build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Спортски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Спортски комплекс „Јане Сандански“

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 34567 27>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Еден Дечко View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Еден Дечко Quote  Post ReplyReply #81 Posted: 06-Dec-2013 at 18:48
Одлично напредува.
Back to Top
mr bombastic View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mr bombastic Quote  Post ReplyReply #82 Posted: 07-Dec-2013 at 03:36
Originally posted by vladegf

трибиниве ке ги има од сите 4 страни или ??? според тоа што го гледам пак ке има утка како кај БТм и гужва на секоја утакмица на сметка на мала сала

Незнам, по сликиве и мене ме буни ова дали ќе има 4 трибини или пак ќе направат глупост како БТ...Ако ја зафркнат работата незнам што повеќе да кажам освен дека не не бива да направиме една асална сала како што треба.

Нека ја разреши дилемата некој што знае...
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #83 Posted: 07-Dec-2013 at 04:09
Еднаш може да биде утка, два пати веќе е стандардна пракса кога станува збор за вакви инвестиции.

Не составуваат автомобил, па заборавиле да стават радио, туку градат повеќенаменски објект.

За СРЦ Борис Трајковски имаа оправдание - им се брзаше за да може да се одржи Женското Европско Првенство во Ракомет 2008 во Македонија, во спротивно ќе се одржеше во Грција или во некоја од соседните држави.

Од друга страна, изградбата на спортскиот комплекс Јане Сандански може да чека бидејќи објектот не мора задолжително да биде функционален заклучно со одреден датум, како што тоа беше задолжително со СРЦ Борис Трајковски.

Така да, ако и овој објект остане со трибина помалку, тоа не е утка, туку стандардна пракса, за која се знае од кого ќе треба да се бара одговорност.

Edited by Dexter26 - 07-Dec-2013 at 04:10
Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #84 Posted: 07-Dec-2013 at 07:54
Со СЦБТ не е утната работата од брзање, и не може една цела трибина да им “фали“ само поради брзање. Тој и беше планиран како повеќенаменски спортски центар, а не како спортска арена, како што многу љубат да ја нарекуваат во недостаток на една иста таква во гардов и државата. Значи во самиот проект си беа предвидени 3 трибини + малата сала. Тука не е таков случајот и не гледам зошто би имало 3 трибини, кога и малата сала може да се види денивелирана во самите пресеци од рендерите. Утката со СЦБТ е тоа што таков објект и со таков капацитет во град како Скопје требаше да се појави пред 15-20 години, а сега да се размислува за нешто поголемо.Во секој случај Аеродром ке добие еден токму и коректен спортски центар.
.....   .......
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #85 Posted: 07-Dec-2013 at 11:50
На Скопје сеуште му фали вистинска спортска арена со капацитет од 10-12.000 посетители.
А со оглед на тоа како се развива ракометот и кошарката во државава треба да се размислува и за такво нешто во блиска иднина.
Што се однесува до овој спортски комплекс, мислам дека ќе биде одличен репрезент на општина Аеродром.
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
Back to Top
sk103mk View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote sk103mk Quote  Post ReplyReply #86 Posted: 11-Dec-2013 at 14:43
Според рендерите може да се заклучи дека ке има трибини од сите 4 страни затоа што главните кровни носачи се поставени во правец исток-запад, а во тој правец веќе има две трибини, така што во правецот север-југ од конструктивна и финансиска гледна точка воопшто не е проблем да се постават исто така две трибини (обично тоа се бочните трибини).
Што се однесува до СЦБТ тоа е главниот проблем. Таму поради големиот распон што треба да се совлада, а поради висината на трибините главните кровни носачи би требало да се доста долги. Па според мене затоа и се скратени со поставување на столбовите на делот каде што би требало да се наоѓа втората бочна трибина. Тоа од конструкторска гледна точка не претставува никаков проблем, меѓутоа од финансиска кај нас сеуште е проблем. Голем распон со нашата моментална оператива е малку тешко да се совлада, што им прави исто така проблем на проектантите. Инаку турците од ТАВ ни покажаа како се совладува распон од 50 метри со примена на просторна кровна решетка на воениот хангар и на терминалната зграда на аеродромот. Ама они имаат и капацитети и оператива кои тоа го работат така речи секојдневно.
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #87 Posted: 26-Dec-2013 at 15:40
Денес поминував по Вардар (од другата страна) и забележав дека се работи на кровната конструкција од страна на Прототип. Доста забрзано се гради комплексов.
Штета не направив слика бидејќи бев во брзање.
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #88 Posted: 01-Jan-2014 at 20:06
Ако не се лажам, се гледаат контурите и на четвртата трибина

Сликата е преземена од официјалната фб страна на МЗТ.
23ka.wordpress.com
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #89 Posted: 05-Jan-2014 at 15:16
мора да се гради забрзано, би требало до лето да е готова, за од Август/Септември веќе да почнат Вардар и МЗТ да си ја користат салата. само ме интересира дали РК Вардар тука би играл ЛШ ? капацитетот е 1000 луѓе помалку што не е малку. се надевам дека ЛШ ќе се игра сеуште во Борис, зошто секогаш се бара карта повеќе
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #90 Posted: 05-Jan-2014 at 17:44
Originally posted by Djole88

мора да се гради забрзано, би требало до лето да е готова, за од Август/Септември веќе да почнат Вардар и МЗТ да си ја користат салата. само ме интересира дали РК Вардар тука би играл ЛШ ? капацитетот е 1000 луѓе помалку што не е малку. се надевам дека ЛШ ќе се игра сеуште во Борис, зошто секогаш се бара карта повеќе

За ова ништо не кажаа ама би требало да е вака како што викаш ти.Домашните мечеви и СЕХА лига во новата сала, а младинските погони и вторите тимови на РК и ЖРК на Кале.
Back to Top
Obedineta Makedonija View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #91 Posted: 05-Jan-2014 at 18:34
Originally posted by jyvation

Originally posted by Djole88

За ова ништо не кажаа ама би требало да е вака како што викаш ти.Домашните мечеви и СЕХА лига во новата сала, а младинските погони и вторите тимови на РК и ЖРК на Кале.

Bez spekulacii golemata sala ke bide so kapacitet nad 5000 sedista a malata sala ke ima kapacitet od 1000 sedista... zatoa prvo ubavo da se procita
Создаваме за да имаме, а и тоа што го имаме треба да го чуваме такво какво што е !!!!
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #92 Posted: 08-Jan-2014 at 02:39
Originally posted by Obedineta Makedonija

Bez spekulacii golemata sala ke bide so kapacitet nad 5000 sedista a malata sala ke ima kapacitet od 1000 sedista... zatoa prvo ubavo da se procita

Што у секој случај значи дека пак ќе биде со помал капацитет од БТ. И да е со капацитет од 6000 у Аеродром, пак БТ може да собере уште 1500 више. Али наравно мене највише ми одговара варијантата сите текми да ги играат у Аеродром.

Еве две тазе слики.
1.

2.

23ka.wordpress.com
Back to Top
Demento View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Demento Quote  Post ReplyReply #93 Posted: 08-Jan-2014 at 09:12
Originally posted by N23

И да е со капацитет од 6000 у Аеродром, пак БТ може да собере уште 1500 више. Али наравно мене највише ми одговара варијантата сите текми да ги играат у Аеродром.

Борис Трајковски собира 6000 луѓе, со таа малата/монтажна трибината позади гол/кош од страната кај што нема трибина ваљда 6200. БТ = 4500 статични и 1500 монтажни. Оваа ако е 5000 нема да има некоја огромна разлика.

Штета што БТ не ја направија барем 8000 на времето, како што други рекоа тука, утка.

Edited by Demento - 08-Jan-2014 at 09:14
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #94 Posted: 08-Jan-2014 at 15:19
Originally posted by Demento

Originally posted by N23

И да е со капацитет од 6000 у Аеродром, пак БТ може да собере уште 1500 више. Али наравно мене највише ми одговара варијантата сите текми да ги играат у Аеродром.

Борис Трајковски собира 6000 луѓе, со таа малата/монтажна трибината позади гол/кош од страната кај што нема трибина ваљда 6200. БТ = 4500 статични и 1500 монтажни. Оваа ако е 5000 нема да има некоја огромна разлика.

Штета што БТ не ја направија барем 8000 на времето, како што други рекоа тука, утка.

Според ЕХФ и нивните извештаи кога играат и Вардар и Металург во ЛШ има околу 6.900 гледачи во Борис што значи отприлика околу 1800-1900 седишта разлика споредбено со таа во Аеродром што не е малку
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #95 Posted: 09-Jan-2014 at 01:30
Originally posted by Demento

Originally posted by N23

Своевремено во ОФИЦИЈАЛЕН извештај на ФИБА Европа (а ФИБА и УЛЕБ се строги во поглед на фингирање бројки) стоеше бројка од 10 000 луѓе на кошаркарска утакмица. Така да со извадени столчиња во делот кај Комити салата комотно може да собере и до 8000, што сепак не секогаш ги задоволува барањата.
23ka.wordpress.com
Back to Top
vladegf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vladegf Quote  Post ReplyReply #96 Posted: 09-Jan-2014 at 10:43
Back to Top
Demento View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Demento Quote  Post ReplyReply #97 Posted: 10-Jan-2014 at 02:50
Своевремено во ОФИЦИЈАЛЕН извештај на ФИБА Европа (а ФИБА и УЛЕБ се строги во поглед на фингирање бројки) стоеше бројка од 10 000 луѓе на кошаркарска утакмица. Така да со извадени столчиња во делот кај Комити салата комотно може да собере и до 8000, што сепак не секогаш ги задоволува барањата.

Јас искрено неверувам во тие бројки. Таа бројка од 10.000 произволно си ја вадат така. Исто како за Кале што на ТВ преноси ќе се чуеше на времето дека има 3000-3500 гледачи, на крај кога ставија столчиња испадна дека има место за 1900 столчиња. Поради тоа не ни можеше да биде дел од ЕВРО 2008-ма, зошто ЕХФ бараше тогаш сала што има минимум над 2000 капацитет. Ние бевме прва земја која беше домаќин со само две сали, во Скопје и Охрид. Тешко дека уште 1100 луѓе ќе се бутнеа некако магично во Кале без столчиња.

Или така, за салата во Куманово на ТВ преноси во 90тите викаа дека собира 7000 луѓе, а реално таа сала дали собира нешто над 3000, може и помалку. Еднаш кога бев во неа ги борев луѓето кои седеа во ред и ги множев со бројот на редови. Дојдов до некоја бројка од 2600 мислам. Набрзина некоја математика.

Еве еден клип кај што коментатор вика 7000, што ако некој бил во салата знае дека нема врска со реалност.

SALA KUMANOVO KLIP

Јас бев на отварањето на Борис Трајковски салата во 2008-ма, памтам тогаш имаше и во неделникот Фокус и на ТВ планови од салата и чисто си пишуваше и на табла пред салата, 4500 статични столчиња и 1500 монтажни, оние на долниот дел кои се собираат. 6000 за кошарка и ракомет и 8000 за концерти, бокс итн. Или точни бројки, 4.554 фиксни места и 1.526 места на мобилните трибини. Овие бројки можете да ги проверите и на првите страни од нишката за Борис на овој форум.

Подоцна тие 8000 за концерти почнаа да се пренесуваат како капацитетот на салата. Нешто што се прави и денес, а не е точно. Во 2009та ја додадоа таа монтажната трибина кај што нема трибини, за која тогаш пишаа дека собира 250 лица. Значи капацитетот е 6250. Со тој блокот за комити кај што нема столчиња не може да се добијат 1800 места плус, за салата да има капацитет од 8000. Види ја само сликава и веднаш станува јасно дека не е сала со некој голем капацитет.

И јас сакам да имаме поголеми сали, но факт е дека немаме. Борис има 6200. Оваа со 5000 е добра за населба како аеродром и ќе биде втора најголема во Македонија.

Борис требаше да ја направат тогаш 10.000.

Edited by Demento - 10-Jan-2014 at 03:24
Back to Top
martind View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote martind Quote  Post ReplyReply #98 Posted: 10-Jan-2014 at 14:23
Максималниот капацитет на салата во Куманово е 4000 гледачи. Што се однесува до капацитетот на Борист Трајковски во првичната верзија беше предвидено 10000 гледачи, но поради финансиските проблеми на Градот Скопје (тогашен главен финансиер на салата) првичниот проект претрпе измени и капацитетот беше намален на овој денешниот.
Иначе мое мислење за салата Јане Сандански е дека навистина овој капацитет е премал со оглед на тоа што во оваа сала покрај МЗТ ќе настапуваат и машкиот и женскиот тим на Вардар.
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #99 Posted: 10-Jan-2014 at 14:31
@Demento
За Кале не се ниту 1900 седишта, не ми текнува точната цифра но мислам дека беше 1786 (или нешто така ,ако ги најдам скиците ќе ти кажам).

Капацитетот на салава ќе биде мал со оглед на тоа што Скопје и Македонија немаат сала што собира 10 000 или повеќе. Но од друга страна инвеститорот е приватник ,големината на земјиштето е таа, планот е таков и толкав капацитет ќе добиеме колку што е предвиден бидејќи сепак инвеститорот си избира што тој комплекс ќе содржи за и нему да му биде исплатлив (знаеме дека никој не прави ништо кај нас од чиста љубов).

Додека со СЦБТ грешката е неверојатна. Ми е гајле што имале проблеми со пари ,можеле да побараат од државата (сепак се тоа наши пари) што значи не им држи вода тоа оправдание ,туку тие немаат капацитет за планирање и размислување.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #100 Posted: 10-Jan-2014 at 16:16
Денес бев натаму, па направив неколку фотки...

DSC02409 by george k. 1981, on Flickr

. by george k. 1981, on Flickr

. by george k. 1981, on Flickr
За сè има вторпат
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 34567 27>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.188 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.