build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Градска инфраструктура
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Мост на цивилизациите во Македонија (Мост Око)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1718192021 28>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote N23 Quote  Post ReplyReply #361 Posted: 08-Apr-2013 at 13:38
Све можам да разберам, кич, споменици, неинвенстивност, моментална разочараност и нервоза за изгубена општина и останати неоправдани докази, али да направат скоро идентична копија на мостот на уметноста, со ист тип на огради, без тронка осет за елеганција, простор, па на крај краева и убавина - она што ни се сервира кога се во прашање овие објекти, е доволен доказ колку овие проекти се прават само со цел да се даде нов лик на еден град, а не тој вистински да се збогати. Го уништија единствениот дел од градот каде што има голема фреквенција на луѓе, а можеа да се направат одлични репрезентативни мостови, па и барок нека се, пошто овие два на ништо не личат. Идентичноста на истите е нешто што загржува, затоа што овој град го остава во рацете на архитекти и креатори кои се лимитирани во поглед на идејните решенија и креативни способности.
23ka.wordpress.com
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #362 Posted: 08-Apr-2013 at 13:40
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #363 Posted: 08-Apr-2013 at 13:41

Колку што успев да забележам од овој линк http://www.plusinfo.mk/vest/87887/GALERIJA-Izboren-bum-od-spomenici-vo-Centar

на фотографијата број 10 се работи за скулптура на Цар Самоил. Се очекува на средишниот дел од мостот да биде поставена фонтана и поголема скулптура многу ме интересира кој ќе го заземе пиадесталот на мостот. 

Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #364 Posted: 08-Apr-2013 at 13:45
Мостот е супер во однос на другиот.
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #365 Posted: 08-Apr-2013 at 14:02
Originally posted by kultuzin

Колку што успев да забележам од овој линк http://www.plusinfo.mk/vest/87887/GALERIJA-Izboren-bum-od-spomenici-vo-Centar

на фотографијата број 10 се работи за скулптура на Цар Самоил. Се очекува на средишниот дел од мостот да биде поставена фонтана и поголема скулптура многу ме интересира кој ќе го заземе пиадесталот на мостот. 

Цитат од претходна најава:
"...Пер­сеј - пос­лед­ни­от ма­ке­дон­ски крал, па­јон­ски­от крал Ав­до­ле­он, Про­хор До­ро­теј - ох­рид­ски ар­хи­е­пис­коп, Ми­ха­ил и Ев­ге­ниј - сли­ка­ри и ико­но­пис­ци, Јо­ван Зог­раф, ма­ке­дон­ски­те бла­го­род­ни­ци Стрес, и Ивец. Мос­тот ќе го кра­сат и Ахил - прес­пан­ски и ла­ри­ски епис­коп, Ва­са­ри­он Де­бар­ски - је­ро­мо­нах и кни­же­вен де­ец, Ју­ли­ја Тер­ти­ла - бо­рец за прав­да, Бу­диј - учес­ник во Ни­кеј­ски­от со­бор, Ав­ре­лиј Кра­тет Пто­ло­ме­ев - лих­нид­ски ин­те­лек­ту­а­лец од 3 век, Ди­о­ни­зиј Прв - епис­коп на Лих­нид,Тит Фла­виј Орест - пра­вос­веш­те­ник на Хе­рак­ле­ја, Пуб­лиј Сеп­тиј Ни­ко­лај - пат­рон на Сто­би. Ме­ѓу из­бра­ни­те скул­пту­ри се и пр­ви­от и вто­ри­от крал на ма­ке­дон­ска­та сред­но­ве­ков­на др­жа­ва кнез Ха­цон и кнез Пре­бонт, кои вла­де­е­ле во 7 век, по­тоа Кра­ли Мар­ко и не­го­ви­от брат Ан­дре­ја, ох­рид­ски­от жу­пан Ан­дреа Гро­па, Пе­тар Дел­јан, Ѓор­ѓи Вој­тех,свеш­те­ни­ци­те Јо­а­ким Осо­гов­ски, Про­хор Пчињ­ски, Гав­рил Лес­нов­ски, Јо­ван Ку­ку­зел, Ге­ор­ги Кра­тов­ски...."

Со други зборови, бирај друг, не е Самоил. Можеби Крали Марко или брат му Андреја?

Централно ќе биде пајонската свештеничка, што досега стоеше пред Музејот на Македонија.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #366 Posted: 08-Apr-2013 at 14:53

Originally posted by alexgizh

"...Пер­сеј - пос­лед­ни­от ма­ке­дон­ски крал, па­јон­ски­от крал Ав­до­ле­он, Про­хор До­ро­теј - ох­рид­ски ар­хи­е­пис­коп, Ми­ха­ил и Ев­ге­ниј - сли­ка­ри и ико­но­пис­ци, Јо­ван Зог­раф, ма­ке­дон­ски­те бла­го­род­ни­ци Стрес, и Ивец. Мос­тот ќе го кра­сат и Ахил - прес­пан­ски и ла­ри­ски епис­коп, Ва­са­ри­он Де­бар­ски - је­ро­мо­нах и кни­же­вен де­ец, Ју­ли­ја Тер­ти­ла - бо­рец за прав­да, Бу­диј - учес­ник во Ни­кеј­ски­от со­бор, Ав­ре­лиј Кра­тет Пто­ло­ме­ев - лих­нид­ски ин­те­лек­ту­а­лец од 3 век, Ди­о­ни­зиј Прв - епис­коп на Лих­нид,Тит Фла­виј Орест - пра­вос­веш­те­ник на Хе­рак­ле­ја, Пуб­лиј Сеп­тиј Ни­ко­лај - пат­рон на Сто­би. Ме­ѓу из­бра­ни­те скул­пту­ри се и пр­ви­от и вто­ри­от крал на ма­ке­дон­ска­та сред­но­ве­ков­на др­жа­ва кнез Ха­цон и кнез Пре­бонт, кои вла­де­е­ле во 7 век, по­тоа Кра­ли Мар­ко и не­го­ви­от брат Ан­дре­ја, ох­рид­ски­от жу­пан Ан­дреа Гро­па, Пе­тар Дел­јан, Ѓор­ѓи Вој­тех,свеш­те­ни­ци­те Јо­а­ким Осо­гов­ски, Про­хор Пчињ­ски, Гав­рил Лес­нов­ски, Јо­ван Ку­ку­зел, Ге­ор­ги Кра­тов­ски...."

Со други зборови, бирај друг, не е Самоил. Можеби Крали Марко или брат му Андреја?

Централно ќе биде пајонската свештеничка, што досега стоеше пред Музејот на Македонија.

Ме радува што не е Цар Самоил искрено не ми се допаѓа дуплирање на скулптури како што се случува со Мајка Тереза на пример. 

Што се однесува до изборот на личности кои ќе го красат овој мост. Повеќе од половина не ми се познати и мислам дека е одлично што народот ќе се запознае со личности од својата историја за кои прв пат слуша.

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #367 Posted: 08-Apr-2013 at 18:18

Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #368 Posted: 08-Apr-2013 at 18:57

Еве малку попрегледно со кратко објаснување за кој скулптури се работи.

Еве кои се сите 32 лика на најновите скулптури од проектот „Скопје 2014“.

1.Митски крал Каран – 9-8 век п.н.е. (808-778 г. п.н.е.) Родоначалник на македонската кралска куќа,

2. Пердика I – 8-7 век п.н.е (700-678) Прв историско-официјален крал од македонската кралска куќа на Аргеадите.

3. Александар I Филхелен – 5 век п.н.е. (прва половина) (498-454). Според Херодод, официјален покровител на Атињаните во Македонија.

4. Архелај I, македонски крал (години на владеење: 413 пр.н.е. – 399 г.пр.н.е.)

5. Аминта III, (393 г. пр.н.е.– 370/69 г. пр.н.е.) Македонски крал кој ја зацврстил македонската држава.

6. Парменион – 4 век п.н.е. (втора половина) Еден од најспособните генерали на Филип II и Александар III.

7. Авдолеон, -(315-285/6 год. п.н.е.) Крал на Пајонија.

8. Филип V, (години на владеење: 221 г.пр.н.е. – 179 г. прн.е.). Претпоследен македонски крал.

9. Персеј, (години на владеење: 179 г. пр.н.е. – 168 г. пр.н.е.) Последниот македонски крал .

10. Тит Флавиј Орест, II-III век. Угледен граѓанин и првосвештеник на Хераклеја Линкестидска,

11. Јулија Тертила, 2 век н.е угледна граѓанка и добродетелка на Хераклејa Линкестидска.

12. Аврелиј Кратет Птолемеев, III век, лихнидски интелектуалец,

13. Публиј Септиј Николај, , III век , угледен граѓанин на Стоби.

14. Будиј (Будиос), на IV век епископ на Стоби,

15. Дионизиј, 343 година прв епископ на Лихнид.

16. Св. Ахил Преспански (Лариски), IV век

17. Хацон, крал на македонската склавинија, VII век.

18. Пребонт, крал на македонската склавинија, VII век.

19. Св. Гаврил Лесновски, X век.

20. Гаврило Радомир- 1014 – 1015) , средновековен македонски цар.

21. Иван Владислав – Македонски владетел со Самуиловото царство од 1015 до 1018 година.

22. Војвода Ивец, X и XI век, благородник и војсководец во Самуиловото царство.

24. Св. Прохор Пчињски, XI век

25. Петар Делјан, 1040 година, водач на словенското востание проти Византија .

26. Георги Војтех, 1072 година, водач на словенското востание против Византија .

27. Добромир Хрс – средновековен македонски владетел на областа околу денешниот град Струмица.

28. Севастократор Стрез ,1207, средновековен независен владетел на областа околу денешните гДемир Капија и Струмица.

29. Михаил и Евтихиј, XIII век, зографи .

30. Св. Јован Кукузел,13-14 век, светец, средновековен црковен пејач и композитор

31. Волкашин – 14 век, македонски крал, татко на Крале Марко.

32. Углеша -14 век ја создал Серската држава.

http://a1on.mk/wordpress/archives/133047 

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #369 Posted: 08-Apr-2013 at 19:37
страничниот дел кој е од излеан бетон изгледа ќе биде премачкан со некој малтер,ми излгедаше како `пластифициран` малтер кој го имаа ставено на 2-3 места.нема да биде мазен како мостот на уметноста,нешто слично како постарите куќи кои беа прскани со вар-песок со помош на `еж`
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #370 Posted: 08-Apr-2013 at 22:12
Originally posted by kultuzin

Originally posted by alexgizh

Ме радува што не е Цар Самоил искрено не ми се допаѓа дуплирање на скулптури како што се случува со Мајка Тереза на пример. 

Што се однесува до изборот на личности кои ќе го красат овој мост. Повеќе од половина не ми се познати и мислам дека е одлично што народот ќе се запознае со личности од својата историја за кои прв пат слуша.

За таа намена постојат книги. Ако некој сака да го учи народов историја нека ми го остави градот на мира...
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #371 Posted: 08-Apr-2013 at 23:50
Originally posted by Supervisor

а разликата се состои во...? (освен бојата на скулптурите)
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #372 Posted: 08-Apr-2013 at 23:54
човече, по 32 СПОМЕНИЦИ, не СКУЛПТУРИ на еден мост, а на пет метра уште еден таков... ако некој и после вакви глупости мисли дека се работи за негување на култура, историја и потреба, тогаш не знам како би успеал да го разубедам во спротивното...
ова е фрустрација разлеана насекаде, Ск2014 ја изгуби и онаа пола грам суштина што некогаш ја имало...
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #373 Posted: 09-Apr-2013 at 00:30

Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #374 Posted: 09-Apr-2013 at 09:27
ehe uste od koga... i uste kolku ima da ja gubi sushtinata, tek sega e na pola
Back to Top
NoName View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote NoName Quote  Post ReplyReply #375 Posted: 09-Apr-2013 at 10:05
Originally posted by zabegan

човече, по 32 СПОМЕНИЦИ, не СКУЛПТУРИ на еден мост, а на пет метра уште еден таков... ако некој и после вакви глупости мисли дека се работи за негување на култура, историја и потреба, тогаш не знам како би успеал да го разубедам во спротивното... ова е фрустрација разлеана насекаде, Ск2014 ја изгуби и онаа пола грам суштина што некогаш ја имало...

Во каква корелација се распоредот на скулптурите (односно оддалеченоста на еден споменик / скулптура од друг/а) во однос на негување на култура,историја и слично?
Да беа поставени во радиус од 3 километри за тебе ќе беше прифатливо?
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #376 Posted: 09-Apr-2013 at 10:19

mostov ima i te kakva povrzanost so muzejot pozadi, kako vizuelno, taka i tematski. bojata na skulpturite e najubava do sega sto ja napravile, i ima nekakva si ideja so dupka vo sredina. mostot na umetnosta e edna debilna kopija na ovoj, so nikakva povrzanost so okolinata, mava direkno vo zgrada za koja ne e namenet(za razlika od oko), ima uzasno osvetluvanje i los sklop na boi. edinstveno sto e pozitivno e sto ima skulpturi na umetnici, a ne na site mozni revolucioneri sto postoele.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #377 Posted: 09-Apr-2013 at 18:59
Originally posted by xnx

mostov ima i te kakva povrzanost so muzejot pozadi, kako vizuelno, taka i tematski. bojata na skulpturite e najubava do sega sto ja napravile, i ima nekakva si ideja so dupka vo sredina. mostot na umetnosta e edna debilna kopija na ovoj, so nikakva povrzanost so okolinata, mava direkno vo zgrada za koja ne e namenet(za razlika od oko), ima uzasno osvetluvanje i los sklop na boi. edinstveno sto e pozitivno e sto ima skulpturi na umetnici, a ne na site mozni revolucioneri sto postoele.
ова не е разлика, па и да е, далеку од тоа дека разликата е на подобро
фактот што мостот е направен за влез во објект е катастрофа сама по себе, тематска позвразност и не можам негде да најдам, затоа што најпрво објектот во кој што мостов влага е тематски неартикулиран и сите забораваат дека во него се сместени три неповрзани институции, а не па мостот да има некаква тематска поврзаност со објектот... а визуелната „поврзаност“ на мостовиве со објектите во кои влегуваат, скоро и да е идентична...
се друго се се само детали кои не зависат од изведбата на мостот и можеш да ги смениш кога сакаш
Back to Top
totobobo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote totobobo Quote  Post ReplyReply #378 Posted: 10-Apr-2013 at 07:10
Очигледно некои овде се со исклучително негаторски ставови кон се што се прави, сите ние имаме различни вкусови и идеи за тоа како треба нешто да биде, но да се настапува со став дека ништо нечини зборува за пристрасност и необјективност. Мене лично не ми пречат склуптурите ако се земат како целина од еден очигледен проект на национална и туристичка промоција. Има градови на мостови, градови на светлоста, градови на канали, градови на уметноста, очигледно дека Скопје се прави да биде град на Склуптури, и што е тука страшно. Ако овој проект има туристичка, национална, македонска и цивилизациска придобивка, зошто толку негативизам кон него...
Interceptor design
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #379 Posted: 10-Apr-2013 at 09:42

Originally posted by xnx

ова не е разлика, па и да е, далеку од тоа дека разликата е на подоброфактот што мостот е направен за влез во објект е катастрофа сама по себе, тематска позвразност и не можам негде да најдам, затоа што најпрво објектот во кој што мостов влага е тематски неартикулиран и сите забораваат дека во него се сместени три неповрзани институции, а не па мостот да има некаква тематска поврзаност со објектот... а визуелната „поврзаност“ на мостовиве со објектите во кои влегуваат, скоро и да е идентична...се друго се се само детали кои не зависат од изведбата на мостот и можеш да ги смениш кога сакаш

objektot vo najgolem del e arheoloshki muzej, a na mostot ima postaveno likovi od toj period. na drugiot most ima umetnici a vodi vo finansova policija. toa ako ne e tematska povrzanost ne znam sto e isto taka, objketov na arh. muz. e kompletno promashen od urbanisticki aspekt. pred nego treba da ima golem prazen prostor za da dishe i da se dozivee pravilno(da ne se razbereme pogreshno, daleku od toa deka mi se sviga ). so samoto toa sto e bapnat na ivicata na kejot, mozebi i ednistven nacin da se ublazi ovaa greshka e so mostot, koj nekako dozvoluva da mu se pristapi na objektot, pa i vizuelno, od predniot del, zamisli da se idese po kej shirok 1 metar kolku sto ostana pred nego, za od strana za da se vlaga vo objektot. vo drugiot slucaj so postavenosta na mostot kompletno se ignoriraat znacenjata na MOB, filharmonijata i sto i da se gradi tamu, bidejki mostot e ocigledno rezerviran samo za finansova policija(boze, kako degen smislil deka tuka treba da stoi ovaa institucija). a ne mislam deka bojata i materijalot na skulpturata e detalj koj se menuva, bidejki toa e osnovata koja se definira pred negovata realizacija

Edited by xnx - 10-Apr-2013 at 09:44
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #380 Posted: 10-Apr-2013 at 11:13
Originally posted by totobobo

Очигледно некои овде се со исклучително негаторски ставови кон се што се прави, сите ние имаме различни вкусови и идеи за тоа како треба нешто да биде, но да се настапува со став дека ништо нечини зборува за пристрасност и необјективност. Мене лично не ми пречат склуптурите ако се земат како целина од еден очигледен проект на национална и туристичка промоција. Има градови на мостови, градови на светлоста, градови на канали, градови на уметноста, очигледно дека Скопје се прави да биде град на Склуптури, и што е тука страшно. Ако овој проект има туристичка, национална, македонска и цивилизациска придобивка, зошто толку негативизам кон него...

Сите тие градови си имаат своја историја и приказна зад епитетот...каква би била нашата?
Каналите на Амстердам кои денес се туристичка атракција биле градени во 17 век од практично-комерцијална причина и како одбранбен систем на градот. Тие не биле правени со цел да привлечат туристи и секако не во 21 век.

А тажно е што Скопје ИМА една ваква приказна која некој очигледно ја смета за недоволно атрактивна и се обидува да ја потисне со некоиси мегаломански проекти. Скопје си е град на солидарноста, кадешто во постземјотресниот период, дотогаш невиден број држави им ја подале раката на скопјани и донеле свој допринос во реизградбата на главниот град. Со таа цел има и улици, имиња на згради, училишта и ред други работи со имиња на градови или познати личности од државите кои му помогнале на Скопје.
Па зарем таа приказна која е произлезена од една трагедија на Скопје и скопјани и која е оригинална не е доволно интересна за да се развива некојаси платформа за промовирање на градот надвор од Македонија?
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1718192021 28>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.625 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.