![]() |
![]() |
![]() |
Скопска обиколница [A2/A4] |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 24> |
Author | |
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Ја проаѓав од кај делот што фали кај радишани пред недела дена. Приметив дека подвозникот е офарбат темнозелено. Оној подвозник што е дел од преусмерувашето на патот за радишани. Инаку преусмерувањето е трасирано комплетно со рабници и е тампонирано. Незнам што се чека за асфалтирање, ама со месеци стои во оваква фаза. Како што кажав, приметив единствено дека е офарбан подвозникот. Инаку преусмерувањето ми изгледа далеку потесно од сегашниот пат. Незнам како тамо ќе се разминат две коли, или па камиони. Дали ова е само за едниот смер, незнам. Поназад го имам ова образложено. Во последно време нон-стоп е кал околу овој дел од земјата што паѓа од камионите кои работат на обиколница. Пред некој месец немаше никаква раздвиженост.
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Се повозил ли некој по обиколницава во последно време? Ме интересира какво е нивото на сообраќајот... Претпоставувам мизерно... Сакам да направам фотки со посериозен сообраќај, ама изгледа ќе мора да се чека пуштање на целата обиколница за таква работа. (Ваљда ќе биде многу скоро)
Во секој случај ако се повозил некој во последно време, дај нека каже импресии. |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Јас имам поминато неколку пати... Сообраќајот е ист како од пред 2 месеци... Непостоечки. Останати импресии. Веќе почнува да "старее". Можеби на прв поглед изгледа ОК ама за изострено око како моево... Каналите за дренажа се веќе поднаполнети со земја и полека обраснуваат а веројатно никој нема да ги пипне во следниве ХХ години. Делницата сеуште не е заѓубрена како што треба но ваљда и тоа ќе си дојде на место кога ќе тргне асално сообраќајот, сепак одредена тенденција постои ![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Некаде во некое интервју, незнам каде беше, прочитав дека рок за изградба е декември оваа година.
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Наминав до делот на кој се работи - темпото е очајно
![]() Ако имотно-правните проблеми веќе не се пречка за градежните работи (како што изгледа на терен), тогаш не знам зошто вакво влечкање ![]() Edited by Cloverstack - 30-Sep-2008 at 17:15 |
|
![]() |
|
evolutionary ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 198 |
![]() ![]() |
Momentalno nema nikakva potreba od obikolnicata vakva kakva e, polovicna, edinstveno dokolku bide pustena vo upotreba cela bi mozela da koristi. Vozacite ne se glupi da odat pravo otkaj raskrsnicata Momin potok (patem nema nikakva soobrakajna signalizacija koja bi nasocuvala nakaj obikolnicata) otkade im treba 5 minuti da se priklucat kon obikolnicata, a potoa 10 min da se izvozat do Kondovo i da se priklucat na avtopatot nakaj Tetovo. Hrom e pokratka varijanta koja im zasteduva najmalku 5 minuti.
Edited by evolutionary - 07-Oct-2008 at 13:24 |
|
Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
И за ова се сложувам. Неколку пати споредував што е попрактично и обиколницата е комплетно неупотреблива за граѓаните на Скопје од Карпош, Центар, Кисела Вода па можеби и Чаир. Значи нема никаква логика да се вози северно бидејќи за жал трасата ја избуткаа премногу далеку. Значи обиколницата би била корисна (исклучиво кога би била комплетна) за транзитниот сообраќај и евентуално за луѓето од Гази Баба кои транзитираат до Ѓорче Петров и vice versa. Оваа евентуална логична врска е хендикепирана бидејќи воопшто нема излез од Скопје кон обиколнициата на излезот кон Петровец/Миладиновци. |
|
![]() |
|
evolutionary ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 198 |
![]() ![]() |
Se soglasuvam deka poradi dalecinata mnogu malku ke im koristi na samite Skopjani. Jas sum npr. vo Cair a devojka mi vo Cento i poisplatlivo mi e da odam standardno preku Zelezara do kaj nea otkolku da odam do Radisani pa do Hipodrom... sepak obikolnicite ne im se vsusnost nameneti na samite gragani tuku na patnicite\tranziterite okolu nego-zatoa i se gradeni od strana na Vladata, a ne od strana na Gradot.
Edited by evolutionary - 07-Oct-2008 at 15:13 |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
pa zavisi, obicno gradovite imaat povekje prsteni. Solunskata obikolnica e dobar primer kako moze da mu bide korisna i na gradot (mozebi edinstveniot dobar infrastrukturen proekt vo Solun). Veruvam deka dokolku ne ja izmestea trasata za gluposti obikolnicata kje bese dosta pokorisna i za Skopjani. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
I Skopje bi mozelo da zaraboti uste eden POLUPRSTEN kako POLUOBIKOLNICAVA dokolku se prosiri
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Прстените на Скопје се одамна разработени, треба само да се комплетираат. Постои таканаречен голем прстен, внатре во градот, но не игра голема улога затоа што е расцепкан и не функционира како една сообраќајница. Комплетно недостасуваат проектираните булевари „Хрватска“ и „Црна Гора“ како и сегменти од булеварите Србија и Словенија. Но тоа не е ништо ново, ни фалат многу сегменти од примарната сообраќајна мрежа... Зборот ми беше дека нема што да измислуваме топла вода - главните сообраќајни решенија во Скопје се испланирани (и тоа многу квалитетно) уште одамна. Сега конечно треба да се посветиме на нивна реализација, а не на крајно штетни измени во тој концепт какви што туркаат некои групи со сомнителни мотиви (како на пример бришење или преместување на булеварот Крушевска Република, или импровизации со Јужен Булевар, или загрозување на подземниот коридор под плоштадот).
Но без разлика на постоењето на план за таков голем прстен, мислам дека ќе беше подобро од многу аспекти обиколницава да не се поместуваше од оргиналната траса. Како и да е, тоа е веќе завршена работа и нема враќање назад. И ваква како што е, обиколницата ќе биде многу корисна кога ќе се комплетира. Единствено што останува е токму тоа - да се комплетира. Нека престанат да се влечкаат и заебаваат со вака важни работи! |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Како што по ред го читам муабетот така сакав да ви пишам за внатрешниот прсен и гледам Кловер како последен пост ги објаснил работиве. Инаку пред некој ден сум се убедил цврто од потребата за бул Хрватска. Низ железара се создаде таква гужва поради си некоја блокада на бит-пазар. Автобусите за бутел идеа преку железара. Улиците тамо се максимално изронети, изкршени, не ги бива ич. Внатрешниот прстен доколку се докомплетриа може премногу да заврши работи. А за обиколницата еднаш постирав нето за тоа во чија служба треба да биде. Зборев околу тоа дека обиколницата е автопат кој случајно се погоди да биде обиколница на Скопје, затоа и така треба да ја третираме. Незнам зашто би се користел автопат за транфер од едно место во градот во друго, освен во ретки случаеви кога се патува од едниот крај на градот до другиот.
|
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
Се сложувам дека обиколницата е пред за транзит-патниците и камионите и би било добро конечно да ја изградат, затоа што многу луѓе загинале од многубројните камиони кои поминуваат секојдневно, посебно низ Ѓорче Петров.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Па добро сеа, не е баш случајно што обиколницата се поклопува со коридорот 8. Никаде не се погодуваат така „случајно“ автопати да бидат обиколници... Нема град што има автопатска обиколница а таа да не е дел од „поголемата слика“. Секаде овие работи се поврзуваат и преклопуваат, па така и во Скопје. Факт е дека таа е обиколница и исто така е факт дека без разлика што е дел од некаква поголема слика, нема пречка да биде користена за потребите на внатрешниот сообраќај. Нема зошто да ја третираме теоретски вака или така, туку едноставно да оставиме на кого му одговара да ја користи на било каков начин. А дефинитивно може да биде од голема корист за крајните источни, северни и западни делови на градот, како и за доста приградски населби и села. За многу комбинации е најкратка опција, а дури и каде што е подолга опција, не треба да се потцени разликата помеѓу градска вожња и автопат. Дефинитивно може да прибере доста локален сообраќај кој инаку би поминувал низ градските сообраќајници. Но за тоа треба конечно да се комплетира, а не ќе е лошо и клучката Хиподром да се дооформи. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Се слагам во делот да ја оставиме секој да ја користи каква потреба има и во делот за докомплетирање на клучката Хиподром, иако сега таа комуникација се компензира со улици низ Стајковци.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Sto e so kluckata Hipodrom, se gradi li i ako e taka do kade e rabotata?
|
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Вчера поминав. Се гради со ужасно бавно темпо. При крај е, ама таква е уште одамна. Поминувам од таму во поголеми интервали и од поминување до поминување се гледа само минорен напредок.
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Преусмерувањето е речиси целосно готово. Сега останува да се работи уште на спојките со постојниот пат. Моментално сообраќајот се одвива преусмерено по субстандардни сокаци. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Edited by lslcrew - 05-Nov-2008 at 23:16 |
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
Леле, уште се гради обиколницата
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 24> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |