; padding: 0px; outline: 0px; border: 0px currentColor; color: rgb0, 0, 0; text-trans: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; vertical-align: line; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; : rgb243, 243, 243; -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;">„И оваа авиокомпанија достави барање до Агенцијата за цивилно воздухопловско за вклучување во редовиот авио сообраќај кон земјава. Со летниот ред на летање, компанијата ќе оперира од Скопје до сараево и обратно четири пати неделно (во понеделник, среда, петок и недела). Во чартер летовите пак, во рамките на зимскиот ред на летање, од 27 јануари до 31 март, ќе се вклучи и шпанската компанија Алба Стар Ерлајнс на релација Рим – Скопје- Скопје – Рим“, велат од Агенцијата за цивилно воздухопловство.

<p style="font: 15px/22px Arial, Verdana, Geneva, sans-serif; margin: 0px 0px 30px; padding: 0px; outline: 0px; border: 0px currentColor; color: rgb0, 0, 0; text-trans: none; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; word-spacing: 0px; vertical-align: line; white-space: normal; orphans: 2; widows: 2; : rgb243, 243, 243; -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;">Од 3 февруари пак, до 31 март, во недела, Алба Стар Ерлајнс ќе оперира од Скопје до Базел, од Базел до Скопје и од Скопје ќе слета во Рим.

Има некаде информации за цени и букирање карти за AlbaStars гледам на нивната страна нема ништо поврзано со тоа.

Edited by avijacijamk - 24-Jan-2013 at 14:31
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote avijacijamk Quote  Post ReplyReply #1177 Posted: 24-Jan-2013 at 17:05
Има промоција од BelleAir летови од Скопје за Рим по цена од 50 евра. Важи за сите летови од Февруари па натаму. Еве пример за карти во март http://i45.tinypic.com/243hhte.png

Така да ако некој планира да оди во Рим, нека најде дати кога има промотивни летови
Back to Top
mr bombastic View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mr bombastic Quote  Post ReplyReply #1178 Posted: 24-Jan-2013 at 18:57

БХ Ерлајнс, Ер Свиден и Алба Стар Ерлајнс наскоро ќе летаат до Скопје!

aleksandar-veliki

Македонските граѓани ќе можат да летаат за Базел, Умеа, Копенхаген и Сараево веќе на пролет

Три нови авиокомпании доставија барање до Агенцијата за цивилно воздухопловство за да се вклучат во редовниот и во чартер авиосообраќајот во зимската и летната сезона, дознава Фактор. Шведската авиокомпанија Ер Свидан АБ (Air Sweden AB) од 28 февруари до 30 март, ќе почне да нуди редовни летови од и до македонскиот аеродром Александар Велики. По издавањето на дозволата од страна на Агенцијата за цивилно воздухопловство, компанијата ќе лета на релација Умеа, Шведска – Копенхаген, Данска –Скопје, Македонија и обратно, два пати неделно, во понеделник и петок.
Од компанијата најавуваат дека најверојатно ќе се вклучат и во летната сезона од редовниот авиосообраќај кон земјава, на истите дестинации и во истите деновиви, до 18 мај годинава.

Покрај Ер Свидан, од 1 април годинава на релација Сараево-Скопје и обратно ќе почне да лета и Босанската национална авио компанија БХ Ерлајнс.

„И оваа авиокомпанија достави барање до Агенцијата за цивилно воздухопловско за вклучување во редовиот авио сообраќај кон земјава. Со летниот ред на летање, компанијата ќе оперира од Скопје до сараево и обратно четири пати неделно (во понеделник, среда, петок и недела). Во чартер летовите пак, во рамките на зимскиот ред на летање, од 27 јануари до 31 март, ќе се вклучи и шпанската компанија Алба Стар Ерлајнс на релација Рим – Скопје- Скопје – Рим“, велат од Агенцијата за цивилно воздухопловство.

Од 3 февруари пак, до 31 март, во недела, Алба Стар Ерлајнс ќе оперира од Скопје до Базел, од Базел до Скопје и од Скопје ќе слета во Рим.

Врти сучи скоро ништо ново за нас, се разбира секоја нова линија е добредојдена ама се знае што ни треба нас а тое е конекција со Барселона-Мадрид,Париз,Берлин,Москва,Прага,Варшава итн. Smile

Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #1179 Posted: 24-Jan-2013 at 19:31
Originally posted by mr bombastic

[/URL]
Врти сучи скоро ништо ново за нас, се разбира секоја нова линија е добредојдена ама се знае што ни треба нас а тое е конекција со Барселона-Мадрид,Париз,Берлин,Москва,Прага,Варшава итн. Smile[/QUOTE]
Po odnos na tvoeto razmisluvanje, spasot go gledam mnogu naskoro vo WIZZAIR !!
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #1180 Posted: 25-Jan-2013 at 13:42
Нас ни треба Wizz Air или Ryan Air, со линија до Warsaw Modlin и/или Будимпешта, за да имаме после со еден трансфер до кај сакаме. Прага исто така е добра опција, а според мене мора да имаме поврзување и со Берлин, Париз, Шпанија, Москва. Ама се во свое време, бар се надевам дека ќе ја биде
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 5758596061 244>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.684 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.