ЕВН (бивша Градска куќа) |
Post Reply | Page 123 14> |
Author | |
pbanks
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply
#1 Topic: ЕВН (бивша Градска куќа) Posted: 18-Nov-2007 at 23:42 |
Со што се занимава па сега Трифун? Паралелен проект ќе тера од оној на централната власт?
Инаку интересно би било да се видат првите награди од 1966 и 1978 за градска куќа кои се споменати во овој текст.
Извор: Вечер |
|
Cloverstack
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply #2 Posted: 19-Nov-2007 at 19:40 |
Таленти се, нема што |
|
se_manda
Senior Member Joined: 15-Nov-2007 Online Status: Offline Posts: 259 |
Quote Reply #3 Posted: 19-Nov-2007 at 23:32 |
abe za idioti,idioti se.so ova se baftaat kojznae od koga i uste nemaat niso napraeno(poso uste nemaat reseno koj da zeme najveke kesh)
|
|
dejan
Senior Member Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
Quote Reply #4 Posted: 20-Nov-2007 at 03:51 |
Od Dnevnik
ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ОД ГРАДСКИТЕ ВЛАСТИ Виолета Аларова ја блокира изградбата на Градска куќа Со новиот урбанистички план, наместо Градска куќа, на плоштадот е предвидено да се гради комерцијален објект, велат од Градот Со новиот детален урбанистички план за Малиот ринг, маркичката за
изградба на Градска куќа на плоштадот е пренаменет за објект за
комерцијални цели, па неизвесно е дали проектот ќе биде реализиран - на
ова предупреди архитектката Љубица Петревска, претставничка од Градот
Скопје на трибината посветена на изградбата на Градска куќа. - Градот
Скопје ја изгуби моќта да одлучува за локациите откако, со
децентрализацијата, надлежностите од областа на урбанизмот им се
пренесени на општините. Моментно, во ниту еден детален план на
територијата на Град Скопје не е предвиден простор за изградба на
Градска куќа - рече Петревска на трибината што градските власти во
петокот ја организираа во Музејот на град Скопје, во рамките на
одбележувањето на празникот 13 Ноември. |
|
gotsomekicks
Senior Member Joined: 01-Sep-2007 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 305 |
Quote Reply #5 Posted: 20-Nov-2007 at 19:15 |
Кој може да саботира ако не нашата омилена очајна домакинка!
|
|
Cloverstack
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply #6 Posted: 20-Nov-2007 at 19:25 |
И од едноставни работи на крај прават каша...
Ние тука на форумов изгледаме како крајно негативно настроени спрема се, зашто 95% од нашите коментари се негативни, песимистички и сл. Ама за жал не е до нас туку проблемот е што реалните состојби се навистина такви. Edited by Cloverstack - 20-Nov-2007 at 19:26 |
|
pbanks
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply #7 Posted: 21-Nov-2007 at 09:36 |
Мене само не ми е јасна комбинацијава. Фактички искача дека Аларова блокира владин проект??? |
|
gotsomekicks
Senior Member Joined: 01-Sep-2007 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 305 |
Quote Reply #8 Posted: 21-Nov-2007 at 09:53 |
Те буни тоа што за време на изборите зад неа стоеше ВМРО или?
|
|
pbanks
Quote Reply #9 Posted: 21-Nov-2007 at 09:59 |
па не е само за изборите и понатака горе доле она иде во линија со нивните проекти. Ете прикаската со облакодерите ти е типичен пример.
|
|
dejan
Senior Member Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
Quote Reply #10 Posted: 21-Nov-2007 at 11:46 |
Izgleda treba da ja 'snema' Alarova, zaedno so Trifun da gi pratat negde vo Mongolija.
|
|
Cloverstack
Quote Reply #11 Posted: 21-Nov-2007 at 12:10 |
И мене ова ме буни... Едино што ми паѓа на памет е дека можеби владата тактизира околу проектов, па Аларова е одличен избор да купува време додека они се заебаваат. |
|
gotsomekicks
Quote Reply #12 Posted: 21-Nov-2007 at 15:55 |
Мене по се ми изгледа дека ја фатиле нејзе на пик. Ми делува она срчкана со ДПМНЕ нешто, и по аферата со становите, и што и ги одзедоа ингеренциите. Нели се обвинуваа јавно околу кафичите на кеј?
У секој случај ако некој би сакал да лета од политичата сцена тоа е Аларова. Неможам да ја поднесам... ми се превртува стомаков кога ќе ја видам на вести. |
|
pbanks
Quote Reply #13 Posted: 05-Dec-2007 at 19:24 |
Еве дел од проектите за градска куќа во Скопје од последниве 5 децении за кои стана збор погоре во нишкава. Не ми работи нешто скенеров па ги сликав од последното издание на Порта 3, кој сака да ги види поубаво може да си купи но во принцип тоа е тоа.
|
|
La Linea
Senior Member Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
Quote Reply #14 Posted: 05-Dec-2007 at 20:18 |
pbanks, сликиве ти се од Порта 3?
