![]() |
![]() |
![]() |
Мост на цивилизациите во Македонија (Мост Око) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1718192021 28> |
Author | ||||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|||
Све можам да разберам, кич, споменици, неинвенстивност, моментална разочараност и нервоза за изгубена општина и останати неоправдани докази, али да направат скоро идентична копија на мостот на уметноста, со ист тип на огради, без тронка осет за елеганција, простор, па на крај краева и убавина - она што ни се сервира кога се во прашање овие објекти, е доволен доказ колку овие проекти се прават само со цел да се даде нов лик на еден град, а не тој вистински да се збогати. Го уништија единствениот дел од градот каде што има голема фреквенција на луѓе, а можеа да се направат одлични репрезентативни мостови, па и барок нека се, пошто овие два на ништо не личат. Идентичноста на истите е нешто што загржува, затоа што овој град го остава во рацете на архитекти и креатори кои се лимитирани во поглед на идејните решенија и креативни способности.
|
||||
23ka.wordpress.com
|
||||
![]() |
||||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
||||
![]() |
||||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|||
Колку што успев да забележам од овој линк http://www.plusinfo.mk/vest/87887/GALERIJA-Izboren-bum-od-spomenici-vo-Centar на фотографијата број 10 се работи за скулптура на Цар Самоил. Се очекува на средишниот дел од мостот да биде поставена фонтана и поголема скулптура многу ме интересира кој ќе го заземе пиадесталот на мостот. |
||||
![]() |
||||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|||
Мостот е супер во однос на другиот.
|
||||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||||
![]() |
||||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|||
Цитат од претходна најава: "...Персеј - последниот македонски крал, пајонскиот крал Авдолеон, Прохор Доротеј - охридски архиепископ, Михаил и Евгениј - сликари и иконописци, Јован Зограф, македонските благородници Стрес, и Ивец. Мостот ќе го красат и Ахил - преспански и лариски епископ, Васарион Дебарски - јеромонах и книжевен деец, Јулија Тертила - борец за правда, Будиј - учесник во Никејскиот собор, Аврелиј Кратет Птоломеев - лихнидски интелектуалец од 3 век, Дионизиј Прв - епископ на Лихнид,Тит Флавиј Орест - правосвештеник на Хераклеја, Публиј Септиј Николај - патрон на Стоби. Меѓу избраните скулптури се и првиот и вториот крал на македонската средновековна држава кнез Хацон и кнез Пребонт, кои владееле во 7 век, потоа Крали Марко и неговиот брат Андреја, охридскиот жупан Андреа Гропа, Петар Делјан, Ѓорѓи Војтех,свештениците Јоаким Осоговски, Прохор Пчињски, Гаврил Лесновски, Јован Кукузел, Георги Кратовски...." Со други зборови, бирај друг, не е Самоил. Можеби Крали Марко или брат му Андреја? Централно ќе биде пајонската свештеничка, што досега стоеше пред Музејот на Македонија. ![]() |
||||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||||
![]() |
||||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|||
Ме радува што не е Цар Самоил искрено не ми се допаѓа дуплирање на скулптури како што се случува со Мајка Тереза на пример. Што се однесува до изборот на личности кои ќе го красат овој мост. Повеќе од половина не ми се познати и мислам дека е одлично што народот ќе се запознае со личности од својата историја за кои прв пат слуша. |
||||
![]() |
||||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() ![]() |
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Еве малку попрегледно со кратко објаснување за кој скулптури се работи. Еве кои се сите 32 лика на најновите скулптури од проектот „Скопје 2014“. |
||||
![]() |
||||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|||
страничниот дел кој е од излеан бетон изгледа ќе биде премачкан со некој малтер,ми излгедаше како `пластифициран` малтер кој го имаа ставено на 2-3 места.нема да биде мазен како мостот на уметноста,нешто слично како постарите куќи кои беа прскани со вар-песок со помош на `еж`
|
||||
![]() |
||||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
|||
За таа намена постојат книги. ![]() |
||||
![]() |
||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||
|
||||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||||
![]() |
||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||
човече, по 32 СПОМЕНИЦИ, не СКУЛПТУРИ на еден мост, а на пет метра уште еден таков... ако некој и после вакви глупости мисли дека се работи за негување на култура, историја и потреба, тогаш не знам како би успеал да го разубедам во спротивното...
ова е фрустрација разлеана насекаде, Ск2014 ја изгуби и онаа пола грам суштина што некогаш ја имало... |
||||
|
||||
![]() |
||||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
||||
![]() |
||||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|||
ehe uste od koga... i uste kolku ima da ja gubi sushtinata, tek sega e na pola
|
||||
![]() |
||||
NoName ![]() Groupie ![]() Joined: 16-Jan-2013 Online Status: Offline Posts: 86 |
![]() ![]() |
|||
Во каква корелација се распоредот на скулптурите (односно оддалеченоста на еден споменик / скулптура од друг/а) во однос на негување на култура,историја и слично? Да беа поставени во радиус од 3 километри за тебе ќе беше прифатливо? |
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
mostov ima i te kakva povrzanost so muzejot pozadi, kako vizuelno, taka i tematski ![]() |
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
фактот што мостот е направен за влез во објект е катастрофа сама по себе, тематска позвразност и не можам негде да најдам, затоа што најпрво објектот во кој што мостов влага е тематски неартикулиран и сите забораваат дека во него се сместени три неповрзани институции, а не па мостот да има некаква тематска поврзаност со објектот... а визуелната „поврзаност“ на мостовиве со објектите во кои влегуваат, скоро и да е идентична... се друго се се само детали кои не зависат од изведбата на мостот и можеш да ги смениш кога сакаш |
||||
|
||||
![]() |
||||
totobobo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Apr-2013 Online Status: Offline Posts: 247 |
![]() ![]() |
|||
Очигледно некои овде се со исклучително негаторски ставови кон се што се прави, сите ние имаме различни вкусови и идеи за тоа како треба нешто да биде, но да се настапува со став дека ништо нечини зборува за пристрасност и необјективност. Мене лично не ми пречат склуптурите ако се земат како целина од еден очигледен проект на национална и туристичка промоција. Има градови на мостови, градови на светлоста, градови на канали, градови на уметноста, очигледно дека Скопје се прави да биде град на Склуптури, и што е тука страшно. Ако овој проект има туристичка, национална, македонска и цивилизациска придобивка, зошто толку негативизам кон него...
|
||||
Interceptor design
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
objektot vo najgolem del e arheoloshki muzej, a na mostot ima postaveno likovi od toj period. na drugiot most ima umetnici a vodi vo finansova policija. toa ako ne e tematska povrzanost ne znam sto e ![]() ![]() Edited by xnx - 10-Apr-2013 at 09:44 |
||||
![]() |
||||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
|||
Сите тие градови си имаат своја историја и приказна зад епитетот...каква би била нашата? Каналите на Амстердам кои денес се туристичка атракција биле градени во 17 век од практично-комерцијална причина и како одбранбен систем на градот. Тие не биле правени со цел да привлечат туристи и секако не во 21 век. А тажно е што Скопје ИМА една ваква приказна која некој очигледно ја смета за недоволно атрактивна и се обидува да ја потисне со некоиси мегаломански проекти. Скопје си е град на солидарноста, кадешто во постземјотресниот период, дотогаш невиден број држави им ја подале раката на скопјани и донеле свој допринос во реизградбата на главниот град. Со таа цел има и улици, имиња на згради, училишта и ред други работи со имиња на градови или познати личности од државите кои му помогнале на Скопје. Па зарем таа приказна која е произлезена од една трагедија на Скопје и скопјани и која е оригинална не е доволно интересна за да се развива некојаси платформа за промовирање на градот надвор од Македонија? |
||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1718192021 28> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |