|
![]() |
|
Мост на цивилизациите во Македонија (Мост Око) |
|
Post Reply
|
Page <1 1718192021 28> |
| Author | ||||
N23
Senior Member
Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
Quote Reply
#361 Posted: 08-Apr-2013 at 13:38 |
|||
|
Све можам да разберам, кич, споменици, неинвенстивност, моментална разочараност и нервоза за изгубена општина и останати неоправдани докази, али да направат скоро идентична копија на мостот на уметноста, со ист тип на огради, без тронка осет за елеганција, простор, па на крај краева и убавина - она што ни се сервира кога се во прашање овие објекти, е доволен доказ колку овие проекти се прават само со цел да се даде нов лик на еден град, а не тој вистински да се збогати. Го уништија единствениот дел од градот каде што има голема фреквенција на луѓе, а можеа да се направат одлични репрезентативни мостови, па и барок нека се, пошто овие два на ништо не личат. Идентичноста на истите е нешто што загржува, затоа што овој град го остава во рацете на архитекти и креатори кои се лимитирани во поглед на идејните решенија и креативни способности.
|
||||
|
23ka.wordpress.com
|
||||
![]() |
||||
xnx
Senior Member
Quote Reply
#362 Posted: 08-Apr-2013 at 13:40 |
|||
|
||||
![]() |
||||
kultuzin
Senior Member
Quote Reply
#363 Posted: 08-Apr-2013 at 13:41 |
|||
|
Колку што успев да забележам од овој линк http://www.plusinfo.mk/vest/87887/GALERIJA-Izboren-bum-od-spomenici-vo-Centar на фотографијата број 10 се работи за скулптура на Цар Самоил. Се очекува на средишниот дел од мостот да биде поставена фонтана и поголема скулптура многу ме интересира кој ќе го заземе пиадесталот на мостот. |
||||
![]() |
||||
Supervisor
Senior Member
Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
Quote Reply
#364 Posted: 08-Apr-2013 at 13:45 |
|||
|
Мостот е супер во однос на другиот.
|
||||
|
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||||
![]() |
||||
alexgizh
Moderator Group
Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
Quote Reply
#365 Posted: 08-Apr-2013 at 14:02 |
|||
Цитат од претходна најава: "...Персеј - последниот македонски крал, пајонскиот крал Авдолеон, Прохор Доротеј - охридски архиепископ, Михаил и Евгениј - сликари и иконописци, Јован Зограф, македонските благородници Стрес, и Ивец. Мостот ќе го красат и Ахил - преспански и лариски епископ, Васарион Дебарски - јеромонах и книжевен деец, Јулија Тертила - борец за правда, Будиј - учесник во Никејскиот собор, Аврелиј Кратет Птоломеев - лихнидски интелектуалец од 3 век, Дионизиј Прв - епископ на Лихнид,Тит Флавиј Орест - правосвештеник на Хераклеја, Публиј Септиј Николај - патрон на Стоби. Меѓу избраните скулптури се и првиот и вториот крал на македонската средновековна држава кнез Хацон и кнез Пребонт, кои владееле во 7 век, потоа Крали Марко и неговиот брат Андреја, охридскиот жупан Андреа Гропа, Петар Делјан, Ѓорѓи Војтех,свештениците Јоаким Осоговски, Прохор Пчињски, Гаврил Лесновски, Јован Кукузел, Георги Кратовски...." Со други зборови, бирај друг, не е Самоил. Можеби Крали Марко или брат му Андреја? Централно ќе биде пајонската свештеничка, што досега стоеше пред Музејот на Македонија.
|
||||
|
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||||
![]() |
||||
kultuzin
Senior Member
Quote Reply
#366 Posted: 08-Apr-2013 at 14:53 |
|||
Ме радува што не е Цар Самоил искрено не ми се допаѓа дуплирање на скулптури како што се случува со Мајка Тереза на пример. Што се однесува до изборот на личности кои ќе го красат овој мост. Повеќе од половина не ми се познати и мислам дека е одлично што народот ќе се запознае со личности од својата историја за кои прв пат слуша. |
||||
![]() |
||||
gjoko
Senior Member
Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
Quote Reply
#367 Posted: 08-Apr-2013 at 18:18 |
|||
|
||||
![]() |
||||
kultuzin
Senior Member
Quote Reply
#368 Posted: 08-Apr-2013 at 18:57 |
|||
|
Еве малку попрегледно со кратко објаснување за кој скулптури се работи. Еве кои се сите 32 лика на најновите скулптури од проектот „Скопје 2014“. |
||||
![]() |
||||
gjoko
Senior Member
Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
Quote Reply
#369 Posted: 08-Apr-2013 at 19:37 |
|||
|
страничниот дел кој е од излеан бетон изгледа ќе биде премачкан со некој малтер,ми излгедаше како `пластифициран` малтер кој го имаа ставено на 2-3 места.нема да биде мазен како мостот на уметноста,нешто слично како постарите куќи кои беа прскани со вар-песок со помош на `еж`
|
||||
![]() |
||||
kire85
Senior Member
Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
Quote Reply
#370 Posted: 08-Apr-2013 at 22:12 |
|||
За таа намена постојат книги. Ако некој сака да го учи народов историја нека ми го остави градот на мира...
|
||||
![]() |
||||
zabegan
Senior Member
Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
Quote Reply
#371 Posted: 08-Apr-2013 at 23:50 |
|||
|
||||
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||||
![]() |
||||
zabegan
Senior Member
Quote Reply
#372 Posted: 08-Apr-2013 at 23:54 |
|||
|
човече, по 32 СПОМЕНИЦИ, не СКУЛПТУРИ на еден мост, а на пет метра уште еден таков... ако некој и после вакви глупости мисли дека се работи за негување на култура, историја и потреба, тогаш не знам како би успеал да го разубедам во спротивното...
ова е фрустрација разлеана насекаде, Ск2014 ја изгуби и онаа пола грам суштина што некогаш ја имало... |
||||
|
|
||||
![]() |
||||
Denko
Senior Member
Quote Reply
#373 Posted: 09-Apr-2013 at 00:30 |
|||
|
||||
![]() |
||||
xnx
Senior Member
Quote Reply
#374 Posted: 09-Apr-2013 at 09:27 |
|||
|
ehe uste od koga... i uste kolku ima da ja gubi sushtinata, tek sega e na pola
|
||||
![]() |
||||
NoName
Groupie
Quote Reply
#375 Posted: 09-Apr-2013 at 10:05 |
|||
Во каква корелација се распоредот на скулптурите (односно оддалеченоста на еден споменик / скулптура од друг/а) во однос на негување на култура,историја и слично? Да беа поставени во радиус од 3 километри за тебе ќе беше прифатливо? |
||||
![]() |
||||
xnx
Senior Member
Quote Reply
#376 Posted: 09-Apr-2013 at 10:19 |
|||
mostov ima i te kakva povrzanost so muzejot pozadi, kako vizuelno, taka i tematski . bojata na skulpturite e najubava do sega sto ja napravile, i ima nekakva si ideja so dupka vo sredina. mostot na umetnosta e edna debilna kopija na ovoj, so nikakva povrzanost so okolinata, mava direkno vo zgrada za koja ne e namenet(za razlika od oko), ima uzasno osvetluvanje i los sklop na boi. edinstveno sto e pozitivno e sto ima skulpturi na umetnici, a ne na site mozni revolucioneri sto postoele.