Музеј на град Скопје е добро место за градска куќа, ама се плашам што би направиле после со плацот на плоштадот. Највероватно би го усрале како секое друго атрактивно земјиште во Скопје. Македонска опера и балет..ви текнува? BTW, Виктор Михајлов, не беше тој истиот што ја проектираше Македонската Филхармонија? |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
pbanks
Quote Reply #15 Posted: 05-Dec-2007 at 21:18 |
Да сликите се од Порта 3. И мене не ми е лоша идејата со Музеј на град Скопје но стои опасноста за плоштадот. Е сега не сум одушевен ни со реконструкцијата на офицерски дом (посебно во онаа форма како што победи на конкурсот) но сепак мислам дека тоа е нужно зло со цел конечно да се ослободиме од тие духови од минатото (Старо Скопје, бла бла) и да се свртиме кон нешто помодерно. И да се реализира градска куќа на плоштадот остануваат уште 2 објекта да го додефинираат тој простор така да сеуште ќе има опасност да се заебе. Но сепак градската куќа (т.е. предвидената локација) има спрема мене најголемо значење пошто ги дефинира и плоштадот но и дел од кејот така да таму не смее да има импровизации. Виктор Михајлов е тој што велиш. Во последниве неколку години има успех со повеќе проекти колку што јас ги следам тие работи. Неговото решение е избрано и за новата зграда на Турскиот театар во Скопје (многу убав објект незнам дали си го видел кој за жал новото раководство го блокира) а мислам дека доби прва награда скоро и во Белград за нова зграда на операта или нешто слично. Ете тука се и Македонската филхармонија и проектов за Градска куќа Edited by pbanks - 05-Dec-2007 at 21:26 |
|
Cloverstack
Quote Reply #16 Posted: 05-Dec-2007 at 21:34 |
Јас лично сум против обнова на старата железничка. Да не забегуваме со обновите, тееатарот и офицерскиот се мислам доволно. Од друга страна рушевината на старата железничка прерасна во симбол на земјотресот па и градот и мислам дека е најдобро да ја зачуваме во ваква форма. Би било добро за туристите и за имиџот на градот таму да се постават големи паноа со историјата на објектот и фотографии од пред 1963. Има секакви луѓе, некои можат да помислат дека тоа е така оставено зашто сме сиромашна држава
Што се однесува до плоштадот, мене повеќе ме плаши што ќе насадат кај старата банка отколку тие два објекти што недостасуваат од страната на офицерски. Просторот кај банката е мал и специфичен, а поосетлив. За жал таму веќе се почнати матни игри. |
|
pbanks
Quote Reply #17 Posted: 05-Dec-2007 at 22:08 |
нема да биде страшно ни да се обнови стара железничка, повторно може да остане симбол (застанатиот саат е најголемиот симбол во цела таа работа). Во принцип не ми смета ни ваква но треба да се среди доста посебно содржински. Сум бил неколку пати внатре. Незнам може имаат одлични материјали по магацините и подрумите но поставките се прилично јадни за град ко Скопје. Е сега за да се направи поставка ко што треба не сум сигурен дали тој простор е доволен. Реконструкцијата би решила уште една работа (евентуално во пакет). "Трговскиот" стара железничка. Ми текнува кога го градеа бев дете и тогаш ми изгледаше многу добро посебно нафрлените вагони. Но реално тој простор IMO не е прикладен за центар на Скопје и треба да го снема посебно со оглед на плановите кои евентуално ќе се реализираат од другата страна на булеварот (Хотелот и проектот на Equest дали ќе биде трговски или деловен незнам). Но џабе збориме тој проект не верувам дека ќе се реализира, посебно не за градска куќа. |
|
lslcrew
Senior Member Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply #18 Posted: 25-Dec-2008 at 05:02 |
Јас просто неможам да поверувам дека некој е способен на ваков потег! Поддржка за тоа што се обновува сакалата, меѓутоа нека го остаат тој мебел на страна којшто стои 40 години негибнат у Битола! Тој мебел ако е од значење за администрацијата на Скопје и нека го очуваат ќе биде и градската куќа за некоја година па ќе го постават. Што мора сега да се спика у баракиве кога толку време не го спикале?! Вака сега толку години седел на страна и сега ќе проскиснува тамо во тие бараките, зашто?! Зашто на некој му треба публицитет! Срамота!
|
|
lslcrew
Senior Member Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply #19 Posted: 11-Nov-2009 at 01:47 |
|
|
lslcrew
Quote Reply #20 Posted: 11-Nov-2009 at 01:50 |
Ваљда не мислат дека сме до толку наивни и ќе поверуваме дека ќе се направат две градски куќи. Неможат една да направат, а не па две! Јасно е дека се кокетира со земјиштето, пробни балони. Сепак, не викам, дека не би сакал градот да обие два такви објекта. Како на пример стара железничка и офицерскиот, иако со оглед на тоа што се работи за плоштад повеќе прилега градската управа да биде централно поставена.
Јас дури би направил и еден експеримент што сега ми дојде на памет, незнам колку е изводлив, но мислам дека треба во тие/таа идна/идни градска/и куќа/и да има канцеларии сите општини од градот Скопје како би можела да се врши поголема координација на проекти, сепак е ова еден град и е компактна средина. |
|
Post Reply | Page 123 14> |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |