build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Верски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Милениумски Крст

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 45678 17>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
dacito View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote dacito Quote  Post ReplyReply #101 Posted: 24-Sep-2008 at 16:47
Komentari od tipot 100 denari mi e skapo, mislam deka se apsurdni. 100 denari vo denesno vreme se smesni pari, so koj mozes da kupis skoro nisto. Komentarite pa od tipot sakam so cela familija da idam pa skapo mi e da platam isto taka ne drzat, apsolutno. Ako ti e skapo, a ne e, ondak ne odi, toa ne e nesto sto moras da go napravis. I jas moze sakam da se vozam 100 pati, ama koga ke presmetam toa ke me fati 10 000 denari, stvarno mi e skapo... Mislam deka muabetov e nepotreben. Lugjeto izgradile, plakjaat struja za liftot, pa treba i toj sto se vozi da plati
Back to Top
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #102 Posted: 24-Sep-2008 at 21:00

Clover, Ako e taka kako sto vikash togas u pravo si ali pa od druga strana neka im go dadat Krstot pod konesija i neka im plakaat kirija na drzhavata. Chim e u privatni race togash tie treba da si go platat toa, proektot e izgraden so drzhavni pari i sea da dojde nekoj i da kjari za sebe. Ako go zima profitot fondacijata togash tie neka gi plakaat smetkite samo kako doshle do tamu dali platile ili taka im e dadeno od drzhavata toa ne mie jasno.

Dacito, Poentata e shto 100 denari ne e eftina cena za site, ima luge u grad iskachaat so 100 denari poentata mi beshe za da mozhe sekoj da si dozvoli da plati.  Lesno e da se kazhe koj nema pari da ne se kachi ali treba da bide mozno za sekoj da mozhe da si dozvoli da plati. Jas inache lichno nemam nikakov problem za 100 denari da platam od moj dzep i bi platil i za tie sto bi dosle so mene ali sepak za drugite nema da bide tolku lesno. Inache drugoto super e, nikoj ne mi odgovori na prashanjeto dali se izgradile ili planiraat da gi renoviraat skalite za da mozhesh peshki da se kachish na vrvot na krstot?? Za kondicija ne za drugo CheersHug

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #103 Posted: 24-Sep-2008 at 21:17
Originally posted by Plugger

Clover, Ako e taka kako sto vikash togas u pravo si ali pa od druga strana neka im go dadat Krstot pod konesija i neka im plakaat kirija na drzhavata. Chim e u privatni race togash tie treba da si go platat toa, proektot e izgraden so drzhavni pari i sea da dojde nekoj i da kjari za sebe. Ako go zima profitot fondacijata togash tie neka gi plakaat smetkite samo kako doshle do tamu dali platile ili taka im e dadeno od drzhavata toa ne mie jasno.
Уште не се разбираме сосема, ама нема везе Big%20smile
Не би рекол баш дека крстот е у приватни раце во права смисла на зборот... Не знам како е све тоа правно регулирано, има доста нејасни работи. Како што кажав токму од начинот на кој на времето се спроведе идејава, сега потекнуваат сите овие проблеми и нејаснотии. За целосно да ги расчистиме тука, треба на форумов да се зачленат Снешка и Љубчо, а не верувам дека тоа ќе се деси LOL
Значи нејќам да навлегувам во работи кои мене и на пошироката јавност не и се познати. Факт е дека фондацијата сега управува со крстот и ако некој тоа не го оспори, за мене е завршена работа.  Со тоа,  финансирање од други извори веќе е сувишно и нелогично - фондацијата треба да се грижи за сите трошоци.  За тоа кој и како ќе ги надгледува нив и какви права имаат во делот на приходите, навистина не знам.

Inache drugoto super e, nikoj ne mi odgovori na prashanjeto dali se izgradile ili planiraat da gi renoviraat skalite za da mozhesh peshki da se kachish na vrvot na krstot?? Za kondicija ne za drugo CheersHug

Немам информација, ама не сум баш сигурен дека на пошироката јавност би дозволиле слободен пристап до нив Dunno

Edited by Cloverstack - 24-Sep-2008 at 21:18
Back to Top
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #104 Posted: 24-Sep-2008 at 21:33

Eden period koga go zapustija krstot koga ja iskljucuvaa strujata i bash pravev muabet so chuvarot na rampata na sredno vodno mi kazhuvashe kako dzankeri idele se kachuvale gore na krstot za da bidat poblisku do gospod. Zhalna rabota shto da se pravi, ali mora da ima skali posto ako se zaglavi liftot bi trebalo da ima nachin za da mozhe lugeto da izlezat i da se simnat dole po skali edino ako dojde helihopter da gi digne odozgora. Mora da ima nekakva opcija za toa.
Back to Top
blejdsk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote blejdsk Quote  Post ReplyReply #105 Posted: 24-Sep-2008 at 21:38
Dobro be luge sto se raspravate za gluposti ,,50 ,100 denari ,malku mnogu. A zarem taa razlika od 50 denari e tolku golema sto ke se odrazi vrz posetenosta na krstot? Kako prvo jas sum siguren deka skoro sekoj od nas i graganjite na gradov deka poveke od ednas vo 3 meseci ne se odat do krstot, Pa majkamu stara ako se resil da otides do gore 2-3 pati vo godinata sam ili so familija nema da ti bide  problem da platis 100 denari za karta.
Vprocem 50% od nas tuka se pusaci (i jas sum tuka) pa sekoj den davas od 50-80 denari za toa gubre ,a 2 pati vo godinata da dades po 100 denari vi se mnogu?!

Vprocem spored mene po socijalna cena za krstov ne ni moze da ima , Ako zemem vo obzir spored mene momentalno krstot e najgolema turisticka atrakcija vo gradov i seto toa zadovolstvo za 1.5 euro =100 den. ? bagatela...

Pa luge krstot ne raboti na voda toj lift trosi struja za da odi gore dole , tie reflektori sto sfetat isto taka po "nekoja" slucajnost se na struja, A za toa nekoj treba da plati. Ako se se sekavate vo periodot koga imase golemi smetki za struja pa se nategaa koj ke plati , pa se vrtea sumi od 20-25 iljadi evra meseceno za struja trosi krstot.....toa se mnogu pari i treba da dojdat od nekade (naplatat)---Ne veruvam deka ke naogame donatori sekoj mesec da plakaat smetki.

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #106 Posted: 10-Oct-2008 at 15:51
Возењето во лифтот на Милениумски 100 денари
Досега лифтот се пушташе само на повик, бидејќи се чекало да се избере фирмата која ќе стопанисува со него

Скопјани од понеделник ќе можат да се возат во лифтот на Милениумскиот крст. Едно возење до врвот на Крстот и панорамска прошетка по краците граѓаните ќе ги чини 100 денари.
Иако лифтот официјално беше пуштен во употреба пред еден месец, кога прв во него се повози премиерот Никола Груевски, тој досега не работеше, бидејќи не беше избрана фирмата која ќе го одржува и ќе стопанисува со него. Лифтот се пушташе само на повик. Граѓаните се јавуваа во Фондацијата Милениумски крст и луѓе од таму се качуваа на Водно за да го отклучат лифтот.
"Лифтот не работеше, бидејќи чекавме да избереме фирма која ќе го одржува. Фирмата 'Центар за лифтови' која го изведуваше беше единствена која се пријави на јавниот повик и таа во иднина ќе се грижи за неговото функционирање, а и ќе ги собира парите од возењето. Деновиве треба да го потпишеме договорот и од понеделник граѓаните секој ден ќе можат да се возат во лифтот", вели Благоја Дојчиновски, претседател на Фондацијата Милениумски крст.
Иако за граѓаните цената од 100 денари за едно возење низ Крстот е висока, од Фондацијата велат дека тоа била единствена понуда и морале да ја прифата
т.

http://www.vest.com.mk/default.asp?id=158070&idg=8&idb=2495&rubrika=Skopje
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #107 Posted: 10-Oct-2008 at 15:53
Значи еден од начините да се финансира крстот пропадна во вода и сега парите ќе идат у приватни џебови! Срамота за финдацијата!!!
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #108 Posted: 10-Oct-2008 at 17:49
Ако веста е точна, тогаш ова е скандал Bash
Back to Top
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #109 Posted: 11-Oct-2008 at 07:23

Иако за граѓаните цената од 100 денари за едно возење низ Крстот е висока, од Фондацијата велат дека тоа била единствена понуда и морале да ја прифатат.

Klover, neli ti rekov deka 100 denari se premnogu?? I jas se soglasuvam deka ova e skandal pa gluposti se ova znachi ke si gi delat parite izmegu sebe a gragjanite ke plakaat. Od koga ova stana nivno?? Dali tie od fondacijata go platile zemjisteto i proektot?? Se ponashaat kako nivno da e. WallbashWallbashPuke
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #110 Posted: 11-Oct-2008 at 11:18
Плугер, неможе секое мислење на граѓаните да биде автоматски и правилно. Сега може би ќе звучам како еден наш политичар ама во право беше човекот кога рече "Народот е глуп". Не мислеше на граѓаните поединечно, него на македонското јавно мислење во просек. Зашто воопшто тогаш имаме стручни комисии и фондации ако веќе оставаме граќаните да одлучат. Ајде ако не реферндум, па да си изгласаме цена од 0 денари. Немојте луќе вакви констатации ќе ве молам.

Инаку за цена од 100 денари ние назад ја дискутиравме како цена која ќе треба да помогне во оддржувањето на крстот. Ако веќе оваа цена е само за лифтот тогаш е многу. Сигурно дека таа фирма ќе плаќа нешто кон фондацијата ама тоа е далаку далеку пониско од тоа што фондацијата сама би го собрала од лифтот.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #111 Posted: 11-Oct-2008 at 12:40
@ Plugger

А од каде констатацијата дека е многу? Затоа што некој новинар или новинарка во Вест решила да напише така? Мислам ја исцрпавме таа дискусија дали е многу или не, би било глупо пак да ја почнуваме...

Туку според мене, тоа дека некоја фирма ќе ги собира парите е вистинскиот проблем тука. Се надевам дека се работи за тоа дека текстот не е баш точен или не го објаснува тој дел баш прецизно.
Back to Top
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #112 Posted: 11-Oct-2008 at 13:12
Originally posted by lslcrew

Инаку за цена од 100 денари ние назад ја дискутиравме како цена која ќе треба да помогне во оддржувањето на крстот. Ако веќе оваа цена е само за лифтот тогаш е многу.

Jas se soglasuvam so ova, da beshe 100 denari za da se odrzuva celiot krst togash dobro e ali vaka samo radi liftot mislam deka e premnogu.
Back to Top
Cibi View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Cibi Quote  Post ReplyReply #113 Posted: 13-Oct-2008 at 19:50
i jas mislam deka ovaa cena ne e optimalna samo za vozenje na liftot.dolgo vreme bese najavuvano deka cenata ke bide 50 den, no toa ne se ostvari.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #114 Posted: 21-Nov-2008 at 03:55
Ја па чекам вест дека и официјално е отворено за посетители... Изгледа ни промакнала таква вест (иако ја регистриравме најавата)
Doh

И сега кога да се организираме да отидеме чопоративно? Big%20smile

Слаба посетеност на Милениумскиот крст

Цената од 100 денари за искачување со лифтот на Милениумскиот крст за голем дел од граѓаните е висока и неприфатлива, поради што лифтот релативно ретко се користи за разгледување на Скопје од Водно. Сепак, од Фондацијата „Милениумски крст“ велат дека цената не е пречка за посетеноста на крстот, туку дека проблем претставува рампата на Средно Водно, која е спуштена од 9 до 18 часот. „Ако зоната е еколошка, тогаш зошто рампата се крева по 18 часот, по што граѓаните можат непречено да се искачуваат со автомобили до врвот на Водно“, прашуваат од Фондацијата.

Иако во викендите малку повеќе граѓани го посетуваат Милениумскиот крст, сепак, остварениот приход од малиот број посетители е недоволен за да се платат тројцата одговорни за лифтот, бидејќи за негово одржување се потребни многу повеќе пари. Како што појаснуваат, особено скапо чини менувањето на висечките кабли во долниот дел на лифтот, кои често се кинат од силниот ветер, а еднаш годишно мора да се менуваат и шесте сајли со должина од 55 метри, што исто така е голем трошок. (Сн.К.)

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=CB254D8DB582954BB91DFEEF8C06A6F6

Edited by Cloverstack - 21-Nov-2008 at 03:55
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #115 Posted: 21-Nov-2008 at 17:44
Какви финти , па ако е скапо за одржување зошто во општо го ставија лифтот, а башка требало да се менуваат сајлите 1 годишно , а во сите згради ги менуваат на неколку години блеф, друго како и на почетокот и пак ке кажам дека е се до цената 100 денари се многу пари за тој што ги нема.
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #116 Posted: 21-Nov-2008 at 18:10
Не можам да ви се изначудам на вас што викате дека 100 денари е многу. И јас навивам да спуштат на 50 денари па баш да видиме дали било проблем до цената и колку ќе се зголеми интересот тогаш хехе.
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #117 Posted: 21-Nov-2008 at 20:01

100 денари е едно кафе па. Едно возење на жичара во попова-шапка е 100 денари колку што се сеќавам, ако не и повеќе. Ама на кој да му кажиш?
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
bonko View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote bonko Quote  Post ReplyReply #118 Posted: 21-Nov-2008 at 20:16
не ми е јасно  месечно колку луѓе би се искачувале а и кој би бил процентот на оние кој би потрошиле 100 ден. на кој начин би се одрзувало тоа. или можеби е субвенционирано од владата.хихих
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #119 Posted: 22-Nov-2008 at 01:21
не знам зошто цената е проблем, не се качуваат секој ден луѓе на водно, не е автобус тоа Roll%20eyes
Back to Top
vardar View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vardar Quote  Post ReplyReply #120 Posted: 22-Nov-2008 at 15:11
Originally posted by zabegan

не знам зошто цената е проблем, не се качуваат секој ден луѓе на водно, не е автобус тоа Roll%20eyes

Токму така, никој нема иде на работа со лифтов па да му е скапо, а ако има некој што иде секој ден нека си земе месечна поефтино ќе му биде LOL  ја мислам најголем проблем е што нема организиран превоз до горе а не цената.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 45678 17>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.824 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.