|
||||
![]() |
||||
zabegan
Senior Member
Quote Reply
#377 Posted: 09-Apr-2013 at 18:59 |
|||
фактот што мостот е направен за влез во објект е катастрофа сама по себе, тематска позвразност и не можам негде да најдам, затоа што најпрво објектот во кој што мостов влага е тематски неартикулиран и сите забораваат дека во него се сместени три неповрзани институции, а не па мостот да има некаква тематска поврзаност со објектот... а визуелната „поврзаност“ на мостовиве со објектите во кои влегуваат, скоро и да е идентична... се друго се се само детали кои не зависат од изведбата на мостот и можеш да ги смениш кога сакаш |
||||
|
|
||||
![]() |
||||
totobobo
Senior Member
Quote Reply
#378 Posted: 10-Apr-2013 at 07:10 |
|||
|
Очигледно некои овде се со исклучително негаторски ставови кон се што се прави, сите ние имаме различни вкусови и идеи за тоа како треба нешто да биде, но да се настапува со став дека ништо нечини зборува за пристрасност и необјективност. Мене лично не ми пречат склуптурите ако се земат како целина од еден очигледен проект на национална и туристичка промоција. Има градови на мостови, градови на светлоста, градови на канали, градови на уметноста, очигледно дека Скопје се прави да биде град на Склуптури, и што е тука страшно. Ако овој проект има туристичка, национална, македонска и цивилизациска придобивка, зошто толку негативизам кон него...
|
||||
|
Interceptor design
|
||||
![]() |
||||
xnx
Senior Member
Quote Reply
#379 Posted: 10-Apr-2013 at 09:42 |
|||
objektot vo najgolem del e arheoloshki muzej, a na mostot ima postaveno likovi od toj period. na drugiot most ima umetnici a vodi vo finansova policija. toa ako ne e tematska povrzanost ne znam sto e isto taka, objketov na arh. muz. e kompletno promashen od urbanisticki aspekt. pred nego treba da ima golem prazen prostor za da dishe i da se dozivee pravilno(da ne se razbereme pogreshno, daleku od toa deka mi se sviga ). so samoto toa sto e bapnat na ivicata na kejot, mozebi i ednistven nacin da se ublazi ovaa greshka e so mostot, koj nekako dozvoluva da mu se pristapi na objektot, pa i vizuelno, od predniot del, zamisli da se idese po kej shirok 1 metar kolku sto ostana pred nego, za od strana za da se vlaga vo objektot. vo drugiot slucaj so postavenosta na mostot kompletno se ignoriraat znacenjata na MOB, filharmonijata i sto i da se gradi tamu, bidejki mostot e ocigledno rezerviran samo za finansova policija(boze, kako degen smislil deka tuka treba da stoi ovaa institucija). a ne mislam deka bojata i materijalot na skulpturata e detalj koj se menuva, bidejki toa e osnovata koja se definira pred negovata realizacijaEdited by xnx - 10-Apr-2013 at 09:44 |
||||
![]() |
||||
kire85
Senior Member
Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
Quote Reply
#380 Posted: 10-Apr-2013 at 11:13 |
|||
Сите тие градови си имаат своја историја и приказна зад епитетот...каква би била нашата? Каналите на Амстердам кои денес се туристичка атракција биле градени во 17 век од практично-комерцијална причина и како одбранбен систем на градот. Тие не биле правени со цел да привлечат туристи и секако не во 21 век. А тажно е што Скопје ИМА една ваква приказна која некој очигледно ја смета за недоволно атрактивна и се обидува да ја потисне со некоиси мегаломански проекти. Скопје си е град на солидарноста, кадешто во постземјотресниот период, дотогаш невиден број држави им ја подале раката на скопјани и донеле свој допринос во реизградбата на главниот град. Со таа цел има и улици, имиња на згради, училишта и ред други работи со имиња на градови или познати личности од државите кои му помогнале на Скопје. Па зарем таа приказна која е произлезена од една трагедија на Скопје и скопјани и која е оригинална не е доволно интересна за да се развива некојаси платформа за промовирање на градот надвор од Македонија? |
||||
![]() |
||||
Post Reply
|
Page <1 1718192021 28> |
| Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |